Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad kan du gøre for at pleje og behandle? 

Er du en af de uheldige, der får de klassiske tigerstriber på inderlårene, er du langt fra alene. Strækmærker er en ganske almindelig hudtilstand, men det gør den ikke mindre kosmetisk generende for en stor del af dem, der rammes. 

Selvom du skal følges med striberne på lårene resten af livet, er det ikke ensbetydende med, at du ikke kan forbedre udseendet af dem. Her følger nogle af de metoder, du kan bruge, hvis du gerne vil mindske synligheden af dine strækmærker. 

Plej med olie og cremer 

Med en god og nærende hudpleje kan du komme et godt stykke ad vejen. Eksempelvis med cremer eller en olie som Body Oil. Den plejende olie er rig på nærende aktive ingredienser som squalane, Tea Tree Oil, mandel- og solsikkeolie. 

Alle indgår de i en unik kombination, der tilsammen gør din hud modstandsdygtig, gennemfugtet og ikke mindst booster den med E-vitamin. I samarbejde med hinanden bidrager det til en mere ensartet og jævn hud, hvor strækmærker træder mindre tydeligt frem. 

Det oplevede 75 % af testpersonerne, da de testede olien på deres strækmærker.

Giv olien tid til at virke

Du skal ikke forvente et middel, der udfører mirakler natten over. For det første er olie, cremer eller andre metoder ikke noget mirakelmiddel, som kan trylle mærkerne væk. Men de kan ved ihærdig brug gøre dem mindre synlige. 

Først efter 12-20 ugers jævnlig brug af olien vil de første forbedringer begynde at vise sig. Hav tålmodighed med din hud – den skal have tid og omsorg for at forbedre sig. 

Smør dig derfor ind i olien dagligt, gerne 1-2 gange på ren og tør hud. Massér i cirkulære bevægelser, så du arbejder olien ind i huden. Olien føles hverken fedtet eller klistret, men sørg alligevel for at lade den tørre helt, inden du klæder dig på.

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar

Behandl med laser 

Vil du gå skridtet videre, kan en laserbehandling mod strækmærker på dine inderlår måske være en løsning for dig. 

Prøv microneedling 

Microneedling minder på nogle områder om en laserbehandling. Her er formålet også at trænge dybt ned i huden for at lave kontrollerede ”skader”, som skal aktivere hudens egen reparationsproces. Målet er at booste kollagendannelsen og de elastiske fibre. 

I stedet for laserstråler bruges spidse nåle.


Findes der forebyggende råd mod strækmærker på inderlårene?

Det er ikke altid muligt at forebygge strækmærker – hverken på lår, baller, ryg, bryster, arme eller mave. De kan komme ud af den blå luft, uden der har været det mindste tegn på det. 

Dog kan du forsøge dig med en række tiltag for at mindske sandsynligheden for strækmærker: 

  • Lev sundt og motionér. Det allerbedste, du kan gøre for at holde strækmærkerne væk, er at spise en sund og varieret kost kombineret med motion. Bare 30 minutters daglig motion kan være nok.
  • Undgå rygning. Rygning er en af hudens værste fjender. Det kan gøre huden mere slap og mindre modstandsdygtig.
  • Brug en god hudpleje. Sørg for at pleje din hud med nærende og fugtgivende ingredienser. Fugt er med til at gøre huden stærkere og mere smidig. Og selvom der ikke findes et videnskabeligt belæg for, at du kan forebygge strækmærker på den måde, vil det alligevel gavne din huds modstandsevne. 

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar

Hvad er strækmærker?

Strækmærker er farvede striber eller revner, der opstår på huden. Det er en skade, der opstår i huden, når den belastes ud over sin egen naturlige elastiske evne. 

Strækmærker kaldes på latin striae, og de opstår hyppigt på dine inderlår. Mærkerne er ikke farlige, men de er et kosmetisk problem for mange. 

Den revnede hud er et slags ar, og på samme måde som ar er strækmærker en skade, der aldrig helt kan repareres. Du vil have strækmærkerne livet ud – men det betyder ikke, at du ikke kan gøre noget aktivt for at gøre dem mindre synlige. 


Hvordan ser strækmærker ud?

Strækmærker er rosafarvede eller blåviolette bånd eller striber hen over huden. Når du får dem på dine lår, er det oftest på indersiden. 

Mærkerne kan variere i farve og tykkelse fra person til person. Men fælles for alle er, at de efterhånden falmer i farve og bliver mere hvidlige eller samme nuance som den omkringliggende hud. 

Det gør dem i sig selv mindre tydelige, som tiden går, men huden vil stadig have sit revnede udseende. 


Hvem får strækmærker på inderlårene?

Strækmærker på lårene er et velkendt problem for mange – og både mænd og kvinder, unge som gamle, kan få de stribede mærker i huden. 

Hvis du får strækmærker på dine inderlår hænger det oftest sammen med forskellige faktorer. Dem kan du blive klogere på i det følgende. 


Hvordan opstår strækmærker på dine lår? 

Strækmærker på dine inderlår opstår helt naturligt. Det er en almindelig måde for huden at reagere, hvis den belastes ud over evne. Det vil sige, hvis din hud overstrækkes i så stor grad, at den ikke kan følge med. 

Når de elastiske fibre i underhuden udvides for meget, brister de og efterlader mærker på din hud. 

Det er typisk på inderlår, mærkerne opstår, men også mave, bryster, ryg og baller er særligt udsatte steder på kroppen. Alle sammen er områder, hvor din hud oplever de største overstræk.  

Når huden på dine inderlår sprækker, er der typisk konkrete årsager til det. Bliv klogere på dem her. 

Du tager kraftigt på i vægt 

Hvis vægten stiger meget – især over en kortere periode – vil hudens naturlige elastiske evne komme til kort. Den kan ganske enkelt ikke følge med belastningen, og så brister fibrene, hvilket viser sig som revner i det yderste lag hud. 

Den kraftige vægtstigning kan både skyldes usund kost eller graviditet. Men du kan også risikere at tage meget på i vægt som bivirkning ved forskellige typer medicin

Din krop vækster hurtigt – pubertet og træning 

Mange teenagere oplever, at huden på inderlårene pludselig slår revner. Det skyldes, at kroppen i puberteten vækster hurtigt og kraftigt. Heller ikke her kan de elastiske fibre følge med, og så kan strækmærker opstå. 

Det samme gælder, hvis du træner intensivt. Særligt styrketræning, hvor lårmusklerne udvikler sig eksplosivt, kan give strækmærker på inderlårene, fordi huden ikke kan følge med. 

Du taber dig meget i vægt 

Men er det kun, hvis din krop udvider sig meget, at huden kan sprække? Nej, det gælder også, hvis du ”skrumper” ind. Det vil sige, hvis du taber dig meget. 

I det tilfælde kan det også være svært for din huds elastiske fibre at følge med den anden vej – og så vil der være risiko for strækmærker. 

Din krops hormoner er i ubalance

Hvis dine hormoner er i ubalance eller ændrer sig, kan det også få betydning for huden og dens elastiske evne. 

Det er typisk i puberteten, eller hvis du er gravid, at hormonforandringer opstår. 

Din genetik spiller en rolle 

Endelig kan strækmærker på inderlår eller alle andre steder på kroppen være arveligt. Det handler i bund og grund om din huds naturlige type og elastiske evne. 

Mens der i nogle familier er anlæg for stærke elastiske hudtyper, kan der i andre være det modsatte. Det er også derfor, at mange gravide kan få et fingerpeg om, hvorvidt de er disponeret for strækmærker, hvis de kigger på deres egen mor. 

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar