Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er skægpest – og hvem rammer det?

Skægpest opstår på grund af en bakterieinfektion i en hårsæk. Når hårsækken er inficeret, opstår der en betændelsestilstand, der viser sig i form af røde knopper og øm hud. De små knopper kan senere udvikle sig til små blærer fyldt med betændt pus. En sådan pusansamling kaldes også en furunkel. Og er der mange furunkler samme sted, kalder man det furunkulose.

I forbindelse med skægpest har du måske også hørt betegnelsen follikulitis eller hårkirtelbetændelse, der bruges om en tilstand, hvor der er betændelse i en hårsæk.

Relevant guides:

> Glatbarbering uden røde knopper

Røde knopper efter barbering – sådan behandler du dem

Undgå røde knopper efter intimbarbering

> Middel mod skægpest – Se produkterne her

Skægpest, der også kendes under det latinske navn pseudofolliculitis barbae, opstår i forbindelse med barbering og hårfjerning. Det er derfor som oftest mænd, der barberer sig i ansigtet, der rammes af skægpest.

Men skægpest kan opstå i forbindelse med enhver form for barbering og hårfjerning overalt på kroppen. Og derfor kan kvinder, der barberer sig under armene, på benene, i bikinilinjen, eller som intimbarberer sig, også opleve at få skægpest.

HOP DIREKTE TIL: Sådan behandler du skægpæst med produkter fra Australian Bodycare

Skægpest er et voldsomt navn for noget, der heldigvis er en uskadelig og ufarlig lidelse, selv om det helt sikkert er voldsomt generende og ubehageligt at have skægpest.

Den lette løsning ville være at lade skægget og håret gro, men det er i de fleste tilfælde ikke brugbar en løsning. Heldigvis er der gode muligheder for at både forebygge og behandle skægpest.

Det handler om at være bevidst om nogle få og enkle ting, når du barberer dig eller fjerner håret. Og så er der forskellige produkter, som du med fordel kan og bør bruge før og efter barbering og hårfjerning.


Sæt til at modvirke røde knopper efter barbering
2 produkter mod indgroede hår og skægpest
+15.000 anmeldelser
Normalpris 179,95 kr
Udsalgspris 179,95 kr Normalpris 199,95 kr
Sæt til at modvirke røde knopper efter barbering - 2 produkter mod indgroede hår og skægpest

Sådan behandler du din skægpest i ansigtet

Skægpest er heldigvis en uskadelig lidelse, men det er generende og ubehageligt at have, så derfor er det værd at vide, hvad du selv kan gøre for at slippe af med det.

Har du fået skægpest, handler det om at få det behandlet, så du slipper af med de røde og ømme knopper, og så du ikke fortsætter med at smitte dig selv.

Creme mod skægpest

Ved milde tilfælde af skægpest vil du for det meste kunne komme pesten til livs med en creme til skægpest. Du kan få cremen på apoteket . Her kan du også få en sæbe, der indeholder klorhexidin, som du kan vaske huden med.

Et naturligt middel mod skægpest

Der findes flere forskellige naturmidler, der har en antiseptisk (bakteriedræbende), lindrende og kløestillende effekt. Alt det, du har brug for, når du er angrebet af skægpest. Blandt disse er naturmidler med indhold af tea tree oil mod skægpest (tetræsolie) eller aloe vera. Du kan for eksempel få kløestillende cremer og tea tree oil aftershave, som du kan bruge efter barbering. Du kan også få olier med aloe vera eller tea tree oil, som du kan duppe på huden, eventuelt i fortyndet form.

Du kan finde de forskellige naturmidler i Matas og i helsekostbutikker. Her kan du også få råd og vejledning om brugen af dem.

Sådan behandler du skægpest med produkter fra Australian Bodycare


Fremgangsmåde:

1. Vask området med Face Wash

2. Skyl grundigt med lunken vand.

3. Barber med Shave Gel.

4. Skyl grundigt med lunken vand.

5. Fordel After Shave på området efter barbering.

Alle barberings produkter indeholder Tea Tree Oil og lindrer irritation samt modvirker fremkomsten af indgroede hår og røde knopper og tilføjer huden fugt og pleje.

Se de nævnte produkter herunder:

3 pak mod røde barberknopper i ansigt
Barbering fri for knopper, skægpest og indgroede hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 289,95 kr
Udsalgspris 289,95 kr Normalpris 319,95 kr
3-pak mod røde barberknopper i ansigt

Antibiotikabehandling

Gør det meget ondt, eller ser din skægpest meget slem ud, bør du opsøge din læge og lade ham eller hende kigge på det. I de fleste tilfælde vil lægen give dig en antibiotikabehandling, så infektionen slås ned. Det kan være i form af en salve eller creme mod skægpest, der skal smøres lokalt på huden. I særligt svære tilfælde, for eksempel hvor skægpesten har udviklet sig til bylder, kan det være nødvendigt med antibiotika i tabletform, så det er hele kroppen, der behandles.

Lad skægget stå

Der er selvfølgelig også den mulighed, at du simpelthen lader skægget eller håret gro! For langt de fleste mennesker er det dog ikke en mulighed, de har lyst til at praktisere. Men der er ingen tvivl om, at det ville være det bedste for huden. Med de rigtige produkter og den rigtige behandling af huden og barbergrejet skulle det dog også være muligt at kunne barbere sig uden risiko for at få skægpest med i købet.

Hvordan ser skægpest ud – og hvordan føles det?

De typiske symptomer på skægpest er små røde knopper på huden. Det er infektionen i hårsækken og den efterfølgende betændelsestilstand, der kan ses som en rød knop. Som oftest vil huden desuden være hævet og øm.

Knopperne kan også give kløe. I nogle tilfælde vil knopperne, eller nogle af knopperne, udvikle sig til små blærer, der er fyldt med betændt pus. De bliver altså til deciderede bumser. I værste fald kan knopperne udvikle sig til egentlige bylder. Sker det, kan man også opleve at få feber.

Ud over at det er smertefuldt at have skægpest, er det også generende at have små røde knopper, der er meget tydelige for enhver og svære at skjule; specielt hvis de sidder i ansigtet. Alt i alt er det altså stærkt ubehageligt at have skægpest – det ved alle, der har prøvet det.


Fakta:

Bruger du produkter med Tea Tree Oil efter barbering bekæmper du de bakterier som giver skægpest og røde knopper.

Tea Tree Oil er antiseptisk og modvirker derfor bakterier og urenheder.

Læs om Tea Tree Oil – klik her

Skægpest kan opstå alle steder på kroppen. Alle de steder, hvor der er hår – og hvor man fjerner håret ved barbering eller på anden vis. Mænd vil altså typisk få skægpest i ansigtet, når de fjerner skægget ved barbering, deraf navnet. Men både mænd og kvinder kan få skægpest alle andre steder på kroppen, hvor de barberer sig eller fjerner hår.


Hvorfor får man skægpest?

Skægpest kan opstå efter barbering eller hårfjerning. Det skyldes en bakterieinfektion, der opstår i den hårsæk, hvor det hår sidder, som du har barberet.

Vi har alle bakterier og svampe overalt i kroppen og på huden. Det er helt normalt og normal vist uskadeligt. Men når bakterierne kommer ned i en hårsæk, inficeres hårsækken, og der opstår en betændelsestilstand. Det er typisk bakterierne stafylokokker eller streptokokker, der giver betændelsen. Ved barbering kan du altså komme til at føre bakterier fra huden ned i hårsækken.

Personer med en høj produktion af talg og en fedtet hud er mere udsatte for skægpest end andre. Det skyldes måske, at der her er en høj forekomst af bakterier.

Du kan smitte dig selv – og andre

Når du først har fået skægpest i form af inficerede hårsække, risikerer du nemt at fortsætte med at smitte dig selv ved at bære infektionen videre fra hårsæk til hårsæk.

Du kan også smitte dig selv, hvis du bruger barbergrej, der ikke er helt rent, og hvor der derfor gemmer sig bakterier på barberbladet. Det kan enten være fordi, du selv har glemt at gøre dit barbergrej rent efter endt barbering, eller fordi du har lånt noget barbergrej, der ikke var helt rent, af en anden. Det er altså vigtigt at huske at gøre dit barbergrej rent, når du er færdig med at barbere dig. Og så er det vigtigt at huske, at det ikke er en god idé at dele barbergrej med andre.

Håndklæder eller vaskeklude, der ikke er helt rene, kan også nemt bære smitten videre. Fra dig selv til dig selv eller andre – eller fra andre til dig. Så skift håndklæder ofte – særligt dem, der er i kontakt med den barberede hud.

Sådan forebygger du skægpest

Som med så meget andet er det bedre at forebygge end at behandle. Det allerbedste er altså, hvis du kan slippe for at få skægpest – så slipper du for generne, og du slipper for at skulle behandle det.

Først og fremmest handler det om at sørge for, at de bakterier, som vi alle naturligt har i huden, ikke kommer ned i hårsækken, når du barberer dig. Det gør du ved altid at opretholde en god hygiejne. Det opnår du bedst ved simpelthen at indarbejde nogle få og enkle gode råd i dine daglige rutiner. Det er ikke noget, der tager lang tid. Og overholder du rådene, er du godt hjulpet i forhold til at slippe for skægpesten fremover.

Følgende gode råd bør du altid overholde, når du barberer dig:

  • Brug altid kun dit eget barbergrej. Lån ikke dit eget barbergrej ud til andre – og lån ikke af andre.
  • Sørg for at bruge en ny eller ren barberskraber. Det er det vigtigste. Det er til gengæld ikke vigtigt, om din barberskraber har to eller fire blade, eller hvad den har kostet.
  • Vask huden det sted, hvor du skal barbere dig, inden du barberer, så du fjerner bakterier. Du kan vaske dig med lunkent vand og en vaskecreme, vælg eventuelt en, der er specielt beregnet til brug inden barbering.
  • Brug barberskum, hver gang du barberer dig. På den måde glider barberkniven lettere, og det mindsker risikoen for småsår og rifter, der giver lettere adgang for bakterier. Barberskummet desinficerer også huden.
  • Tag dig god tid, når du barberer dig, og sørg for at bruge et spejl, så du kan se, hvad du laver.
  • Barber altid hårene i groretningen – ikke mod groretningen. Så irriterer du ikke huden så meget.
  • Sørg for at rense og eventuelt desinficere dit barbergrej hver gang, du har brugt det, så bakterierne fjernes.
  • Brug aftershave mod skægpest eller en creme, der er specielt velegnet til brug efter barbering, efter hver barbering. Det desinficerer, køler og plejer huden.
  • Udskift dine håndklæder eller vaskeklude hver dag, hvis du bruger dem på hudområder, som du har barberet.

Mange mennesker oplever, at en elektrisk barbermaskine er langt mere skånsom mod huden end en skraber. Så bruger du en skraber i dag, kunne du investere i en barbermaskine for at se, om det er en bedre løsning for dig. Men husk også at gøre den ren efter brug, og husk stadig at bruge nogle gode produkter til huden efter barbering.

Uanset, hvordan du barberer dig, er en barbering en skrap kost for huden, så derfor er det vigtigt at pleje huden godt bagefter – og at gøre huden klar til barbering inden.

Sæt til at modvirke røde knopper efter barbering
2 produkter mod indgroede hår og skægpest
+15.000 anmeldelser
Normalpris 179,95 kr
Udsalgspris 179,95 kr Normalpris 199,95 kr
Sæt til at modvirke røde knopper efter barbering - 2 produkter mod indgroede hår og skægpest

FAQ om skægpest

Hvad er skægpest?

Skægpest er en betændelsestilstand i huden, der opstår på grund af barbering eller hårfjerning. Skægpest opstår, når en hårsæk inficeres. Herefter opstår der en betændelsestilstand, der viser sig i form af røde knopper og øm hud. Skægpest er en ufarlig lidelse, men det er ubehageligt og generende at have skægpest.


Hvordan behandles skægpest?

Skægpest kan behandles med en creme mod skægpest. Cremen kan du få på apoteket. Du kan også behandle med Tea Tree Oil, der har en antiseptisk (bakteriedræbende), lindrende og kløestillende effekt. Det kan blandt andet være midler med indhold af lavendel, tea tree oil (tetræsolie) eller aloe vera . Du kan finde dem i Matas eller i helsekostbutikker. I svære tilfælde skal skægpest behandles med antibiotika. Her skal du til lægen for at få en recept.


Hvordan ser skægpest ud?

Skægpest viser sig typisk som små røde knopper på huden. Det er infektionen i hårsækken og den efterfølgende betændelsestilstand, der kan ses som røde knopper. Derudover vil huden som oftest være hævet og øm. Knopperne kan også give kløe, og de kan udvikle sig til små betændte blærer fyldt med pus. I allerværste fald kan knopperne udvikle sig til egentlige bylder.


Hvorfor får man skægpest?

Skægpest opstår efter barbering eller hårfjerning. Det skyldes en bakterieinfektion, der opstår i hårsækken. Det er typisk bakterierne stafylokokker eller streptokokker, der giver betændelsen i hårsækken.


Hvornår går skægpest væk?

Du kan være heldig, at skægpesten forsvinder af sig selv, men det bedste er at behandle med det samme, så det ikke bliver forværret. Når du har skægpest, kan du nemlig risikere at smitte dig selv, så skægpesten bliver endnu værre. Derfor er det vigtigt straks at behandle med en creme mod skægpest, og derefter at forebygge skægpest i fremtiden ved altid at sørge for en god renlighed og hygiejne af både hud og barbergrej.


Kan kvinder få skægpest?

Alle, der barberer sig eller fjerner hår på anden vis, kan risikere at få skægpest. Så både mænd og kvinder er i risiko for at få skægpest. Årsagerne, symptomerne og behandlingen er også den samme uanset, hvem der får skægpest – og uanset, hvor på kroppen skægpesten optræder.


Er skægpest farlig?

Skægpest er ikke farlig, men det er ubehageligt og generende at have skægpest, så derfor er det en god idé at overholde nogle få og enkle regler, når du barberer dig. Og at huske at bruge nogle gode produkter til huden i forbindelse med barbering, for barbering er skrap kost for huden.


Kan skægpest smitte?

Du kan smitte dig selv med skægpest fra hårsække, som du allerede har skægpest i, til andre af dine hårsække. Og du kan smitte andre med din skægpest – og få skægpest fra andre – hvis du for eksempel deler barbergrej eller håndklæde med andre. Så husk, at barbergrej er personligt og ikke noget, der skal deles med andre.

Sæt til at modvirke røde knopper efter barbering
2 produkter mod indgroede hår og skægpest
+15.000 anmeldelser
Normalpris 179,95 kr
Udsalgspris 179,95 kr Normalpris 199,95 kr
Sæt til at modvirke røde knopper efter barbering - 2 produkter mod indgroede hår og skægpest