Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvorfor får man røde knopper efter barbering?

Overalt, hvor man barberer sig, kan man få røde knopper i huden, der også kaldes barberingsknopper. De kan altså både opstå, når man barberer skægget i ansigtet, og når man barberer sig på benene, på ryggen, i armhulerne, og når man intimbarberer sig.

De irriterende – og ofte også meget smertefulde og kløende – røde knopper skyldes skægpest. Det er en betændelsestilstand i huden, der netop opstår på grund af barbering eller hårfjerning på anden vis.

Video: Vigtig at vide i forbindelse med barbering

Skægpest opstår, når der går bakterieinfektion og efterfølgende betændelse i en hårsæk. De røde knopper, der er det synlige tegn på skægpest, kan udvikle sig til bumser fyldt med betændt pus. Og i allerværste fald kan de udvikle sig til egentlige bylder.

Derfor er det vigtigt at du behandler dem med en middel mod skægpest inden det bliver til egentlige bylder.

Ved at overholde forskellige gode råd, når du barberer dig, kan du heldigvis selv gøre meget for at undgå at få irriteret hud og røde knopper. Skulle du alligevel have problemer med røde knopper efter barbering, er der gode muligheder for at behandle dem.

Hop direkte til:

Intimbarbering for kvinder
Intimbarbering for mænd
Gode råd ved barbering af ben
Hvordan kan man undgå at få røde knopper og bumser efter barbering?
Barbering af skæg


Intimbarbering for kvinder

Det hurtigste, nemmeste og billigste ville helt sikkert være at lade håret vokse overalt, hvor det vælger at titte frem. Det er dog de færreste kvinder, der hylder eller holder af den tanke. I stedet finder vi barbergrejet frem og kæmper en indædt kamp mod de uønskede hår.

Mange nøjes med at barbere sig under armene og på benene. Andre ønsker derimod også at fjerne hårene forneden, enten blot i bikinilinjen eller i form af en glatbarbering, der fjerner alle hårene. Intimbarbering hos kvinder er ofte et must, Særligt blandt yngre kvinder.

Forskellige metoder til intimbarbering

Der findes forskellige metoder til hårfjerning, hvoraf de mest almindelige er barbering, hårfjerning med voks, brug af hårfjerningscreme, epilering, laserbehandling og plukning. Det er svært at lave en voksbehandling på sig selv forneden; det kræver næsten et besøg hos en kosmetolog.

Laserbehandling er en effektiv metode, der fjerner hårene mere eller mindre permanent, men det er også meget kostbart. Barbering er derfor den mest anvendte metode, nok fordi det er den, der er lettest, billigst og hurtigst at gå til derhjemme.

Barbering med skraber, barbermaskine og epilator

Når du vil intimbarbere dig, kan du bruge en barberskraber, en barbermaskine eller en epilator. Der er fordele og ulemper ved alle tre.

En skraber er billig og let at bruge. Ulempen er, at du kan komme til at skære dig. En barbermaskine/ladyshaver er noget dyrere at anskaffe sig. Til gengæld risikerer du ikke så let at skære dig.

En epilator er heller ikke helt billig. Det er en elektrisk maskine, der fjerner hårene med rod. Det er temmelig smertefuldt, og det tager tid. Til gengæld får du med tiden et mere langvarigt resultat, hvor du er hårfri i meget længere tid.

Ulempen ved alle tre barberingsformer er, at du risikerer at få irriteret hud med kløe og røde knopper efter barberingen. For at undgå det skal du sørge for at behandle huden godt både før og efter barbering.

10 Gode råd ved intimbarbering for kvinder

 1. Sæt god tid af og sørg for, at du kan se, hvad du laver undervejs.
 2. Sørg for at blødgøre huden godt med et varmt bad, hvor du bruger en god og mild sæbe. Det både renser og blødgør huden. Australian Bodycare Intim Wash indeholder antibakteriel Tea Tree Oil, og hudens naturlige beskyttelse genoprettes. Intim Wash indeholder desuden mælkesyre og C-vitamin fra kakadueblomme til at give en ren og frisk følelse i dit intimområde.

