Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er strækmærker – og hvem kan få strækmærker?

Når man hører ordet strækmærker, tænker de fleste på gravide kvinder med hurtigt voksende maver. Strækmærker er da også noget, der hyppigt rammer gravide. Læger skønner, at halvdelen, eller måske helt op imod 90 %, af alle gravide vil opleve strækmærker i større eller mindre grad hen imod slutningen af deres graviditet.

Strækmærker opstår, når der sker en hurtig og kraftig udstrækning af huden. Det sker typisk i forbindelse med hurtig forøgelse i vægt, for eksempel hos gravide eller andre, der hurtigt tager på i vægt. Men det er ikke kun gravide, der kan få strækmærker, og mærkerne er ikke alene forbeholdt kvinder. De kan også opstå i forbindelse med stærk muskelvækst, der ofte ses hos bodybuildere, i forbindelse med hurtigt vægttab eller hos unge i puberteten, der vokser hurtigt.

Strækmærker, der hedder striae på latin, er skader, der opstår i underhuden – i det elastiske midterste lag, der hedder dermis eller læderhuden. Dermis er det tykkeste lag af huden, og når huden revner her, opstår der et strækmærke.

Når strækmærkerne opstår, viser de sig ofte i form af lilla, rosa eller blå striber i huden. Mærkerne forsvinder ikke af sig, men med tiden kan de falme og blive lysere i farven. Der findes dog forskellige muligheder for at behandle strækmærker, hvilket vi vil se nærmere på i det følgende.


Hvorfor får man strækmærker?

Vores hud er generelt meget elastisk og kan derfor holde til meget uden at revne. Men når den bliver presset ekstraordinært og skal udstrækkes ekstremt meget og hurtigt i forbindelse med hurtig vægtforøgelse, hurtigt vægttab eller hurtig vækst, kan den ikke altid klare presset. Det kan ske hos både mænd og kvinder, og hos både unge og gamle.

Læs også om: Strækmærker hos mænd

Når de elastiske fibre i huden bliver udsat for et voldsomt overstræk, mister de deres elasticitet. Fibrene genvinder aldrig deres elasticitet, og derfor er skaden for det meste permanent.

Når nogle bliver ramt af strækmærker, mens andre ikke gør, skyldes det forskelle i hudens elasticitet og hudtype. Nogle har simpelthen en mere elastisk hud end andre. Genetikken kan også spille ind. I nogle familier er der bare en øget tendens til at udvikle strækmærker.

Strækmærker er heldigvis ikke farlige, men det er generende at have dem rent kosmetisk. Der kan opstå en smule kløe ved strækmærkerne, men ellers vil du ikke mærke noget til dem – bortset fra, når du kigger dig i spejlet.

Du kan heldigvis mindske synligheden af dine strækmærker ved at tilføre rigeligt med fugt og næring til din hud. Det kan du gøre med Body Oil, der er spækket med aktive ingredienser til at pleje huden og forbedre udseendet af strækmærker.

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar

Pubertet, vægtforøgelse og vægttab

Unge i puberteten vokser meget. For det meste kan huden godt følge med, men indimellem kan væksten ske så hurtigt, at huden revner og dermed danner strækmærker. Den ubalance i hormonerne, der også opstår i puberteten, kan desuden være med til at forstærke risikoen for strækmærker.

Når man tager hurtigt på i vægt, er det belastende for huden, der skal nå at strække sig meget på kort tid. Det kan ikke altid lade sig gøre, og så opstår strækmærkerne. Hos gravide sker det særligt ofte sidst i graviditeten, hvor huden skal udstrækkes ekstra meget. Gravide med tvillinger, gravide med særligt meget fostervand, yngre gravide og overvægtige gravide har særlig stor risiko for at få strækmærker. Ændringen i hormonbalancen under graviditeten har generelt også indvirkning på forekomsten af strækmærker.

Ved at smøre kroppen ind i en god hudplejeolie kan du mindske synligheden af dine strækmærker eller andre ujævnheder i huden. Body Oil fra Australian Bodycare kan du bruge under hele din graviditet, og du kan også fortsætte brugen, når du har født og evt. ammer.

Hos andre, der hurtigt tager på i vægt, kan det ske på samme måde. Og bodybuildere og vægtløftere, der over kort tid opbygger en stor muskelmasse og dermed presser huden, er også ekstra udsatte for at få strækmærker.

Hvis man taber sig meget i vægt og over kort tid, kan huden heller ikke altid nå at følge med. Man skulle tro, at man straks fik en pæn og glat hud, men sådan er det desværre ikke, og det kan opleves som meget frustrerende.

Du kan dog hjælpe den pæne og glatte hud på vej ved at bruge en god body scrub til at fjerne døde hudceller og bakterier på huden. Ved at bruge en god hudplejeolie efterfølgende – og gerne 2 gange om dagen – giver du din hud gode betingelser for at fremstå pæn og glat. Body Oil fra Australian Bodycare indeholder bl.a. den fugtgivende ingrediens squalane, der sikrer en sund og gennemfugtet hud.

Strækmærker og appelsinhud

Strækmærker og appelsinhud, også kaldet cellulite, forveksles indimellem. Men de to ting har ikke noget med hinanden at gøre.

Appelsinhud skyldes en ophobning af fedt under huden. Når bindevævet bliver strammere, opstår de små buler på hudens overflade. Bulerne kan minde om skallen på en appelsin, deraf navnet. Appelsinhud ses oftest på baller og lår.

Hvis du er træt af din appelsinhud, kan du overveje at bruge en effektiv body scrub til at fjerne døde hudceller og en nærende hudplejeolie til at mindske synligheden af din cellulite. Body Scrub og Body Oil fra Australian Bodycare tilfører fugt og elasticitet til huden og ved at massere kropsolien ind med cirkulære bevægelser, får du gang i blodcirkulationen i bindevævet, og din hud vil fremstå pænere og glattere.  

2–pak til appelsinhud
2 produkter til at mindske synligheden af appelsinhud og cellulite
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 249,95 kr
Udsalgspris Fra 249,95 kr Normalpris
2–pak til appelsinhud - 2 produkter til at mindske synligheden af appelsinhud og cellulite

Hvor kan man få strækmærker?

Strækmærker kan opstå de fleste steder på kroppen. Ofte ses de på maven, på lårene, på ballerne, på hofterne, på brysterne, på overarmene og på underarmene. Det er de steder, hvor vi i kroppen opbevarer større mængder af fedt.

Hos gravide er det ofte på maven og på brysterne, at strækmærkerne opstår. Eventuelt også på lår og arme, hvis den gravide tager meget på i vægt. Hos overvægtige er det ofte på lår og hofter, at strækmærkerne sidder. Hos bodybuildere er særligt overarmene udsatte. Men generelt kan strækmærker hos alle grupper opstå overalt på kroppen. Det varierer i høj grad fra person til person.

Uanset, hvor strækmærkerne opstår, viser de sig som regel som lilla, rosa eller blå striber i huden. Ofte vil de med tiden falme lidt og blive mere lyse i farven.

Uanset hvor på kroppen du har strækmærker, kan du bruge Body Oil. Den er velegnet til hele kroppen, og hvis du bruger olien dagligt kan du forbedre udseendet af dine strækmærker.


Hvordan kan man behandle strækmærker?

Strækmærker kan blive mindre tydelige med tiden, men de vil aldrig forsvinde helt af sig selv. De ødelagte fibre i huden – og de ar, det har givet – kan aldrig heles. Heldigvis vil de fleste strækmærker dog krympe lidt og falme lidt med tiden.

Det kan være svært helt at dække eller skjule sine strækmærker, og derfor undgår nogle kvinder og mænd desværre at vise sig i bikini eller badebukser eller i shorts og korte ærmer. Og så begynder det jo at være hæmmende og problematisk for den enkelte. Særligt svært er det nok for unge med strækmærker. Derfor er det værd at se på, om man kan gøre noget for at behandle/slippe af med sine strækmærker – og om man kan gøre noget for at forebygge strækmærker.

Der findes ingen veldokumenterede behandlinger for strækmærker og dermed ingen videnskabelige beviser for, at nogle behandlinger virker, men derfor kan der sagtens være behandlinger, som mange alligevel har glæde af.

Da strækmærker ikke kan fjernes helt, handler behandlingen dog alene om at gøre strækmærkerne mindre synlige.

Til at pleje huden og mindske synligheden af strækmærker kan du bruge en god olie med fugtende ingredienser som fx solsikkeolie og mandelolie.

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar

Creme med A-vitaminsyre

Creme med A-vitaminsyre, også kaldet tretinoincreme, bruges af mange i behandlingen af strækmærker. Cremen arbejder på at stimulere produktionen af celler i bindevævet, så elasticiteten kan genoprettes. Der findes flere forskellige produkter, som du kan få på apoteket.

Mange kosmetikfirmaer har også en creme eller olie mod strækmærker på deres produktliste – både til forebyggelse og til behandling.

Motion mod strækmærker

Regelmæssig motion og træning holder kroppen i form, strammer huden op og forebygger overvægt. Det er alt sammen godt for kroppen – og det er også godt i forhold til forekomsten af strækmærker. Det er dog ikke en behandlingsform, der viser resultater i en fart.

Laserbehandling eller micro needling

Er du meget træt af dine strækmærker, kan en laserbehandling være en mulighed. Behandlingen skal foretages hos en hudlæge, og da der alene er tale om et kosmetisk problem, er behandlingen for egen regning.

Med en laserbehandling forsøger man at få huden til at arbejde på at stimulere produktionen af celler i bindevævet, så de ødelagte fibre kan erstattes, og elasticiteten kan genoprettes.

En anden mulighed, der også skal udføres for egen regning hos en hudlæge eller på en privat hudklinik, er micro needling. Behandlingen foretages med en såkaldt derma roller eller dermatologisk rulle, der er en rulle med bittesmå nåle på. Når nålene rammer huden, stimuleres ny cellevækst, elasticiteten i huden forbedres, og der dannes nyt kollagen. Man udnytter altså kroppens naturlige selvhelbredende egenskaber.

Hvis du ikke har mod på laserbehandling, kan du også prøve en god kropsolie, som tilfører næring og aktive ingredienser. Body Oil fra Australian Bodycare indeholder bl.a. mandelolie og solsikkeolie, der begge har et højt indhold af E-vitamin. E-vitamin er vigtig for at forbedre hudens sundhed og udjævne strækmærker. 

Husråd og naturmidler mod strækmærker

Der findes altid en lang række gamle husråd mod alle former for lidelser, og det gælder også i forhold til strækmærker. Et råd lyder at smøre huden med almindelig madolie. Et andet råd er at lave en hjemmelavet hudskrub af sukker. Æggehvider, citronsaft og kartoffelsaft nævnes også mod strækmærker. Og sådan er der mange forskellige husråd, som du kan forsøge dig med, hvis du har lyst til at prøve en naturlig – og billig – behandling af strækmærker.

Hvis du ønsker at prøve en god body scrub, kan du overveje én, der indeholder naturlig tea tree oil, og som effektivt fjerner døde hudceller.

Der findes også forskellige naturlige olier, som er kendt for at have en gavnlig virkning mod symptomerne ved diverse hudlidelser. Blandt disse er australsk tea tree oil (tetræsolie) og forskellige olier med aloe vera, mandel eller kokos.

Prøv fx en effektiv hudplejeolie med både mandel- og solsikkeolie, der begge blødgør og tilfører E-vitamin, der er vigtig for at minimere dine strækmærker.


Forebyggelse af strækmærker

Det bedste, man kan gøre for at undgå strækmærker, er at undgå overvægt og en hurtig vægtstigning. Det gælder både i forbindelse med graviditet og generelt. Men det er desværre ingen garanti, for masser af slanke gravide får også strækmærker under graviditeten.

Der findes mange forskellige cremer, salver, olier og lotions, der hævder at kunne forebygge strækmærker. Der er ingen videnskabelige beviser for dette, men idet der er tale om helt uskadelige og harmløse midler, kan der ikke ske noget ved at prøve. Særligt til gravide markedsføres der mange produkter, der hævder at kunne forebygge strækmærker.

Huden har altid godt af at få tilført fugt, så den ikke udtørrer, så det kan aldrig skade at bruge en god creme, lotion eller olie.

En sund og varieret kost med nok vitaminer og grønsager er godt for hele kroppen, og dermed også for huden, så det er altid værd at overholde.

Kropsolie til pleje af strækmærker og ar
Reducerer synligheden af pigmentpletter og appelsinhud
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Kropsolie til pleje af strækmærker og ar - Reducerer synligheden af pigmentpletter og appelsinhud

FAQ om strækmærker

Hvordan fjerner man strækmærker?

Der findes ingen behandling, der kan fjerne strækmærker helt, men man kan gøre meget for at gøre strækmærkerne langt mindre synlige. Fx en god hudplejeolie, der gør huden elastisk, glat og pæn.


Hvad er strækmærker?

Strækmærker er revner i huden, der opstår, når der sker en hurtig og kraftig udstrækning af huden. Det sker typisk i forbindelse med hurtig forøgelse i vægt, vægttab eller hurtig vækst i puberteten. Strækmærker viser de sig ofte i form af lilla, rosa eller blå striber i huden.


Hvordan forsvinder strækmærker?

Strækmærker forsvinder ikke af sig selv, men de kan dog blive blegere i farven med tiden og også krympe lidt. Du kan tilføre fugt og elasticitet til huden med strækmærker ved at bruge en hudplejeolie med nærende ingredienser, fx squalane og E-vitamin.


Forsvinder strækmærker, hvis man taber sig?

Strækmærker forsvinder ikke af sig selv. Men hvis du taber dig og dyrker motion, der strammer huden op, kan du være heldig at opleve en forbedring af udseendet på dine strækmærker. Hurtigt og stort vægttab kan dog også give strækmærker.

For at pleje huden og minimere udseendet af strækmærker kan du bruge Body Oil fra Australian Bodycare. Hudplejeolien indeholder den aktive ingrediens Tea Tree Oil, der modvirker bakterier, mens mandel- og solsikkeolie tilfører fugt og næring.


Hvad er årsagen til strækmærker?

Strækmærker opstår, fordi huden skal strække sig hurtigere og mere, end den egentlig kan, selv om vores hud generelt er uhyre elastisk. Når de elastiske fibre i huden bliver udsat for et voldsomt overstræk, mister de deres elasticitet, og så revner huden, og der er opstået et strækmærke.


Hvorfor får man strækmærker, når man træner?

Hvis man træner meget og hurtigt øger sin vægt, for eksempel som bodybuilder eller vægtløfter, kan huden ikke altid nå at følge med. Når huden strækkes meget og hurtigt, kan den revne – og så har man et strækmærke.


Kan man fjerne strækmærker med laser?

Strækmærker kan fjernes eller gøres mindre synlige ved hjælp af en laserbehandling, som du skal have hos en hudlæge.
Hvis du ikke har mod på en laserbehandling, kan du pleje huden og dine strækmærker med en god hudplejeolie i stedet for.


Kan man forebygge strækmærker?

Ligesom der ikke er nogen egentlig behandling mod strækmærker, er der heller ikke nogen egentlig forebyggelse. Men det kan dog hjælpe at holde vægten nede, at spise sundt, dyrke motion og holde huden fugtet med en god creme, lotion eller olie.


Kan man undgå strækmærker?

Det kan være svært at undgå strækmærker, selv om man gør alt, hvad man kan, for at forebygge. Man kan sagtens være slank og sund og så desværre alligevel få strækmærker, når man er gravid.
Du kan minimere forekomsten af strækmærker og mindske synligheden ved at bruge en god hudplejeolie dagligt. Body Oil fra Australian Bodycare kan bruges af både gravide og ammende.


Hvorfor får man strækmærker på ballerne?

Strækmærker opstår oftest der, hvor huden er udsat for størst stræk. Det er også de steder, hvor vi i kroppen opbevarer større mængder af fedt, og det gælder blandt andet på ballerne.


Hvornår går strækmærker væk?

Strækmærker går desværre ikke væk af sig selv, når skaden på huden først er sket. Men man kan gøre meget for at gøre strækmærkerne mindre synlige.Fx kan man bruge en kropsolie, der sikrer en pæn og glat hud.


Hvordan ser begyndende strækmærker ud?

Begyndende strækmærker viser sig som små striber i huden med svag rosa, blå eller lilla farve. Med tiden kan mærkerne blive mere tydelige.


Hvorfor får gravide strækmærker?

Gravide kan få strækmærker, fordi huden strækkes meget over kort tid i forbindelse med den pludselige og store vægtforøgelse.


Hvorfor klør mine strækmærker?

Strækmærker kan klø en smule. Det er generende, men der er intet farligt ved strækmærker. Det værste er det kosmetiske.


Hvornår bliver strækmærker hvide?

Strækmærker, der begynder som blå, lilla eller rosa striber i huden, kan med tiden trække sig lidt sammen, og de farvede striber kan falme og blive til mindre synlige hvide striber.


Kan man dække strækmærker?

Det er svært at dække strækmærker, men man kan selvfølgelig dække dem med tøj eller med en concealer/farvet creme. Det vil dog være langt bedre, hvis man med behandling kan gøre strækmærkerne mindre synlige og dermed ikke skal skjule dem.

Du kan tilføre fugt og elasticitet til huden ved at bruge en Body Oil, der indeholder mandelolie, solsikkeolie og squalane, der alle sikrer en glat og pæn hud.


Kan man træne strækmærker væk?

Motion og træning kan stramme huden op, og det kan have en gavnlig virkning på strækmærkerne, der dermed bliver mindre synlige.


Kan strækmærker gøre ondt?

Strækmærker gør normalt ikke ondt. De kan klø lidt. Så oplever du, at det gør ondt i dine strækmærker, bør du få din læge til at kigge på dem.


Må strækmærker få sol?

Strækmærker kan godt tåle sol, men ligesom din hud på resten af kroppen har de bedst af sol i begrænsede mængder. Og husk en god solcreme, inden du går ud i solen.

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar