Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er bumser på kinderne?

Bumser på kinderne er en helt almindelig tilstand, som rammer mange. Både teenagere og voksne, mænd og kvinder kan opleve at blive ramt af urenheder og bumser på kinderne.

Der kan være mange bagvedliggende årsager til, at du får bumser på kinderne. Men reelt skyldes tilstanden, at dine porer af den ene eller anden årsag bliver tilstoppede.

Ansigtspakke til uren hud
4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 399,95 kr
Udsalgspris 399,95 kr Normalpris 429,95 kr
Ansigtspakke til uren hud -  4 renseprodukter mod bumser, hudorme og fedtet hud


Bumser på kinderne skyldes irriterede talgkirtler

For meget produktion af olie i huden kan irritere dine porrer, og det danner den perfekte grobund for hudbakterien propionebacterum acnes, der lever af hudfedt. Når hudfedtet nedbrydes, kan der opstå affaldsstoffer og fedt, som irriterer talgkirtlen. Og det kan resultere i betændelse – det, du kender som bumser på kinderne.

Betændelsen er det, der giver dig røde, hævede områder på huden, som også kan indeholde gulligt pus. Du kan få både røde og gullige bumser på kinderne, men det er også et område, hvor mange får hudorme.

Du kan få bumser i hele ansigtet, men mange oplever at få bumser midt på kinderne og ind mod næsen. Det skyldes, at området er en del af T-zonen, hvor der produceres mere hudfedt og flere olier end i resten af ansigtet.

Det er helt normalt at få bumser på kinderne

Selvom det kan være irriterende og ubehageligt at få urenheder på kinderne, er det helt normalt. Og der er faktisk mange ting, du selv kan gøre for at forebygge og behandle bumser på kinderne.

Men før vi når dertil, er vi nødt til at se nærmere på, hvad der kan give bumser på kinderne.


Årsager til bumser på kinderne

Døjer du jævnligt med bumser på kinderne, eller er det kun noget, du oplever en sjælden gang imellem?

Uanset hvor ramt du er, er det aldrig sjovt at opdage, at der er en rød, hævet bums på vej på kinden. Det er ikke til at forudse, hvem der bliver særligt ramt af bumser på kinderne – men der er dog alligevel en række kendte årsager, man ved, der kan være med til at give urenheder på kinderne.

Dine gener gør en forskel på din hud

Det er tarveligt, men bumser på kinderne såvel som i resten af ansigtet kan være arveligt. Så hvis dine forældre har døjet meget med uren hud, kan du være uheldig at have arvet det i dine gener.

Du kan desværre ikke ændre på dine gener – men du kan gøre en stor forskel selv med en god hudplejerutine, der kan holde bumserne i skak.

Stor ansigtspakke til uren hud
5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 499,95 kr
Udsalgspris 499,95 kr Normalpris 579,95 kr
Stor ansigtspakke til uren hud - 5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme

Hormoner kan give urenheder på kinderne

Når både piger og drenge træder ind i deres teenageår, sker der noget med deres hormoner – mængden af det mandlige kønshormon androgen stiger, og det kan være med til at give uren hud og bumser på kinderne.

Men det er ikke det eneste tidspunkt, hormoner kan spille din hud et puds. Mange gravide døjer med uren hud på grund af højere mængder af hormoner i kroppen, og det samme gælder for mange kvinder i forbindelse med menstruation.

Stress sætter kroppen på overarbejde

Når du er stresset har du faktisk en inflammationstilstand i kroppen, og det kan være med til at give bumser på kinderne.

Samtidig er din krop ofte på overarbejde, når du har stress – og det gør den mere modtagelig over for eksempelvis betændelse. Eftersom bumser er betændelse i huden, kan stress derfor give bumser på kinderne og i resten af ansigtet.

Tilstoppede porer i T-zonen

Hvis din hud har en overproduktion af olier, kan det give tilstoppede porer. Derfor er der ofte en sammenhæng mellem fedtet hud og bumser – men sådan er det dog ikke altid, og folk med tør hud kan også sagtens få bumser på kinderne.

Du er ofte mere olieret i din T-zone (pande, næse, hage og for nogle også kinder), og det betyder, at dine porer og talgkirtler lettere stoppes til og irriteres - og det giver bumser på kinderne.

Derfor er det vigtigt, at du sørger for at rense din hud for overskydende fedt og bakterier både morgen og aften. Her er det en god idé at gå efter en mild og effektiv ansigtsvask som Face Wash fra Australian Bodycare.

Pas på med kosten

Der er ikke nogen videnskabelig tilknytning mellem usund mad og bumser – men din krop har de bedste forudsætninger, når du spiser sundt og varieret. Hvis du gerne vil mindske bumser på kinderne, er det derfor altid en god idé at tage hånd om din kost.

Selvom forskning ikke har vist nogen direkte sammenhæng mellem uren hud og mad, er der noget forskning, der peger på, at mejeriprodukter kan give uren hud. Døjer du med bumser på kinderne, kan du derfor prøve at skære ned på mejeriprodukter som yoghurt og mælk.

Rygning påvirker din hud

Det er ikke nogen hemmelighed, at rygning er skadeligt for dit helbred. Men vidste du også, at rygning sætter sine tydelige tegn på din hud?

Rygning giver nemlig ikke kun rynker – undersøgelser viser, at rygere har større risiko for at få uren hud, så det er altså endnu en grund til at kvitte cigaretterne.

Dine urenheder kan fortælle om dit helbred

Ayurveda er en gammel indisk sundhedsvidenskab, som tror på, at bumser skyldes ubalancer i kroppen.

Døjer du eksempelvis med bumser på kinderne, kan det muligvis have noget at gøre med et dårligt stofskifte og dårlig optagelse af næringsstoffer. Her er rådet efter sigende at skrue op for de gode fedtsyrer og undgå alkohol, kaffe og stærk mad.

Dårlig makeup-hygiejne

Husker du at fjerne alt din makeup, før du går i seng? Eller er du ikke så god til at huske, du skal rense dine makeupbørster? Så kan det meget vel være grunden til, at du lider af bumser på kinderne.

Dårlig makeup-hygiejne kan være det, der giver dig bumser på kinderne. Bruger du meget makeup, eller er du dårlig til at fjerne det, kan dine porer blive irriterede og tilstoppede. Husker du ikke at vaske hænder, før du påfører makeup, eller er du dårlig til at rense dine børster, kan du sprede uønskede bakterier i ansigtet – og det giver bumser.

Sørg derfor for at bruge en god makeupfjerner og følg op med en god Face Wash. Bruger du makeup, bør du nemlig “double cleanse”, hvilket betyder, at du bruger to forskellige renseprodukter, så du er sikker på, at al snavs og makeup er fjernet.


Produkter til behandling af bumser på kinderne

Det vigtigste, du kan gøre for at behandle bumser på kinderne, er at sørge for at have en god hudplejerutine, som du udfører både morgen og aften. På den måde sørger du for at rense din hud for overskydende olier og bakterier, mens du samtidig giver din hud den nødvendige fugt og pleje.

Men hvilke produkter skal du gå efter? Herunder har vi sammensat en hudplejerutine, som er skræddersyet mod bumser på kinderne, så det er nemmere for dig at finde de helt rigtige produkter til dit problem.

Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken

» Find ansigtsprodukterne her 

Step: 1 – Rens huden i dybden med Face Wash

Hvis du bruger makeup, skal du starte med at bruge en makeupfjerner til at rense din makeup af, hvorefter du skal bruge Face Wash fra Australian Bodycare. Bruger du ikke makeup, skal du blot starte med Face Wash.

Du skal bruge Face Wash morgen og aften, så du får fjernet overskydende olier, bakterier, døde hudceller og så videre. Ansigtsrensen bruges med lunken vand, hvorefter den masseres ind i huden og skylles af.

Ansigtsvasken er udviklet til uren hud, så den renser i dybden, behandler og forebygger uren hud.

Ansigtsrens til bumser og uren hud
Daglig ansigtsvask til fedtet og uren hud til både mænd og kvinder
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Ansigtsrens til bumser og uren hud - Daglig ansigtsvask til fedtet og uren hud til både mænd og kvinder

Step: 2 – Rens og plej din hud med Face Tonic

Når du har renset din hud, kan du bruge en plejende skintonic. Face Tonic fra Australian Bodycare er særligt udviklet til uren hud, og så er den modsat mange andre skintonics mild mod huden, fordi den ikke indeholder alkohol.

En Face Tonic er med til yderligere at rense din hud, mens den også indeholder plejende ingredienser. Fordel Face Tonic på en vatrondel, og masser den ind i ansigtet med cirklende bevægelser. Den skal ikke skylles af.

Herefter er huden ekstra klar til at tage imod de plejende ingredienser fra en fugtighedscreme.

Skin tonic til daglig dybderens
Dybderensende tonic med Tea Tree Oil mod bumser og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Skin tonic til daglig dybderens - Dybderensende tonic med Tea Tree Oil mod bumser og hudorme

Step: 3 – Blemish Serum

Påfør et par dråber af den gode Blemish Serum på den nyligt rensede ansigtshud og hals og massér godt ind. Lad serum trænge ind i huden og virke – produktet skal altså ikke vaskes af.

Niacinamid Serum til bumser og uren hud
Med Niacinamid 10%, Zink 1% og Tea Tree Oil til uren & fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris 119,95 kr
Udsalgspris 119,95 kr Normalpris
Niacinamid Serum til bumser og uren hud

Step: 4 – Giv huden fugt og pleje med Face Cream

Uanset om du har tør, normal, kombineret eller fedtet hud, er det vigtigt, du giver din hud fugt og pleje. Selvom bumser på kinderne ofte hænger sammen med fedtet hud, har din hud stadig brug for fugt. Ellers risikerer du, at din hud forsøger at overkompensere og begynder at producere endnu mere olie.

For at give din hud den bedste pleje, er det derfor vigtigt at afslutte din rutine med en nærende ansigtscreme som eksempelvis Face Cream fra Australian Bodycare. Face Cream er udviklet til uren hud, så du både plejer, bekæmper og forebygger på en og samme tid. 

Ansigtscreme til uren hud og bumser
Ansigtscreme med aktive ingredienser til bumser, hudorme og fedtet hud
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 129,95 kr
Udsalgspris Fra 129,95 kr Normalpris
Ansigtscreme til uren hud og bumser - Ansigtscreme med aktive ingredienser til bumser, hudorme og fedtet hud

Step 5: Førstehjælp til uren hud med Spot Stick

Med Spot Stick kan du bekæmpe de bumser, du kan se, der er på vej. Du skal blot påføre Spot Stick på det ramte område, og på den måde kan du behandle bumser på kinderne i opløbet. Brug den, når det sker – den kan nemlig også bruges sammen med makeup.

Spot Stick til bumser og uren hud
Effektiv mod bumser, uren hud og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 79,95 kr
Udsalgspris 79,95 kr Normalpris
Spot Stick til bumser og uren hud - Effektiv mod bumser, uren hud og hudorme

Step: 6 – Brug Face Mask, når din hud har brug for ekstra pleje

Når du hud har brug for ekstra pleje, kan du bruge en lækker lermaske mod bumser på kinderne. Hvis du forkæler din hud med en dybderensende lermaske en gang om ugen, er du med til at holde talgproduktionen i hævd, så du mindsker risikoen for bumser.

Stor ansigtspakke til uren hud
5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 499,95 kr
Udsalgspris 499,95 kr Normalpris 579,95 kr
Stor ansigtspakke til uren hud - 5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme

Hvad kan du ellers gøre for at slippe af med bumser på kinderne?

Du kommer rigtig langt med en god hudplejerutine, men er der andet, du kan gøre for at slippe af med bumser på kinderne? Svaret er ja – der er en række gode råd, som også kan være med til at gøre en forskel for projekt “slip af med bumser på kinderne”.

Slip af med bumser på kinderne – 7 gode råd:

  1. Lad være med at røre dig selv i ansigtet. Dine hænder er fulde af olier og bakterier, og derfor skal du forsøge ikke at røre dig selv i ansigtet. Det samme gælder, hvis du fristes til at prikke en bums. Det bedste, du kan gøre, er at lade være. Kan du ikke det, skal du sørge for at desinficere området før og efter – brug eksempelvis en spot stick der modvirker bakterier på huden.
  2. Sørg for at vaske dit sengetøj ofte. Særligt dit hovedpudebetræk kan være mekka for bakterier, og det giver bumser på kinderne. Sørg derfor for at skifte og vaske dit sengetøj ofte.
  3. Sørg for at fjerne din makeup – hver aften. Det er vigtigt, at du sørger for at fjerne din makeup helt, før du går i seng. Rens gerne dit ansigt med to forskellige renseprodukter, så du er sikker på, at din hud er helt ren.
  4. Skru ned for mængden af makeup. Bruger du meget makeup, kan din hud ikke ånde – og det giver bumser. Brug derfor mindre makeup eller vælg eventuelt mineralsk pudder eller foundation samt makeup uden olier, som din hud bedre kan ånde igennem.
  5. Hold hygiejnen i top. Hygiejne er vigtigt, hvis du vil holde din hud ren. Sørg for at vaske hænder hyppigt – og sørg også for eksempelvis at rense din mobiltelefon i ny og næ, da der her kan samle sig mange bakterier.
  6. Undgå at udsætte din hud for megen kulde, varme eller sollys – og husk altid at bruge solcreme i ansigtet.
  7. Lev sundt – spis sundt, motioner og sørg for at få din nattesøvn.

Stor ansigtspakke til uren hud
5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 499,95 kr
Udsalgspris 499,95 kr Normalpris 579,95 kr
Stor ansigtspakke til uren hud - 5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme