Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er bumser i panden?

Rigtig mange vil på et tidspunkt i deres liv opleve at få bumser i panden. Nogle vil få det kombineret med uren hud i resten af ansigtet, mens andre kun vil opleve at få bumser i panden. Selvom tilstanden er irriterende, er den ganske almindelig og ufarlig.

Der kan være mange grunde til, at du får urenheder i panden

Bumser og urenheder i panden kan skyldes mange forskellige ting – lige fra fedtet hår til hormoner. Samtidig kan bumser i panden se ud på mange forskellige måder

Panden er et af de områder i ansigtet, hvor du oftere vil få bumser. Det skyldes, at panden er en del af T-zonen. Derfor er huden her ofte mere fedtet, så der er større risiko for, at porrerne stoppes til, og der kommer bumser i panden.

Derfor får du bumser i panden – den medicinske forklaring

Bumser i panden opstår på grund af hudbakterien propionebacterum acnes, der lever af hudfedt. Når hudfedtet nedbrydes, opstår der affaldsstoffer og fedtsyrer, som irriterer talgkirtlen, og det kan resultere i betændelse.

Først vil du se små ømme og røde knopper, som kan udvikle sig til egentlige bumser med nedbrudt hudfedt. Det lyder måske voldsomt, men det er ganske almindeligt, og for de fleste er bumserne væk i løbet af et par par dage. Andre gange kan det tage flere uger ‒ det kommer an på, hvor hårdt ramt du er.

Hvordan ser bumser i panden ud?

Urenheder i panden kan fremstå meget forskelligt. For nogle vil det være sorte hudorme, andre vil få små hvide hudorme (whiteheads), mens nogle vil opleve det på en helt tredje måde – fælles for dem alle er dog, at det er helt normalt.

Bumser i panden kan både være indvendige og udvendige. En typisk bums er rød, hævet og kan være fyldt med gult pus. Men der findes også indvendige bumser, der ses som en lille bule på huden, der kan være rød og øm.


Årsager til bumser i panden

Der kan være mange forskellige årsager til, at du har en tendens til at få bumser i panden. Sandheden er nemlig, at rigtig mange vil blive ramt af urenheder eller små bumser i panden på et tidspunkt. Det skyldes, at panden ofte producerer mere olie end huden i resten af ansigtet, og derfor opstår de idéelle omstændigheder for bumser i panden.

Men sandheden er, at du kan få bumser i panden af rigtige mange forskellige årsager.

Bumser i panden kan opstå på grund af:

Gener

Du kan være mere genetisk disponibel for at få bumser i panden. Genetik har meget at sige, og det kan også være genetisk bestemt, hvorvidt du vil opleve uren hud eller acne. Så hvis en af dine forældre har lidt af akne eller bumser, er der stor sandsynlighed for, at du også kommer til det. Ofte hænger fedtet hud og urenheder sammen, og her er det vigtigt med en god hudplejerutine.

Hormoner

Mange oplever at få bumser i panden i puberteten, og det skyldes, at kroppen på det tidspunkt producerer mere af det mandlige kønshormon androgen – og det gælder både hos mænd og kvinder.

Hormoner har meget at sige, når det kommer til din huds tilstand. Så når dine hormoner er i ubalance af den ene eller anden årsag, kan det vise sig på huden. Det er også derfor, at mange gravide oplever at få uren hud.

Stress

Når du er stresset, er det ikke kun psykisk, du kan mærke det – det vil ofte også vise sig på kroppen. Stress fører til inflammation i kroppen, og det kan resultere i bumser. Samtidig er der mange, der arbejder ekstra hårdt, når de stressede, og når kroppen kommer på overarbejde, kan det resultere i eksempelvis bumser i panden.  

Fedtet hår og hovedbund

Du får ofte bumser i panden, fordi der produceres mere olie og fedt i T-zonen (pande, næse og hage), og hvis dit hår er fedtet, kan det derfor også være med til at give bumser. Fedtet fra håret kan overføres til din pande, og det resulterer i tilstoppede porer og urenheder. Sørg derfor for at bruge de rigtige produkter til dit hår, så det ikke bliver fedtet.

Mangler du en shampoo eller andre produkter, der effektivt modvirker fedtet hår og fedtet hovedbund? Så prøv den populære Hair Clean fra Australian Bodycare.

Tilstoppede porer i T-zonen

Dine porer er ofte mere tydelige i T-zonen, som består af næsen, panden og hagen. Det skyldes, at porerne her ofte bliver lettere tilstoppede med en sort masse – og det er det, du kender som hudorme (komedoner).

Hudorme opstår, fordi huden har en overproduktion af fedt, og de kan både være små, store og ses som små buler, der kan udvikle sig til reelle bumser med pus. Hvis du gerne vil undgå urenheder i T-zonen, er det derfor vigtigt, du sørger for at holde huden ren med eksempelvis Face Wash fra Australian Bodycare.

Dårlig kost

Det er altid godt at spise sundt og varieret, da du på den måde giver din krop de bedste forudsætninger. Du har sikkert hørt før, at fast food og fedtholdig (usund) mad kan give bumser, men det er ikke nødvendigvis helt rigtigt – der er i hvert fald ikke noget forskning, der sætter en direkte forbindelse mellem dårlig kost og bumser i panden.

Når det så er sagt, er det bevist, at mejeriprodukter kan være med til at give bumser i panden. Sådan er det langt fra for alle, men hvis du døjer meget med bumser i panden, kan du eksperimentere med at skære eksempelvis komælk ud af din kost.

Hovedbeklædning og hårprodukter

Din hud kan blive påvirket indefra af eksempelvis hormoner, men den påvirkes også udefra. Bruger du eksempelvis ofte hue eller voks i håret, kan du opleve at få bumser i panden.

Hårvoks og andre hårprodukter kan smitte af på huden, så den udsættes for irritation, ekstra olier og bakterier – og det er en perfekt opskrift på tilstoppede porer. Det samme gælder i grove træk for hovedbeklædning. Vil du gerne bruge hat, hue eller tørklæde på jævnlig basis, er det derfor vigtigt, at du ofte vasker det, så du udsætter din hud for mindst muligt.

Derudover bør du være opmærksom på, hvilken kvalitet din hovedbeklædning er lavet i. Stof som polyester kan huden ikke ånde i, og det kan give tilstoppede porer. Gå i stedet efter åndbare materialer som uld, bomuld og silke.

Pakke til bumser i panden
4 ansigtsprodukter til pleje ved hudorme og bumser i panden
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Pakke til bumser i panden - 4 ansigtsprodukter til pleje ved hudorme og bumser i panden

Produkter til behandling af bumser i panden

Bumser i panden rammer de fleste, fordi det er et område, hvor der ofte er en overophobning af olier (også kendt som sebum). Derfor bliver porrerne i panden hurtigt tilstoppede, og så er det, at der opstår små bumser eller urenheder.

Døjer du med bumser i panden, kan du se, om du kan ændre på nogle af dine vaner – og vigtigst af alt, bør du sørge for at have en god hudplejerutine.

Mange tror, at bumser og fedtet hud altid hænger sammen, og derfor kommer mange til at bruge for kraftige produkter, der stripper huden for dens naturlige olier. Det virker måske som en god idé, men når du fjerner alle de naturlige olier, vil huden i stedet blot begynde at overkompensere og producere endnu mere olie.

Er du i tvivl om, hvordan du passer bedst muligt på din hud, så du kan undgå bumser i panden? Herunder får du en komplet guide til den bedste hudplejerutine mod urenheder i panden.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

» Find ansigtsprodukterne her 


Undgå bumser i panden - rens din hud morgen og aften

Hvis du gerne vil undgå bumser i panden, er det vigtigt, du har en god hudplejerutine, som du følger morgen og aften. På den måde giver du din hud de bedste betingelser, mens du samtidig kan forebygge og behandle urenheder i panden.

Herunder kan du se en skræddersyet hudplejerutine mod bumser – og vil du have succes med din hudplejerutine, er det vigtigt, du følger den og renser din hud både morgen og aften.

Step: 1 – Facewash

Det første, du bør gøre i din hudplejerutine, er at rense dit ansigt. Her kan du bruge Australian Bodycare Face Wash, der er særligt udviklet til at bekæmpe bumser og hudorme ved at hæmme bakterier og overproduktion af talg.

Brug den som det første skridt i din hudplejerutine både morgen og aften. Bruger du makeup, er det en god idé først at bruge en rens, der er særligt lavet til det (makeupfjerner), hvorefter du følger op med Face Wash fra Australian Bodycare.

Ansigtsrens til bumser og uren hud
Daglig ansigtsvask til fedtet og uren hud til både mænd og kvinder
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Ansigtsrens til bumser og uren hud - Daglig ansigtsvask til fedtet og uren hud til både mænd og kvinder

Step: 2 – Face Tonic

Når du har renset din hud, kan du gå direkte til ansigtscreme – men mange med uren hud foretrækker at supplere deres rutine med en skintonic.

Her kan du bruge Australian Bodycare Face Tonic, der renser huden i dybden og samtidig tilfører fugt. Den er lavet uden alkohol, så den kan bruges til både fedtet og sart hud.

Skin tonic til daglig dybderens
Dybderensende tonic med Tea Tree Oil mod bumser og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Skin tonic til daglig dybderens - Dybderensende tonic med Tea Tree Oil mod bumser og hudorme

Step: 3 – Blemish Serum

Påfør et par dråber af den gode Blemish Serum på den nyligt rensede ansigtshud og hals og massér godt ind. Lad serum trænge ind i huden og virke – produktet skal altså ikke vaskes af. 

Niacinamid Serum til bumser og uren hud
Med Niacinamid 10%, Zink 1% og Tea Tree Oil til uren & fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 119,95 kr
Udsalgspris 119,95 kr Normalpris
Niacinamid Serum til bumser og uren hud

Step: 4 – Face Cream

Når du har renset huden og brugt Face Tonic, er din hud helt klar til at tage imod fugt og pleje. Her kan du bruge Australian Bodycare Face Cream, der indeholder plejende ingredienser mod uren hud.

Ansigtscremen plejer din hud i dybden, samtidig med at den forebygger bumser og hudorme – og så er den så mild, at den kan bruges af både tør, sart og fedtet hud.

Ansigtscreme til uren hud og bumser
Ansigtscreme med aktive ingredienser til bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 129,95 kr
Udsalgspris Fra 129,95 kr Normalpris
Ansigtscreme til uren hud og bumser - Ansigtscreme med aktive ingredienser til bumser, hudorme og fedtet hud

Step: 5 – Face mask

Det vigtigste, du kan gøre for at bekæmpe urenheder og bumser i panden, er at holde en god, daglig hudplejerutine – men derudover kan du også gøre nogle yderligere tiltag, når din hud har brug for ekstra pleje.

Du kan blandt andet sørge for jævnligt at bruge ansigtsmasker, der er særligt udviklet til din hud. Prøv en af de lækre lermasker mod bumser i panden – hvis du forkæler din hud med en dybderensende lermaske en gang om ugen, holder den talgproduktionen i skak.

Ansigtsmaske til uren og fedtet hud
Dybderensende ansigtsmaske mod hudorme og bumser
+15.000 anmeldelser
Normalpris 149,95 kr
Udsalgspris 149,95 kr Normalpris
Ansigtsmaske til uren og fedtet hud - Dybderensende ansigtsmaske mod hudorme og bumser

Step 6: Spot Stick

Med en spot stick kan du hurtigt og effektivt stoppe eventuelle udbrud af bumser i panden. En spot stick er med andre ord førstehjælp til uren hud.

En spot stick fra Australian Bodycare bruger du direkte på det område, hvor du har urenheder eller bumser i panden. Du kan bruge den om dagen eller om aftenen, inden du går i seng – den kan også bruges under makeup.

Stor ansigtspakke til uren hud
5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 499,95 kr
Udsalgspris 499,95 kr Normalpris 579,95 kr
Stor ansigtspakke til uren hud - 5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme

Hvad kan du ellers gøre mod bumser i panden?

Døjer du med genstridige bumser i panden? Så er der en række gode råd, du kan følge som supplement til din hudplejerutine.

5 tips mod bumser i panden:

  1. Lider du af fedtet hår? Så kan det være med til at give bumser i panden. Her kan du bruge en mild shampoo, der gør det muligt at vaske dit hår ofte uden at slide på det. Vær også forsigtig med ikke at lade hårplejeprodukter komme på din pande.

  2. Hold fingrene væk fra dit ansigt. Der sidder mange olier og bakterier på vores fingre, og derfor skal du passe på med at røre dig selv i ansigtet.

  3. Mange fristes til at trykke bumserne ud selv med fingrene, men det anbefales som udgangspunkt ikke. Når du trykker en bums ud, kommer der bakterier ind i de åbne porer, hvilket kan føre til betændelse eller i værste fald ar. Er det umuligt at holde fingrene væk, skal du gøre det korrekt. Desinficer området både før og efter - eksempelvis med en spot stick, der modvirker bakterier på huden.

  4. Det er vigtigt, at du fjerner din makeup ordentligt hver aften. Hvis du ikke fjerner din makeup, tilstopper det dine porer, og det skaber endnu flere bumser
    Pas også på med at bruge for meget makeup, så din hud ikke kan ånde.

  5. Går du ofte med hue, hat eller kasket, kan det være en årsag. Det blokerer for ilttilførslen til området, og hvis de ikke vaskes ofte, kan urenhederne derfra sætte sig i panden.