Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Myg hører sammen med varme

En dejlig varm sommerdag er blevet til en lun og skøn sommeraften og -nat. Alt er egentlig helt perfekt, hvis ikke lige det var for de små, men vanvittigt irriterende myg, der er overalt i luften.

Scenariet ovenfor er nok noget, de fleste af os kan genkende. Både på sommerdage og på ferier under varmere himmelstrøg. Og myggene er en plage overalt, hvor de er – uanset breddegrad og længdegrad.


Hvorfor klør myggestik?

Myg lever af nektar fra planterne. De spiser altså ikke blod. Faktisk er det også kun hunmyggen, der stikker. Det gør den for at suge vores blod, som den skal bruge til at udvikle sine æg.

Når myggen stikker, sprøjter den samtidig et spytagtigt kemisk stof ind for at holde blodet flydende. Og det er det, der giver kløe. Din krop reagerer mod stikket og danner en slags betændelsestilstand.

Myggen sprøjter altså ikke gift ind, som en hveps for eksempel gør. 

Det er kroppens immunsystem, der reagerer på myggestikket. Så det afhænger meget af dit immunsystem, hvor voldsomt du reagerer på et myggestik. Der er også forskel på myggearter. Nogle myg giver en mere voldsom reaktion end andre myg.



Myten om myg og blodtype

Myggene er ligeglade med din blodtype. I mange år har der ellers floreret en myte om, at myg foretrækker bestemte blodtyper. Men der er derimod nogle lugte og duftstoffer, som myg finder mere tiltrækkende end andre, blandt andet sved.

Det er måske derfor, at det virker som om, at børn får flere myggestik end voksne. Ofte drøner de rundt, selv om det er varmt, og det giver varme og sved på kroppen.

Undgå myggestik – hvis du kan

I kampen mod myggene har de fleste af os forsøgt os med myggelys med en duft af citron – i håbet om, at vi kunne få pladsen for os selv på en dejlig sommeraften på terrassen. Men det er spild af penge at investere i myggelys. De virker efter sigende ikke, og måske kan varmen fra lysene endda tiltrække flere myg.

Der er dog andet, du kan gøre for at undgå myggestik eller i hvert fald mindske risikoen for at få myggestik.

Myg foretrækker varme og fugtige omgivelser. Derfor har mange mennesker oplevet at blive mange myggestik rigere, når de har været på en ellers dejlig sommerferie i den svenske natur med skove og søer. Så hold dig fra søer og vandløb, hvis du kan.

Myg stikker primært omkring solnedgang og solopgang, så du kan forebygge myggestik ved at bruge lange bukser og lange ærmer, når du opholder dig ude om aftenen. Du kan også vælge at sove under et myggenet. Det er måske især vigtigt, hvis du rejser i områder, hvor myggene kan være smittebærere af farlige sygdomme.

Brug myggemidler

Der findes flere forskellige myggemidler, som du kan købe på apoteket eller hos Matas. De fås som spray, stift til myggestik og lotion eller balsam. Derudover findes der naturlige olier som eksempelvis tea tree olie. Fælles for alle midlerne er det, at de indeholder dufte, som myggene ikke kan lide.

Det får ikke myggene til at forsvinde helt fra området, for de opdager først duften, når de er ganske tæt på din hud, men så skulle det få dem til at undlade at sætte sig netop på dig. Og det er jo også primært det, vi vil undgå.

Man kan nemt komme til at forveksle de forskellige myggemidler med hinanden, men noget virker forebyggende for at undgå myggestik, mens andet virker lindrende mod kløe, hvis du er blevet stukket. Så det er vigtigt at se dig godt for, så du får de rigtige myggemidler.

Der er dem, der mener, at indtagelse af B-vitamin nedsætter risikoen for at blive stukket af myg. Der er ingen videnskabelige beviser for dette, men hvis du oplever, at det virker for dig, er det jo kun godt. Persille, hvidløg, hyldeblomst, en lime med nelliker i eller en ordentlig gin og tonic skulle efter sigende også kunne skræmme myggene væk, men det er der dog heller ingen beviser for.

4–pak til pleje ved myggestik og insektbid
4 beroligende produkter til at lindre irritation fra insektstik
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
4–pak til pleje ved myggestik og insektbid - 4 beroligende produkter til at lindre irritation fra insektstik

Behandling af kløe fra myggestik – Sådan behandler du dine kløende myggstik

Det bedste – og mest effektive – råd mod myggestik er at lade dem være. Hvis bare man kunne lade være med at klø, ville myggestikkene slet ikke være så slemme. Men enhver, der har prøvet at have myggestik, ved også, at det er meget lettere sagt end gjort. Det er ganske enkelt næsten umuligt at lade være med at klø, så det råd er ikke særligt brugbart.