  > Undgå barberknopper i fremtiden – se løsningen her
 3. Hvis du har meget lange hår forneden, er det en god idé at trimme dem med en saks, inden du begynder at barbere.
 4. Smør huden med barberskum eller barbercreme, inden du går i gang.
 5. Brug en ren barberskraber eller en rengjort barbermaskine eller epilator.
 6. Begyndt med at barbere med hårene (den retning, der føles mest behagelig) – og barber derefter mod hårene. Husk at skylle barberskraberen mange gange undervejs.
 7. Sørg for at stramme huden ud, når du barberer, ellers er det for svært at barbere ordentligt, og du risikerer også lettere at komme til at skære dig.
 8. Skyl huden godt efter intimbarbering og afslut med et godt aftershave-produkt, der er specielt beregnet til brug efter barbering. Mange har stor glæde af vores Intim Balm der indeholder antibakteriel Tea Tree Oil, der er kendt for at modvirke bakterier. Desuden indeholder den ekstrakt af tasmansk peber der beroliger huden og modvirker irritation.

  > Komplet sæt til intim barbering – Slip af med barberknopper – klik her
 9. Undgå at bruge stramme trusser og trusser af syntetisk materiale lige efter en intimbarbering, det kan irritere huden. Et par løse trusser af bomuld er altså det bedste.
 10. Får du småsår eller rifter efter barbering, skal de behandles med et antiseptisk middel som Body Balm eller Body Lotion, som du kan købe på apoteket, hos Matas eller i en helsekostbutik.

Intimbarberingspakke mod røde barberknopper
3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 324,95 kr
Intimbarberingspakke mod røde barberknopper - 3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår

Forskellige former for intimbarbering

Når man taler om intimbarbering, dukker der mange forskellige eksotiske navne op. Navnene dækker over forskellige former for intimbarbering, hvor man fjerner mere eller mindre af kønsbehåringen.

Ved en Hollywood hårfjerning fjerner man for eksempel al kønsbehåring. Ved en brasiliansk hårfjerning fjerner man det meste af kønsbehåringen, men efterlader stadig en lille stribe eller trekant af hår. Ved en tanga hårfjerning eller en Californian hårfjerning fjerner man ikke helt så meget, men nok til, at man kan gå med en bikini med tangatrusse.

Husk at behandle huden godt før og efter barbering

Barbering er hård kost for huden. Og intimbarbering på et meget følsomt område er ikke mindre hårdt. Det kommer vi ikke udenom. Men når du alligevel vælger at barbere dig, er det vigtigt, at du sørger for at pleje huden godt, både før og efter barbering. På den måde kan du mindske eller helt undgå irriteret hud med kløe, røde knopper og måske indgroede hår.

Inden du begynder at barbere dig, skal huden blødgøres. Det kan du gøre med et varmt bad. Brug gerne en effektiv intimsæbe der modvirker bakterier, så du både blødgør og renser huden inden barbering. Når huden er tør, kan du bruge barberskum, barbergelé eller andet, der er beregnet til brug ved barbering.

Når du har barberet dig, skal huden skylles godt, så den er ren. Derefter bør du bruge et aftershave-produkt, der plejer huden. Nogle foretrækker en Intim Balm, for eksempel med aloe vera eller tea tree oil (tetræsolie). Vores Intim Balm er udviklet netop til brug efter barbering, da den indeholder Tea Tree Oil, der effektivt modvirker bakterier, samt Tasmask peber, der virker beroligende og modvirker irritation. Det er vigtigt, at du finder et produkt, som fungerer på din hud.

Det er en god idé at undgå produkter med tilsat parfume, da parfumerede produkter kan øge hudirritationen efter en intimbarbering.

Risikoen ved intimbarbering

Ud over risikoen for knopper, infektioner og betændelse i hårsækkene, hævder nogle læger desuden, at kvinder lettere får underlivsinfektioner, hvis de intimbarberer sig, fordi hårene dernede virker som en naturlig barriere for bakterier. Oplever du det, er der ikke andet for end at stoppe med intimbarberingen.

LÆS OGSÅ: Slip af med kløe i skeden

Intimbarbering for mænd

Når talen falder på intimbarbering, tænker mange på kvinder. Men faktisk er der også mange mænd, der vælger at intimbarbere sig forneden på testiklerne og i skridtet. Og der bliver flere og flere, der gør det, ikke mindst blandt yngre mænd.

Når såvel mænd som kvinder vælger at barbere sig – og herunder at intimbarbere sig – er det af kosmetiske og æstetiske årsager. Der er ingen andre gode grunde til at gøre det, for det er hårdt ved huden. Når du barberer dig, risikerer du at få kløe, røde knopper og måske bumser eller bylder. Vi barberer os altså fordi, vi synes, det ser pænere ud uden hår. Og så skulle resultatet også gerne blive en pæn og glat hud og ikke en rød og irriteret hud fyldt med kløende knopper.

Hvis du vil undgå hudirritation og røde knopper efter en intimbarbering, er det derfor vigtigt, at du bruger tid på barberingen, og ikke mindst på pleje af huden før og efter.

3 pak mod røde barberknopper i ansigt
Barbering fri for knopper, skægpest og indgroede hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 289,95 kr
Udsalgspris 289,95 kr Normalpris 319,95 kr
3-pak mod røde barberknopper i ansigt

Metoder til intimbarbering

De fleste mænd snupper skraberen, barbermaskinen eller trimmeren, når de skal have barberet kønsbehåringen. Men der er også dem, der vælger at få lavet en voksbehandling på en klinik. Det er dyrere, mere smertefuldt og tager længere tid, til gengæld holder det længere. En laserbehandling, der fjerner hårene mere eller indre permanent, er en anden metode, der er effektiv, men også temmelig kostbar.

Intimbarbering med skraber, trimmer eller barbermaskine

De fleste mænd vælger enten en skraber, en barbermaskine eller hårtrimmer til intimbarberingen. Du kan godt bruge den, du bruger til barbering i ansigtet, men så skal du huske at skifte bladet ud først, eller at rense barbermaskinen virkelig grundigt før og efter. Ellers risikerer du at flytte bakterier fra ansigtet til skridtet – og retur. Sørg også for, at skraberen er skarp. Du skader lettere huden, hvis skraberen er slidt og sløv.

Generelt er hygiejnen en vigtig ting, når du barberer dig. Derudover er det vigtigt at behandle huden godt og at gå forsigtigt frem, når du barberer dig.

9 Gode råd ved intimbarbering for mænd

 1. Sæt god tid af og sørg for, at du kan se, hvad du laver undervejs. Du kommer lettere til at skære dig, hvis du skynder dig.
 2. Sørg for at blødgøre huden godt med et varmt bad, hvor du bruger en god og mild sæbe. Det både renser og blødgør huden. Vores Body Wash indeholder antibakteriel Tea Tree Oil, samt glycerin som fugter og plejer huden.

  Undgå barberknopper i fremtiden – se løsningen her
 3. Smør huden med barberskum eller barbercreme, inden du går i gang.
 4. Brug en ren barberskraber eller en rengjort barbermaskine/trimmer.
 5. Begyndt med at barbere med hårene (den retning, der føles mest behagelig) – og barber derefter forsigtigt mod hårene. Husk at skylle barberskraberen mange gange undervejs.
 6. Sørg for at stramme huden ud, når du barberer, ellers er det for svært at barbere ordentligt, og du risikerer også lettere at komme til at skære dig. Tag dig god tid.
 7. Skyl huden godt efter intimbarbering og afslut med et godt aftershave-produkt, der er specielt beregnet til brug efter barbering. Mange har stor glæde af vores After shave der udviklet netop til denne brug. Den indeholder antibakteriel Tea Tree Oil, der er kendt for at modvirke bakterier, samt ekstrakt af tasmansk peber der beroliger huden og modvirker irritation. Desuden virker den kølende og lindrende på huden.
 8. Undgå at bruge stramme boxershorts lige efter en intimbarbering, det kan irritere huden.
 9. Får du småsår eller rifter efter barbering, skal de behandles med et antiseptisk middel, eksempelvis vores After Shave, som du kan købe på apoteket, hos Matas eller i en helsekostbutik.
3 pak mod røde barberknopper i ansigt
Barbering fri for knopper, skægpest og indgroede hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 289,95 kr
Udsalgspris 289,95 kr Normalpris 319,95 kr
3-pak mod røde barberknopper i ansigt

God behandling af huden før og efter barbering

Intimbarbering er hårdt ved huden. Særligt første gang, du gør det, kan det ofte tydeligt mærkes og ses bagefter. Efter flere gange vil huden i nogen grad blive vænnet til det. Men vil du undgå eller mindske hudirritation og risikoen for røde knopper, kløe, indgroede hår og måske bumser, er det vigtigt, at du sørger for at pleje huden godt, både før og efter barbering.

Inden du begynder at barbere dig, skal du blødgøre huden. Det kan du gøre med et varmt bad. Brug gerne en mild body wash i skridtet, så du både blødgør og renser huden inden barbering. Når huden er tør igen, kan du bruge barberskum, barbergelé eller andet, der er beregnet til brug ved barbering.

Når du har barberet dig, skal du tilbage i badet, for huden skal skylles ren for eventuelle rester af produkter. Derefter bør du bruge et aftershave-produkt, der plejer huden. Nogle foretrækker en aftershave-creme, for eksempel med aloe vera eller tea tree oil (tetræsolie). Vores Body Balm er udviklet netop til brug efter barbering, da den indeholder Tea Tree Oil, der effektivt modvirker bakterier, samt Tasmask peber, der virker beroligende og modvirker irritation.

Prøv dig frem, indtil du har fundet et produkt, som din hud kan tåle. Men lad være med at bruge den parfumerede aftershave, som du måske bruger i ansigtet.

Sørg generelt helst for at undgå produkter med tilsat parfume, da parfumerede produkter kan øge hudirritationen efter en intimbarbering.

Intimbarberingspakke mod røde barberknopper
3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 324,95 kr
Intimbarberingspakke mod røde barberknopper - 3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår

Barbering af benene – Mænd og Kvinder

Mange kvinder vælger at barbere benene, i hvert fald om sommeren, hvor de bare ben skal luftes i shorts, sommerkjoler og bikini. De fleste har nemlig ikke lyst til at vise sig frem med et par bare behårede ben, der ville gøre enhver mand misundelig.

Der er dog også mænd, der vælger at barbere benene, enten af de samme kosmetiske årsager som kvinderne, eller fordi de er sportsudøvere og derfor ikke vil have hår på benene, når de for eksempel cykler eller svømmer.

Se denne video inden barberingen.

Pakke til barbering af ben
3 produkter mod røde knopper ved barbering og hårfjerning
+15.000 anmeldelser
Normalpris 329,95 kr
Udsalgspris 329,95 kr Normalpris 359,95 kr
Pakke til barbering af ben - 3 produkter mod røde knopper ved barbering og hårfjerning

Metoder til barbering af benene

Der findes flere forskellige metoder til hårfjerning på benene. Du kan for eksempel bruge hårfjerningscreme, få en voksbehandling, få fjernet hårene permanent med en laserbehandling, fjerne hårene med en epilator eller gøre som de fleste andre: barbere benene med en skraber eller barbermaskine/ladyshaver.

Fordele ved barbering af benene

Barbering er en let, ligetil og enkel metode. Du kan selv gøre det derhjemme, det kræver bare en skraber eller en barbermaskine, så det er også en billig hårfjerningsmetode. Når du er færdig, kan du se resultatet med det samme, og lige umiddelbart efter barberingen er huden dejlig blød og glat. Det er også en smertefri metode, med mindre du altså kommer til at skære dig selv under barberingen.

Nogle foretrækker en skraber, mens andre foretrækker en barbermaskine. Det er lidt en smagssag, så du må prøve dig frem og se, hvad der virker bedst for dig.

Ulemper ved barbering af benene

En af ulemperne ved barbering af benene er, at hårene hurtigt vokser ud igen, så du skal barbere dig meget tit, hvis du vil være helt hårfri. Cirka hver anden dag må du i gang igen. Det er en myte, at hårene bliver tykkere, når man barberer dem, men de føles tykkere og mere stive, når de lige vokser ud igen.

Den største ulempe ved barbering af ben med skraber eller barbermaskine er dog, at du let risikerer at få irriteret hud med røde, kløende knopper og indgroede hår. Det er ikke særlig rart, og det er heller ikke særlig pænt.

Mange oplever at få noget, der næsten ligner en form for eksem efter barbering af ben. Det er ikke eksem, men de røde, kløende knopper er en form for skægpest. Det er en betændelsestilstand i huden, der kan opstå efter barbering, hvis der går bakterieinfektion og efterfølgende betændelse i en hårsæk. De røde knopper kan udvikle sig til egentlige bumser fyldt med betændt pus. Og i allerværste fald kan de udvikle sig til bylder. Så galt går det sjældent på benene, men ser det meget slemt ud efter barbering af benene, skal du gå til din læge.

5 Gode råd ved barbering af ben

 1. Blødgør og rens huden på benene, inden du barberer dem. Det kan du gøre med varmt vand og en mild sæbe der fjerner bakterier. Vores Body Wash indeholder antibakteriel Tea Tree Oil, samt glycerin som fugter og plejer huden. Body Wash er meget velegnet til vask inden barbering af ben.
 2. Brug barberskum eller barbercreme på huden, inden du barberer dig. Så skader du ikke så nemt huden.
 3. Når du er færdig med at barbere benene, skal du vaske eventuelle rester af produkter væk, inden du bruger en god og plejende aftershave-creme. Australian Bodycare Body Balm er udviklet netop til brug efter barbering. Den indeholder den antibakterielle Tea Tree Oil, samt Tasmask peber, der virker beroligende og modvirker irritation.
 4. Sørg gerne for at eksfoliere dine ben, for eksempel en gang om ugen. Det fjerner de døde hudceller, så du ikke så nemt får røde knopper og indgroede hår.
 5. Brug en ren skaber hver gang, du barberer dig, og lad være med at dele den med andre.
Video: Sådan undgår du røde knopper ved barbering af ben.

Pakke til barbering af ben
3 produkter mod røde knopper ved barbering og hårfjerning
+15.000 anmeldelser
Normalpris 329,95 kr
Udsalgspris 329,95 kr Normalpris 359,95 kr
Pakke til barbering af ben - 3 produkter mod røde knopper ved barbering og hårfjerning

Problemer med røde knopper og bumser efter barbering

Barbering og hårfjerning er et nødvendigt onde for mange, men det er ikke noget, som huden er glad for. Der er hård kost at skrabe med et barberblad hen over huden. Og ofte reagerer huden bagefter med røde og kløende knopper, der måske udvikler sig til betændte bumser.

Men hvorfor får man de røde knopper og bumser efter barbering, hvordan kan man undgå det, og hvordan kan man behandle dem, hvis de alligevel kommer. Det ser vi nærmere på i afsnittet her.

Hvorfor får man røde knopper og bumser efter barbering?

Uanset, hvor man barberer sig – om det er i ansigtet, på benene, på ryggen, i armhulerne eller i skridtet – kan man risikere at få røde knopper i huden.

De røde knopper, der ofte klør og er ømme og smertefulde, skyldes skægpest. Det er en betændelsestilstand i huden, der netop opstår på grund af barbering eller hårfjerning på anden vis.

Skægpest kan opstå alle de steder på kroppen, hvor der er hår – og hvor man fjerner hårene ved barbering. Skægpest kendes også under det latinske navn pseudofolliculitis barbae. Som navnet antyder, handler det netop om noget, der opstår i forbindelse med barbering.

Skægpest opstår, når der går bakterieinfektion og efterfølgende betændelse i en hårsæk. De røde knopper, der er det synlige tegn på skægpest, kan udvikle sig til bumser fyldt med betændt pus. Og i allerværste fald kan de udvikle sig til egentlige bylder.

De røde knopper kan opstå overalt, hvor man har barberet sig, og det kan bumserne også. Det er altså ikke kun i ansigtet, man kan få bumser efter barbering, det kan man også på benene, i skridtet, i armhulerne, på ryggen, og hvor man ellers har svinget barbergrejet henover huden.

LÆS OGSÅ: Bumser på skamlæberne – årsager og behandling

Vi har alle bakterier og svampe overalt i kroppen og på huden. Det er helt normalt og uskadeligt. Men når bakterierne kommer ned i en hårsæk, bliver hårsækken inficeret, og der opstår en betændelsestilstand. Det er typisk bakterierne stafylokokker eller streptokokker, der giver betændelsen. Ved barbering kan du altså komme til at føre bakterier fra huden ned i hårsækken.

Hvordan kan man undgå at få røde knopper og bumser efter barbering?

Hvis du vil være helt sikker på at undgå de røde og irriterende knopper, kan du selvfølgelig lade være med at barbere dig overhovedet – eller barbere dig knap så ofte, så huden får tid til at komme sig efter hver barbering.

Er det ikke en løsning for dig, er der heldigvis også andre muligheder for at forebygge fremkomsten af røde knopper og bumser efter barbering.

Først og fremmest handler det om at passe godt på din hud og pleje den grundigt både før og efter barbering – og imellem barberingerne. Husk også at bruge rent barbergrej – og lad være med at dele det med andre, så du ikke bliver smittet med skægpest.

Inden du barberer dig, kan du forberede huden på barberingen ved at vaske og rense den med varmt vand og en mild body wash, som eksempelvis Australian Bodycare Body wash der effektivt modvirker bakterier og genopretter hudens naturlige beskyttelse. Det blødgør huden og gør det nemmere at barbere huden uden at skade den. Når huden er ren og tør, kan du bruge barberskum eller barbercreme på huden, inden du går i gang med at barbere. Det desinficerer og mindsker risikoen for skader.

Når du er færdig med barberingen, skal du sørge for at rense eventuelt overskydende produkter af huden, inden du smører den med en god aftershave-creme. Mange er glade for produkter indeholdende tea tree oil eller aloe vera, der er kendt for at være milde mod huden, samtidig med at de modvirker bakterier. Vi anbefaler vores Body Balm der er udviklet netop til brug efter barbering. Den indeholder den antibakterielle Tea Tree Oil, samt lindrer og fugter huden.

Du kan med fordel bruge en eksfolierende creme på huden en gang om ugen. Eksfoliering hjælper med at fjerne de døde hudceller, så du ikke så nemt får røde knopper og indgroede hår.

Video: Sådan undgår du røde knopper  og bumser efter barbering.

Body Wash med Tea Tree Oil
Showergel til daglig pleje og mod bumser og uren hud på kroppen
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Body Wash med Tea Tree Oil - Showergel til daglig pleje og mod bumser og uren hud på kroppen
Aftershave Balm mod røde knopper efter barbering
Aftershave lotion mod indgroede hår og barberknopper
+15.000 anmeldelser
Normalpris 129,95 kr
Udsalgspris 129,95 kr Normalpris
Aftershave Balm mod røde knopper efter barbering - Aftershave lotion mod indgroede hår og barberknopper

Hvordan kan man behandle røde knopper og bumser i huden?

Har du fået røde knopper og bumser efter barbering, er der heldigvis en del, du selv kan gøre for at mildne symptomerne.

De røde knopper vil i nogle tilfælde forsvinde af sig selv efter et stykke tid. Det samme vil bumserne måske. Men du kan også risikere at smitte dig selv med skægpest, hvis ikke du gør noget ved knopperne. Ved at gøre noget for et behandle knopperne, kan du slippe hurtigere af med knopperne og bumserne. Og ikke mindst kan du gøre noget for at undgå, at de røde knopper overhovedet når at udvikle sig til bumser.

Ved at bruge en creme efter barbering, der modvirker bakterier, eksempelvis vores Body Balm, kan du gøre meget for at undgå de røde knopper og bumser.

Får du småsår eller rifter efter barbering, skal de behandles med et antiseptisk middel, som du kan købe på apoteket, hos Matas eller i en helsekostbutik. Australian Bodycare Face Balm indeholder den antibakterielle Tea Tree Oil, samt ekstrakt af Tasmansk peber der modvirker irritation og beroliger huden.

Der findes flere forskellige naturmidler, der har en antiseptisk (bakteriemodvirkende), lindrende og kløestillende effekt. Det er alt det, du har brug for, når du er angrebet af skægpest. Der er blandt andet naturmidler med indhold af lavendel, tea tree oil eller aloe vera. Du kan for eksempel få cremer og aftershave, som du kan bruge efter barbering. Du kan også få olier med lavendel, aloe vera eller tea tree oil, som du kan duppe på huden i fortyndet form.

Du kan finde de forskellige naturmidler i Matas og i helsekostbutikker, hvor du også kan få gode råd og vejledning om brugen af dem.


Barbering af skæg

Hører du til de mænd, der ikke har lyst til at lade skægget stå, er der ingen vej uden om den daglige eller ugentlige barbering. De fleste mænd er enten til skraber eller barbermaskine. Og så er der dem, der bruger barberkost og barberkniv. Det er de færreste, der veksler mellem den ene eller den anden barberingsmetode.

Sæt tid af til barberingen

Mange, der bruger skraber, vælger en engangsskraber og noget barberskum og får barberingen hurtigt overstået. Dem, der vælger barbermaskinen, gør ofte det samme, dog uden at bruge barberskum. Nogle husker at pleje huden bagefter med aftershave, andre glemmer at gøre mere.

Der er også dem, der gør en masse ud af barberingen med en old school-barbering med præ-oliering af skægstubbene, hjemmerørt barberskum, der påføres med en fin barberkost og barbering med den helt rigtige barberskraber eller barberkniv. Før og efter bruger de et varmt håndklæde til at dulme huden.

Hvad enten du bruger den ene eller den anden metode, giver det god mening at sætte tid af til barberingen. Så her havde de fat af noget af det rigtige i gamle dage, hvor barberingen foregik med kost og kniv. Det er dog de færreste, der bruger den slags i dag, hvor langt de fleste snupper en skraber eller en barbermaskine, når skægget skal falde.

Nogle mænd føler, at de har mere kontrol over barberingen, når de bruger en skraber. Andre mænd føler, at det går hurtigere og er nemmere med en barbermaskine. Så alt i alt er det et individuelt spørgsmål, hvad du foretrækker at bruge.

Problemer med røde knopper efter barbering af skægget

Uanset, om du bruger skraber eller barbermaskine, kan du opleve problemer med røde knopper og bumser i ansigtet, på hagen eller på halsen efter barbering, altså såkaldt skægpest. Nogle mænd oplever, at de har færre problemer med den slags, når de bruger barbermaskine, mens andre har det lige omvendt. Så du må prøve dig frem og vælge det, der fungerer for dig.

Det bedste, du kan gøre for at undgå røde knopper og bumser, er at pleje huden godt. Inden du barberer dig, kan du vaske huden med en ansigtsvask og varmt vand. Vores Face Wash indeholder den antibakterielle Tea Tree Oil, som modvirker bakterier og er god inden barbering. Under barberingen kan du bruge barberskum, hvis du bruger skraber. Og efter barberingen er det vigtigt, at du bruger en god og plejende aftershave-creme, så du ikke efterlader huden udtørret og udpint. Vores Face Balm er udviklet netop til brug efter barbering i ansigtet. Den indeholder antibakteriel Tea Tree Oil samt Tasmansk Peber der beroliger og modvirker irritation, som ofte opstår efter barbering.

3 pak mod røde barberknopper i ansigt
Barbering fri for knopper, skægpest og indgroede hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 289,95 kr
Udsalgspris 289,95 kr Normalpris 319,95 kr
3-pak mod røde barberknopper i ansigt

Barbering af hår på ryggen

Hører du til de mænd, der er plaget af hår på ryggen, kan du enten lade dem være eller tage kampen op mod dem med barbergrejet.

Når du barberer dig på ryggen, gælder de samme regler som ved barbering alle andre steder på kroppen. Du skal sørge for at forberede huden godt inden barbering – og du skal pleje huden godt efter barbering.


Barbering af øjenbryn

Øjenbrynene er en meget synlig del af vores ansigt, så hvis du vil trimme dem, skal du passe godt på og være helt klar over, hvad du gør. Du kan hurtigt barbere for meget af, og øjenbrynshårene vokser ikke lige ud med det samme.

Måske vil du barbere øjenbrynene, fordi de er store og buskede, eller måske vil du barbere dem for at følge trenden med barbering af tynde streger i øjenbrynene. Uanset hvorfor, så gå forsigtigt frem.


Barbering af armhuler

De fleste kvinder vil helst ikke ses med hår i armhulerne, og så er der ingen vej uden om hårfjerning. Mange vælger barbering, fordi det er hurtigt, nemt og billigt. Det er en udmærket metode, men ligesom andre steder på kroppen, kan du også her risikere at få røde knopper i huden efter barbering.

For at undgå røde knopper, kløe og bumser er det vigtigt, at du bruger barberskum ved barbering, og at du husker at pleje huden godt efter barbering. Vores Body Balm er god efter barbering af armhulerne, da den indeholder Tea Tree Oil som modvirker bakterier, samt Tasmask Peber der virker beroligende på irriteret hud. Efter hårfjerning i armhulen anbefales det at bruge en deodorant uden aluminium[1]

Pleje efter barbering under armene
2 produkter mod røde knopper efter hårfjerning under armene
+15.000 anmeldelser
Normalpris 199,95 kr
Udsalgspris 199,95 kr Normalpris
Pleje efter barbering under armene - 2 produkter mod røde knopper efter hårfjerning under armene

Eksfoliering af huden

I kampen mod røde barberingsknopper og bumser er eksfoliering et godt redskab. Når du eksfolierer huden, fjerner du døde hudceller, og dermed får du en sundere hud, der ikke er så modtagelig for røde knopper og bumser.

