Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Pleje af strækmærker på brystet 

Strækmærker er ikke farlige. Men de kan være til stor kosmetisk gene for den, de rammer. Derfor ønsker mange også at mindske synligheden af dem. Og hvordan gør du lige det? 

Der findes desværre ikke noget mirakelmiddel, der kan trylle strækmærkerne på dit bryst væk, men der findes flere forskellige muligheder, som du bliver klogere på her. 

God, naturlig og nærende hudpleje 

En god og naturlig måde at afhjælpe og reducere synligheden af strækmærker på dine bryster er ved hjælp af en nærende hudpleje. 

Body Oil er en nærende olie baseret på aktive ingredienser som Tea Tree Oil, mandelolie, squalane og solsikkeolie. Den unikke kombination bidrager med at modvirke bakterier, fugte og tilføre E-vitamin, som alle er vigtige for at forbedre udseendet af strækmærker på bryster og andre steder på kroppen. 

En gennemfugtet og næret hud er en sund hud, der lettere udjævner revner og strækmærker i huden. Og hele 75 % af de testpersoner, der har brugt olien, oplevede en forbedring af udseendet på deres strækmærker. 

Smør et par dråber olie på dine bryster og massér godt ind i huden. Olien optages let i huden og tørrer hurtigt ind – helt uden at fedte. Men lad gerne tørre helt, inden du tager tøj på. 

Olien er ikke noget mirakelmiddel, der virker natten over. Derfor kræver det tålmodighed og flid at mindske synligheden af dine strækmærker på brysterne. Brug olien 1-2 gange dagligt over nogle uger, før de første resultater begynder at vise sig. 

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar

Laser til strækmærker 

En anden metode til at mindske synligheden af strækmærker på dine bryster er ved hjælp af laser. Det er en mindre naturlig behandling, men kan være effektiv for nogle. 

Med en fraktioneret laser laves små kontrollerede ”skader” i hudens bindevæv. Det tvinger huden til at forny sig, og vævet til at fordampe. Laserstrålen behandler huden i punkter, så den omkringliggende hud ikke rammes, og den laver ingen sår på hudens overflade.

Det vil sige, at der ikke er nogen ophelingsperiode efterfølgende. 


Andre gode råd til forebyggelse

Den bedste måde at behandle på er altid at forebygge. Men med strækmærker kan det være svært. Din hud giver dig ikke noget varsel om, at du er ved at få strækmærker, og derfor kan det være svært at undgå. 

Gennem en række forebyggende tiltag kan du dog gøre et forsøg på at holde strækmærker på dine bryster væk.

  • Brug en god hudpleje. Der er ikke noget videnskabeligt bevis for, at cremer eller olier kan holde huden på dine bryster fri for strækmærker. Heller ikke under graviditet. Alligevel oplever mange kvinder en gavnlig effekt, når deres hud er plejet og velfugtet, så den føles mere elastisk. 
  • Motionér dagligt. Ved at bevæge dig fysisk og træne undgår du overvægt. Samtidig hjælper du huden med at stramme sig op, og det kan have en gavnlig virkning. 
  • Undgå rygning. Når du ryger, kan det påvirke din hud og de elastiske fibre, der kan virke mere slappe. Samtidig giver rygning din hud dårligere betingelser for opheling – eksempelvis oplever rygere et dobbelt så bredt ar efter operationer end ikke rygere. Det fortæller noget om rygnings indvirkning på huden. 

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar

Hvad er strækmærker? 

Strækmærker er skader i din krops underhud. På fagsprog kaldes de for striae. Strækmærkerne har først et rosa eller blåviolet skær, men efterhånden som tiden går, falmer farven og bliver mere hvidlig eller som den omkringliggende hud. 

Huden revner så at sige, og det giver de karakteristiske striber eller bånd hen over huden. Strækmærker er en form for ar, og de vil være din følgesvend resten af livet. Det betyder dog ikke, at du ikke kan gøre noget for at forbedre udseendet af dem. 

Det guider vi dig til senere, men først kigger vi på, hvorfor du overhovedet får strækmærker på dit bryst. 


Hvorfor opstår strækmærker på brystet? 

Hvis du får strækmærker på dit bryst, sker det ikke ud af ingenting. Så er det, fordi der sker en overbelastning af de elastiske fibre i din hud. Huden og dens fibre er generelt meget stærk og elastisk og kan holde til stor udstrækning uden at revne. 

Men i nogle tilfælde kan den blive overbelastet og presset i så høj grad, at de elastiske fibre ikke længere kan følge med. Forestil dig eksempelvis en elastik. Den kan udvides langt, men vil til sidst springe, hvis den udstrækkes for meget. 

Når fibrene i huden bliver udsat for et voldsomt overstræk, mister de deres elastiske evne. Og når de først har mistet den, er skaden sket – og de kan ikke genvinde den igen. Det er derfor, du kommer til at leve med strækmærker på dine bryster i en eller anden grad, hvis de først er kommet. 

Men hvad er de reelle årsager til, at hudens fibre udsættes for et voldsomt overstræk? 

Hurtig vægtøgning 

Tager du meget på i vægt inden for kort tid, vil de elastiske fibre ikke kunne følge med, og så får de et overstræk, der viser sig som revner i huden. Det kan typisk være i forbindelse med graviditet, hvor brysterne vokser hurtigt, i takt med at barnet vokser i maven. 

Men det kan også være i en periode, hvor du lever af en usund kost, der viser sig på vægten. 

Hurtigt vægttab 

Du kan også få strækmærker på brysterne, hvis du inden for en kort tidsperiode taber dig meget. På samme måde kan fibrenes elasticitet ikke følge med, og så revner huden. 

Hurtig vækst

Når du vokser i teenageårene, sker det for mange med lynets hast. Den hurtige vækst overbelaster din hud, så du kan få strækmærker hen over brysterne. 

Det samme kan ske, hvis du træner meget og intensivt – eksempelvis med tunge vægte, der hurtigt øger muskelmassen. 

Hormonelle forandringer

Især for teenagere og gravide sker der hormonelle forandringer, der kan påvirke hudens elastiske fibre. 

Genetik

Nogle får strækmærker, mens andre slipper. Det skyldes genetik, hudtype og hudens evne til at være elastisk. Nogle familier har en mere elastisk hud end andre. 


Hvem får strækmærker på brysterne? 

Både kvinder og mænd kan få strækmærker på brysterne. Dog er det i langt de fleste tilfælde kvinder, der rammes af revnet hud på og omkring brysterne. 

Mange af tilfældene skyldes graviditet, hvor de hormonelle forandringer skaber hudforandringer, der viser sig som strækmærker. 

3–pak til strækmærker
3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,95 kr
3–pak til strækmærker - 3 produkter til at reducere synligheden af strækmærker og ar