Et enkelt myggestik er til at holde ud, men har du mange myggestik, er det næsten nødvendigt at finde et middel mod myggestik, der kan dulme kløen.

Gamle husråd mod myggestik

Der findes et hav af gamle husråd om, hvad der kan lindre kløen fra myggestikkene. Det handler om alt fra varmt vand, sæbe, tandpasta, neglelak, eddike, honning, te, ammoniak, basilikum, agurk, løg, citronsaft og bananskræl til hjemmelavede blandinger af bagepulver og vand, aspirin og vand eller salt og vand.

Et gammelt husråd siger også, at man skal komme spyt på myggestikket. For mange er det en helt automatisk reaktion, når noget svier og klør. Der er muligvis noget i vores spyt, der kan have en smule lindrende effekt på kløen, men det er på ingen måde dokumenteret.

Mange af rådene er fra den tid, hvor der ikke fandtes midler mod alverdens gener, og derfor var man nødt til at ty til naturens egne produkter for at finde en løsning.

Generelt er der ingen videnskabelige beviser for, at de mange forskellige råd hjælper mod myggestik, men derfor kan nogle af dem jo sagtens have en effekt. De naturlige produkter er som udgangspunkt ganske harmløse at bruge, men pas på med at eksperimentere med alverdens ting på din hud. Tandpasta, neglelak, ammoniak og flere af de andre ting er ikke lavet til brug på huden, så de kan gøre mere skade end gavn.

Medicinske midler mod myggestikkene

På apoteket og hos Matas kan du købe et lokalbedøvende og kløestillende middel, der kan lindre ubehaget ved myggestikkene. Det kan være i form af en creme, en stift eller piller. Er du voldsomt generet af dine myggestik, er det værd at prøve noget for at dulme kløen.

For mange mennesker kan det hjælpe at tage en pille med indhold af antihistamin. Ved du, at myggestik påvirker dig meget, kan det være en god idé at have en pakke piller liggende. Det er de samme piller, som man bruger mod allergier som høfeber.

I særligt alvorlige tilfælde, hvor du har mange hævede og betændte myggestik og er voldsomt påvirket af det, kan løsningen være en indsprøjtning med binyrebarkhormon. Men her skal du til lægen.

Naturmidler mod kløende myggestik

Herhjemme kan man købe flere forskellige midler mod myggestik, der alle indeholder kemiske stoffer. I udlandet kan man mange steder købe endnu flere og stærkere produkter, både forebyggende for at undgå myggestik og lindrende for at dulme kløen. Mange af midlerne kan være i orden at bruge, selv om de måske ikke ville være godkendte herhjemme. Men andre midler er måske lige lovligt stærke.

Foretrækker du at bruge naturmidler mod kløen fra myggestikkene, kan du for eksempel bruge en creme med tetræsolie (Tea Tree Oil). Tea Tree Oil virker lindrende mod kløen, men kan også bruges forebyggende for at undgå myggestik. Duften fra olierne er åbenbart ikke noget, som myggene synes om.

Æterisk olie mod myg som tea tree oil og lavendelolie virker begge bakteriedræbende og kan hjælpe med at dæmpe hævelsen, kløen og smerten. Det er rene naturmidler, som ikke er skadelige at bruge. Hvis du vælger at bruge den rene olie er det vigtigt at følge vejledningen i indlægssedlen og fortynde olien som anvist. Du kan bruge olierne forebyggende og smøre dig på de mest udsatte steder som ankler, ben, arme, nakke og ansigt.

Er skaden sket, og du er blevet stukket, kan du duppe den fortyndede olien på myggestikkene.

Der findes desuden også en spot stick med Tea Tree Oil fra Australian Bodycare, som er lige til at have med i lommen. Spot sticken er antibakteriel og forebygger risikoen for bakterier i myggestikket. Desuden hjælper den til at mindske irritationen og kløe, så man ikke er så tilbøjelig til at klø direkte på myggestikket.

4–pak til pleje ved myggestik og insektbid
4 beroligende produkter til at lindre irritation fra insektstik
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
4–pak til pleje ved myggestik og insektbid - 4 beroligende produkter til at lindre irritation fra insektstik

Allergiske reaktioner på myggestik

Når vi får myggestik, bliver huden hævet, varm og rød, og det klør forfærdeligt. Men ser det voldsommere ud end normalt, kan det skyldes en allergisk reaktion.

Får du en allergisk reaktion over for myggestik skyldes det, at din krop har dannet antistoffer mod det proteinstof, der er i myggenes spyt. Allergien vil typisk forværre de almindelige symptomer som kløe, hævelse og rødme.

Ved mere alvorlige allergiske reaktioner kan der for eksempel opstå blå mærker på huden omkring myggestikket, nældefeber over hele kroppen, hævede lymfeknuder, og i meget sjældne tilfælde kan man få et anafylaktisk chok, hvor der sker en voldsom hævelse, der i værste fald kan blokere for luftvejene.

Det er sjældent, at nogen reagerer voldsomt allergisk på myggestik, men skulle det ske, er det vigtigt, at du hurtigt opsøger en læge. Løsningen kan være behandling med piller med antihistaminer eller måske en indsprøjtning med binyrebarkhormon.

Du kan blive testet for allergi mod myggestik, men det er noget, man sjældent gør, fordi de fleste ikke er voldsomt allergiske over for myggestik. Myggeallergitesten er heller ikke så retvisende, fordi den ikke kan teste for alle myggearter. Der er ingen vaccination mod myggestik, så selv om du er allergisk, er det altså andre midler, der skal til.


Almindelige reaktioner på myggestik

Den almindelige reaktion på et myggestik er kløe og en rød og hævet hud omkring stikket. Typisk bliver huden også en smule varm. Det er ubehageligt, men det er ikke farligt. De mere voldsomme reaktioner ser vi der, hvor der sker en allergisk reaktion. Eller hvis man har mange myggestik på en gang.

Kløe og betændelse

Det kan godt give en del ubehag, hvis du har mange myggestik på en gang. Kløen opleves voldsom, når det klør over hele kroppen. Det kan være svært at tænke på ret meget andet om dagen, og det kan være svært at sove for kløen om natten. Huden er hævet, varm og rød.

Det er stort set umuligt at holde fingrene fra myggestikkene, både om dagen og om natten, og derfor er det næsten også uundgåeligt, at nogle af myggestikkene bliver betændte og inficerede, når du kradser i dem med snavsede fingre.



Kvalme og ubehag

Når hele kroppen er oversået med myggestik, er det meget ubehageligt. Derfor er det heller ikke usædvanligt at få kvalme og blive en smule dårlig. Når man har virkelig mange myggestik på en gang, kan man opleve at få næsten influenzalignende symptomer oveni kløen fra alle stikkene.

Bliver du meget dårlig med kvalme, svimmelhed, feber, hovedpine, åndedrætsbesvær eller andre voldsomme symptomer, kan det skyldes en allergisk reaktion. Derfor bør du altid straks søge læge, hvis du oplever mere end almindeligt ubehag efter myggestik.

Infektion i myggestikkene

Når man kradser i myggestikkene med snavsede fingre, kan man risikere, at der går betændelse i stikkene. Derfor er det altid en god idé at rense stikkene godt og derefter at bruge et myggemiddel, som modvirker bakterier og lindrer kløen. Det kan være et af de midler, du kan købe på apoteket, eller et naturmiddel, som du kan købe hos Matas eller i helsekostforretninger. Ser infektionen voldsom ud, bør du få en læge til at kigge på det.

Stift til myggestik
Kløestillende stick mod bakterier og irritation ved insektbid
+15.000 anmeldelser
Normalpris 79,95 kr
Udsalgspris 79,95 kr Normalpris
Stift til myggestik - Kløestillende stick mod bakterier og irritation ved insektbid
Koncentreret Tea Tree Oil til hudproblemer
100% naturlig og ufortyndet Tea Tree Oil fra Australien
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 74,95 kr
Udsalgspris Fra 74,95 kr Normalpris
Koncentreret Tea Tree Oil til hudproblemer -  100% naturlig og ufortyndet Tea Tree Oil fra Australien

Pas på myggestik i nogle lande

Myggen er verdens farligste dyr. Det er den, fordi den dræber flere mennesker i verden end noget andet dyr. Et myggestik i sig selv er dog ikke dræbende, men en myg kan bære alvorlige sygdomme med sig. Malaria er den sygdom, man oftest forbinder med myg, men derudover kan det være sygdomme som gul feber, dengue feber, Zikavirus og hjernehindebetændelse.

Faren er størst i fattige, varme og fugtige områder

Risikoen for myggestik og dermed at blive smittet med alvorlige sygdomme er størst i varme og fugtige omgivelser og i områder med stor fattigdom og dårlig infrastruktur. Det gælder store dele af Afrika, Sydafrika og Sydøstasien. Dog sjældent i storbyerne de steder. Og hvis du skal rejse i en kortere periode og primært skal opholde dig i turistområder, er faren ikke så stor. Det vil sige, at hvis du for eksempel skal på en uges ferie til Thailand med besøg i Bangkok og på en af ferieøerne, er faren ikke overvældende, og det vil oftest være nok at beskytte sig mod myggestik med myggenet, myggemidler og lange bukser og ærmer om aftenen.

Sørg for at forebygge myggestik

Det er dog vigtigt at huske på, at selv om man opholder sig i områder, hvor der kan være myg, der bærer alvorlige sygdomme, er det langtfra alle myggene, der bærer sygdommene. Så man kan altså sagtens blive stukket af en myg, uden at det nødvendigvis er farligt. Men det er selvfølgelig altid vigtigt at tage sine forholdsregler, hvis man skal opholde sig i et område, hvor der er fare for myggeoverførte sygdomme.

Man kan blive vaccineret mod gul feber, men der findes ingen vaccinationer mod malaria og dengue feber. Det eneste middel, man kan bruge mod malaria, er malariapiller, der dog er kendt for også at kunne give bivirkninger. I forhold til både malaria og gul feber gælder det derfor primært om at undgå at blive stukket. Det kan man blandt andet gøre ved at sove under myggenet. Myg stikker primært omkring solnedgang og solopgang, så du kan undgå mange myggestik ved at dække dig til med langærmede bluser og lange bukser, når du går ud om aftenen.

Det er altid en god idé at bruge myggebalsam, et insektmiddel eller andet, som myggene ikke kan lide lugten af; det kan for eksempel være tea tree oil.


FAQ om myggestik


Hvorfor klør myggestik?

Myggestik klør fordi, myggen, når den stikker, sprøjter et spytagtigt stof ind for at holde blodet flydende. Din krop reagerer mod stikket og danner en slags betændelsestilstand – og det giver kløe.


Hvad hjælper mod myggestik?

Der findes mange forskellige gamle husråd mod myggestik. Nogle af dem hjælper måske, selv om det ikke er videnskabeligt bevist. Ellers er det mest effektive naturmidler såsom tea tree oil, der kan købes på apoteket, hos Matas og i helsekostforretninger.


Hvordan undgår man myggestik?

Man kan selv gøre en del for at undgå myggestik. Man kan holde sig væk fra søer og fugtige områder, sørge for at dække kroppen med lange bukser og lange ærmer, når man går ud om aftenen og om natten, og derudover kan man med fordel bruge forskellige myggemidler og naturmidler, såsom tea tree oil mod myg, der virker forebyggende mod myggestik.


Hvordan ser myggestik ud?

Et myggestik er blot en lille prik i huden, men hos langt de fleste bliver prikken hurtigt til en rød, hævet og kløende plamage på huden.


Hvem får myggestik?

Alle kan få myggestik, men nogle mennesker får helt klart flere myggestik end andre. Man ved ikke præcist hvorfor. Det handler ikke om blodtype, men derimod om forskellige lugte og duftstoffer på huden, der er forskellige fra person til person.


Hvor længe klør et myggestik?

Hos langt de fleste klør myggestikket i nogle dage, og så går det over igen. Man kan dog opleve myggestik, der bliver ved med at klø i flere uger. Så kan det skyldes, at du er blevet stukket af en anden myggeart, der er mere aggressiv, måske er du blevet stukket på en ferie i udlandet.


Hvorfor er myggestik varme?

Når du bliver stukket af en myg, kommer der en form for betændelsestilstand i huden, og det kan medføre, at huden føles en smule varm.


Kan man blive syg af myggestik?

Normalt betyder et myggestik, at huden klør og bliver varm, rød og hævet. Men sker der en allergisk reaktion, eller har du mange myggestik på en gang, kan du godt opleve, at du faktisk bliver en smule syg af de mange myggestik. Du kan opleve ubehag og få kvalme og i det hele taget have det en smule skidt.


Kan man få myggestik om vinteren?

Ja, du kan faktisk godt blive stukket af en myg om vinteren, men så vil det typisk være en kælder- eller husmyg, der overvintrer inden døre, som stikker dig, og ikke de vintermyg, som du møder udenfor. Det klør dog, uanset hvilken myg der stikker dig.


Kan man være allergisk over for myggestik?

Der er nogle mennesker, der er allergiske overfor myggestik. Alle kan dog opleve en allergisk reaktion, hvis myggestikkene er voldsomme, eller der er mange af dem.


Må man prikke hul på myggestik?

Der er ingen grund til at prikke hul på et myggestik, for der er ingen gift, der skal ud. I stedet risikerer du måske at lave betændelse i myggestikket. Så det bedste er at holde fingrene fra myggestikket.


Hvordan kan man undgå myg i soveværelset?

At have myg i soveværelset kan være utroligt irreterende, men hvordan kan man lige undgå at myggene kommer ind i ens soveværelse? Et god råd kan være, at man så vidt muligt undgår at have lys tændt om aftenen hvis man lufter ud. Myg bliver nemlig ofte tiltrukket af lamper og lys, da det kan genere en form for varme, som myg elsker.

4–pak til pleje ved myggestik og insektbid
4 beroligende produkter til at lindre irritation fra insektstik
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris
4–pak til pleje ved myggestik og insektbid - 4 beroligende produkter til at lindre irritation fra insektstik