Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er bumser på næsen?

Bumser på næsen er ligesom alle andre steder på kroppen en betændelsestilstand i huden. Det skyldes en bakterie ved navn propionebacterium acnes, der lever af hudfedt, og som giver betændelse i huden. Bumser på næsen er røde hævelser i huden med underliggende gult puds, som dokumenterer, at der er betændelse i huden.

Den lægelige betegnelse for bumser er akne, men det kan være lidt misvisende. For et par bumser på næsen behøver ikke nødvendigvis at være akne, som dog ofte er diagnosen, hvis du har mere end 10-40 bumser. Bumser på næsen forbindes også ofte med små sorte hudorme, der kaldes komedoner. Hudorme er små sorte prikker i huden, og de kan ofte være forstadier til egentlige bumser.

» Find de omtalte produkter her


Hvad er bumser på næsen ikke?

Ofte kan bumser på næsen forveksles med en anden hudsygdom ved navn perioral dermatitis. Denne hudsygdom kan ligne små bumser på og omkring næsen og ved munden. Men det er i stedet en selvstændig sygdom, der kræver en anden form for behandling ved lægen.

Hvad er forskellen på bumser i næsen og uden på næsen?

Bumser uden på næsen viser sig som en rød betændt hævelse på den udvendige hud på næsen. Derimod kan du også få bumser inde i næsen. Her er det sværere at se bumsen, men den vil ofte sidde lige inden for indgangen til næsen. Ofte er en indvendig bums i næsen mere smertefuld end den udvendige bums, og næsen kan føles helt skæv, fordi den indvendige bums nærmest ”trækker” i næsen.


Hvorfor får du bumser på næsen?

Ligesom mange andre har du sikkert opdaget en rød bums lige midt på næsen op til en særlig begivenhed. Bumser kan komme på de mest ubelejlige tidspunkter. Men hvilke årsager er der til, at de overhovedet opstår?

Fedt fanges i bestemte ansigtsområder

Panden, næsen og hagen udgør den såkaldte T-zone i ansigtet. Den zone er hos mange mere fedtet end resten af ansigtshuden. Her sidder store porer og talgkirtler, som netop kan være årsagen til, at bumser på næsen er et udbredt problem for mange.

Huden er fyldt med talgkirtler, og de er til for at sikre, at huden holdes sund og fugtet, så den ikke tørrer ud. I T-zonen er talgkirtlerne ofte endnu mere udtalte, og der kan opstå en bums på din næse, hvis talgkirtlerne stoppes til med fedt. Hvis fedtet ikke kan slippe hurtigt nok væk fra udgangene af talgkirtlerne og langs de bittesmå dun, som du har i ansigtet, ophober det sig i kirtlen. Det giver i sidste ende en bums.

Talgkirtlen bliver nemlig irriteret og inficeret med en bakterie, og det er netop den, der giver betændelsen og dermed bumsen på næsen.

Hormoner i ubalance

Vi har alle hormoner i kroppen. De er en slags kemiske budbringere, der sender beskeder rundt i kroppen. På den måde fungerer de som regulatorer for kroppens funktioner via blodet.

Dog kan hormonernes naturlige balance forstyrres, og det viser sig som bumser på næse og andre steder på kroppen. Hormoner og bumser hænger derfor uløseligt sammen. Og når der sker hormonforandringer i kroppen, eksempelvis ved menstruation, graviditet eller stress, kan det påvirke din talgproduktion og give dig bumser på næsen eller andre steder.

Fødevarer kan påvirke hormonerne

Selvom du ikke får bumser på næsen af at spise et par chips eller et stykke kage, kan store mængder sukker- og fedtholdige fødevarer påvirke blodsukkeret hos nogle mennesker. Når blodsukkeret sættes i gang, vil det påvirke hormonerne, og så får talgproduktionen lov at løbe løbsk, så du ender med at få bumser.

Særligt mælk er en synder, når det gælder påvirkning af hormonerne. Drikker du 1 liter mælk eller mere om dagen, kan det irritere din hud. Grunden til det er, at komælk indeholder naturlige hormoner, som ikke er farlige, men som kan skabe en ubalance i dine egne hormoner og i sidste ende føre til bumser.

Hår og næsepilleri

Får du en indvendig bums i næsen, skyldes det ofte hår. I næsen sidder naturligt hår, og hvis et hår gror forkert, kan det irritere huden og danne en øm, betændt bums.

Næsepilleri er en anden årsag til, at du kan få bumser inde i næsen. På vores fingre sidder massevis af bakterier, og hvis du stikker en finger ind i næsen, overfører du bakterierne – og det kan være med til at udvikle en bums i næsen.


Hvem får bumser på næsen?

Bumser på næsen kan ramme alle – voksne som unge i alle aldre. De fleste har sikkert prøvet at få en bums på næsen på et uheldigt tidspunkt. Det er der intet unormalt i. Dog er det alligevel ofte unge mennesker, der rammes af bumser på næsen.

Hvorfor får unge bumser?

Bumser på næsen og i resten af ansigtet og kroppen rammer oftest unge mennesker i puberteten. I disse år øges kønshormonerne hos begge køn, og det sætter talgproduktionen op.

Den øgede mængde talg gør huden fedtet, og talgkirtlerne får sværere ved at lede talgen væk – derfor ophober fedtet sig og giver bumser. Hele 80 % af unge i teenageårene har på et eller andet tidspunkt problemer med bumser i større eller mindre grad. Bumser er derfor et helt almindeligt problem for langt de fleste i pubertetsårene.

Hvorfor får voksne bumser?

Det er ikke kun teenagere, der kan få bumser på næsen. Det gælder også voksne i alle aldre. Men det er oftere kvinder, som kæmper med problemerne i de voksne år, og det anslås, at omkring 5 % af voksne kvinder stadig har problemer med bumser, mens det for mænd kun gælder cirka 1 %.

Da bumser ofte er hormonbetinget, er det formentlig årsagen til, at flere kvinder kæmper med problemet i voksenårene. Kroppen udskiller nemlig flere hormoner under menstruation, mens hormonerne også raser i kroppen, når en kvinde er gravid.


anmeldelse bumser på næsen

Symptomer på bumser på næsen

Bumserne er lette at genkende, og en bums på næsen viser sig som en rød hævelse i huden. Midt i den røde hævelse kommer der ofte gulligt puds, der er selve betændelsen.

Bumser kan arte sig meget forskelligt. Nogle er let overfladiske, mens andre stikker dybt. Derfor kan en bums på næsen også vise sig som en fortykket dannelse under huden. Bumser på næsen vil ofte ledsages af ømhed – særligt hvis du kommer til at røre ved næsen.


Behandling af bumser på næsen

Bumser på næsen er en irriterende hudtilstand, som de fleste gerne vil af med hurtigst muligt. Næsen er et meget eksponeret sted, og derfor gælder det om at sætte den rigtige behandling i gang. Du kan heldigvis selv behandle bumser effektivt, men du skal være klar over, at det kræver tålmodighed og fastholdenhed.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud

Hudpleje til behandling af bumser

Den bedste måde du kan behandle bumser på næse og i ansigtet på er med gode hudplejeprodukter. Mange butikker lover mere, end de kan holde. Og derfor er det vigtigt at kigge sig godt om efter de rigtige produkter, der ikke bare gør problemet værre.

Australian Bodycare har eksempelvis udviklet en Face-serie specielt til behandling af urenheder og bumser. Serien er en komplet kur mod bumser og består af de fire produkter Face Wash, Face Tonic, Face Cream og Spot Stick. Alle sætter de ind i kampen mod uren hud. Fælles for produkterne er, at de indeholder det naturlige australske aktiv Tea Tree Oil, der er kendt for sine antibakterielle egenskaber. Det betyder, at produkterne modvirker bakterier ved at lægge en tynd, beskyttende hinde over huden, så bakterierne forhindres i at trænge ind i porer eller kirtler og danne bumser.

Face Wash bruger du til at vaske ansigtet fri for fedt, snavs og urenheder. Den renser blidt, men effektivt – uden at tørre huden ud. Med Face Tonic sikrer du, at dine porer renses helt i dybden, så der ikke sidder snavs og blokerer. Påfør et par dråber af den gode Blemish Serum på den nyligt rensede ansigtshud og hals og massér godt ind. Lad serum trænge ind i huden og virke – produktet skal altså ikke vaskes af. Smør ansigtet i lette strøg med Face Cream, som både fugter, plejer og blødgør huden, samtidig med at hudens naturlige balance genoprettes, og huden får en beskyttende overflade. Plejeprodukterne skal anvendes morgen og aften for den mest effektive behandling af bumser.

Har du en øm bums på næsen, fungerer Spot Sticken som en effektiv førstehjælp. Brug den supplerende med pakkens øvrige produkter. Den lindrer og beroliger den irriterede, betændte hud.

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud

Salve- eller pillekur til behandling af bumser

Er dit problem med bumser på næsen eller i ansigtet mere udtalt end et par bumser her og der, kan det kræve yderligere behandling. For hvis du er hårdt ramt af bumser, bør der skrappere midler i brug.

I det tilfælde er det vigtigt, at du opsøger din læge, som kan henvise dig til specialister på området. Hudlægen kan udskrive receptpligtige midler som eksempelvis piller eller skrappe salver, der kan afhjælpe dit problem.


Hvordan forebygger du bumser på næsen?

Hvis du vil undgå bumser på næsen og i den øvrige del af ansigtet i fremtiden, kræver det den rette forebyggelse:

  • Sørg for at opretholde den gode hudpleje med de rigtige produkter til din hud. Rens huden morgen og aften, så den bliver befriet for fedt, snavs og urenheder.
  • Hold dig fra tunge olieholdige makeup-produkter. Hvis du tidligere har døjet med bumser på næsen, kan det være en god idé at gå din makeup efter i sømmene. Gå efter vandbaserede produkter frem for dem med meget olie i.
  • Spis sundt og varieret. En sund kost giver smukkere hud. Derfor er det en god idé at indtage vitamin- og mineralholdige varer, der er gode for din hud. Det kan eksempelvis være nødder eller grove grøntsager.
  • Skift pudebetræk. I dit pudebetræk sidder der masser af bakterier – og dem kører du ubevidst ansigtet rundt i hver nat. Sørg derfor for at skifte pudebetrækket jævnligt, så din hud ikke ligger på en bakteriefyldt pude.