Hvad er æteriske olier?
Æteriske olier kaldes også essentielle olier og duftolier. Det er koncentrerede, aromatiske planteekstrakter, der har været anvendt i århundreder til forskellige formål – herunder kosmetiske.
Olien bliver fremstillet ved dampdestillation af blomster, stilke, blade, bark, frugter og rødder.
Efter destillationen opstår der en stærkt koncentreret æterisk olie, som får den karakteristiske duft og egenskab af den plante, den er ekstraheret fra.
Hvad bruger man æteriske olier til?
Æteriske olier kan bruges til mange formål både i forhold til kosmetik, velvære og brug i hjemmet.
Læs videre herunder og se konkrete eksempler.
Aromaterapi
En æterisk olie indeholder den sande essens af planten, den kommer fra. Det gælder både aroma, men også plantens helbredende og terapeutiske egenskaber.
Et godt eksempel er aromaterapi, som er en ældgammel praksis, hvor æteriske olier bruges ved enten at påføre olien på huden eller ved at indånde den. Formålet med aromaterapien er at bruge de stærkt koncentrerede, flydende ekstrakter fra planter til at fremme fysisk og psykisk velvære – og at modvirke lidelser som blandt andet stress, angst og depression.
Typisk udføres aromaterapi af en aromaterapeut, men hvis du kender olierne godt nok, kan du også selv prøve dig frem derhjemme.
Har du brug for en afslappende og beroligende aften, kan du for eksempel ty til Tea Tree Oil fra Australian Bodycare med Lavendel – lavendel er kendt for blandt andet at lindre stress, angst og irritabilitet.
Duft i hjemmet
Æteriske olier kan sprede en skøn duft i hjemmet – for eksempel i form af duftpinde eller duftlys. Ligesom ved aromaterapi kan du bruge olien til at sprede en mild og behagelig duft i dit hjem.
Kosmetik
Æteriske olier optages via luftvejene og gennem hud og slimhinder, hvor de vækker sanserne. Derfor finder du dem ofte i lotions og andre hår- og hudplejeprodukter, hvor der gøres brug af oliernes velduftende og energigivende egenskaber.
Et godt tip: Tilsæt 2-3 dråber æterisk olie i dit badekar eller brusebad, og oplev de helbredende egenskaber. Brug eksempelvis olien med lavendel for en afslappende og beroligende effekt i badet.
Du kan også opdatere din daglige hudplejerutine og tilsætte et par dråber Tea Tree Oil med Lemon Myrtle i din hudcreme for en kløestillende og helende effekt.
Duftende vasketøj
Du kan bruge æteriske olier til vasketøjet ved at tilføje et par dråber til eksempelvis sengetøjet eller træningstøjet. Det er et godt alternativt til skyllemiddel, hvis du vil undgå de mange stoffer, som skyllemiddel indeholder.
Tåler du ikke parfume, skal du naturligvis ikke bruge det, fordi æteriske olier stadig kan fremkalde allergiske reaktioner, selvom de er naturlige.
Hvordan bruger man æteriske olier?
Den vigtigste regel ved brug af æteriske olier er, at du aldrig må bruge dem ufortyndet.
Olien skal blandes op med bærende essenser som vegetabilsk olie (eksempelvis mandelolie), før du bruger den på huden eller indånder den. Det giver en mere passende koncentration og reducerer risikoen for irritation og allergi.
Har du brug for tips til, hvordan du bruger olien? Herunder er tre gode eksempler.
1. Fodbad, karbad eller brusebad
Trænger du til et afslappende karbad? Eller måske vil du gerne forkæle dine fødder med et fodbad? Så kan du tilføje et par dråber af den rene olie til dit bad for at tilføre friskhed til vandet og rense huden mere i dybden.
Du kan med fordel ty til Tea Tree Oil til hudproblemer, der modvirker bakterier, og som er effektiv mod bumser, urenheder og hudproblemer.
2. Lindring af hudproblemer
Døjer du med uren hud og akne? Så kan du få gavn af æterisk olie med citron. Udover at opkvikke sanserne med en skøn, syrlig og opfriskende duft er olien også velegnet til uren hud.
For eksempel findes Tea Tree Oil med Myrtle Lemon, som er effektiv mod bumser og urenheder. Den har også en kløestillende effekt, hvor Tea Tree Oils bakteriemodvirkende egenskaber gør den velegnet til insektbid, rifter og andre hudproblemer.
3. Aromaterapi i forskellige afskygninger
Ved aromaterapi sigter man efter at stimulere lugtesansen og den del af hjernen, der styrer følelser, hukommelse og stressniveau for at forbedre humøret, fremme heling og reducere stress og inflammation. Og det kan du gøre på mange måder.
For eksempel kan du indånde olien direkte fra flasken eller gennem næseborene ud af en klud for at rense bihulerne og fremme din vejrtrækning. Eller du kan blande et par dråber med en massageolie til en terapeutisk behandling for krop og sind.
Du kan også blande et par dråber med en basisolie efter eget valg (eksempelvis kokos- eller mandelolie) og smøre direkte på huden. For eksempel kan du duppe æterisk olie med Tea Tree Oil direkte på en bums eller et insektbid for at lindre kløe og irritation.
Hvilke æteriske olier er godt for hvad?
Hver olie har sin egen unikke aroma og terapeutiske egenskab for krop og sind. Herunder kan du få mere at vide om de populære æteriske olier og virkningen af dem.
Lavendel
Lavendel er en af de mest populære æteriske olier. Dens skønne duft kan hjælpe med at lindre stress, angst og mental træthed. Derudover hjælper den også på panikanfald og depression samt med at fremme bedre søvn.
Prøv for eksempel Tea Tree Oil med Lavendel fra Australian Bodycare, der virker afslappende og beroligende.
Eucalyptus
Eucalyptus har en opkvikkende duft, der kan hjælpe med at løfte humøret.
Den er også god til at åbne luftvejene, hvis du har forstoppet næse på grund af forkølelse eller influenza. Kog vand i en stor gryde med et par dråber og tag gryden af varmen efter nogle minutter. Herefter kan du placere et håndklæde over dit hoved og inhalere dampen fra gryden i 5 til 10 minutter.
Dampen med eucalyptus lindrer forstoppelsen i næsen, så du kan trække vejret normalt igen. Eucalyptus olie fra Australian Bodycare med Tea Tree Oil hjælper derudover med at holde insekter på afstand og er god til at desinficere sår.
Lemon Myrtle
Lemon Myrtle har antiseptiske egenskaber og er god til at rense luften i rummet. Olien fra Australian Bodycare med Tea Tree Oil virker opfriskende, hvorfor du med fordel kan bruge den i hjemmet til forfriskende og energigivende aromaterapi.
Rose geranium
Rose geranium har en skøn beroligende duft, der kan hjælpe med at reducere stress. Døjer du med akne forårsaget af en hormonel ubalance, kan du med fordel bruge Tea Tree Oil med Rose geranium, da Tea Tree Olien virker effektivt mod bumser og akne.
Mint
Mint har en kølende duft, der giver energi og virker stimulerende. Det kan hjælpe med at lindre hovedpine og fremme en klarere tankegang.
Hvis du har haft en dårlig dag, kan du tilføje et par dråber Tea Tree Oil med Mint til dit karbad og få revitaliserende energi fra oliens terapeutiske egenskaber, der vil berolige dine tanker og klargøre dit sind.
FAQ
Er æteriske olier farlige?
Æteriske olier er ikke farlige, hvis du fortynder dem med mandelolie eller andre basisolier. Gør du det, kommer du ned på den anbefalede dosis, der fjerner faremærkningen. Samtidig undgår du allergireaktioner – for selvom der er tale om et naturprodukt, kan det stadig udløse allergi, hvis ikke det fortyndes.
Hvad gør de forskellige æteriske olier?
Æteriske oliers virkning er forskellig. De kan bruges til alt fra afslapning og afstresning til rensning af luften i rummet.
Hvad er forskellen på æteriske olier og essentielle olier?
Æteriske olier og essentielle olier er to forskellige betegnelser for samme produkt. Æteriske olier kaldes “essential oils” på engelsk, hvorfor det er oversat til det danske navn “essentielle olier”.
Hvilken æterisk olie skal jeg vælge?
Valget af æterisk olie afhænger af dit formål, for der findes forskellige slags. For eksempel kan du lindre stress med olie med lavendel eller åbne luftvejene og løfte humøret med eucalyptus.
Er æteriske olier sunde?
Æteriske olier har mange sundhedsfremmende egenskaber, men det er vigtigt at være varsom og bruge olierne med omtanke. Du må aldrig bruge dem i deres rene form på kroppen.
Kan man putte æteriske olier i vaskemaskinen?
Æteriske olier kan bruges sammen med vaskepulveret i vaskemaskinen som et alternativ til skyllemiddel. Her anbefales det, at du vasker ved minimum 40 grader, for ved lavere temperaturer opløses olierne ikke ordentligt.