✔ Hurtig levering & fri fragt fra 289,- 

Folliculitis – betændelse i hårsæk

Fagligt opdateret: 22/3/2023

Hvert enkelt hår på kroppen vokser i sin egen hårsæk. Folliculitis betyder, at der er gået bakterier i en eller flere hårsække. Betændelse i en hårsæk ses tit på benene, i hårbunden eller efter intimbarbering – men problemerne kan opstå overalt på kroppen, hvor der vokser hår. Det er ubehageligt og klør, men det kan behandles og undgås med god pleje.

» Gå direkte til behandling

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut hos Varde Apotek
Anne har læst en kandidatgrad i Farmaci på SDU, og har de seneste år arbejdet som klinisk farmaceut på Apoteket. Til dagligt rådgiver hun apotekets kunder samt læger omkring optimal brug af lægemidler.

Hvad er folliculitis?

Follikulitter ligner små bumser. Hvis du kigger nøje efter, kan du tit se et lille hårstrå i midten. Det er tegn på, at der er betændelse i hårsækken. Man kan få en enkelt eller flere follikulitter, og de klør mere eller mindre.

Tilstanden skyldes som regel gule stafylokokker og er bumselignende knopper, især hos yngre mænd, i hårbund og på behårede områder i øvrigt. Folliculitis er også meget almindeligt, hos både mænd og kvinder.

Folliculitis forsvinder, hvis det bliver behandlet. Hvis det bliver ved med at komme tilbage, er det vigtigt at undersøge, hvor smittekilden er, fx om man selv, eller andre i familien har stafylokokker i næsen eller andre steder på kroppen.


Hvorfor opstår betændelse i hårsækkene?

Friktion mod huden, tætsiddende tøj, eller hvis du sveder meget og har tør hud er alle ting, der øger risikoen for betændelse i hårsækkene.

 • Folliculitis kan også opstå efter barbering.
 • Boblebad/spabade kan være en mulig smittekilde.
 • Betændelse i hårsække opstår hyppigere, hvis du i forvejen har problemer med eksem.

Hvor på kroppen kan folliculitis opstå?

Du kan få folliculitis alle steder på kroppen og i ansigtet, hvor der er hårvækst.

 • Hovedbunden 
 • Ansigtet
 • Benene
 • Intime områder

Behandling af folliculitis

Folliculitis kan behandles og plejes på forskellige måder:

 • Vask med sæbe, der indeholder klorhexidin. Det er også vigtigt med almindelig vask med sæbe og rigeligt med vand.
 • Antibiotika kan også hjælpe på folliculitis. Men der er en risiko for, at brugen af antibiotika kan føre til resistens overfor antibiotika og risiko for kontaktallergi.
 • Det er en god ide at børste huden med en hamphandske inden barbering.
 • For at forebygge tilbagefald af folliculitis er det vigtigt at udrydde bakterierne fra smittestedet. Det kan være i næsen, og det kan afsløres ved, at du får taget en podning. 
 • Folliculitis i skægregionen behandles med lokalbehandling med antibiotika eller med tabletter.
 • Hvis du har udbredt folliculitis (furunkulose) er antibiotika nødvendig, og du skal søge læge.

Pleje af hud og hovedbund

Hvis du har problemer i hårsække, er det en god ide at pleje huden ved at vaske huden og hovedbunden med antiseptisk sæbe. 

Ved problemer i hårsække i hovedbunden anbefaler vi daglig pleje med hovedbundskuren Scalp Serum, shampooen Hair Clean og vores balsam Hair Care.

På kroppen, anbefaler vi, at du bruger Body WashBody Lotion og Body Cream.

Hovedbundspakken

Alt du skal bruge til tør hovedbund eller skæl samlet i én pakke

299,95 kr 319,95 kr

Pakke til tør hud på kroppen

3 produkter til pleje af irriteret hud

299,95 kr 369,95 kr

Barbering af det intime område

Ved intimbarbering risikerer man let at få røde og kløende knopper på huden kort tid efter barberingen. Disse røde knopper kaldes også barberknopper og skyldes, at bakterier trænger ned i hudporerne.

Derfor er det allervigtigste for en vellykket intimbarbering uden røde knopper er at holde huden ren. Ved intimbarbering kan du bruge med fordel bruge Intim Wash, Intim Shave og Intim Balm.

Undgå at dele din barbermaskine, håndklæder og vaskeklude med andre.

Intimbarberingspakke mod røde barberknopper

3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår

299,95 kr 324,95 kr

Undgå stramt tøj

Du kan også prøve at forhindre folliculitis i at komme tilbage med disse tip:

 • Undgå stramt tøj. Det hjælper med at reducere friktion mellem din hud og tøj.
 • Hvis du bruger gummihandsker regelmæssigt, skal du vende vrangen ud af dem efter hver brug, skyl med sæbe og vand og tør grundigt.
 • Tag kun varme karbad i et rent kar og gå kun i opvarmede swimmingpools. Husk at rengøre boblebad og pools regelmæssigt og tilsæt klor som anbefalet.

Pleje af intimområdet

Hvis du har problemer i det intime område, kan du bruge Femigel, der plejer effektivt ved svie, kløe og ubehag i intimområdet. Takket være Tea Tree Oils antiseptiske egenskaber, virker gelen plejende, lindrende og beroligende på den sarte hud.

Femi Daily plejer og støtter op om Femigel og modvirker bakterier, der giver kløe, irritation og lugtgener. Samtidig plejer og opretholder den også den naturlige bakterieflora og bevarer det naturlige fugtniveau i området.

Produkterne fra Australian Bodycare er pH-reguleret til intim brug og dermatologisk testede, så vi kan forsikre om, at vores produkter er hudvenlige – også for folk med sensitiv hud.

2 intimpleje produkter mod tørhed, lugt & kløe

Intimprodukter mod svie, kløe og intim irritation

209,95 kr 229,95 kr