Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er Lichen Sclerosus?

Lichen Sclerosus er en sjælden hudsygdom, der giver hudforandringer omkring endetarmsåbning og kønsorganer. Det er en autoimmun sygdom, hvilket betyder, at immunsystemet angriber din krop.

Hudsygdommen er (i de fleste tilfælde) livslang, og du kan derfor ikke helbrede, men kun behandle. Lichen Sclerosus har ikke noget dansk navn.


Hvem rammes typisk af Lichen Sclerosus?

Hudsygdommen kan som udgangspunkt ramme alle – både mænd og børn (primært piger). Dog er det oftest kvinder i og efter overgangsalderen, der lider af Lichen Sclerosus.

Kun omkring 10 % med hudsygdommen er børn og unge.

Det præcise tal over folk med lidelsen kendes ikke. 

3–pak til pleje ved Lichen Sclerosus
Beroligende intimprodukter plejer og beskytter ved kløe og ømhed
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 439,95 kr
3–pak til pleje ved Lichen Sclerosus - Beroligende intimprodukter plejer og beskytter ved kløe og ømhed

Hvilket forløb har Lichen Sclerosus?

Som udgangspunkt er Lichen Sclerosus en ufarlig sygdom, der ikke smitter videre ved sex eller berøring. Sygdommen kan i få tilfælde udvikle sig til hudkræft eller slimhindekræft ­– det gælder dog for mindre end 5 % af tilfældene.

Det er vigtigt at opdage tidligt i forløbet for den bedste behandling og prognose. Det er også årsagen til, at patienter, der lider af Lichen Sclerosus, tilbydes årlige kontroller hos lægen for at forebygge uopdagede kræfttilfælde.

Børn, som sjældent får tilstanden, oplever et mildere sygdomsforløb med færre gener. Mange vokser endda helt fra sygdommen igen.


Hvorfor får man Lichen Sclerosus?

Der er ikke nogen entydig årsag til, at du bliver ramt af Lichen Sclerosus. I nogle familier ser det ud til, at sygdommen relaterer sig til andre autoimmune sygdomme – eksempelvis sygdomme i stofskiftet.

Sygdommene opstår, fordi der sker en ”fejl” i din krops immunforsvar, så den producerer antistoffer mod dele af kroppens eget væv.


Hvad er symptomerne på Lichen Sclerosus?

Lichen Sclerosus viser sig oftest som hvide, plettede hudforandringer omkring endetarmsåbningen og kønsdelene.

Hudforandringerne klør og gør huden øm. Efter noget tid kan huden blive endnu mere hvidlig, tynd og rynket. Det betyder, at samleje ofte kan være smertefuldt.

Forandringerne i huden kan også give en skrumpning af vævet, ligesom skedeindgangen kan snævre sig ind – men sygdommen spreder sig ikke til selve skeden. Nogle oplever tilmed pletter af fortykket hud og farveændringer fra hvid til grå.

Den massive kløe er det mest udbredte symptom på sygdommen – og den kan være så udtalt, at den giver dårlig nattesøvn. Kløen kan ledsages af en brændende og sviende fornemmelse, og du kan få sår som følge af, at du klør i det ramte område.

Er huden ved endetarmen ramt, kan du risikere at få problemer med forstoppelse og afføring, dels pga. af smerterne og fordi der kan opstå forsnævring i endetarmen.

Har du inkontinens-symptomer, er det vigtigt, at du bruger et inkontinensbind fremfor et hygiejnebind. Et almindeligt hygiejnebind vil give et indelukket og tæt miljø i det ramte område.


Hvordan kan Lichen Sclerosus behandles?

Som sagt er Lichen Sclerosus en hudsygdom, der kræver behandling. Det er en kronisk sygdom, der dog kan stabiliseres, så den forbliver i rolige faser, selvom der altid kan opstå nye udbrud.

Ofte forveksles Lichen Sclerosus med svampeinfektion. Men behandling mod svamp har ingen virkning på sygdommen. Oplever du forandringer i huden omkring endetarm og kønsdele, kan din læge tage en prøve af dit væv for at være sikker på, at hudforandringer skyldes Lichen Sclerosus.

Der findes ingen behandling, der kan få sygdommen til at forsvinde, men behandlingen har til formål at lindre generne og undgå, at sygdommen spreder sig yderligere. Derfor er det også vigtigt at sætte tidligt ind med behandling.

Behandlingen skal:

 • lindre symptomer og gener.
 • forhindre dannelse af arvæv.
 • forebygge yderligere forandringer i hud og celler, der kan udvikle sig til kræft.

Her kan du blive klogere på forskellige typer af behandling.

Behandling med creme og olie

Behandlingen af Lichen Sclerosus kan bestå af en fedtcreme med mindst 70 % fedt uden parfume og andre allergifremkaldende stoffer. Brug også gerne en babyolie som afveksling.

Brug en mængde svarende til størrelsen på en ært. Smør mindst to gange om dagen i det ramte område. Skift også gerne mellem forskellige slags cremer.

Behandling med medicinsk salve

Ofte behandles hudsygdommen med en stærk medicinsk salve, som din læge udskriver på en recept. 

Behandling med laser

Lichen Sclerosus kan give rifter og sår. De kan i nogle tilfælde have svært ved at hele. I de tilfælde kan det være en idé at behandle med laserterapi.

Laser er en særlig form for forstærket lys. Lyset er meget koncentreret og ensrettet, så det nøjagtigt og kontrolleret kan trænge dybt ned i vævet. Her kan det øge blodcirkulationen og stimulere de enkelte celler, så deres naturlige reparationsmekanismer boostes. Det får sår og rifter til at hele bedre og hurtigere.

Behandling med laser er smertefri – nogle oplever det som små svirp med en elastik. Behandleren udfører behandlingen i omkring 10-20 minutter, og du skal som udgangspunkt forvente behandling én gang om ugen i en periode på seks-otte uger.

Behandlingen er som de andre typer ikke helbredende, men lindrende på gener og symptomer.

Spørg altid din læge til råds, hvis du er i tvivl om, hvorvidt behandlingen kan hjælpe dig.

Behandling med operation

Operation er i de fleste tilfælde ikke nødvendigt. Det kan dog komme på tale, hvis du oplever en udtalt forsnævring i skede eller endetarmsåbning. I de tilfælde kan en operation åbne op for indgangen.

Også her har behandlingen til formål at korrigere forandringerne, operationen er ikke helbredende.


Suppler med plejende gel og creme

Det er altid en god idé at holde området fugtet og næret, så huden er så fleksibel som mulig.

Brug gerne Australian Bodycares Femi Daily, der er en gel til daglig pleje i intimområdet. Gelen virker effektiv mod kløe, tør hud og irritation, samtidig med at den modvirker bakterier.

Femi Daily er en vandbaseret og hormonfri gel, der virker forebyggende og lindrende på intimt ubehag. Antibakteriel Tea Tree Oil sørger for at holde bakterier i skak – uden at forstyrre den naturlige bakterieflora i det sarte intimområde. De blødgørende ingredienser modvirker tørhed og fugter huden hele dagen.

Smør 1-2 gange dagligt og lad tørre, inden du tager tøj på. Skyl ikke gelen af.

Suppler også gerne med Barrier Cream, der er en effektiv creme til pleje af sart hud. Cremen virker beskyttende og beroligende på sart og irriteret hud – og den danner ikke mindst en barriere, der beskytter mod ydre påvirkning.

Både gel og creme er dermatologisk testet som en sikkerhed for, at de er hudvenlige – selv til dig med sart hud.

3–pak til pleje ved Lichen Sclerosus
Beroligende intimprodukter plejer og beskytter ved kløe og ømhed
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 439,95 kr
3–pak til pleje ved Lichen Sclerosus - Beroligende intimprodukter plejer og beskytter ved kløe og ømhed

5 gode råd til at leve med Lichen Sclerosus

Lichen Sclerosus kan være generende at leve med. Men med få gode råd i hånden – udover cremer og medicin – kan du holde gener og symptomer bedst muligt i skak.

Det gælder blandt andet:

 • Kost
 • Påklædning
 • Hygiejne
 • Bind og menstruation
 • Fritidsaktiviteter

Råd omkring kost

De 10 kostråd er om end endnu vigtigere, når du lider af en autoimmun sygdom som Lichen Sclerosus. De grundlæggende anbefalinger til din kost er:

 • Spis varieret (og ikke for meget) – og vær fysisk aktiv hver dag
 • Spis frugt og grøntsager
 • Spis fisk
 • Spis fuldkorn
 • Spis magert kød og -pålæg
 • Spis magre mejeriprodukter
 • Spis mindre mættet fedt
 • Spis mindre saltholdig mad
 • Spis mindre sukkerholdig mad
 • Drik masser af vand

Råd omkring påklædning

Sørg for at iføre dig bukser og trusser, der ikke strammer. G-strenge kan forværre generne, så undgå dem. Gå uden om trusser i nylon, og gå i stedet i nogle af silke eller bomuld. De må også gerne være sømløse, så der ikke sidder noget og generer i området.

Det er også en god idé at undgå skyllemiddel og vaskemidler med parfume, når du vasker dine trusser.

Sørg for, at området får tilstrækkeligt med luft – og sov gerne uden trusser. Det hjælper på helingsprocessen.

Råd omkring personlig hygiejne

Lider du af Lichen Sclerosus, er det vigtigt, at du er påpasselig med brug af vand og sæbe. Vand kan virke udtørrende på huden, og det er ikke hensigtsmæssigt, hvis huden allerede er tør og sart.

Vask dig derfor kun forneden med vand én gang om dagen – gerne i lunkent vand.

Undgå lange karbad, vådservietter, parfume, sæbe og intimbarbering. Sæbe kan virke irriterende på huden, så spring den over i din intimhygiejne. Brug evt. en olie, inden du bader for at beskytte huden bedst.

Råd omkring bind og menstruation

Når du har menstruation, er det en god idé at undgå bind og trusseindlæg. De risikerer at lukke til, så intimmiljøet bliver tæt.

Brug i stedet en menstruationskop, der ikke på samme måde giver et indelukket miljø.

Råd omkring fritidsaktiviteter

Går du til ridning, cykling eller svømning, kan det være ekstra generende at lide af Lichen Sclerosus.

Prøv en cykelsæde specielt til kvinder. Den er uden spids og med et hul i midten. Gå også gerne med en sadel til ridning med gelepude, som skal på køl før brug.

Brug en silikonebaseret glidecreme som beskyttelse mod klorvand, inden du springer i vandet i svømmehallen.

3–pak til pleje ved Lichen Sclerosus
Beroligende intimprodukter plejer og beskytter ved kløe og ømhed
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 439,95 kr
3–pak til pleje ved Lichen Sclerosus - Beroligende intimprodukter plejer og beskytter ved kløe og ømhed