Bumser i øret – sådan bliver du dem kvit
Bumser i øret er en irriterende tilstand, som ikke desto mindre er meget almindelig for unge og for mænd og kvinder i alle aldre. Hvorfor opstår der bumser i øret? Og hvad kan du gøre for at slippe af med dem? Det bliver du meget klogere på i denne artikel.
Indholdsfortegnelse
Hvad er bumser i øret?
Bumser, akne, filipenser – ”kært” barn har mange navne. Alle er de dog udtryk for de irriterende røde buler, der kan opstå i huden på de mest uheldige tidspunkter, når du skal til en stor fest eller til en vigtig jobsamtale. Men for at forstå, hvad bumser i øret er, er det først og fremmest vigtigt at forstå, hvad en bums overhovedet er for en størrelse.
En bums er en urenhed i huden, der sætter sig til en betændelsestilstand med hævninger som følge. Ofte viser bumser sig med en rød eller gullig farve, som skyldes den underliggende betændelse i huden.
Bumser er derfor kort sagt en urenhed, der fører til en betændelsestilstand i huden. Og de kan optræde i øret såvel som alle andre steder på kroppen, hvor der er talgkirtler. Bumser i øret kan både sidde inde i øregangen, ligesom de kan sidde på kanten af øret eller på øreflippen. Inde i øret er de dog ofte mest generende.
Hvad skyldes bumser i øret?
Hvorfor får du bumser i øret, spørger du måske dig selv? Det findes der forskellige årsager til, som du får et overblik over her.
Ophobning af talg og bakterier
Årsager til bumser i øret skal findes i hudens produktion af talg. Når en bums opstår, skyldes det en overproduktion af talg i huden. Over alt i huden findes der talgkirtler, der sørger for at fugte hud og hår. Havde du ikke dem, ville din hud tørre ud og blive irriteret. Talg er en slags væske, som består af fedt, kolesterol, voksarter og triglycerider, der alle smører din hud og dit hår indefra. Talgkirtler og talg er derfor uundværlige for en sund hud.
Men når talgkirtlerne producerer en øget mængde talg og hudfedt, snævrer udgangene fra talgkirtlerne ind, så hudfedtet får svært ved at forlade dem. Det fører til ophobningen af fedt – for produktionen stopper ikke, selvom fedtet ikke kan forlade udgangene.
Bliver en talgkirtel tilstoppet på grund af overskydende talg, bliver den sårbar. Kroppen forsøger at nedbryde hudfedtet, men under den proces bliver der dannet affaldsstoffer og fedtsyrer, som er urenheder og bakterier i talgkirtlen. Bakterien hedder propionebacterium acnes, og den lever af hudfedtet i din hud.
Bakterien irriterer kirtlen, så der til sidst dannes betændelse og dermed en bums, der består af nedbrudt hudfedt. Det er også betændelsestilstanden i huden, der er skyld i de ømme, røde hudknuder, som ofte ledsages af gult puds.
Bumserne i øret opstår, fordi talgkirtler og porer fyldes med snavs, bakterier eller skidt, så der opstår betændelse. Når du får bumser i øret, er det altså ofte, fordi der kommer snavs ind i det. Det kan være, fordi du glemmer at vaske dine ører (som mange gør), eller at der kommer fedt og snavs fra din mobiltelefon.
Hører du musik med små ear-plugs? Så kan de fylde øret med snavs og bakterier, når du tager dem ind og ud af både lomme og ører. Og har du langt hår, kan også det føre bakterier ind i dit øre, hvis håret ikke er rent, men fedtet. Samtidig tænker du måske, at vatpinde holder dine ører fri for bakterier og snavs, men faktisk har de den modsatte effekt. Vatpinde irriterer i stedet øret, og frem for at få bugt med snavs i øret vil pinden bare skubbe det længere ind i din øregang. Derfor kan vatpinde også være en medvirkende årsag til, at du døjer med bumser i øret.
Fødevarer kan være en synder
Måske har du bekendte, som ofte skyder skylden på skålen med chips, når der dukker en bums op i øret, panden eller et andet sted på kroppen? Flere har den opfattelse, at fedtholdige fødevarer er skyld i, at bumser opstår. Men det er en sandhed med modifikationer. Der er ikke noget endegyldigt bevis for, at burgere, chips og andre usunde madvarer giver dig bumser. For en person, der spiser en sund og næringsrig kost, kan også døje med uren hud og bumser.
Dog kan din hud godt reagere negativt på de store mængder af fedt, som du hælder indenbords, og derfor er det op til dig at prøve dig frem og se, om det virkelig er chipsene, der bringer bumsen frem i øret på dig.
