Tandkødsbetændelse: Bliv den kvit og få en sund mund
Indholdsfortegnelse
Hvordan kan tandkødsbetændelse behandles?
Betændt tandkød kan være meget generende, og derfor skal du selvfølgelig tage det alvorligt, hvis det skulle hænde for dig. Betændelse i tandkødet kan tage forskellige form, og derfor findes der ikke et overordnet svar på, hvordan behandlingen er. Nogle tilfælde kan klare med meget få tiltag, mens andre kræver lidt mere hjælp.
Her vil vi give dig forslag til, hvordan du kan få en sund mund, og hvordan du kan afhjælpe irriteret tandkød eller betændt tandkød.
Hvad kan du selv gøre for at forebygge eller stoppe udviklingen af tandkødsbetændelse?
En god mundhygiejne er alfa og omega. Dine tænder skal følge dig hele livet, og giver du den lidt kærlighed og omsorg hver dag, forbliver de raske. En god mundhygiejne består typisk af tre simple trin:
- Børst dine tænder morgen og aften. Brug vores tandpasta med tea tree oil, som har nogle gode egenskaber, der er gode for din mund.
- Husk tandtråden. Madresterne har det med at sætte sig mellem tænderne, og her kan din tandbørste ikke komme til. Fang de små madrester med tandtråd og forebyg risikoen for betændt tandkød.
- Afslut med mundskyl. Vores tea tree oil mundskyl er ideelt til formålet. Med mundskyl undgår du på samme tid dårlig ånde.
Brug ovenstående trin til at fjerne plak og dermed forebygge tandkødsbetændelse, inden det udvikler sig til paradentose.
En introduktion til tea tree oil
Tea tree oil er en æterisk olie udvundet af det australske træ Melaleuca alternifolias. Vi ved ikke, hvor længe mennesker har nydt godt af træets antibakterielle egenskaber, men det tyder på, at Australiens indfødte aboriginals har brugt de helende blade fra træet til behandling af forskellige hudlidelser.
I dag udvindes den æteriske olie og bruges til mange forskellige formål: Netop fordi tea tree oil har antiinflammatoriske egenskaber.
Tandbørsten er din bedste ven, når du skal opnå en god mundhygiejne. Vores tea tree oil produkter gør din tandbørste lidt mere veludrustet. Vores tandpasta er nemlig udviklet specielt til at forebygge tandkødsbetændelse og paradentose.
Medicinsk behandling
Har du blot irriteret tandkød, kan det godt være, at et øget fokus på mundhygiejnen vil få irritationen til at forsvinde. I langt de fleste tilfælde vil du dog have brug for tandlægebehandling, når du har tandkødsbetændelse.
Både hårde og bløde belægninger skal fjerne på tænderne, og tandlægen kan foretage en grundig tandrensning, som gør din mund ren og kampdygtig igen. Nu er det blot op til dig at fortsætte den daglige kamp med at holde bakterierne fra fadet.
Tandlægen kan vurdere tandkødets tilstand og vurdere, hvad der skal gøres. Det kan være, tandkødslommerne er så dybe, at man er nødt til at operere. En lokalbedøvelse giver dig fred i lommerne, mens de renses. Så er du helt sikker på, at der ikke er flere skadelige bakterier.
Hold tandkødsbetændelses fra døren
Nu har tandlægen gjort sit for, at din tandkødsbetændelse forsvinder, og at din mund igen bliver sund. Du har en sund mund, når tænderne er glatte og tandkødet stramt og lyserødt. Brug de tre trin i din mundhygiejne både morgen og aften. Tryk ikke for hårdt med tandbørsten da det kan irritere tandkødet unødigt.
Bliver du flittig med dine hygiejnerutiner i munden, vil du sjældent se skyggen af betændelse.
Hvad er tandkødsbetændelse?
Fra vi er ganske små, lærer vi, at vi skal børste vores tænder, for ellers kommer Karius og Baktus. Men hvem er de egentlig, og hvad kan de gøre ved vores mund? Der findes givetvis ikke tandtrolde, men bakteriers eksistens kan vi ikke udelukke.
Hvis vi lader bakterierne holde fest i vores mund, kan vi risikere, at der før eller siden vil opstå tandkødsbetændelse eller huller i tænderne. Det gælder både for store og små.
Vores tænder er omgivet af væv, så de bliver, hvor de skal. Det er det væv, der af flere årsager, kan gå betændelse i. Hvis det kun er tandkødet, der er betændt og ikke det væv, der støtter tanden, betegnes det som tandkødsbetændelse også kaldet gingivitis.
Det er afgørende, at du tager affære, hvis du mistænker tandkødsbetændelse. Opdages betændelsestilstanden ikke, kan den udvikle sig yderligere og brede sig til tandens støttevæv. Der kan ske det, at der komme dybe tandkødslommer, og at knoglen går tabt. Nu defineres tilstanden ikke længere som tandkødsbetændelse, men som parodontose.
Du kan heldigvis selv spotte tandkødsbetændelse og gøre noget ved det, før den udvikler sig.
Tandkødsbetændelse er i sig selv ikke farligt, men det er vigtigt, du behandler det så snart, du opdager tilstanden.
Hold øje med symptomerne.
Hvad er symptomerne på tandkødsbetændelse?
Der er få ting, du kan være opmærksom på, hvis du mistænker betændt tandkød, selvom symptomerne i den tidlige fase er meget få. De spæde symptomer vil typisk være:
Oplever du en af disse to symptomer, bør du give dit tandkød den pleje, det har behov for. Er en eller flere af dine tænder løse, kan det være et tegn på, parodontitis, og så er du nødt til at få professionel hjælp fra din tandlæge.
Hvorfor får man tandkødsbetændelse?
Der kan være flere årsager til, at du får tandkødsbetændelse, men den mest hyppige årsag har bakteriel karakter. Når bakterier får lov til at slå lejr som belægninger på dine tænders overflade. Disse belægninger kaldes plak, og bliver de ikke fjernet, kan betændelsen brede sig fra tandoverfladen til tandkødet.
Det, der særligt forårsager plak og dermed øger risikoen for betændelse i tandkødet, er:
- Dårlig mundhygiejne
- Rygning
- Sukkerholdige måltider
Heldigvis kan du komme langt med vores tea tree oil tandpasta, mundgel og mundskyl, der giver din mundhygiejne gode betingelser.
Hvor lang tid varer tandkødsbetændelse?
Så snart du har irriteret tandkød og mistanke om tandkødsbetændelse, bør du tage affære. Tandkødsbetændelses varighed afhænger nemlig af, hvor hurtigt du reagerer på det.
Du kan selv hjælpe med at stoppe udviklingen af tandkødsbetændelse, hvilket vi kommer ind på senere. Det kan dog sagtens være, at du har tandsten (forkalket plak), og dem er en tandlæge nødt til at fjerne for dig. Er dit tandkød meget ømt, anbefaler vi også, at du opsøger din tandlæge, som hurtigt kan reducere din tandkødsbetændelses varighed.
Reagerer du hurtigt, hvis dit tandkød er ømt og måske blødende, kan symptomerne forsvinde igen efter ganske få dage. Når du er blevet tandkødsbetændelses kvit, skal du fortsætte den gode mundhygiejne.