Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er blødende tandkød? 

Blødende tandkød er kort sagt blod, der opstår i tandkødet. Det viser sig som blødning i tandkødet ved kanten af tænderne. 

Du kan have blødende tandkød et eller flere steder i munden.


Hvad er årsagerne til blødende tandkød? 

Der kan være flere forskellige årsager til, at dit tandkød bløder. Dem kan du få indsigt i her. 

Tandkødsbetændelse og dårlig mundhygiejne 

Blødende tandkød er i langt de fleste tilfælde et tegn på, at der er betændelse i dit tandkød (gingivitis). 

Tandkødsbetændelse er en af de allermest udbredte sygdomme i tænder og mund. Derfor vil mange af og til lide af tandkødsbetændelse og blødende tandkød. Blødningen opstår typisk, når du børster tænder, renser tænder med tandtråd eller eksempelvis bider i et stykke hård frugt. 

Betændelsen og blødningen skyldes oftest, at du ikke har været tilstrækkelig omhyggelig med tandbørstningen og mundhygiejnen. For hvis bakterier og madrester har fået lov at sidde i længere tid uden at blive børstet væk, kan du risikere, at det sætter sig som en betændelse i tandkødet – og dermed give dig blødende tandkød.

Hormonelle forandringer 

Risikoen for blødende tandkød stiger også, hvis du oplever hormonelle forandringer i kroppen. Det gælder eksempelvis særligt under en graviditet, hvor kroppens hormoner forandres drastisk. 

Det betyder, at nogle gravide kvinder har tendens til blødende tandkød. Generne i tandkødet fortsætter typisk helt indtil, at kvinden stopper med at amme sit barn. 

Rygning 

Ryger du, giver du din mund dårligere betingelser for at opretholde en god og sund hygiejne. Munden bliver sværere at vedligeholde, og den får også sværere ved at løse mundproblemerne på egen hånd. 

Rygning kan ikke bare være årsag til, at du får blødende tandkød, det kan også gøre tilstanden værre på kortere tid. Derfor er det ekstra vigtigt, at du som ryger tager godt hånd om dine tænder og dit tandkød. 

Medicinske præparater 

Oplever du, at dit tandkød bløder, kan årsagen også være, at du tager en særlig type medicin. 

Enkelte præparater kan gøre tandkødet mere følsomt, så det har større risiko for at bløde. Der står altid, hvilke bivirkninger forskellige typer medicin kan give, så det er værd at være opmærksom på, hvis du anvender en særlig slags medicin, og du oplever, at dit tandkød bløder. 

Stress 

Stress kan være immunforsvarets værste fjende. Og oplever du stress i høj grad og over en længere periode, kan det påvirke dit immunsystem så meget, at også din mund lider. 

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil

Hvordan kan blødende tandkød forebygges og behandles?

Er du generet af blødende tandkød, er der heldigvis gode råd at hente. For du kan selv gøre en stor indsats for at komme problemet til livs. 

Det allerbedste, du kan gøre for at behandle og forebygge blødende tandkød, er at holde en god mundhygiejne

Det gør du ved at børste dine tænder grundigt to gange om dagen og supplere med tandtråd, da tandbørsten ikke kan nå bakterierne mellem tænderne. 

Børst med blød tandbørste og effektiv tandpasta 

Det er vigtigt, at du bruger en blød tandbørste, der er blid mod tandkødet. Med den bløde tandbørste kan du massere tandkødet, så ophobede affaldsstoffer fjernes samtidig med, at du børster plak og bakterier bort. 

Til den grundige tandbørstning kan du eksempelvis bruge Australian Bodycares tandpasta med Tea Tree Oil, der er specielt udviklet til at modvirke og forebygge irriteret tandkød. Tea Tree Oil virker bakteriehæmmende, så du kan bekæmpe bakterier og plak effektivt. 

Brug mundskyl til at sikre den sunde mundhygiejne

Efter tandbørstning kan det være en god idé at skylle munden i mundskyl. Vores mundskyl arbejder effektivt med dine tandkødsproblemer, ømme gummer og blødende tandkød takket være indholdet af Tea Tree Oil, der samtidig med at modvirke bakteriedannelse også virker lindrende og beroligende

En bonus er, at det giver dig en ren fornemmelse og frisk ånde. For har du blødende tandkød, kan du også døje med dårlig ånde

Gurgl 20 ml. mundskyl rundt i munden i ca. 1 minut – spyt herefter ud. Du skal ikke skylle efter med vand, og du bør også vente 30 min eller længere, inden du drikker eller spiser. På den måde får du det bedste ud af plejen. Brug mundskyllet to gange dagligt. 

Suppler med mundgel 

Er dine tandkødsproblemer omfattende, kan du supplere med vores mundgel, der på samme måde er bakteriehæmmende takket være det unikke Tea Tree Oil. 

Fordel ca. 2 cm af gelen på din finger eller din tandbørste og smør på dit tandkød. Du skal ikke skylle efter, ligesom du bør vente med at spise eller drikke til min. 30 minutter efter påførsel af mundgelen, hvis du vil have den optimale virkning.

Brug den gerne 1-4 gange dagligt alt afhængigt af dit behov. 

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil

Andre gode råd til at forebygge blødende tandkød:

  • Drik mindre sodavand – særligt cola er hårdt for tænder og tandkød. 
  • Drop rygningen – det belaster din munds egen evne til at løse mundproblemer. 
  • Stress af, så vidt det er muligt. Stress kan have negativ indflydelse på dit tandkød, så forsøg at få rigelig med søvn og gør noget godt og afstressende for dig selv. 

Få professionel behandling

Det er altid vigtigt at behandle blødende tandkød og tandkødsbetændelse. Lader du det være ubehandlet gennem længere tid, kan du risikere, at det sætter sig til paradentose

Hvis din egen behandling med øget fokus på mundhygiejne og grundig tandbørstning ikke hjælper inden for 2-3 uger, bør du altid få din tandlæge til at undersøge dine tandkødsproblemer. 

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil