Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Intimbarbering – hvem, hvad, hvor

De fleste kvinder i alle aldre barberer sig regelmæssigt under armene og på benene. Mange – særligt yngre kvinder under 40 år – vælger også at intimbarbere sig forneden. Det kan være i bikinilinjen, eller som mange vælger at blive helt galtbarberet, hvor alle hårene fjernes. Her, hvor huden er ekstra tynd og følsom, kan det være noget af en udfordring at slippe afsted med det uden at efterlade huden irriteret og med kløe og røde knopper.

Har du det bedst med at barbere dig forneden, nytter det ikke noget at få at vide, at du bare kan droppe det. Nej, hvordan sikrer du i stedet, at du kan fortsætte med intimbarberingen uden at få de irriterende røde og kløende knopper.

Her kan du læse mere om intimbarbering og få vejledning og gode råd til, hvad der er vigtigt at huske, når du barberer dig, så du kan slippe for de røde knopper og den ubehagelige kløe bagefter.

Video: Få en perfekt intimbarbering uden røde knopper og andre problemer.


Hvorfor vælge intimbarbering som kvinde?

Moden og skønhedsidealerne skifter fra årti til årti – og det samme gør holdningen til kønsbehåring. De fleste af os bliver påvirkede af tendenserne, hvad enten vi vil indrømme det eller ej. Lige nu ’tillader’ idealet ikke for meget kønsbehåring – det ses som ukvindeligt – og derfor vælger mange kvinder at overgive sig til intimbarbering.

Fordele og ulemper ved intimbarbering

Der er faktisk ikke mange fordele ved intimbarbering, men derfor kan det jo være et personligt valg at gøre det alligevel. En af fordelene kan være, at mange oplever det som lettere at holde sig ren forneden. Man kan dog sagtens opretholde en god hygiejne, selv om der er hår, så det er altså primært et spørgsmål om vaner og modetendenser.

Ulemperne er derimod flere. De handler blandt andet om problemer med røde knopper, svie, kløe, indgroede hår og betændelse i hårsækkene. Medmindre du altså ved, hvad du kan gøre for at undgå det.

Intimbarbering – trin for trin

Over halvdelen af de kvinder, der intimbarberer sig, oplever gener. Alligevel vælger langt hovedparten af yngre kvinder under 40 år stadig intimbarbering. Heldigvis kan du selv gøre meget for at mindske generne, hvis du er opmærksom på nogle enkle råd omkring barbering. Du kan for eksempel følge denne trin for trin-vejledning, når du intimbarberer dig.

Hårene vokser hurtigt ud igen, så for de fleste vil det være nødvendigt at barbere sig omkring hver anden dag for at være fuldstændigt hårfri. Men husk på, at huden har godt af en pause fra barberingen indimellem. Så, hvordan gør man med intimbarbering?

Intimbarbering for kvinder – Sådan gør du

 1. Sæt god tid af
  Først og fremmest skal du sætte god tid af, have et godt lys og sørge for, at du kan se, hvad du laver undervejs.
 2. Blødgør og rengør huden grundigt 
  Sørg for at blødgøre og rengøre huden godt inden barberingen. Det kan du gøre med lunkent vand og en intim wash (intimsæbe) der modvirker de bakterier der giver røde knopper.
 3. Trim evt. med saks først
  Hvis du har meget lange hår forneden, er det en god idé at trimme dem med en saks, inden du begynder at barbere, så skal du ikke barbere området så mange gange.
 4. Brug en god barbergel
  Nogle foretrækker at bruge barberskum eller barbergel på huden, mens de barberer.
 5. Brug kun rene og skarpe skrabere
  Brug altid en ren barberskraber eller en rengjort barbermaskine eller epilator, så du undgår bakterier. Det er også vigtigt, at du bruger et skarpt barberblad og ikke en gammel halvsløv skraber.
 6. Stram huden op
  Sørg for at stramme huden ud, mens du barberer, på den måde undgår du lettere at skære dig.
 7. Skyl huden grundigt bagefter
  Skyl huden godt efter intimbarberingen, så du får fjernet eventuelle produktrester.
 8. Afslut med en plejende balm
  Afslut med en mild og plejende intim balm, der er specielt beregnet til brug efter barbering. Vælg produkter, gerne med indhold af plejende og beroligende naturmidler som aloe vera eller tea tree oil. Det er vigtigt, at du finder et produkt, som du kan tåle på din hud.
 9. Undgå stramme trusser
  Undgå at bruge stramme trusser og trusser af syntetisk materiale lige efter en intimbarbering, da det kan irritere huden. Brug hellere et par løse trusser af bomuld.

Får du småsår eller rifter efter barbering, selv om du passer godt på, skal de behandles med et antiseptisk middel til intimbarbering, som du kan købe på apoteket, hos Matas eller i en helsekostbutik.

Intimbarberingspakke mod røde barberknopper
3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 324,95 kr
Intimbarberingspakke mod røde barberknopper - 3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår

Undgå røde knopper efter intimbarbering

Når man barberer sig – det gælder uanset hvor på kroppen eller i ansigtet – risikerer man let at få nogle røde og kløende knopper på huden kort tid efter barberingen. De røde knopper kaldes også barberknopper.

Heldigvis kan du selv gøre meget for at undgå generne ved intimbarbering. Det er vigtigt at holde huden ren og blød, så du undgår at få bakterier i hudporerne, der kan være med til at give de røde og betændte knopper.

Det vigtigste våben mod de røde knopper er derfor gode, milde og plejende produkter – både før og efter barberingen.

Et naturmiddel som tea tree oil er kendt for at fjerne bakterier samt sin, kølende og lindrende effekt, og derfor er mange glade for at bruge produkter med indhold af den australske tea tree oil. Fra Australian Bodycare kan du få en aftershave, der plejer og beroliger huden og hæmmer bakterievæksten og dermed risikoen for at få røde knopper. Du kan også få et komplet sæt til intimbarbering med alt, hvad du skal bruge både før og efter barbering.


Slip for kløe efter intimbarbering

Mange døjer med irriteret hud efter intimbarberingen. Hud, der klør og har røde knopper. Det er ubehageligt, og det ser heller ikke spor pænt ud.

Hvis du vil slippe for kløe efter intimbarberingen, handler det igen om at behandle huden godt, både før, under og efter barberingen. Den tid, du bruger på det, og de penge, du bruger på gode og plejende produkter, er godt givet ud. Det er de færreste, der kan tåle at barbere sig helt uden at forberede huden på det og uden at pleje godt igen bagefter.

Det tager ikke lang tid at bruge nogle gode produkter, når du intimbarberer dig, og resultatet bliver så meget pænere. Det handler om at finde nogle gode og plejende produkter, som din hud kan tåle. Det vil for langt de flestes vedkommende sige milde produkter uden parfume, men med kølende, plejende og kløestillende ingredienser.


Barbermaskine, skraber eller epilator – hvad er bedst?

Når du fjerner hårene med voks, er du fri for hår i længere tid, end hvis du fjerner hårene med en barbermaskine eller skraber. Til gengæld oplever mange, at en voksbehandling kan være lidt for hård kost for huden, særligt på steder, hvor huden er tynd og følsom.

De fleste vælger derfor at klare intim hårfjerning selv derhjemme med en barbermaskine, en ladyshaver, en epilator eller en skraber.

En epilator er en elektrisk maskine, der fjerner hårene med rod. Det betyder, at en behandling varer længe, til gengæld tager det lang tid og er temmelig smertefuldt. En epilator er heller ikke helt billig at anskaffe sig.

De fleste vælger altså at barbere sig med en barbermaskine eller skraber. En barbermaskine er dyrere end en skraber. Til gengæld risikerer du ikke så let at skære dig med en barbermaskine. Det er lidt en smagssag, om du foretrækker barbermaskine eller skraber. Men uanset, hvad du vælger, så sørg for at bruge et rengjort blad/maskine, så du undgår bakterier herfra. Og sørg også for at holde huden ren, blød og godt fugtet, så kan du gøre meget for at undgå røde knopper og andre gener ved intimbarbering.

Intimbarberingspakke mod røde barberknopper
3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 324,95 kr
Intimbarberingspakke mod røde barberknopper - 3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår