Pas på bakterier i intimområdet!
Sol og sommer er på vej, og det betyder for mange skønne svømmeture i pools og hurtigt skiftende ændringer i klimaet på ferier. Det kan være hård kost for dit underliv. Intimområdet er ét af de allermest sårbare steder på kvindekroppen. Huden er sart, varm og særligt udsat for bakterieangreb.
Det gør det også til et område, der for mange kvinder volder problemer med rødme, irritation, kløe, svie og andet ubehag til følge – ofte når de kommer fra ferie. Og så kan den afslappende ferie hurtigt ændre sig til et mareridt, når hverdagen igen kalder. De fleste kvinder oplever på et eller andet tidspunkt i livet at have intim irritation, og underlivsproblemerne er ofte smertefulde og pinlige.
Men faktisk er der ingen grund til at lide i stilhed. For med ganske få tiltag og sunde, plejende produkter kan du komme ubehaget i underlivet til livs.
Indholdsfortegnelse
Hvad skyldes intim irritation?
Der kan være mange årsager til, at du oplever kløe og irritation i og omkring underlivet. Alt afhængig af grunden til irritation kræver det forskellig behandling – og derfor er det altid en god idé at konsultere din læge, hvis du er det mindste i tvivl.
Svamp i skeden
I nogle tilfælde kan ubehaget skyldes en svampeinfektion. På skedens slimhinder lever naturligt svampe – og i særdeleshed gærsvampen candida albicans. Det er i sig selv helt harmløst. Svampene bliver dog til en reel infektion, når de får gode vækstbetingelser og dermed skaber problemer.
Denne type gærsvamp er nemlig særligt glad for lune og fugtige områder, og derfor er skeden et dejligt sted at formere sig. Når svampene får lov til at formere sig, brydes den naturlige balance mellem gærsvampe og skedens øvrige mikroorganismer, og så får du en svampeinfektion, der ofte giver stærk kløe og øget udflåd. Udflåddet kan i øvrigt ændre konsistens og farve. Udflåd fra en svampeinficeret skede har typisk et hytteostlignende udseende.
Bakteriel ubalance
I langt de fleste tilfælde skyldes de intime problemer dog en bakteriel vaginose. Det er ikke en sygdom, men en tilstand, hvor den naturlige bakteriebalance forskubbes. I og omkring skeden lever naturligt bakterier, og den naturlige bakterieflora skaber de bedste betingelse for beskyttelse mod uønskede bakterier. Skedens naturlige miljø er sur takket være mælkesyrebakterier. Falder mængden af dem, vil pH-værdien også falde – og det giver et mere sårbart miljø.
Men hvorfor får du en bakteriel ubalance i skeden? Det kan der ligeledes være et hav af grunde til:
- Overdreven intimhygiejne. Det er vigtigt at holde intimområdet rent. Men vasker du dig for ofte forneden – og med en for skrap sæbe – vil du forstyrre den naturlige balance i og omkring skeden.
- Sex og seksuelle aktiviteter. Sex kan forstyrre bakteriebalancen. Skedens miljø er nemlig surt på en syrebaseskala, mens sæd er basisk. Læs mere om svie efter samleje her
- Stramt og tætsiddende tøj og undertøj. For stramme trusser forhindrer huden i at ånde, og det samme gør trusser i syntetisk materiale. Det giver et for varmt og fugtigt miljø.
- Varme pools og spa. Varmen og fugten fra pools og spa kan forstyrre balancen i skeden, ligesom der også findes mange bakterier her. Også pludselige ændringer i klimaet, eksempelvis på ferier, kan forandre bakteriefloraen.
- Lægemidler og -behandlinger. Forskellige lægemidler som eksempelvis antibiotika kan hæmme væksten af bakterier. Problemet er dog, at behandlingen også dræber de ’gode bakterier’ – og så ryger balancen ud af kurs.
Tørre slimhinder
I skeden sidder slimhinder, som fugtes af udflåd. Men for mange kvinder bliver tørre slimhinder et næsten invaliderende problem, der giver stærke smerter i underlivet. Det skyldes i mange tilfælde, at østrogenproduktionen stopper, når kvinder kommer i overgangsalderen. Her bliver slimhinderne tyndere og mere sårbare. Dog kan det også skyldes p-piller eller anden medicin.
Uanset hvad føles tørre slimhinder ofte som en brændende og sviende fornemmelse i skeden, der kan være ledsaget af småblødninger. Tør hud revner nemlig hurtigere end velfugtet hud.
Tag kampen op mod intime gener
Når bakterierne for alvor skaber ravage i intim området, kræver det, at du gør noget ved problemet. Australian Bodycare har udviklet et unikt makkerpar, Femigel og Femi daily, der effektivt modvirker bakterier og genskaber den naturlige fugtbalance. Du behøver nemlig ikke lide i stilhed, når der findes produkter, der hjælper med at bekæmpe de intime gener som kløe, irritation og tørhed.
Femigel afhjælper et allerede eksisterende intimt ubehag, mens Femi daily supplerer med sin forebyggende effekt. Begge geler er uden hormoner og lavet på rene, naturlige ingredienser, så de er milde ved den sarte hud i intimområdet. Gelernes høje indhold af Tea Tree Oil gør dem unikke, da olien effektivt modvirker bakterier, der skaber gener og ubehag – på den måde får du hjælp til at genskabe og bevare en naturlig bakterieflora.
Produkterne er dermatologisk testede og er derfor hudvenlige mod selv helt sensitiv hud. I et klinisk forsøg svarede 94 % af de adspurgte kvinder tilmed, at Femigel havde hjulpet dem af med intim tørhed og irritation.
Femigel kan bruges to gange om dagen i svære tilfælde, og hver tredje dag ved lettere gener. Brug Femi daily forebyggende på daglig basis. Smør den lette gel på de ydre kønsorganer i hverdagen – og brug den også gerne både før og efter du hopper i poolen på din ferie. Så får du effektiv hjælp til at modvirke de mange bakterier fra poolen.