Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

1) Hvorfor får man bumser?

Bumser eller akne er en hudlidelse. Man kalder den for pilosebaceøse enhed, som består af hårsæk og talgkirtel. Det er en betændelsestilstand og opstår på grund af flere faktorer.

“Man mener, at bakterien Propionibacterium acnes, som findes på huden, spiller en stor rolle i udviklingen af bumser og akne, da den producerer stoffer, som fremmer betændelse. Mængden af denne bakterie stiger, når man kommer i puberteten,” lyder det fra Kristian Bakke Arvesen.

Der er også andre faktorer, som f.eks. arv, hormoner, diæt og andre bakterier der spiller ind både i kombination og alene.

2) Hvad er det hvide i en bums? 

Ved udviklingen af bumser er der en overproduktion af talg i talgkirtlerne. De producerer fedtstof, der gør huden føles olieret. 

“Overproduktion af talg og ændring af hudcellerne omkring hårfolliklen gør, at follikelåbningen lukkes til. På den måde ophobes talg og bakterier, som man ser som den hvide hudorm,” forklarer Kristian Bakke Arvesen.

3) Hvad er forskellen på akne og uren hud?

Ifølge Kristian Bakke Arvesen er ordet “akne” et lidt misforstået begreb:

“Når man hører ordet akne, tænker de fleste på store gule bumser. Men akne i medicinsk forstand består af et spektrum fra små hvide hudorme til store dybe cyster af bumser. Uren kaldes i medicinske termer for komedoner, som er hudorme.”

4) Hvor opstår bumser typisk?

“Akne opstår hyppigst i ansigtet, på halsen, brystkasse/ryg samt overarme. Det skyldes, at talgkirtlerne på disse områder er større og flere end andre steder på din krop.”

5) Hvordan undgår man bumser?

Ifølge Kristian Bakke Arvesen handler det om at passe bedst muligt på huden. Det indebærer blandt andet, at du renser huden med en mild rensesæbe

Opfordringen lyder desuden, at du skal undgå parfumeret sæbe, oliebaseret makeup og meget fede hudprodukter. Undgå også at skrubbe på huden, da det kan forværre akne. 

6) Bør man trykke en bums ud?

“Nej, det anbefales ikke, da det øger risiko for ardannelse, og der kan komme infektion, lyder det fra hudlægen”.

7) Hvad hjælper mod bumser?

“Alt efter, hvilken type akne du har og i hvilken grad, kan du anvende forskellige receptpligtige produkter. Det kan bestå af alt fra ansigtsrens og creme/gel til tabletkur med antibiotika og vitamin A-piller,” lyder det fra Kristian Bakke Arvesen.

Om Kristian Bakke Arvesen 

Kristian Bakke Arvesen er specialist i hudsygdomme og ejer/CEO hos Fluffbrow.no. Han har bred erfaring indenfor det dermatologiske speciale både fra det private og offentlige sygehusvæsen.

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud