Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvordan ser bumser på skamlæberne ud?

De fleste kender til bumser i ansigtet og på ryggen, men som kvinde kan man også få bumser og knopper på skamlæberne. Det kan være bumser med betændt gult pus, der kan klemmes ud. De ser ud præcist, som bumser ser ud alle andre steder på kroppen: røde, ømme og betændte. Knopper på skamlæberne er også meget almindelige. Her er der tale om talgknopper, der er hvide og fyldt med talg.

Hvem kan få bumser på skamlæberne?

Kvinders skamlæber kan ændre udseende gennem livet. Det kan for eksempel ske i forbindelse med graviditet og fødsel, i overgangsalderen og i alderdommen. Det er helt normalt, selv om det selvfølgelig kan opleves som ret så irriterende. Selv om du ikke tidligere har haft problemer med bumser og knopper på skamlæberne, kan du altså pludselig få det på et senere tidspunkt i dit liv.


Hvorfor får man bumser på skamlæberne?

Bumser er generelt en hormonelt betinget hudlidelse. Det er derfor, at det netop er i puberteten, at de fleste døjer mest med bumser. I puberteten dannes der ekstra mange hormoner i kroppen. Når det sker, dannes der også ekstra meget talg i talgkirtlerne, der så kan blive tilstoppede, fordi talgen ikke kan komme op til hudoverfladen og ud. Hvis der kommer bakterier ned i talgkirtlen – og det kan være svært at undgå – vil der dannes betændelse, og så er der opstået en bums.

Da både de store, ydre, skamlæber og de små, indre, skamlæber indeholder talgkirtler – ligesom huden på resten af kroppen – kan man altså også få bumser her.

Der kan være flere forskellige årsager til, at man pludselig får en bums eller knop på skamlæberne. I langt de fleste tilfælde er årsagen noget helt naturligt og ufarligt.

Bumserne kan være talgknopper

Det, som du tror, er bumser, kan i virkeligheden være talgknopper. De ses som hvide knopper i huden på skamlæberne.

Vi har talgkirtler overalt på kroppen bortset fra håndfladerne og fodsålerne. Talgkirtlernes funktion er at producere talg, der indeholder fedt. Det hjælper med at smøre og beskytte huden mod udtørring og bakterieangreb. Talgknopperne er altså helt naturlige og nogle, der skal være der.

Bumser på grund af barbering og indgroede hår

Når man fjerner hår ved barbering eller andre metoder, er der altid en vis risiko for, at en hårsæk bliver inficeret og betændt, og at man dermed får en bums. Det gælder overalt på kroppen, hvor man fjerner uønskede hår, og det gælder således også, hvis man intimbarberer sig på skamlæberne.

Bumser eller knopper på skamlæberne kan desuden opstå på grund af et indgroet hår. Når et hår vokser indad under huden, skyldes det, at spidsen af et udvokset hår er blevet tvunget tilbage i huden eller i den hårsæk, som det kom fra. Det vil ofte skyldes tryk fra stramtsiddende tøj, eller det kan opstå efter barbering.

En større eller mindre bums på skamlæberne kan bestemt være generende nok i sig selv. Men i sjældne tilfælde kan bumsen ligefrem udvikle sig til en større byld, der kræver lægelig behandling.

Sådan slipper du for bumser i forbindelse med intimbarbering:

En god hygiejne er afgørende for at slipper for bumser i forbindelse med intimbarbering. Derfor anbefaler vi at du bruger vores komplette sæt til intimbarbering – Læs om hele pakken her

Læs også: > Intimbarbering for kvinder – sådan gør du

Knopper kan skyldes fortykket hud

I nogle tilfælde kan hvide knopper på skamlæberne skyldes fortykket hud. Dette kaldes også lichen sclerosus og rammer oftest ældre. Knopperne kan være ømme og kløende.

Knopperne kan være kønsvorter

Oplever du små knopper på skamlæberne, kan der være tale om kønsvorter, også kaldet kondylomer. Det er en seksuelt overført infektion, som kræver behandling hos din læge, så du selv slipper af med kønsvorterne, og så du ikke smitter andre.


Hvordan kan man slippe af med bumser på skamlæberne?

Både bumser og knopper på skamlæberne er meget almindelige, men derfor kan de jo være nok så irriterende at have alligevel.

Det er sjældent en god idé at klemme og trykke bumser og knopper ud, selv om det kan være svært at lade være. Men du risikerer at lave betændelse og dermed gøre det hele værre.

Er du i tvivl om, hvad knopperne på dine skamlæber er for nogen, bør du lade en læge se på dem. Måske kræver de behandling, og er der tale om kønsvorter, skal de behandles. Men er der tale om helt almindelige bumser og knopper, kan du selv gøre noget for at komme dem til livs.

Behandling af bumser og knopper på skamlæberne

  1. Først og fremmest er det vigtigt at sørge for en god daglig hygiejne – også forneden. Overskydende talg, fedt og snavs skal fjernes. Det kan du gøre ved at vaske dig forsigtigt med en god (intim)sæbe. Det er vigtigt, at du i din iver efter at være grundig og renlig ikke overdriver hygiejnen og heller ikke bruger vaskeprodukter med parfume, da du dermed kan risikere at forstyrre hudens naturlige pH-balance og skabe andre problemer.

    Intim Wash fra Australian Bodycare er mild og plejende intimsæbe som er antibakteriel og derfor utrolig effektiv i kampen mod bumser og knopper.
  2. Drop intimbarberingen i et stykke tid, hvis du barberer dig, for at se, om knopperne kommer på grund af barbering. Og hvis du igen begynder at barbere dig, er det vigtigt, at du husker at rense huden med en god intimsæbe inden barberingen. Efter barberingen er det en rigtig god idé at huske at fugte og pleje huden med intim balm.
  3. Tætsiddende tøj og tøj i syntetisk materiale, som huden ikke kan ånde igennem, kan være årsag til bumser og knopper på skamlæberne. Så prøv eventuelt at bruge lidt løsere tøj og undertøj i bomuld.

Intimbarberingspakke mod røde barberknopper
3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 324,95 kr
Intimbarberingspakke mod røde barberknopper - 3 produkter til intimbarbering mod indgroede hår