Du skal ikke eksfoliere huden hver dag, men gør det gerne en gang eller to om ugen. Læs mere om eksfoliering her.


FAQ om barbering

Hvordan foretager man barbering af kønshår hos kvinder?

Barbering af kønshår kaldes også intimbarbering. Når du skal barbere dig forneden, skal du gøre præcist, som når du barberer dig andre steder på kroppen. Men huden er følsom her, så vær ekstra forsigtig, når du barberer dig, og sørg for at pleje huden godt før og efter. De fleste vælger at bruge en skraber eller barbermaskine/ladyshaver.

Hvordan foretager man barbering af kønshår hos mænd?

Når mænd vil barbere kønshårene væk, vælger de fleste at bruge en skraber, barbermaskine eller trimmer. Sørg for at gå forsigtigt frem, så du ikke skader dig selv. Og husk at forberede huden på barbering og pleje den godt bagefter.

Hvordan undgår man kløe efter barbering?

Kløe og røde knopper efter barbering er et meget udbredt problem. Det bedste, du kan gøre for at undgå det, er at pleje huden godt, før du barberer dig, og når du har barberet dig. Kløe og røde knopper skyldes skægpest, der opstår, når der går bakterieinfektion og efterfølgende betændelse i en hårsæk.

Hvordan undgår man knopper efter barbering?

Hvis du vil undgå røde knopper efter barbering, skal du sørge for at vaske og rense huden, inden du barberer dig. Brug barberskum under barberingen, og slut af med at pleje huden med en god aftershave-creme. Vælg gerne en uparfumeret creme med en bakteriedræbende effekt.

Hvorfor får man knopper efter barbering?

De røde knopper skyldes skægpest, der opstår, når der går bakterieinfektion og efterfølgende betændelse i en hårsæk. De røde knopper er de synlige tegn på skægpesten.

Hvor ofte skal man barbere sig?

Hvis din hud skulle bestemme, skal du barbere dig så lidt som muligt, for barbering er hård kost for huden. Men der er ingen regler. Du skal barbere dig så ofte, som du føler, det er nødvendigt. Men sørg for at passe godt på huden, når du barberer dig.

Hvor hurtigt vokser hår ud efter barbering?

Hår vokser lidt hele tiden. Men det er forskelligt fra person til person, hvor hurtigt håret vokser. Når du barberer dig, skærer du håret af ved hudoverfladen, og derfor vil det hurtigt være synligt igen. Vil du undgå synlige hår, vil du oftest skulle barbere dig hver eller hver anden dag.

Hvordan stoppes blødning efter barbering?

Hvis huden er blød og varm, når du skal barbere dig, skærer du dig ikke så let. Skulle det alligevel ske, at du skærer dig, og huden bløder, kan du stoppe blødningen ved at påføre væske med en smule alkohol i, tea tree oil, en speciel creme eller ved at bruge en alun block, der er en krystallignende sten, der køler og heler.

Hvordan undgår man bumser efter barbering?

Du undgår lettest bumser efter barbering, hvis du sørger for at pleje huden godt efter barbering. Brug gerne en aftershave-creme, der køler, heler og plejer på samme tid, og som modvirker bakterier.

Er intimbarbering farlig?

Det anses generelt ikke som farligt at barbere sig forneden, hverken for mænd eller kvinder. Men du skal selvfølgelig passe på, at du ikke skærer dig, når du barberer dig. Og så skal du pleje huden godt, både før og efter barbering, så du ikke får infektioner og betændelse, der i værste fald kan give betændte bylder.

Hvad er bedst: barbering eller voks?

Der er både fordele og ulemper ved såvel barbering som voksbehandling. Barbering er en let, hurtig og billig metode, men effekten er ikke så langvarig. Ved en voksbehandling bliver hårene væk i længere tid, men til gengæld tager behandlingen også længere tid, det er dyrere, og de fleste oplever en voksbehandling som temmelig smertefuld.

Hvad er intimbarbering?

Intimbarbering er, når mænd eller kvinder, fjerner kønsbehåringen ved barbering.

LÆS MERE: Intimbarbering for kvinder

LÆS MERE: Intimbarbering for mænd

Kan man bruge sæbe til barbering?

Du kan bruge sæbe til at vaske huden godt, inden du barberer dig. På den måde renser og blødgør du huden inden barbering. Når du barberer dig, bør du bruge barberskum, der er særligt beregnet til barbering.