Strækmærker hos mænd - hvad stiller du op?
Er du mand og døjer med strækmærker? Så er du langt fra den eneste.
Mange tror, at det kun er kvinder, der påvirkes af dem, men strækmærker hos mænd er meget udbredt, og mænd får strækmærker af mange af de samme årsager som kvinder.
Her på siden kan du få mere viden om fænomenet og gøre dig klog på, hvad du som mand kan gøre ved dine strækmærker.
Indholdsfortegnelse
Sådan mindskes synligheden af strækmærker hos mænd
Der findes ingen veldokumenterede behandlinger for strækmærker. Men det betyder ikke, at du ikke kan gøre noget.
Der findes mange behandlinger til at gøre strækmærker mindre synlige, som folk har fået glæde af.
Selvom arrene ikke er farlige, er det ikke alle, der synes, de er specielt pæne – og det kan påvirke livskvaliteten. Eksempelvis undgår mange at finde badeshorts eller de kortærmede trøjer frem, fordi man kan se strækmærkerne.
Men du kan gøre noget for at forebygge strækmærker eller reducere synligheden af dem.
Herunder kan du gøre dig klog på behandlingsmulighederne, så du kan undgå tigerstriberne.
Forkæl din hud
Den billigste og mindst drastiske løsning er en god hudpleje, som kan være vejen frem for både at forebygge strækmærker og mindske synligheden af dem.
Body Oil er en nærende og fugtende hudplejeolie til strækmærker, ar og pigmentpletter. Den tilfører fugt og elasticitet til din hud, der gør den elastisk, glat og pæn.
Olien består af en unik kombination af blødgørende og nærende ingredienser, som forkæler din hud og trænger hurtigt ind uden at fedte.
Med aktive ingredienser som Tea Tree Oil, mandel- og solsikkeolie, E-vitamin og squalane sikres du blandt andet:
- modvirkning af bakterier
- blødgøring af huden
- forbedring af hudens sundhed
- udjævning af strækmærker og ar
- gennemfugtet og sund hud
75 % af testpersonerne med strækmærker har oplevet en forbedring af udseendet på mærkerne.
Påfør et par dråber olie to gange om dagen på ryggen, lårene eller hvor end, du døjer med strækmærkerne. Massér godt olien godt ind og lad den tørre, inden du tager tøj på.
Din hud har altid godt af at få tilført fugt, så den ikke tørrer ud – derfor kan en fugtgivende kropsolie aldrig skade, samtidig med at den ikke koster dig en formue.
Laserbehandling
Er du ked af dine strækmærker, kan du tale med en hudlæge og snakke om laserbehandling. Her vil man forsøge at få huden til at stimulere produktionen af celler i bindevævet, så de ødelagte fibre erstattes og elasticitet genoprettes.
Men vær opmærksom på, at fordi mærkerne er et kosmetisk problem, bliver laserbehandling for egen regning.
Motion og kostvaner
Motion og gode kostvaner er altid en god anbefaling, når det kommer til din krop. Derfor kan det måske også være godt for dig, der vil af med dine strækmærker.
En sund og varieret kost med vitaminer og grøntsager er godt for kroppen – og dermed også for huden. Det er derfor et forsøg værd at se, om det ændrer noget.
Hvis du taber dig og dyrker motion, strammes din hud op – og du kan derfor måske være heldig at opleve, at udseendet på strækmærkerne forbedres. Det skal dog ikke gå for hurtigt, så din hud ikke kan følge med.
Hvad er strækmærker?
Strækmærker hedder stria på latin og er skader, der opstår i underhuden i det elastiske midterste lag, der hedder dermis. Dermis er det tykkeste lag af din hud. Hvis der opstår revner der, opstår der dermed et strækmærke.
Mærkerne dannes ofte i form af lilla, rosa eller blå striber i huden og forsvinder ikke af sig. Med tiden falmer de og bliver lysere i farven.
Strækmærker dannes, hvis der sker en hurtigt og kraftigt udstrækning af huden. Når huden overbelastes, forstyrrer det produktionen af kollagen, som er det vigtige protein i dit bindevæv, der holder huden stram.
Huden mangler derfor den nødvendige støtte og danner ar - kendt som strækmærker.
Et godt eksempel kan være i forbindelse med graviditet, hvor ens mave bliver større, og hvor vægten stiger.
Men der findes flere årsager, og du herunder læse mere om, hvordan mænd rammes af strækmærker, og hvad du kan gøre for at formindske synligheden af dem.
Hvorfor opstår strækmærker hos mænd?
Din hud er meget elastisk og kan derfor holde til meget uden at revne. Men ved for eksempel hurtig vægtforøgelse, vægttab eller vækst kan den ikke altid følge med. Huden presses ekstraordinært i sådanne situationer og skal udstrækkes mere, end den er vant til.
Dette gælder både hos mænd og kvinder uanset alder.
Udsættes de elastiske fibre i huden for et voldsomt overstræk, mister fibrene elasticitet. Derfor er skaden for det meste permanent, fordi fibrene ikke genvinder denne elasticitet igen.
Her har vi forsøgt at komme med de mest hyppige årsager til, hvorfor strækmærker opstår.
Ændringer i hormonbalance
Når man er gravid, gennemgår man en ændring i hormonbalancen, hvilket også har en indvirkning på forekomsten af strækmærker.
Det samme sker ved drenge, fordi der i løbet af puberteten opstår en ubalance i hormonerne – og det kan give strækmærker.
Vækst
Strækmærker er faktisk en stigende tendens hos drenge, selvom man umiddelbart ikke skulle tro det.
Udover ubalance i hormonerne vokser man meget i puberteten, hvor huden ikke altid kan følge med. Derfor forstærkes risikoen for strækmærker, fordi huden skal udstrækkes mere end normalt.
Derfor er gravide igen under risikogruppe for at få strækmærker, hvor maven vokser hurtigere, end huden kan følge med.
Styrketræning
Stræk hos mænd kan også komme som følge af styrketræning.
Er du en aktiv mand, der ofte styrketræner, er der stor sandsynlighed for, at du har strækmærker på kroppen.
Ved hurtig vægtforøgning strækkes huden for hurtigt, hvor de elastiske fibre brydes ned. Bodybuildere og andre atleter har derfor ofte de velkendte tigerstriber, fordi de enten har tabt sig i vægt eller øget muskelmassen, hvor det er gået hurtigere, end huden har kunne tilpasse sig.
Taber du dig hurtigt i vægt på grund af en effektiv slankekur – eller har du taget meget på i vægt på grund af dårlig kost? Så går det også for hurtigt for huden, der i stedet danner strækmærker.
Hvor på kroppen opstår strækmærkerne?
Strækmærker hos mænd kan opstå mange steder på kroppen – ligesom ved kvinder.
Træner du meget, er der større risiko for at få mærkerne på skulderne, lårene, ryggen, læggene eller på brystet. Mange voksne mænd oplever især at få mærkerne ved området omkring ballerne eller maven.
Alt efter årsag kan det være forskelligt, hvor mærkerne opstår på kroppen.