Hvad er et ar?
Et ar er et mærke, der er opstået i huden efter en skade. Er hudoverfladen blevet brudt, får du et sår, der kan blive til et ar, når det heler.
Det kan være efter et fald, et bid, en operation eller andet, hvor huden er blevet beskadiget. Arret viser sig som et mærke, når såret er helet op. Et ar kan se ud på forskellige måder.
Det kan eksempelvis være et:
- Rødt ar
- Hvidt ar – uden pigment
- Mørkfarvet ar
- Akne-ar
- Operationsar
- Overfladisk ar
- Dybtliggende ar
Hvorfor får du ar?
For at forstå, hvorfor du overhovedet får et ar, hvis du falder, skærer dig eller bliver bidt af naboens hund, skal vi dykke dybere ned i hudens sammensætning.
Din huds tre dele
Din hud består af overhud, læderhud og underhud.
Overhuden kan du se med det blotte øje – og den er det tyndeste lag. Celler i overhuden fornyer sig med et interval på et par uger til et par måneder.
Læderhuden kan du derimod ikke se, når du kigger dig i spejlet. Den er sammensat af fibre. Her er det ikke celler, der udskiftes, men fibre, som fornyer sig langsomt.
Underhuden består primært af bindevævsceller. Den har som formål at fungere som en slags stødpude og isolering.
Dine ar opstår i læderhuden
Det er ikke alle sår, der bliver til ar. Men du får et ar, hvis dit sår stikker dybere end overhuden ned i læderhuden eller længere. Her er der ikke celler til at forny huden, men i sårhelingsprocessen dannes der mange nye fibre.
Når der kommer ubalance i fibrene, har kroppen ikke evnen til at sætte dem sammen på samme måde, som de var fra naturens hånd. Det betyder, at der kommer rod i fibersystemet, og det får huden til at se ud på en anden måde.
Ar forsvinder ikke igen
Har du først fået et ar, betyder det desværre også, at du skal leve med det resten af livet. Et ar forsvinder ikke igen. Det betyder dog ikke, at det ikke ændrer sig.
Først vil arret som oftest være meget rødt og hævet, men efterhånden som tiden går, vil rødme og hævelse falde. Men efter et års tid har kroppen gjort det arbejde, den kan, for at forbedre udseendet af arret. Fibrene udskiftes stadig i læderhuden, men forbedringen vil du ikke længere kunne se med det blotte øje.
Selvom et ar aldrig forsvinder igen, er det dog ikke ensbetydende med, at du ikke kan gøre dit for at mindske synligheden af det. Læs med videre og bliv klogere på behandling af ar.
Sådan kan du behandle ar
Der findes flere forskellige metoder, du kan ty til, hvis du gerne vil reducere dine ar og mindske synligheden af dem.
I det følgende kommer vi ind på:
- Hudpleje
- Injektioner
- Laser
Behandling af ar med hudpleje
Med en god og nærende hudpleje kan du gøre dine ar pænere og mindre synlige. Desto tidligere, du begynder, desto bedre. Men det er aldrig for sent at udbedre udseendet af et ar.
Body Oil fra Australian Bodycare er en olie, hvor blødgørende og nærende ingredienser i kombination med hinanden bidrager med at pleje din hud, så alt fra ar til strækmærker og pigmentpletter reduceres.
Huden bliver fugtet i dybden med olien – og netop fugt er en vigtig grundsten for en sund hud, og til at mindske synligheden af ar.
Olien indeholder aktive ingredienser som Tea Tree Oil, mandelolie, solsikkeolie og squalane i en unik kombination. Både mandelolie og squalane sikrer en blødgørende og gennemfugtet effekt af din hud. Tea Tree Oil modvirker bakterier, mens solsikkeolie indeholder store mængder E-vitamin, der er en vigtig kilde til at udbedre udseendet af ar.
I en brugertest har olien vist sig at have en gavnlig effekt på udseendet af ar på hele 63 % af testpersonerne.
Sådan bruger du olien – og husk tålmodigheden
Olien kan bruges til forbedring af ar på krop og ansigt. Den er klar til brug og skal derfor ikke fortyndes.
Brug den på ren og tør hud. Påfør et par dråber på de hudområder, du ønsker at pleje, og massér blidt ind i huden. Olien fedter ikke og absorberes hurtigt.
Når du vil forbedre synligheden af dine ar, er det vigtigt, at du væbner dig med tålmodighed. Ar bliver ikke pænere fra den ene dag til den anden. Det kræver flid og tid.
399,95 kr
Behandling af ar med injektioner
Et ar kan være nedsænket i huden. Det vil sige, at der mangler fylde i arret, der ”buler” ind i huden. I det tilfælde kan du få behandling med injektioner.
Her sprøjtes mikroskopiske silikoneoliedråber ind i bunden af arret, så det løftes op til samme niveau som den omkringliggende hud. På den måde udjævnes arret. Der kan kun sprøjtes ganske lidt ind ad gangen, så behandlingen skal typisk gentages to-tre gange for et optimalt resultat.
Ligesom arret kan være indsunket, kan det også være hævet. Det kaldes for et fortykket ar. Også her kan injektioner være med til at forbedre udseendet. Arrets væv er forøget, og med få dråber binyrebarkhormon kan arrets hævelse svinde ind. Som regel skal der to-fem behandlinger til for de bedste resultater. Det afhænger helt af arrets tykkelse.
Behandling af ar med laser
Forskellige former for ar kan også behandles effektivt med laser. Type af laser afhænger af arrets udseende og karakter.
Der findes forskellige lasere på området. Blandt andet IPL-laser, der er særligt effektiv til røde og mørkfarvede ar. Laseren er en lysimpulsbehandling, der ”sprænger” farven i stykker, så rødmen aftager, og arret ser mindre tydeligt ud.
Både CO2-laser og fraktioneret CO2-laser er begge effektive til at udbedre udseendet af ar. C02-laser er den klassiske på markedet, men er en mere invasiv behandling end den fraktionerede laser.
CO2-laseren ”brænder” de yderste hudceller væk, så der dannes et nyt, fint net af kollagenfibre i huden. De nye fibre er kortere, og derfor får de huden til at trække sig sammen, så overfladen bliver glattere end før. Ved laseren er der en ophelingsperiode på ca. otte dage, og du skal huske at holde huden fra sollys de næste tre-seks måneder.
Den fraktionerede C02-laser er lidt mildere, men en smule mindre effektiv. For at opnå samme resultat kræver det derfor flere behandlinger. Huden opvarmes punktvis i bittesmå punkter, der varmer helt ned i læderhuden, så der dannes nye elastiske kollagenfibre. Det giver huden en opstramning og et mere ensartet overflade.
Også her er det vigtigt at undgå soleksponering i minimum tre måneder.
Andre gode råd til arpleje
Det allerbedste råd til pleje af ar er at behandle såret professionelt. På den måde kan du få en pæn opheling og et pænere ar. Det vil sige, at det er vigtigt at sørge for, at der ikke kommer infektion i såret – det kan give grimme ar.
De bedste forudsætninger for et ar, der heler pænt op, er:
- Undgå rygning – det er skidt for heling af sår
- Lev sundt med nærende vitaminer og mineraler i kosten
- Styr uden om sollys – brug solcreme med høj faktor
- Hop i løstsiddende tøj – så irriterer det ikke såret under opheling