Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er strækmærker på maven? 

Strækmærker på maven er et bånd af striber eller revner hen over huden på maven – de har som oftest et rosafarvet eller blåviolet skær, når de lige er opstået. Efterhånden falmer de i farve og bliver mere hvide eller samme farve som den omkringliggende hud. 

Strækmærker på maven er – som alle andre steder på kroppen – en skade, der opstår i din underhud. På latin kaldes strækmærker for striae. De er ikke farlige, men kan være et kosmetisk problem. 

Når der sker en skade i underhuden, vil det vise sig som det revnede udseende i din overhud. Det er derfor en slags ar, der vil følge dig resten af livet. For når du først har fået strækmærker på maven, forsvinder de aldrig helt igen. 

Selvom de vil være din faste følgesvend, betyder det dog ikke, at du ikke kan mindske synligheden af dem. Det er der heldigvis gode muligheder for – og det gør vi dig klogere på her i artiklen. 

Først bør du dog vide, hvorfor strækmærkerne overhovedet opstår på din mave. 

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar

Hvorfor får du strækmærker på maven? 

Du får ikke strækmærker ud af den blå luft. De opstår, fordi de elastiske fibre i din underhud overbelastes og overstrækkes. Fibrene og din hud er generelt meget elastisk og kan klare store udtrækninger – uden at der sker skade i underhuden. 

Alligevel er der grænser for, hvor meget huden og de elastiske fibre kan holde til. Sker der en ekstrem overstrækning i hud og fibre, bliver de så overbelastede, at de ikke længere kan modstå presset. 

På samme måde som en elastisk, der udstrækkes for meget, vil de elastiske fibre blive slappere og miste deres elastiske evne. Når de først er blevet slappe, kan de ikke genvinde fordums styrke igen. Og så betyder det, at du får det revnede udseende på din mave, hvis det er her, huden er blevet overbelastet. 

Der er forskellige årsager til, at fibrene mister deres elastiske evne, og du får strækmærker på maven. Dem kommer vi nærmere ind på nu.

Voldsom og hurtig vægtøgning 

De elastiske fibre bliver udvidet for hurtigt og voldsomt, til de kan følge med, hvis du tager meget på over en kortere periode. Derfor kan overvægt være en hyppig årsag til, at du oplever strækmærker på din mave. 

Det samme kan graviditet, hvor du typisk tager på i vægt. Under en graviditet vokser din mave med barnet i på forholdsvis kort tid. 

Fibrenes elasticitet presses markant under en graviditet, og det er også derfor, at mange gravide får strækmærker på maven – særligt mod slutningen af graviditeten, hvor de elastiske fibre ikke længere kan følge med udvidelsen.

Helt op mod 90 % af alle gravide oplever strækmærker i større eller mindre grad. Strækmærkerne ses oftest ved flerfoldsgraviditet (flere end ét foster i livmoderen), overvægtige gravide, yngre gravide og gravide med meget fostervand. 

Hurtigt og pludseligt vægttab 

Ligesom en hurtig vægtstigning kan give strækmærker hen over maven, kan et pludseligt og hurtigt vægttab det samme. 

Huden ”revner” på samme måde, fordi de elastiske fibre heller ikke ved en kraftig vægtnedgang kan følge med forandringerne.

Vækst i pubertet – og træning 

I teenageårene og under puberteten sker en kraftig vækst i kroppen. Kroppen vokser markant, og fedtdepoterne udvider sig. Den markante og hurtige vækst kan give din mave strækmærker. 

Det er ikke kun i puberteten, at kroppen kan vækste med lynets hast. Det samme kan den, hvis du styrketræner meget og intensivt med tunge vægte, hvor musklerne bliver større hurtigt. 

Hormonelle forhold 

De elastiske fibre kan også blive påvirket på grund af hormonelle forandringer. 

Det er ofte i puberteten og under graviditet, at der sker store hormonelle forandringer, der kan få betydning for fibrenes elastiske evne. 

Gener og hudtype 

Hvorfor får nogle strækmærker, mens andre undgår dem? Her kan genetik spille en markant rolle. Nogle har en ”stærk” hudtype og elastiske fibre, mens andre har det i mindre grad. 

Det er også grunden til, at du oftest kan kigge på din mors mave og se, om hun har strækmærker (eksempelvis efter en graviditet). Så er der stor sandsynlighed for, at du også får det. 


Hvad kan du gøre ved strækmærker på maven?

For mange er strækmærker på maven et kosmetisk problem. Særligt om sommeren gruer mange for at hoppe i badetøjet med det revnede maveskind. 

Hvis du har fået strækmærker på din mave, er du nødt til at lære at leve med dem i et eller andet omfang. Men det betyder ikke, at du ikke kan gøre dem langt mindre synlige, så både du og andre næsten ikke lægger mærke til dem.

Vi guider dig til forskellige muligheder for at reducere dine revner på maveskindet. 

Mindsk synligheden af strækmærker på maven med naturlig hudpleje 

Med den rette pleje af huden på din mave kan du udviske strækmærkerne. Til det kan du eksempelvis bruge Body Oil, der er en nærende og plejende olie spækket med aktive ingredienser. 

Tea Tree Oil, squalane, mandelolie og solsikkeolie bidrager i unik kombination med hinanden til at modvirke bakterier, gennemfugte og ikke mindst give huden E-vitamin. 

En gennemfugtet hud er en sund hud, der er mere modstandsdygtig, og særligt fugt og E-vitamin er vigtige for at forbedre udseendet af strækmærker på din mave og andre steder på kroppen. 

75 % af de testpersoner med strækmærker oplevede, at deres strækmærker blev mindre synlige. 

Sammensætningen af nærende ingredienser sørger for, at olien uden besvær optages i huden, så den ikke efterlades fedtet og klistret. 

Brug olien flittigt

Når du bruger olien, skal du ikke forvente, at den virker natten over. Det kræver, at du er flittig til at bruge den, og at du væbner dig med tålmodighed. Det tager tid at forbedre hudens udseende. Påfør den 1-2 gange om dagen – først efter 12-20 uger kan du forvente at se resultater. 

Massér huden godt ind i et par dråber olie i cirkulære bevægelser, og lad den tørre helt ind, inden du klæder dig på. 

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar

Reducér strækmærker med laser 

For at gøre dine strækmærker mindre synlige kan du ty til en laserbehandling.

Særligt fraxel-laser er velegnet til at udbedre strækmærker. Laseren laver små kontrollerede ”skader” i underhuden, samtidig med at det yderste hudlag forbliver intakt. 

Huden kickstarter en proces, hvor den forsøger at reparere skaderne, og hvor de elastiske fibre aktiveres. På den måde regenerer huden og bliver mere ensartet at se på. 

Der skal typisk 3-5 behandlinger med Faxel-laser til, før du kan se de endelige resultater. 


Andre gode råd 

Strækmærker kommer, når de kommer – helt uden varsel. Derfor kan det være svært at undgå dem. Alligevel kan du ved hjælp af en række gode råd forsøge at forebygge dem.

  • Spis sundt, og motionér dagligt. Spiser du en sund og varieret kost kombineret med daglig motion, kan du holde overvægt for døren. På den måde kan du undgå overvægtsrelaterede strækmærker på din mave.
  • Plej din hud. Med cremer og olier kan du pleje din hud og give den optimale betingelser for at holde sig fugtet, modstandsdygtig og smidig. Det er ikke videnskabeligt bevist, at cremer og olier kan forhindre strækmærker, men mange oplever alligevel, at deres hud føles mere elastisk.
  • Kvit cigaretterne. Rygning er med til at give dine hud dårligere betingelser. Det kan påvirke såropheling og gøre huden slappere og mindre smidig. 
3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar