Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er bumser på hagen?

Bumser går også ofte under navne som akne og uren hud. Alle er et udtryk for, at huden ikke er sund og ”rask” i det område, hvor bumsen opstår. Bumser eller uren hud på hagen er en lille rød hævelse i huden, der også kan have et gulligt underliggende puds.

Bumser på hagen er en betændelsestilstand i huden, der kan opstå på kort tid, når huden udsættes for bakterier. Urenheden opstår i porer og talgkirtler, og det er betændelsen, der giver hævelsen og irritationen i huden.

Du kan få bumser på hagen, men også i resten af ansigtet og på kroppen, hvor der er talgkirtler og porer. Det er oftest ansigtet, der er plaget af bumser, fordi du her har mange porer, som bumserne kan udvikle sig i.

Bumser på hagen og andre steder i ansigtet og på kroppen kan være et stort problem, da det kan føles pinligt og kosmetisk skæmmende med den røde filipens, som alle kan se.

Men hvorfor får du overhovedet bumser på hagen? Det får du mere at vide om i det følgende.

4 produkter til bumser på hagen
Ansigtsprodukter til daglig rens ved bumser på hagen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
4 produkter til bumser på hagen - Ansigtsprodukter til daglig rens ved bumser på hagen

Hvad skyldes bumser på hagen?

Det er så irriterende, når du opdager, at en rød og betændt bums er på vej på hagen. Men hvad er årsagen til bumser på hagen egentlig? Der kan være flere grunde til, at du får en bums på hagen. Det sker tit på de mest uheldige tidspunkter.

Talg og tilstoppede porer giver bumser

Når du får bumser på hagen, skyldes det, at hudens porer tilstoppes med fedt, døde hudceller og snavs. Det tilstopper porerne, og giver huden den røde hævelse, vi kender som en bums.

Bumser skyldes dog også talg. Alle menneskers hud danner naturligt talg. Det er hudens naturlige fugtmiddel, og det er vigtigt for at holde huden ren og sund. Men når talgen i talgkirtlerne ophober sig, snævrer talgkirtlernes gange sig ind samtidig med, at produktionen af talg fortsætter.

Kirtlerne kan ikke følge med, og så sker der en ophobning af talg. Det sætter sig som affaldsstoffer og bakterier i kirtlen, der bliver irriteret.

Bakterien kaldes Propionebacterium acnes, og den lever af hudfedtet i huden. Bakterien danner en betændelse, som resulterer i hævelse og rødme i huden – en bums.

Derfor er en overproduktion af talg og tilstoppede porer en af de hyppigste årsager til, at du får bumser på hagen og andre steder på huden. Genetikken kan også her spille en rolle. Hvis dine forældre har tendens til store porer, kan du også sagtens være mere udsat for det. Det er dog ikke sådan, at man kan sige, at bumser er direkte arvelige.


slip af med bumser på hagen

Hormonel ubalance kan være en synder

Døjer du med bumser på hagen, kan det også sagtens skyldes en hormonel ubalance. I kroppen findes hormoner, og kommer de ud af deres naturlige balance, kan det føre til uren hud og irriterende ømme bumser. Ubalancen kan opstå, hvis du er stresset, eller hvis du er gravid.

Mange skyder skylden på fedtholdig mad, når de får uren hud og bumser. Der er ikke noget videnskabeligt belæg for, at chips og andre usunde og fede madvarer har en direkte forbindelse til dannelsen af bumser. For selvom du spiser masser af grønt og groft, kan du stadig få bumser. Nogle fødevarer kan dog skabe en hormonel ubalance. Det kan for eksempel være tilfældet med mælk.

I komælk er der naturlige hormoner, da koen, på samme måde som mennesker, producerer hormoner. Det er en lav, og ikke mindst naturlig mængde, som ikke er farlig. Dog kan en sart hud med tendens til bumser reagere på indholdet af hormoner og derfor udvikle bumser.

4 produkter til bumser på hagen
Ansigtsprodukter til daglig rens ved bumser på hagen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
4 produkter til bumser på hagen - Ansigtsprodukter til daglig rens ved bumser på hagen

Hvem er oftest ramt af bumser på hagen?

Bumser er en af de allermest almindelige hudtilstande, og alle kan få bumser på hagen eller et andet sted på huden. Dog er problemet mere udtalt for visse grupper.

Bumser hos unge

I puberteten er det særligt udbredt at få bumser på hagen og i ansigtet. I teenageårene øges niveauet af kønshormoner i blodet – det gælder hos begge køn. Kønshormonerne bliver til et mere aktivt hormon takket være enzymer i talgkirtlerne. Det betyder, at talgkirtlerne bliver større, og at produktionen af talg også øges.

Den øgede mængde af talg gør huden mere fedtet, og det giver derfor ofte flere bumser i denne periode i livet. Bumser på hage og i ansigtet kan være et problem for unge i flere år, men vil ofte aftage i 19 års-alderen, hvor teenagealderen slutter.

Bumser hos voksne

Selvom bumser på hagen ofte er et problem for unge mennesker med tendens til fedtet hud, betyder det ikke, at du ikke også kan få det som voksen. Det gælder eksempelvis særligt kvinder, der ofte vil være udsat for bumser under menstruation eller graviditet, fordi hormonernes bringes i ubalance, så talg overproduceres.


Symptomer på bumser på hagen

Bumser på hagen viser sig som en rød hævelse i huden – ofte med et underliggende gult puds, der understreger betændelsestilstanden i huden. Bumsen kan ofte være ledsaget af ømhed, som forværres, når du rører ved den, på grund af betændelsen.

Bumser kan vise sig som overfladiske urenheder, men de kan også komme til syne som dybe fortykkelser i huden med et slimet og gult sekret. I det tilfælde kan bumsen føles som en form for kugle under huden.

Symptomerne aftager gradvis, og bumsen bliver mindre og mindre hen over nogle dage. Er det en dybtliggende og fortykket bums, kan det dog tage længere tid for betændelsen at forsvinde, så huden kan hele af sig selv.


Hvilken behandling er der?

Hvis du døjer med bumser på hagen, hvad gør du så for bedst at behandle og komme problemet til livs? Selvom det er et problem, som mange er generet af, findes der heldigvis metoder til at udbedre det.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

4 produkter til bumser på hagen
Ansigtsprodukter til daglig rens ved bumser på hagen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
4 produkter til bumser på hagen - Ansigtsprodukter til daglig rens ved bumser på hagen

Sørg for at rense huden

Når du vil behandle bumser, er det vigtigt først og fremmest at holde huden ren og fri for bakterier, som er årsagen til, at betændelsen og bumsen opstår på hagen. Det er den mest effektive måde at fjerne bumser og uren hud på.

I Australian Bodycares Face-serie får du en komplet pakke bestående af fire produkter, der effektivt modvirker bumser på hagen og i resten af ansigtet. Pakken består af en Spot Stick, Face Wash, Face Tonic og Face Cream, der alle har den 100 % naturlige ingrediens Tea Tree Oil til fælles. Olien har unikke antibakterielle egenskaber og modvirker derfor bakterier på huden ved at lægge en tynd hinde, der gør det svært for bakterier at trænge ind i hudens talgkirtler og porer og sætte sig til en betændt bums.

Tilsammen sørger produkterne for at holde huden ren og fri for bakterier. Vask ansigtet med den milde ansigtsvask morgen og aften. Så renser du huden fri for bakterier, fedt og snavs – uden at udtørre huden. Sørg dog for ikke at vaske ansigtet for meget, da det blot vil irritere huden og gøre problemet værre. Med Face Tonic kan du rense porerne effektivt i dybden, mens Face Cream bruges som afsluttende led i din behandling mod bumserne. Cremen giver den sidste beskyttelse mod bakterier, og gør huden både smidig, glat og blød.

Med en Spot Stick ved hånden har du en her-og-nu-behandling, der hjælper med at stoppe udviklingen af en bums på hagen. Brug sticken på hudområdet, så snart du mærker de første tegn, får du en effektiv lindring af de første tegn på bumsen og hindrer den i at udvikle sig.

4 produkter til bumser på hagen
Ansigtsprodukter til daglig rens ved bumser på hagen
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
4 produkter til bumser på hagen - Ansigtsprodukter til daglig rens ved bumser på hagen

Lægebehandling af bumser

Selvom vask og rens er den mest effektive måde at komme bumser på hagen til livs, kan det i nogle tilfælde kræve yderligere behandling og et besøg ved lægen. Ved svære tilfælde af akne og bumser er det derfor en god idé at opsøge din egen læge for at undgå ardannelser.

Her kan lægemidler med skrappere salver og tabletter være nødvendig. Lægen vil i langt de fleste tilfælde henvise dig til en hudlæge, som kan vurdere, hvilke midler der bedst kan hjælpe dig af med problemet.