Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er appelsinhud?

Appelsinhud kaldes også for cellulite, og det er en tilstand, hvor hudens tekstur minder om en appelsinskal. Det vil sige, at din hud ser ujævn ud og buler der, hvor du er ramt.

Det er en ganske ufarlig og tilmed meget normal tilstand, der rammer kvinder i alle aldre – men det gør det dog ikke mindre irriterende, og mange er trætte af deres appelsinhud, selvom det blot er kosmetisk. 

Cellulite og cellulitis – kend forskellen

Mange kalder fejlagtigt appelsinhud for cellulitis, hvilket ikke er helt rigtigt. Appelsinhud og cellulite er de samme termer for en ganske ufarlig hudtilstand, hvorimod cellulitis er en betændelsestilstand i kroppen, der skyldes hudbakterier.

Cellulitis viser sig som hævelse, ømhed og rødme i huden, hvorimod cellulite blot er fordybninger i huden. Det er vigtigt at kende forskel, da cellulitis kræver medicinsk behandling, mens cellulite (appelsinhud) er ganske ufarligt.

Appelsinhud er normalt og helt ufarligt

Det er typisk kvinder, der får appelsinhud, selvom det kan ramme begge køn. Det skyldes, at kvinders fedtfordeling er anderledes end mænds, og så har kvinder fra naturens side også en højere fedtprocent.

Uanset din alder, og om du er slank eller ej, kan du få appelsinhud, da det er en meget normal tilstand. Faktisk oplever 80-90% af kvinder i alle aldre appelsinhud.

2–pak til appelsinhud
2 produkter til at mindske synligheden af appelsinhud og cellulite
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 249,95 kr
Udsalgspris Fra 249,95 kr Normalpris
2–pak til appelsinhud - 2 produkter til at mindske synligheden af appelsinhud og cellulite

Hvorfor får man appelsinhud?

Appelsinhud rammer oftest de steder på kroppen, hvor der er mere fedt. Det gør det, fordi appelsinhud opstår, når små fedtdepoter i underhuden hober sig op på grund af små hulrum i hudens bindevæv. Det resulterer i, at der kommer små fordybninger i huden, der til forveksling ligner skallen på en appelsin.

Der findes ikke noget endegyldigt svar på, hvorfor man får appelsinhud – og derfor kan det også være svært at undgå. Vi ved dog, at det er fedtlaget under huden, der er grunden til, at vi får appelsinhud.

Der kan være flere grunde til, at du får cellulite

Fedtlaget, som også kaldes det subkutane fedt, ligger i små bindevævsrum mellem huden og musklerne. Når vi bliver ældre, trækker bindevævet sig sammen og bliver stivere – og det kan så resultere i, at huden bliver bulet. Det skyldes, at bindevævet simpelthen ikke kan følge med længere, fordi elasticiteten er svækket.

Men det er ikke kun alderen, der er afgørende for, om du får appelsinhud eller ej. Både teenagere, voksne og ældre kan få appelsinhud.

De typiske årsager til appelsinhud:

  • Fedtholdig mad og dårlig livsstil – et højt indtag af fedtholdig mad kan gøre appelsinhud mere synligt, fordi fedtet lægger pres på hud og bindevæv.
  • Gener – du kan være mere disponeret for at få appelsinhud, da det kan være arveligt. Har din mor eller mormor døjet med appelsinhud, er der stor sandsynlighed for, at du også kommer til at gøre det.
  • Alder – din hud mister elasticitet og bliver tyndere med alderen, hvilket får appelsinhud til at blive tydeligere.

Der kan være mange grunde til, at du er tilbøjelig til at få appelsinhud – og det er ikke kun din vægt, der er afgørende. Uheldige gener, dårlig livsstil og alder er alle årsager til, at du får appelsinhud.


Hvor opstår appelsinhud typisk på kroppen?

Cellulite opstår på grund af fedtlaget under huden, og derfor vil det også være de steder på kroppen med mest fedt, der typisk rammes af appelsinhud. For kvinder er det typisk på lår, numsen, hofterne og maven.

Det er dog meget forskelligt fra person til person, og du kan i princippet få appelsinhud overalt på kroppen.


Hvordan behandler man appelsinhud?

Selvom appelsinhud kan virke uundgåeligt, er der alligevel en del, du kan gøre for at forebygge og behandle appelsinhud.

Der findes ikke nogen dokumenteret behandling mod appelsinhud, men mange oplever gode resultater ved at følge en række gode råd.

Hvis du gerne vil mindske din appelsinhud eller gøre den mindre tydelig, skal du derfor lægge dit fokus på motion, kost og effektiv hudpleje.

En sund kost mindsker cellulite

Hvis du døjer med cellulite, er det en god idé at se nærmere på dine kostvaner. Indtager du mange fedtholdige madvarer, kan det nemlig være en af årsagerne til, at du får appelsinhud.

Din krop har det altid bedst, hvis du sørger for at spise både sundt og varieret. Derfor kan du prøve at skære ned på den fedtholdige kost og i stedet spise flere grøntsager og frugt (og drikke rigeligt med vand).

Derudover bør du skære ned på alkohol, cigaretter, kaffe og sukkerholdige drikke, da det nedsætter blodcirkulationen og samtidig går ud over hudens elasticitet og spændstighed. 

Motion: Opbyg din muskelmasse og øg blodcirkulationen

Den mest effektive behandling mod appelsinhud er en sund livsstil – og herunder hører motion. Der er særligt to grunde til, at motion mindsker appelsinhud:

1.    Du øger din muskelmasse

Jo mindre fedt og flere muskler, du har, jo mindre vil dit fedtlag være, og derfor mindsker det appelsinhuden. Vil du gerne øge din muskelmasse, er det styrketræning, du skal kaste dig over. Her opbygger du nemlig din muskelmasse, mens du sætter fedtforbrændingen i vejret, og dit væv strammes op.

2.    Du sætter gang i din blodcirkulation

Når du sørger for at holde din krop i gang, får du en bedre blodcirkulation, og det giver din hud en fastere struktur. Men faktisk er det ikke kun motion, der øger blodcirkulationen – det gør den rette hudpleje også.

Stimuler hud og blodcirkulation med hudpleje

Den rette hudpleje kan gøre underværker i kampen mod appelsinhud, og her er en olie som Body Oil fra Australian Bodycare særligt god.

Bruger du jævnligt olien, er du ikke bare med til at sætte blodcirkulationen i gang, du tilfører også huden fugt og elasticitet, så huden strammes op – og det kan mindske appelsinhud, så du får ren og pæn hud.

Kropsolie til pleje af strækmærker og ar
Reducerer synligheden af pigmentpletter og appelsinhud
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Kropsolie til pleje af strækmærker og ar - Reducerer synligheden af pigmentpletter og appelsinhud

Hudplejerutine mod appelsinhud:

Body scrub – sæt gang i blodcirkulationen med en god bodyscrub fra Australian Bodycare. Du kan bruge en handske eller en tørbørste, eller du kan vælge den nemme løsning, som er at bruge en bodyscrub. Den kan du bruge før eller mens, du er i bad.

Og den giver ikke bare blød hud – ved jævnlig brug øger du blodcirkulationen, og det kan mindske cellulite.

Body oil – når du har skrubbet huden, bør du bruge en body oil, der er lavet til formålet. Bruger du Australian Bodycare Body Oil, skal du kun bruge et par dråber, som du masserer grundigt ind i huden. Det fugter huden, så den øger sin elasticitet – og det mindsker appelsinhud. Har du tør hud, kan du supplere med Body Lotion eller Body Cream.

Det er dokumenteret, at vores brugere har oplevet en betydelig forbedring i udseendet af både strækmærker, appelsinhud og ar ved brug af Body Oil. Se test resultaterne her

2–pak til appelsinhud
2 produkter til at mindske synligheden af appelsinhud og cellulite
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 249,95 kr
Udsalgspris Fra 249,95 kr Normalpris
2–pak til appelsinhud - 2 produkter til at mindske synligheden af appelsinhud og cellulite

FAQ om cellulite

Hvad er cellulite?

Cellulite, også kendt som appelsinhud, er en tilstand, hvor din hud ligner skallen på en appelsin. Det er ganske ufarligt og skyldes fedtdepoter i underhuden, der hober sig op på grund af små hulrum i hudens bindevæv.


Hvorfor får man appelsinhud?

Der er ikke nogen dokumenteret årsag til, at du får appelsinhud, men oftest skyldes det gener (tynd hud, som er arveligt), usunde kostvaner (for meget fedtholdig mad) og alder (huden bliver tyndere og mindre elastisk, som du ældes).


Hvordan fjerner man cellulite?

Du kan ikke nødvendigvis helt fjerne cellulite, men du kan mindske det med sunde kostvaner, motion og styrketræning samt en god hudplejerutine med body scrub og body oil, der øger hudens elasticitet og blodcirkulation.


Hvad hjælper mod cellulite?

Hvis du gerne vil mindske din cellulite, kan du dyrke motion, spise sundt og pleje din hud med massage, tørbørstning, scrubs og fugtgivende olier.

2–pak til appelsinhud
2 produkter til at mindske synligheden af appelsinhud og cellulite
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 249,95 kr
Udsalgspris Fra 249,95 kr Normalpris
2–pak til appelsinhud - 2 produkter til at mindske synligheden af appelsinhud og cellulite