Døjer du med bumser på halsen? Sådan kommer du dem til livs
Bumser på halsen er et almindeligt problem for mange mennesker. Ikke desto mindre er det et irriterende problem, som du heldigvis har gode muligheder for at behandle. Det kan du læse mere om her, hvor du også får et indblik i, hvem der ofte får bumser på halsen, og hvorfor de overhovedet opstår.
Indholdsfortegnelse
Hvad er bumser på halsen?
Bumser på halsen er ligesom bumser på resten af huden et udtryk for, at der er opstået en bakterie i huden. Bumser kaldes i lægelige termer for akne, men enkelte bumser på halsen vurderes ikke som hudsygdommen akne. Har du derimod mellem 10-40 bumser, anses det ofte som akne. Et par bumser på halsen er derfor ganske normalt, om end det er kosmetisk skæmmende.
En bums på halsen eller et hvilket som helst andet sted på kroppen betyder, at der er opstået en betændelsestilstand i huden forårsaget af en bakterie. Bumser på halsen er en rød hævelse i huden med et underliggende gulligt puds, der skyldes betændelsen i huden.
» Find de omtalte produkter her
Bumser vs. skægpest
Ofte forveksles bumser på halsen med en anden infektion i huden, nemlig skægpest. Det gælder ofte for mænd, der barberer sit skæg af på halsen. Men skægpest adskiller sig fra en bums ved at være et hår, der vokser skævt ud af huden, så det gror lige under overfladen, eller at en hårsæk tilstoppes. Det giver også betændelse, men med gule stafylokokker.
Hvorfor får du bumser på halsen?
Har du prøvet at vågne op og se dig selv i spejlet for at opdage, at du i løbet af natten har fået en rød, øm bums på halsen? Så er du langt fra alene. Men hvorfor får du overhovedet bumsen? Det kan der være flere grunde til.
Fedt kan ikke slippe væk fra huden
Overalt på din hud i ansigtet og på halsen sidder der talgkirtler – dog med undtagelse af øjenlågene. Talgkirtlerne er vigtige for vores huds sundhed, fordi de udskiller fedt, eller talg som det også hedder, for at din hud ikke skal tørre ud. Det er på den måde kroppens egen lotion.
Almindeligvis vil talgen transporteres ud af talgkirtlerne langs de bittesmå dunhår, som du har i ansigtet. Men når talgkirtlerne stopper til, vil fedtet i stedet hobe sig op – og kirtlerne stopper samtidig ikke med at producere nyt talg. Det fører til bumser på halsen eller andre steder, hvor talgkirtlen ikke får ledt fedtet væk.
Din huds yderste lag fornyer sig hele tiden ved at afstøde døde hudceller, men når de døde hudceller klistrer sig sammen, lukker de talgen inde i kirtlen. Det sætter sig som en bakterie i huden kaldt propionebacterium acnes, der netop lever af hudfedtet. Bakterien giver en betændelse i huden, som derfor danner en rød, betændt bums.
Hormonel ubalance kan give dig bumser på halsen
Bumser og hormoner hænger unægteligt sammen. Hormoner er kemiske signalstoffer fra kirtlerne i kroppen. De sender besked rundt til de forskellige dele af kroppen og regulerer dermed kroppens funktioner gennem blodet. Når der sker en ubalance i hormonerne i kroppen, kan det vise sig som bumser på din hals, i ansigtet eller måske andre steder på kroppen.
Den hormonelle ubalance kan skyldes stressede perioder, forkert kost eller sågar graviditet.
Kost kan give bumser
Måske har du hørt nogen sige, at de får bumser, hver gang de spiser chips. Det kan der være noget om. For selvom det ikke er videnskabeligt bevist, at fedt- og sukkerholdig mad direkte giver bumser, kan de usunde madvarer i rigtig store mængder sætte gang i blodsukkeret. Det påvirker bestemt hormoner i din krop, og det kan føre til, at du får bumser på halsen eller andre steder i ansigtet.
Drikker du meget mælk? Så kan det også være årsagen til, at du døjer med bumser på halsen. Bumser kan nemlig dukke op, fordi huden bliver irriteret af de store mængder af mælk. Det skyldes, at komælk også indeholder en form for hormon, som kan påvirke din egen hormonbalance og give dig bumser.
Hvem får bumser på halsen?
Bumser på halsen kan ramme alle. Men talgkirtlerne producerer næsten ingen talg, hvis ikke der er hormoner, som går ind og påvirker dem. Det er også årsagen til, at børn ikke får bumser.
Bumser dukker op i puberteten
Det er først i teenageårene, at hormonniveauet øges. Hos begge køn stiger kønshormonerne, så de bliver et mere aktivt hormon. Det bevirker, at produktionen af talg øges i takt med, at talgkirtlerne også vokser.
Talgen gør huden mere fedtet, så det bliver sværere at transportere væk. Derfor sætter det sig til bumser hos mange unge mennesker i puberteten. Faktisk anslås det, at op mod 80 % af alle unge har haft problemer med bumser i en eller anden grad.
Bumser dukker også op i voksenårene
Det er ikke kun, når du er teenager, at du kan få en irriterende bums på halsen, i panden eller et hvilket som helst andet ubelejligt sted. Alle voksne kan få en bums i ny og næ – uanset alder. Dog er det oftere kvinder end mænd, der døjer med bumser.
Ca. 5 % af kvinder, der befinder sig i 40-års alderen, har stadig problemer med bumser. For mænd gælder det tilsvarende 1 %. Det skyldes højst sandsynligt, at kvinder i højere grad end mænd påvirkes af hormoner, der kan give bumser. Både under menstruation og graviditet udskiller kroppen flere hormoner.
Symptomer på bumser på halsen
Symptomerne på bumser på halsen viser sig som alle andre steder på huden som røde, betændte hævelser. Ofte vil bumsen udvikle sig til at danne et gulligt puds under huden. Det er selve betændelsen, der viser sig.
En bums på halsen kan både optræde som en hævelse i hudoverfladen, men den kan også vise sig som dybe fortykkelser i huden. Hvis du mærker omkring bumsen, vil du kunne mærke en helt kuglelignende hævelse, som går dybt ned i huden. Ofte vil begge være ledsaget af ømhed, hvis du kommer til at røre ved bumsen.
Dine symptomer på bumser aftager efterhånden. Bumsen og betændelsen heles altså af kroppen selv hen over nogle dage, alt afhængigt af hvor stor og hvor dybt bumsen ligger. En bums forsvinder altså af sig selv efter noget tid, men nye vil komme til, hvis du ikke aktivt behandler problemet.
Hvordan behandler jeg bumser på halsen?
Problemet med bumser på halsen forsvinder ikke af sig selv. Der kommer nye til, hvis du ikke får sat en behandling af bumser i gang. Heldigvis er der gode muligheder for at behandle effektivt.
Prøv hudtesten - Få personlige produktanbefalinger tilpasset din hud
Behandl med de rigtige hudplejeprodukter
Det allervigtigste i forhold til behandling af bumser på halsen er at holde huden ren. Det gør du med de rigtige hudplejeprodukter, som sørger for at fjerne urenheder, fedt, snavs og døde hudceller, så det ikke ophobes i kirtler eller porer.
Den komplette Face-serie fra Australian Bodycare er særligt udviklet til at modvirke bumser på halsen og i ansigtet. Pakken indeholder Face Wash, Face Tonic, Face Cream og Spot Stick, der alle sætter ind over for uren hud og bumser. Det gør de takket være indholdet af det 100 % naturlige aktiv Tea Tree Oil, der med sine unikke egenskaber modvirker bakterieangreb. Alle produkterne hjælper med at lægge en hinde over huden, der beskytter effektivt mod bakterier, så de ikke kan trænge ind i porer eller talgkirtler og give betændelse – og dermed bumser.
Brug den milde Face Wash til at vaske både ansigt og hals morgen og aften, så du holder huden ren både dag og nat. Vasken renser nænsomt uden at udtørre. Men du skal ikke vaske mere end morgen og aften, da huden ellers bliver irriteret.
Efter ansigtsrens bruger du Face Tonic til at rense porerne helt i dybden, så de efterlades friske og rene. Herefter anbefaler vi at påføre et par dråber af den gode Blemish Serum på den nyligt rensede ansigtshud og hals og massér godt ind. Lad serum trænge ind i huden og virke – produktet skal altså ikke vaskes af.
Face Cream giver dig den sidste beskyttelse mod bakterier, samtidig med at den giver huden en blød og smidig fornemmelse. Spot Stick kan du bruge som førstehjælp til behandling af en bums. Dup en smule på bumsen, så lindrer de aktive ingredienser huden og hjælper med at hele bumsen hurtigere.
Resultatet efter 4 ugers brug af ansigtspakken
Medicinsk behandling i svære tilfælde
Har du et par bumser på halsen, er den mest effektive behandling at holde huden ren med de gode plejeprodukter. Er det i stedet svær akne, som du døjer med på halsen, kræver det i stedet medicinsk behandling.
Derfor skal du gå til din læge, som vil sende dig videre til en hudlæge med speciale i hudsygdomme. Han eller hun kan vurdere, hvilken behandling der bedst kan hjælpe dig. Det kan både være skrappe salver eller tabletkure.
Sådan forebygger du bumser på halsen
Den allerbedste behandling af bumser på halsen er ganske enkelt at forebygge dem. Det gør du let ved et par aktive tiltag, som hjælper dig med at holde din hals fri for bumser.
Hold den gode hudplejerutine
I forebyggelse af bumseudbrud på halsen er det først og fremmest vigtigt, at du holder en god hudplejerutine. Gør det til en vane at rense huden på halsen både morgen og aften. Det er ikke nok bare at vaske huden om aftenen, hvis du har haft makeup på. I løbet af natten udskiller huden også en masse fedt, som du skal vaske af, når du står op.
Tag korte bade
Er du vild med at tage lange varme bade, hvor vandet risler ned over din krop? Det er de fleste. Men det varme vand kan også være en fjende for din hud. Det udtørrer nemlig hurtigt huden, så den naturlige produktion af fedt øges. Tag derfor kortere og knap så varme bade.
Skift ofte dit sengetøj
Hvor ofte skifter du dit sengetøj? Hvis du ikke kan svare på det spørgsmål, er det formentligt ikke ofte nok. Der sætter sig hurtigt en masse skidt og snavs i sengetøjet, og derfor er det vigtigt at skifte det ofte. Gør du ikke det, vil dets bakterier og snavs komme på din hud, så du kan få bumser.