Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Indgroet hår – hvad er det?

Et indgroet hår er et hår, der vokser indad, fordi det ikke kan trænge gennem huden, eller fordi det tvinges tilbage i huden. Indgroede hår kan opstå overalt på kroppen og i ansigtet, hvor der er hår. Både mænd og kvinder kan opleve indgroede hår. Problemet opstår særligt i forbindelse med barbering, og derfor døjer mænd oftest med indgroede hår i ansigtet og på halsen, mens kvinder særligt oplever problemet i forbindelse med barbering af ben, armhuler og intimbarbering.

Et indgroet hår kan dog også opstå i forbindelse med friktion eller tryk, for eksempel hvis man går i meget stramtsiddende tøj. Det kan være stramme jeans eller elastikkanten på et par nylonstrømper. Mennesker med krøllet hår og mænd med megen kropsbehåring siges desuden at have en særlig stor tendens til at udvikle indgroede hår.

> Produkter til indgroet hår – klik her

Et indgroet hår er ikke farligt, men det ser ikke pænt ud. Det begynder som en rød prik på huden, der kan give rødme, svie og kløe. Ofte ligner det, og forveksles måske med, en bums, og det er irriterende, særligt på synlige steder.

Et ubehandlet indgroet hår kan faktisk også udvikle sig til en inficeret, betændt og smertefuld bums eller byld i huden. Der er derfor mange gode grunde til at sørge for at behandle sine indgroede hår – og gøre alt for at forebygge, at de overhovedet opstår.

Hop direkte til:

Hvad kan man gøre ved et indgroet hår?
Hvad kan man gøre for at undgå indgroede hår?


Video: Sådan undgår du indgroede hårIntimbarbering uden indgroede hår & røde knopper
3 produkter mod barberknopper og indgroede hår ved intimbarbering
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 469,95 kr
Intimbarbering uden indgroede hår & røde knopper - 3 produkter mod barberknopper og indgroede hår ved intimbarbering

Hvad er årsagerne til indgroede hår?

Når et hår dannes i hårsækken, vil det normalt vokse op og trænge gennem huden. Men hvis noget blokerer håret i at vokse ligeud, vil det i stedet vokse sidelæns under huden, og der er nu opstået et indgroet hår. Det kan for eksempel være døde hudceller, der forhindrer håret i at vokse op gennem huden.

Et indgroet hår kan også opstå ved, at spidsen af et udvokset hår tvinges tilbage i huden eller i den hårsæk, som det kom fra. Det kan for eksempel ske ved tryk fra stramtsiddende tøj eller efter barbering.

Indgroet hår efter barbering

Barbering er skrap kost for huden. Og ofte kvitterer kroppen desværre for den hårde behandling med svie, kløe, røde knopper, skægpest og indgroede hår.

Barbering er den hyppigste årsag til, at der opstår et indgroet hår. Man kan få indgroede hår overalt, hvor man barberer sig – i ansigtet og på benene, under armene, på ryggen, i de intime områder og alle andre steder på kroppen.

Symptomerne kan se ens ud, men indgroede hår og skægpest med røde knopper er ikke det samme, og årsagerne er heller ikke de samme.

LÆS OGSÅ: Middel mod skægpest

Skægpest opstår, når der går bakterieinfektion og efterfølgende betændelse i en hårsæk. De røde knopper, der er det synlige tegn på skægpest, kan udvikle sig til bumser eller blærer fyldt med betændt pus. En sådan pusansamling kaldes også en furunkel. Og i allerværste fald kan de udvikle sig til egentlige bylder. Det er typisk bakterierne stafylokokker eller streptokokker, der giver betændelsen.

Årsagen til et indgroet hår er som nævnt ovenfor derimod, at håret vokser indad under huden, fordi det tvinges tilbage under huden. Symptomet på et indgroet hår kan så være det samme som ved skægpest: En rød knop, der er irriteret, svier og klør. Og knoppen kan senere blive til en betændt bums eller byld.

LÆS OGSÅ: Sådan behandler du din skægpest

Indgroet hår på grund af stramtsiddende tøj

Når spidsen af et udvokset hår tvinges tilbage i huden eller i den hårsæk, som det kom fra, kan det skyldes trykket fra stramtsiddende tøj. Det kan være stramme jeans eller elastikken fra et par nylonstrømper, der trykker konstant mod huden og derved forhindrer håret i at vokse frit.

Problemet med indgroede hår opstår særligt efter barbering, og her kan stramtsiddende tøj være med til at forværre risikoen for indgroede hår. Det er altså en god idé at undgå stramme jeans eller stramme elastikkanter på trusser og strømper i det første døgn efter barbering eller hårfjernelse med voks.

Indgroet hår, der ikke vokser ud

Et indgroet hår kan opstå, fordi håret blokeres, så det aldrig når hudoverfladen. Når håret er ’fanget’ under hudoverfladen, vil det vokse videre under huden, og det giver grundlag for en betændt byld.

Dette fænomen – hvor et indgroet hår ikke er opstået på grund af barbering – kan opstå overalt, men ses særligt hos mænd med kraftig behåring mellem ballerne. Det indgroede hår danner et væskefyldt hulrum (en cyste). Når cysten bliver inficeret med bakterier, dannes der en rød og smertefuld byld. Cysten kaldes en pilonidalcyste og ses mellem ballerne og endetarmsåbningen. Det kan være nødvendigt at fjerne bylden ved operation.Hvad kan man gøre ved et indgroet hår?

Den bedste behandling af et indgroet hår er at sørge for, at det ikke opstår. Men har du allerede fået et indgroet hår, er der heldigvis også gode muligheder for at behandle det, så du slipper af med det.

Sådan kan du fjerne et indgroet hår:

1. Begynd med en nænsom eksfoliering af det område, hvor det indgroede hår befinder sig. Ved en eksfoliering fjerner du talg, fedt, snavs, døde hudceller og andet, der kan få huden til at stoppe til. Du kan bruge en eksfolieringscreme og eventuelt supplere med en skrubbehandske.Et produkt, som egner sig til, at bekæmpe indgroede hår med desinficerende ingredienser, er Australian Bodycare Body Scrub. Body Scruben går ind og fjerner døde hudceller, samt virker forebyggende mod indgroede hår.

2. Opblød og opvarm huden med et varmt og fugtigt omslag på det område, hvor det indgroede hår er. Du kan for eksempel bruge et håndklæde, der er skyllet i varmt vand og derefter opvredet. Du kan også opbløde huden ved at tage et varmt bad.

3. Fjern forsigtigt håret ved hjælp af en steril pincet eller nål. Når huden er blødgjort og varm, skulle håret gerne komme op til overfladen og være mere synligt. Du må ikke grave efter håret, da du så risikerer at ødelægge huden.

4. Vask området, hvor det indgroede hår har siddet, med vand og sæbe.

5. Husk derefter at eksfoliere huden regelmæssigt, så du fjerner talg, fedt, snavs og døde hudceller og dermed minimerer risikoen for nye indgroede hår. Brug også en god bodylotion, aftershave balm eller spray, hver gang du har barberet dig. Det modvirker hudirritation og indgroede hår. Der findes forskellige produkter, der skulle kunne modvirke indgroede hår. Vælg et produkt, der virker beroligende på huden. Tea tree oil og aloe vera er for eksempel kendt for at modvirke bakterier og virke kløestillende.

Video: Sådan modvirker du hudirritation og indgroede hår.

4–pak mod røde barberknopper
til kropsbarbering mod indgroede hår, røde knopper, jordbærben og røde hårsække
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 459,95 kr
4–pak mod røde barberknopper - til kropsbarbering mod indgroede hår, røde knopper, jordbærben og røde hårsække

Alternative midler til behandling af et indgroet hår

Ud over eksfoliering, varme og fugtige omslag og brug af nål eller pincet, findes der også andre husråd til, hvordan du kan fjerne et indgroet hår.

Et stykke brød opblødt i varm mælk skulle for eksempel kunne blødgøre huden så meget, at det derefter er let at fjerne det indgroede hår. Lidt salt blandet med varmt vand skulle være effektivt. Citronsaft skulle også være et effektivt middel mod indgroede hår. Og hvis du masserer lidt kaffe på området, skulle det kunne blødgøre huden så meget, at det derefter er lettere at fjerne det indgroede hår.

Laserbehandling og operation

Kan du slet ikke slippe af med de indgroede hår, kan en laserbehandling, der fjerner hårene permanent, være en løsning. Ved en laserbehandling kan du både få fjernet de indgroede hår og alle andre hår i området permanent, så du fremover slipper for at skulle tænke på barbering eller andre metoder til hårfjerning. Og på den måde kan du fremover slippe for de indgroede hår.

I allerværste fald kan det være nødvendigt at fjerne et indgroet hår ved en operation. Det er sjældent, og det sker, hvis det indgroede hår er blevet til en betændt og ond byld, der ikke kan fjernes på anden vis.


Hvad kan man gøre for at undgå indgroede hår?

Indgroede hår opstår primært som følge af barbering. Så de forebyggende råd handler særligt om barbering. Men oplever du ofte indgroede hår, bør du overveje, om problemet kan skyldes, at du går i meget stramtsiddende tøj.

Video: Sådan undgår du indgroede hår – Nemt og effektivt.

Gode råd i forbindelse med barbering

I forhold til indgroede hår og barbering handler det først og fremmest om at passe godt på din hud og pleje den grundigt både før og efter barbering – og imellem barberingerne. Der opstår ikke så let indgroede hår på en blød og velfugtet hud.

Inden du barberer dig, kan du forberede huden på barberingen ved at vaske og rense den med varmt vand og en mild creme til indgroet hår, gerne indeholdende desinficerende ingredienser . Du kan eventuelt tage et varmt bad. Det blødgør huden og gør det nemmere at barbere huden uden at skade den. Når huden er ren og tør, kan du bruge barberskum eller barbercreme på huden, inden du går i gang med at barbere. Det desinficerer huden og mindsker risikoen for skader. Husk at barbere hårene i groretningen – det mindsker risikoen for indgroede hår. Er du nødt til at barbere imod groretningen, skal du gøre det ekstra forsigtigt.

Når du er færdig med barberingen, er det vigtigt, at du sørger for at rense eventuelt overskydende barberskum af huden, inden du smører den med en god after shave mod indgroede hår eller bodylotion. Mange er glade for produkter indeholdende tea tree oil eller aloe vera gel, der er kendt for at være milde mod huden, samtidig med at de modvirker bakterier. Det er en god idé at undgå produkter med parfume, da parfumerede produkter kan øge hudirritationen efter barbering. Der fås også særlige produkter, der er rettet specifikt mod forebyggelse og behandling af indgroede hår.

En god hygiejne er vigtig, når man barberer sig. Så sørg for altid at bruge rent barbergrej, udskift det jævnligt med nye og rene barberblade, og del ikke dit barbergrej med andre.

Der er hudområder, der er særligt følsomme, og hvor huden er ekstra tynd. Det gælder blandt andet i bikinilinjen. Kvinder – og mænd – der intimbarberer sig, bør derfor være særligt opmærksomme på at passe godt på huden her, så de minimerer risikoen for at få et indgroet hår.FAQ om indgroet hår

Hvorfor opstår indgroede hår?

Et indgroet hår opstår, når håret forhindres i at vokse frit. I stedet vil håret vokse indad. Det kan skyldes, at håret ikke kan trænge gennem hudoverfladen og i stedet fortsætter med at vokse sidelæns under huden. Det kan også skyldes, at håret bliver tvunget til at vokse tilbage i huden eller i den hårsæk, det kom fra. Årsagen kan blandt andet være barbering eller stramtsiddende tøj.Hvad er forskellen på indgroet hår og skægpest?

Et indgroet hår opstår, når et hår vokser indad. Det kan give betændelse i huden. Skægpest opstår derimod på grund af bakterieinfektion og efterfølgende betændelse i en hårsæk som følge af barbering. Årsagerne er altså forskellige, men symptomerne ligner meget hinanden.Hvordan kommer man af med indgroede hår?

Eksfoliering er et vigtigt middel, når et indgroet hår skal fjernes. Når du eksfolierer huden, fjerner du talg, fedt, snavs og døde hudceller, der kan tilstoppe huden. Efter eksfoliering skal du sørge for at gøre huden blød og varm, inden du forsigtigt forsøger at fjerne det indgroede hår med en steril nål eller pincet. Husk at vaske og smøre huden bagefter med produkter med desinficerende og bakteriedræbende egenskaber.Kan kvinder få indgroede hår?

Både mænd og kvinder kan få indgroede hår. Et indgroet hår kan opstå overalt, hvor der er hår – og overalt hvor man barberer hårene af. Derudover kan indgroede hår også opstå på grund af tryk på huden fra tætsiddende tøj.Kan man få indgroede hår overalt på kroppen?

Indgroede hår kan opstå overalt på kroppen, hvor der er hår. Ofte kommer de indgroede hår der, hvor man har barberet sig. For mænds vedkommende vil det derfor særligt være i ansigtet og på halsen, mens det det for kvinders vedkommende særligt er på benene, under armene og i bikinilinjen.Hvordan undgår man at få indgroede hår?

Det bedste middel til at undgå indgroede hår er – ud over at stoppe med barberingen – at eksfoliere huden med jævne mellemrum, for eksempel et par gange om ugen. Derudover er det vigtigt at passe godt på din hud, når du barberer dig. Og når du er færdig med barberingen, er det vigtigt, at du holder huden blød og godt fugtet med en god bodylotion eller aftershave-creme.

4–pak mod røde barberknopper
til kropsbarbering mod indgroede hår, røde knopper, jordbærben og røde hårsække
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 459,95 kr
4–pak mod røde barberknopper - til kropsbarbering mod indgroede hår, røde knopper, jordbærben og røde hårsække