Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Er dit tandkød ømt?

De fleste af os vil før eller siden opleve mere eller mindre ømt tandkød. Faktisk stifter vi bekendtskab med det allerede som helt små, når tænderne bryder frem. Det kan de færreste nok huske, men når visdomstænderne bryder frem hos nogen, vil smerten måske kunne erindres. 

Der er forskellige årsager til smerte i tandkødet, men der er heldigvis meget at gøre for at afhjælpe den smerte. 

Den primære årsag til ondt i tandkødet er tandkødsbetændelse, og der kan være mange årsager til, hvorfor netop du bliver ramt af betændelse i tænderne. Selvfølgelig kan der være andre årsager til ømt tandkød, og disse kan være mere eller mindre selvforskyldte eller skyldes tilstande i din krop, du ikke selv bestemmer over. 

Uanset årsag til smerteligt tandkød, kan du være sikker på, at smerterne er der for at fortælle dig, at du skal tage affære. Om det så er et besøg til tandlægen eller et øget fokus på din mundhygiejne. 

Vi tilbyder både en tandpasta og en mundskyl, der indeholder tea tree oil, som har en masse gode egenskaber, der kan bidrage til din munds sundhed. Læs med herunder hvor vi går mere i dybden med årsager til ømt tandkød og fordele ved lækre produkter. 

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil - Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge

Symptomer på ømt tandkød

Du er sjældent i tvivl, hvis dit tandkød er ømt. Men her er nogle symptomer, du bør reagere på, hvis du oplever dem i egen mund:

  • Tandkødet har en mørkere farve end normalt
  • Dunkende fornemmelse i tandkødet
  • Tandkødet bløder måske

Hvad er årsagerne til ømt tandkød? 

Årsagerne til ømt tandkød er forskellige. Nogen vil være medicinske, mens andre er et direkte resultat af dine vaner. Den primære årsag er tandkødsbetændelse, der især kommer til udtryk ved meget ømt, rødt, hævet og måske endda blødende tandkød. Har du mistanke om tandkødsbetændelse, bør du kontakte din tandlæge. 

Andre årsager kan være: 

  • Dårlig mundhygiejne
  • Hormonelle forandringer (eksempelvis graviditet)
  • Fejlernæring
  • Voldsom brug af tandbørste
  • Blister i munden
  • Forskellige typer af medicin
  • Indtagelse af nydelsesmidler

Hvordan kan ømt tandkød forebygges og behandles?

Faktisk kan det være ret simpelt at både forebygge og behandle ømt tandkød. I mange tilfælde kan du selv klare sagen, mens du i andre tilfælde bør søge professionel hjælp. 

Her kommer vi med forslag til, hvordan forebyggelse og behandling påbegyndes. Lad os allerede nu afsløre at det starter med en god mundhygiejne


Hvad kan du selv gøre for at forebygge eller stoppe ømt tandkød? 

Den gode mundhygiejne er vejen til en sund mund. Og denne vej er ikke brolagt med forhindringer, der er svære at overskue. Tværtimod. Her er tre gode råd til en god mundhygiejne og et sund tandkød.

Børst tænder to gange dagligt

Sørger du for at børste dine tænder både morgen og aften, fjerner du plak fra tandoverfladen. Plak er et bakterielag, der naturligt vil forekomme som et resultat af det, vi indtager i løbet af dag. Fjerner du ikke laget af plak hver dag, vil bakterierne vandre mod tandkødet og skabe irritation her og måske tandkødsbetændelse. 

Anvend vores tandpasta med tea tree oil der er udviklet specielt til at forebygge ømt og irriteret tandkød. 

Tea Tree Oil Tandpasta med fluor
Til god mundhygiejne og pleje ved paradentose og mundsvamp
+15.000 anmeldelser
Normalpris 54,95 kr
Udsalgspris 54,95 kr Normalpris
Tea Tree Oil Tandpasta med fluor - Til god mundhygiejne og pleje ved paradentose og mundsvamp

Husk tandtråden

Rødt og ømt tandkød kan forsvinde, hvis du gør en lille og god indsats, når det kommer til mundhygiejne. Mange af os har det med at glemme tandtråden. Tandtråden hjælper din mund af med de madrester, der sætter sig mellem tænderne, som tandbørsten ikke kan fange. 

Prøv at indfør tandtråden i dine daglige tandbørstninger. Men pas på. Det er svært vanedannende. 

Afslut med vores tea tree oil mundskyl

Når dine tænder er børstet rene, og det brugte tandtråd smidt i skraldespanden, kan du afslutte seancen med vores tea tree oil mundskyl. Olien har antiinflammatoriske egenskaber, og så efterlader den tilmed din mund med en helt frisk ånde. 

Mundskyl til sund mundhygiejne
Mod dårlig ånde og pleje ved tandkødsbetændelse, svamp og paradentose
+15.000 anmeldelser
Normalpris 124,95 kr
Udsalgspris 124,95 kr Normalpris
Mundskyl til sund mundhygiejne - Mod dårlig ånde og pleje ved tandkødsbetændelse, svamp og paradentose

Hvad er tea tree oil for en størrelse?

Tea tree oil er en æterisk olie, der stammer fra træet Melaleuca Alternifolia. Det vokser i subtropiske områder i Australien, og bladenes egenskaber har været brugt i mange hundrede år. 

De indfødte aboriginals har brugt bladene til omslag af betændte sår, fordi de kunne afhjælpe betændte tilstande. I dag udvindes olien herfra, og det har åbnet for mange nye anvendelsesmuligheder. 

Vi anvender tea tree oil i mange forskellige produkter, og nu kan vi endelig give dig muligheden for også at forkæle din mund med oliens magi. Slut med ømt tandkød.  


Professionel behandling

Er dit tandkød ømt, kan du ofte selv rette op på det, før det udvikler sig til tandkødsbetændelse. Indfør den gode mundhygiejne med produkter, der indeholder tea tree oil, og du vil se resultater meget hurtigt. 

Der kan selvfølgelig være tidspunkter, hvor man skal ty til professionel hjælp i form af en tandlæge. 

Ingen af os kan undvære at få tænderne renset hos tandlægen. Er det ved at være længe siden, du har fået renset tænder hos tandlægen, anbefales det, at du bestiller en tid. Tandlægen kan fjerne tandsten og sørge for at give din mund de bedste betingelser. Når din mund er ren, er det op til dig at vedligeholde hygiejnen. 

Ligesom der er forskel på mennesker, er der også forskel på vores mund. Og derfor kan en tandlæge hjælpe dig med at finde ud af, om der er steder i din mund, der trænger til mere pleje end andre. Din tandlæge kan hjælpe med at lægge en plan for din mundhygiejne. 


Andre gode råd til kampen mod ømt tandkød

Du bliver, hvad du spiser, siges det. Når det kommer til tandkød, har kosten også meget at sige. Sukkerholdigt mad og drikkevarer vil lægge mere pres på din mundhygiejne, så derfor bør du overveje at skære ned på dit sukkerindtag, hvis ømt tandkød er et tilbagevendende problem for dig. 

Rygning kan også give anledning til smerteligt tandkød. Også her bør du sætte ind, hvis dit tandkød ofte er ømt. 

Vi bliver ældre end nogensinde før, og derfor skal vores tænder også leve et langt liv og hjælpe os med at indtage den fornødne føde, vi behøver. Sørg derfor for at børste tænder, men vær opmærksom på at for hård tandbørstning kan have modsatte effekt. Brug børsten blidt og brug altid vores tea tree oil tandpasta for ekstra pleje. 

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil - Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge