Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er varmeknopper?

Varmeknopper er et hududslæt bestående af små, røde knopper eller klare blærer, der kan dukke op forskellige steder på kroppen. 

Varmeknopper opstår, når du har det varmt, men dine svedkanaler bliver blokeret – både i forbindelse med varmt vejr eller ved for varm påklædning. Knopperne er en hudirritation, som bedst kan mindskes ved at give huden gode betingelser for at svede. 

Både børn og voksne kan få varmeknopper, men små børn er mest udsatte. Det er de, fordi deres svedkirtler ikke er fuldt udviklet endnu, og det er derfor sværere at slippe af med sveden, som ophobes i kirtlerne. Det resulterer i det karakteriske udslæt. 

Varmeknopper ses oftest ved: 

 • Små børn
 • Fysisk aktivitet eller træning 
 • Brug af tøj, der holder på sveden 
 • Tropisk klima 

Varmeknopper er almindelige og ufarlige, men har du eller dit barn tegn på sygdom samtidig med knopperne, bør du kontakte lægen. 

2–pak til pleje ved varmeknopper
Produkter til pleje af varmeknopper, svie og irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 289,95 kr
Udsalgspris 289,95 kr Normalpris
2–pak til pleje ved varmeknopper - Produkter til pleje af varmeknopper, svie og irriteret hud

Hvordan ser varmeknopper ud?

Der findes forskellige former for varmeknopper fra små blærer til røde knopper, der klør. 

Den mest milde type varmeknopper, miliaria crystallina, er små, klare blærer, der hurtigt går hul på. Her er svedkirtlerne blokeret i det øverste hudlag. Ved denne type er der ingen kløe, og det er et meget almindeligt udslæt i de første to ugers af et barns liv.   

Miliaria rubra er den bedst kendte type varmeknopper. Her dukker et hav af små, røde knopper op, som ofte prikker og klør. Årsagen er for det meste, at du har befundet dig i varme temperaturer i nogle dage. 

Endelig findes der en mere sjælden type varmeknopper, miliaria profunda, som er gentagne udbrud af miliaria rubra. Udslættet minder om gåsehud og er hudfarvet. 

Billede af varmeknopper

Hvor opstår varmeknopper?

Hos voksne opstår varmeknopper oftest i hudfolder, eller hvor tøjet sidder stramt. Det er også almindeligt at opleve kløende varmeknopper på hænderne, fingrene, ballerne, under barmen og i ansigtet. 

Svedknopper kan bedst forebygges ved at bruge tøj, der tillader sveden at fordampe. Det gælder blandt andet tøj af bomuld, der har en mere åndbar effekt end eksempelvis polyester. 

Hos spædbørn kan de opstå næsten overalt på kroppen, fra ansigtet, halsen, skuldrene, brystet og ryggen. Som nævnt er de ofte mere blærelignende og irriterer ikke i samme grad, som de klassiske varmeknopper. 

Soleksem versus varmeknopper

Når vi er udsat for sol og høj varme, kan der både opstå varmeknopper og soleksem. Hvor varmeknopper oftest rammer børn, er det flest voksne, der får soleksem. 

Soleksem adskiller sig fra varmeknopper ved at bestå af meget små knopper, der også kan blive til kløende blærer.

Hvor varmeknopper opstår, fordi huden ikke kan ånde, tyder det på, at soleksem er forårsaget af solens UVA- og UVB-stråler, som resulterer i en allergisk reaktion. Her er det absolut vigtigste råd derfor at undgå solen så meget som muligt og bruge solcreme med en høj faktor. 

Gode råd til din babys varmeudslæt

Det kan give anledning til bekymring, hvis din baby pludselig bliver dækket af små knopper. Det er helt naturligt, at du som forælder bliver mistænksom – og det er også godt at være obs på den sarte babyhud, som nemt kan blive angrebet af udslæt af forskellig art. 

De fleste hududslæt er dog ufarlige, og det gælder også varmeknopper. 

Mange spædbørn får varmeknopper i den første levemåned på hoved, hals eller krop. De små blærer brister efter nogle dage og skaller derefter af. 

Hvad kan du gøre for at lindre knopperne?

 • Give barnet færre lag tøj på 
 • Undgå overophedning 
 • Give barnet et køligt bad
 • Luft ud, så barnets værelse er køligt 
 • Holde barnet i skyggen, når det er varmt 
 • Lad barnet gå uden ble 

Der findes ingen behandling for varmeknopper, og de vil forsvinde af sig selv. Har barnet symptomer på sygdom samtidig med udslæt, bør du tage kontakt til lægen. 

Hvordan kan du lindre dine varmeknopper?

Selvom varmeknopper i de langt de fleste tilfælde er ufarlige, kan de stadig genere og klø. 

Her kan plejeprodukter med en kølende effekt give ro til huden. 

Australian Bodycares 2-pak til pleje ved varmeknopper består af fugtgivende produkter med Tea Tree Oil, der køler og lindrer irriteret hud. Både Body Wash og Aloe Vera Gel er med til at berolige huden og mindske kløe, svie og røde prikker. 

Du kan med fordel bruge begge produkter i din daglige hudplejerutine, eller når du oplever gener og irritation efter soleksponering, varme eller sved. Sættet kan bruges af alle hudtyper. 

Fortsætter problemet, kan du benytte en mild creme med binyrebarkhormon for at komme irritationen i huden til livs. 

2–pak til pleje ved varmeknopper
Produkter til pleje af varmeknopper, svie og irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 289,95 kr
Udsalgspris 289,95 kr Normalpris
2–pak til pleje ved varmeknopper - Produkter til pleje af varmeknopper, svie og irriteret hud

Kan du forebygge varmeknopper?

Som voksen er det oftest miliaria rubra, du vil opleve – de små, røde knopper. Det kan være, du har trænet og haft tøj på, som din hud ikke kan ånde i, eller du har været i tropisk vejr i flere dage. Så har varmeknopperne gode betingelser for at dukke op rundt omkring på din krop. 

Det bedste råd er derfor at give din hud mulighed for at ånde. Så snart din hud er afkølet, vil du hurtigt kunne se en mindskning af varmeknopperne. 

Har du tendens til varmeknopper, kan du med fordel: 

 • Undgå tøj, der sidder stramt 
 • Bruge tøj af bomuld
 • Undgå creme, der blokerer dine svedkirtler
 • Opholde dig i skyggen, når det er varmt 
 • Minimere fysisk aktivitet 

I de fleste tilfælde vil varmeknopper forsvinde hurtigt, når din hud har normal temperatur igen. Har du været længe i solen, og er din hud meget varm og en smule solbrændt, kan du med fordel tage et kølende bad. Når du undgår at svede og have det varmt, undgår du også de røde, kløende knopper. 

2–pak til pleje ved varmeknopper
Produkter til pleje af varmeknopper, svie og irriteret hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 289,95 kr
Udsalgspris 289,95 kr Normalpris
2–pak til pleje ved varmeknopper - Produkter til pleje af varmeknopper, svie og irriteret hud