Bumser på ballerne – sådan slipper du for dem
Indholdsfortegnelse
Hvem får bumser på ballerne?
Bumser på ballerne er præcist lige så irriterende og generende som bumser alle andre steder. Og det er lige så normalt at få bumser på ballerne som at få bumser i ansigtet eller andre steder på kroppen. Alle kan få bumser på numsen, både mænd og kvinder, men unge i puberteten oplever det oftere end andre, ligesom unge oftere oplever at få bumser generelt.
Hvordan ser bumser på ballerne ud?
Bumser er en generende hudlidelse, som heldigvis er helt ufarlig. Men derfor er det stadig dybt frustrerende at have bumser, også når de sidder på ballerne.
Bumser på ballerne kan man selvfølgelig skjule med tøj det meste af tiden, men ikke når man for eksempel står i omklædningsrummet. Og så er bumserne ikke længere blot en hudlidelse, men også en psykisk belastning. Er bumserne virkelig ømme og store, kan det desuden gøre ondt at sidde på cyklen for eksempel.
Bumser på numsen ser ud præcist som alle andre bumser. De begynder typisk som en lille rød og hævet plet på huden, der senere bliver større, mere øm og fyldt med gult pus.
Hvis du ikke kan stå for fristelsen til at klemme en bums ud, skal du gøre det forsigtigt, så du ikke ødelægger huden og dermed eventuelt kommer til at lave ar.
Hvordan slipper man af med bumser på ballerne?
Når man har bumser, vil man gøre alt for at slippe af med dem. Men der findes desværre ingen hurtige løsninger eller quick fix-kure. Det vigtigste, du kan gøre, er derfor at væbne dig med en vis portion tålmodighed, mens du sørger for at rense og pleje din hud godt med gode produkter mod bumser på ballerne. Morgen og aften – hver dag.
Huden skal vaskes, renses og plejes
De fleste er efterhånden klar over, at det er vigtigt at rense og pleje huden i ansigtet, hvis man lider af bumser der. Men det er faktisk mindst lige så vigtigt, hvis problemet er bumser på numsen.
En tur under bruseren er ikke nok til at fjerne overskydende fedt og snavs fra huden. Der skal bruges vaskeprodukter. Kan du finde milde og hudvenlige vaskeprodukter, der virker mod bakterier, vil det være det optimale. Du kan for eksempel prøve body wash fra Australian Bodycare. Den renser effektivt uden at udtørre huden. Udover den daglige vask kan du med fordel en gang om ugen bruge en eksfolieringscreme, som eksempelvis Body Scrub fra Australian Bodycare, som der renser i dybden.
Løsningen er dog ikke at skrubbe løs. Så ødelægger du bare huden, og det fjerner ikke bumserne. For at undgå udtørring af huden, når du har vasket og renset, skal huden tilføres fugt med en god creme mod bumser.
Men det skal være den rigtige slags, der er egnet til en uren hud med bumser. I Body-serien kan du finde en body lotion og body cream, som fugter, plejer og samtidig virker effektivt mod bakterievækst – for når der er bumser, er der også bakterier.
Undgå syntetisk og stramtsiddende tøj
Hvis du døjer meget med bumser på ballerne, kan det være en god idé at kigge lidt på det tøj, du har på. Bruger du for eksempel undertøj i syntetiske materialer? Går du ofte i stramtsiddende tøj? Syntetiske materialer gør det svært for huden at ånde, og stramtsiddende tøj skaber friktion mod huden. Det irriterer og kan medvirke til at danne bumser. Bomuld og lidt løsere tøj kan derfor være et bedre valg.
Piller eller salve mod bumser på ballerne
Er du hårdt angrebet af bumser på ballerne – og sikkert også andre steder i ansigtet og på kroppen – kan det være nødvendigt med en medicinsk behandling af bumserne. Her skal du til din læge eller en hudlæge, der kan skrive en recept på enten piller eller salve/creme.
Fordelen ved piller er, at de virker over hele kroppen på samme tid. Salve/creme kan bruges lokalt overalt, hvor der er bumser, og dermed altså også mod bumser på numsen. Selv om du er i behandling, er det dog stadig vigtigt, at du hver dag sørger for at vaske, rense og fugte din hud.
Påvirkningen fra kost og livsstil
Man hører ofte, at man får bumser af fed og usund mad. Der er dog ingen undersøgelser, der kan påvise en direkte sammenhæng mellem bumser og kosten. Dog kan der måske være en lille sammenhæng mellem indtagelse af mejeriprodukter og udvikling af bumser.
Så du kan selvfølgelig prøve at undlade mælk og andre mejeriprodukter for at se, om det gør en forskel. Stress kan påvirke hormonbalancen, og dermed kan stress påvirke forekomsten af bumser. Der er dog ingen tvivl om, at hormoner er den største skurk, når det handler om bumser.
Derudover kan man også have en vis genetisk disponering for at få bumser. Har din mor eller far lidt af bumser, er det altså også mere sandsynligt, at du også gør det.
» SE MERE: Effektive produkter mod bumser på ballerne
Hvorfor får man bumser på ballerne?
Bumser er en hormonelt betinget hudlidelse, og derfor er det netop i puberteten, at de fleste har størst problemer med bumser. Når der dannes ekstra mange hormoner i kroppen, dannes der også ekstra meget talg i talgkirtlerne, der så bliver tilstoppede, fordi talgen ikke kan komme op til hudoverfladen.
Hvis der kommer bakterier ned i talgkirtlen – og det er svært at undgå – vil der dannes en betændelse, og så er der opstået en bums. Bumser kommer hyppigst der, hvor vi har flest talgkirtler. Det har vi blandt andet på numsen, i ansigtet, på ryggen og på brystet.
De fleste mennesker slipper heldigvis af med bumserne, når teenageårene er ved at være ovre. Men nogle mennesker, særligt mænd, kan opleve, at mens de stort set er sluppet af med bumserne i ansigtet, så fortsætter de desværre med at have bumser på ballerne, og måske også bumser på ryggen. Det er irriterende, men igen er det vigtigste våben i kampen mod bumserne den daglige vask, rens og pleje af huden.