Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvorfor opstår uren hud, og hvordan kan du få din hud ren og pæn?

Bumser opstår på grund af hudbakterien propionebacterium acnes, der lever af dit hudfedt.

Bakterien er en naturlig del af dit ansigt, og det er først, når dine talgkirtler bliver irriterede, eller der opstår en overproduktion af hudfedt, at problemet - altså bumsen - opstår. For når dit hudfedt skal nedbrydes, dannes der både affaldsstoffer og fedtsyrer, og det kan irritere dine talgkirtler, så der går betændelse i dem – og så har vi balladen.

Betændelsen viser sig først som ømme, røde, små knopper, hvorefter de kan udvikle sig til bumser, der indeholder nedbrudt hudfedt. Det vil sige de bumser, du kender: Røde knopper, som indeholder gulligt pus.

Hvordan ser bumser og uren hud ud?

Bumser kan både være små og store, og du kan få både indvendige bumser, udvendige bumser, små hvide knopper og hudorme. Men fælles for dem alle er, at de skyldes, at dine talgkirtler (dine porer) bliver irriterede og tilstoppede.

Når det er sagt, så kan der være mange årsager til, at du får bumser – og i langt de fleste tilfælde kan du gøre meget selv for at få ren hud.

Årsager til, at du får uren hud:

  • Gener – dine gener kan have en afgørende betydning for, at du får bumser eller akne. Har dine forældre døjet med uren hud, kan du derfor risikere at få samme problem. Hvis du lider af slem akne, kan det være en god idé at opsøge din læge for at få hjælp.
  • Hormoner – når hormonerne raser i kroppen, kan det give uren hud. Det gælder både for teenagere, gravide, i forbindelse med menstruation og andre hormonelle ændringer.
  • Stress – din krop er på overarbejde, når du er stresset – og det gør det svært for kroppen at holde bumser og uren hud nede. Stress er desuden en inflammatorisk tilstand, der øger betændelsen i kroppen, og det kan give uren hud.
  • Fedtet hår og hovedbund – hvis dit hår er fedtet, kan det overføre fedt til dit ansigt, og det kan give uren hud. Derfor er det vigtigt, at du vasker dit hår ofte med en god shampoo.
  • Tilstoppede porer – dine porer og talgkirtler kan blive tilstoppede af mange årsager lige fra manglende hudplejerutine til, at du ikke skifter sengetøj ofte nok.
  • Dårlig kost – din krop har det bedst, når du spiser sundt og varieret. Nogle studier viser, at chips og mælkeprodukter kan give uren hud.
  • For meget makeup – hvis din hud ikke kan ånde, kan du få uren hud. Derfor er det vigtigt, du sørger for at bruge makeup uden olie og husker at fjerne din makeup hver dag.
  • Du renser ikke dit ansigt – hvis du drømmer om ren hud, er det essentielt, at du sørger for at rense og pleje huden i dit ansigt. Og det gør du med en god hudplejerutine.

Lider du af uren hud bestemte steder i ansigtet?

Se her, hvordan du kan afhjælpe:


Sådan får du ren hud med de rette produkter

Drømmer du om pæn og ren hud? Så er det alfa og omega, at du har en god hudplejerutine.

Lider du af uren hud? Så har vi her sammensat en skræddersyet hudplejerutine, der behandler og forebygger akne og bumser, så du kan få ren hud.

Step: 1 – Face Wash

Start hver morgen med at vaske dit ansigt med en ansigtsrens. Her anbefaler vi Face Wash fra Australian Bodycare. Ansigtsvasken er mild og effektiv på samme tid, så du får renset din hud i dybden uden at irritere den.

Bruger du makeup? Så start med først at bruge en makeupfjerner og brug derefter Face Wash.

Ansigtsrens til bumser og uren hud
Daglig ansigtsvask til fedtet og uren hud til både mænd og kvinder
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Ansigtsrens til bumser og uren hud - Daglig ansigtsvask til fedtet og uren hud til både mænd og kvinder

Step: 2 – Face Tonic

Når din hud er renset, plejer du den med skintonic. Her anbefaler vi Face Tonic fra Australian Bodycare, der indeholder ingredienser, som er skræddersyet til uren hud.

Step: 3 – Blemish Serum

Påfør et par dråber af den gode Blemish Serum på den nyligt rensede ansigtshud og hals og massér godt ind. Lad serum trænge ind i huden og virke – produktet skal altså ikke vaskes af.

Step: 4 – Face Cream

Når din hud er renset og ren, er det tid til at give den fugt og pleje. Alle hudtyper har brug for fugt – også fedtet hud. Her anbefaler vi Face Cream fra Australian Bodycare, der giver optimal fugt og pleje til uren hud, uanset om du har sart, tør eller fedtet hud.

Step: 5 – Face mask

1-2 gange om ugen kan du supplere din hudplejerutine med en god ansigtsmaske. Har du uren hud, er et godt bud lermasken fra Australian Bodycare, som er en dybderensende maske til uren hud.

Step 6: Spot Stick

Er der en bums på vej? Så brug Spot Stick fra Australian Bodycare, der hurtigt og effektivt forebygger og behandler bumsen. Du kan bruge den som en supplerende del af din hudplejerutine, når behovet opstår.

Stor ansigtspakke til uren hud
5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 499,95 kr
Udsalgspris 499,95 kr Normalpris 579,95 kr
Stor ansigtspakke til uren hud - 5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme

12 tips til ren hud: 

1. Vask dit hår

Har du tendens til fedtet hår? Eller bruger du stylingprodukter som voks i dit hår? Bakterier og fedt kan nemt overføres fra dit hår til dit ansigt, og derfor skal du sørge for at vaske dit hår ofte og generelt holde det væk fra ansigtet.

Men husk, det slider på dit hår, når du vasker det ofte. Derfor bør du vælge en mild shampoo som eksempelvis Hair Clean.

2. Hold fingrene fra ansigtet

Der sidder mange olier og bakterier på dine fingre, og derfor skal du være ekstra opmærksom på ikke at røre dig selv i ansigtet.

Vi rører os selv meget mere i ansigtet, end vi måske går og tænker over – men det bedste, du kan gøre, er at holde fingrene fra dit ansigt.

3. Lad bumsen være

Det kan være svært, hvis ikke umuligt, at lade en bums være. Men det bedste, du kan gøre, er netop at lade den være. Du risikerer, at du får betændelse andre steder i ansigtet, så du får flere bumser – og så kan du samtidig meget nemt få ar.

Kan du slet ikke lade være, så sørg for at gøre det rigtigt. Desinficer området før og efter – brug eksempelvis Spot Stick til det.

4. Fjern din makeup – hver dag

Det kan være fristende at lægge sig til at sove med makeup på, men det er noget af det værste, du kan gøre for din hud. Det lukker huden inde, og det er de optimale forhold for bakterier og bumser.

Derfor er det vigtigt, du altid sørger for at fjerne din makeup hver eneste dag.

5. Pas på med hovedbeklædning

Hatte, huer, tørklæder og så videre kan være fyldt med bakterier, og samtidig dækker de huden ind, så den har svært ved at ånde.

Drop hovedbeklædningen og lad din hud ånde – eller sørg i det mindste for at vaske din hat eller hue jævnligt. Derudover bør du vælge materialer, din hud kan ånde i. Undgå stof som polyester og vælg i stedet bomuld.

6. Spis sundt og varieret – og dyrk motion

Der er ikke påvist nogen direkte sammenhæng mellem usund mad og uren hud – men din krop har det bare bedre, når du sørger for at spise sundt og dyrke motion.

Når det er sagt, er der studier, der har vist en sammenhæng mellem uren hud og mælkeprodukter og chips. Døjer du med uren hud, kan du derfor eksperimentere med at skære eksempelvis mælk og chips ud af din kost.

7. Pas på rygning, alkohol og kaffe

Hverken rygning, alkohol eller kaffe er særlig sundt – og så kan det tilmed være med til at give uren hud. Hvis du gerne vil have ren hud, skal du derfor holde dig fra cigaretterne og skære ned for dit indtag af kaffe og alkohol.

8. Brug solcreme

Du har måske hørt, at sol kan fjerne bumser og uren hud? Det gør det også – for en tid. Men konsekvenserne af at udsætte din hud for sol er lang værre i sidste ende.

Sørg derfor for at beskytte din hud mod solen ved at bruge solcreme i ansigtet hver dag (også om vinteren) og drop solariet helt. Solcremen skal bruges, efter du har påført din ansigtscreme såsom Face Cream fra Australian Bodycare.

9. Sørg for at få din søvn

Din krop er mere modstandsdygtig, når du sørger for at få din søvn. Sørg derfor for at få dine 7-8 timer hver nat. Det gør underværker for din krop, og så giver det faktisk pænere hud.

10. Rens din telefon

Din telefon er fuld af bakterier, så hvis du taler meget i telefon, kan du forsøge at holde din telefon lidt væk fra ansigtet eller bruge hovedtelefoner.

Derudover er det en god idé at rense din skærm fra tid til anden med eksempelvis spritservietter, der er lavet til formålet.

11. Undgå ingredienser, der kan irritere din hud

Selvom der står på et produkt, at det fjerner uren hud, er det en god idé at være kritisk. Ingredienser som alkohol og parfume kan irritere din hud, og det kan faktisk gøre uren hud værre.

Derfor bør du holde dig fra hårde ingredienser som parfume – og det er der heldigvis intet af i ansigtspleje fra Australian Bodycare.

12. Pas på med husmorråd

Tandpasta fjerner bumser, hjemmelavede scrubs og andre “gode” husmorråd skal du altid tage med et gran salt.

De kan virke for nogle, men generelt skal du passe på med hjemmelavede remedier, da de ofte er alt for hårde for huden og samtidig ofte bliver en ren bakteriebombe.

Vælg i stedet gennemtestede produkter, der har en påvist effekt på netop dit problem – det er vejen frem, hvis du vil have ren hud.

Stor ansigtspakke til uren hud
5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme
+15.000 anmeldelser
Normalpris 499,95 kr
Udsalgspris 499,95 kr Normalpris 579,95 kr
Stor ansigtspakke til uren hud - 5 renseprodukter til fedtet hud med bumser og hudorme