Når det er sagt, finder der faktisk fødevarer, som muligvis har en negativ effekt på huden, og som kan give bumser – også i øret. Mælk kan eksempelvis påvirke talgproduktionen på samme måde som hormoner. Komælk består nemlig af en høj mængde af hormoner og bioaktive molekyler, og derfor kan din hud reagere på indtagelse af komælk.
Genetik kan give dig bumser
Genetikken kan også spille en væsentlig rolle, når det kommer til bumser i øret og hvilket som helst andet sted på kroppen.
Der er en større sandsynlighed for, at du også får problemer med bumser, hvis dine forældre også har haft det. Det kan blandt andet skyldes, at du arver din mors eller fars forhøjede produktion af talg eller tilbøjelighed til tilstoppede porer.
Hvem er oftest ramt af bumser i øret?
Er du generet af bumser i øret? Så er du bestemt ikke alene. Bumser i øret rammer folk i alle aldre og er derfor et udbredt problem, som mange fra tid til anden døjer med.
Bumser i puberteten
Selvom bumser kan ramme folk i alle aldre, er de dog generelt knyttet til unge mennesker i teenageårene. Det skyldes, at teenagernes hormonbalance kan forstyrres, fordi kroppen øger produktionen af hormon. Ubalancen i hormonerne har indflydelse på talgproduktionen, og huden bliver derfor oftere mere fedtet hos unge i puberteten. Ofte forsvinder eller aftager problemerne med bumser i øret i en alder af cirka 19 år.
Bumser hos voksne
Selvom bumser i øret og andre steder på kroppen ofte er et problem i puberteten, betyder det altså ikke, at det ikke også kan være et problem for voksne.
Blandt andet kan en kvinde få uren hud og bumser i øret, når hun er gravid, eller når hun har menstruation. Det skyldes en ubalance i hormonerne, som altså danner overproduktionen af talg og dermed bumsen.
Symptomer på bumser i øret
Hvordan ved du, om du har en bums i øret? Symptomerne på en bums i øret viser sig som et rødligt bump på huden, der kan være gulligt i midten. Bumsen kan sidde lige inden for øreindgangen, hvor du kan se den røde hævelse i huden. Dog kan bumsen også nogle gange være svær at få øje på. Et andet symptom på en bums i øret er ømhed og smerter i øret – særligt når du rører ved det.
Men hvor længe varer symptomerne ved? Oftest er symptomerne og bumsen i øret der i nogle dage til uger, hvorefter betændelsestilstanden går i sig selv igen.
Hvilken behandling findes der?
Selvom bumser er en almindelig tilstand for mange mennesker, er de ikke desto mindre irriterende. Heldigvis er der gode muligheder for at behandle bumser i øret og andre steder på huden, men det kræver en indsats fra din side.
Hold bakterierne væk
Ligesom med bumser alle andre steder på kroppen er det vigtigt at holde hud og ører rene, hvis du vil have bugt med bumserne i øret. Med Australian Bodycares Face Serie får du fire produkter i en samlet pakke, der effektivt modvirker bumser i øret og andre steder på huden.
Alle produkter i serien indeholder australsk Tea Tree Oil, der er en naturlig ingrediens med unikke egenskaber helt uden parabener. Olien modvirker effektivt bakterier, samtidig med at den på en mild måde fjerner overskydende fedt. Olien lægger en antibakteriel hinde over huden, så bakterierne har svært ved at trænge ind i hudens porer og kirtler.
Mærker du de første tegn på en bums i øret, kan du behandle hurtigt med seriens Spot Stick, der fungerer som en effektiv førstehjælp. Sticken lindrer straks. Vask ørene med Face Wash hver gang, at du er i bad, så du holder ørene rene. Ansigtsvasken kan sagtens bruges i ørene, og den er mild og skånsom mod din hud, så den ikke irriterer den og gør mere skade end gavn. Slut af med Face Tonic, så porerne renses i dybden, og læg en beskyttende hinde over huden i øregangen ved at smøre en lille smule Face Cream på.
Medicinsk behandling
Ofte er der stor hjælp at hente ved at behandle bumser i øret med gode pleje- og hygiejnerutiner. Dog kan problemet være så udtalt, at det kræver medicinsk behandling med skrappe cremer eller tabletbehandling.
I det tilfælde skal du tale med din læge, der sender dig videre til en specialiseret hudlæge, som kan vurdere, hvilken behandling der er bedst for dig.
Forebyggelse af bumser i øret – hvad kan jeg selv gøre mod bumser i øret?
Den bedste behandling af bumser i øret er forebyggelse. Det kan du heldigvis gøre på flere forskellige måder:
- Hold huden i ørene ren med milde produkter.
- Brug ikke vatpinde til at rense øret.
- Sørg for at håret er rent, og undgå så vidt muligt voks i håret.
- Rengør jævnligt høretelefoner og ear-plugs.
- Minimer indtaget af mælkeholdige produkter.
- Undgå hovedbeklædning.