Sådan får du bugt med plak på dine tænder
De fleste oplever at have plak fra tid til anden. Men det er vigtigt at holde munden fri for mundens værste fjende.
Men hvordan gør du?
Bliv klogere på, hvad plak er, og hvordan du bedst kommer det til livs.
Indholdsfortegnelse
Hvordan fjerner du plak på tænderne?
Børst dine tænder på samme måde, som du skrubber dit toilet. Og hvad har dine tænder og dit toilet så med hinanden at gøre?
På mange måder er det de samme mekanismer, der er på spil. Når du sørger for at svinge toiletbørsten i ny og næ, holder du de brune belægninger væk. Det samme gælder for dine tænder.
Sidder plakken uberørt på dine tænder i et par døgn, vil den blive til en mere fast belægning – og i løbet af en uge er den blevet så hård, at du ikke længere selv kan børste den væk. Og så skal der skrappere midler i brug hos tandlægen.
Derfor er den bedste metode til at fjerne plak på tænderne at holde en god mundhygiejne.
Den gode mundhygiejne
Du holder en sund og god mundhygiejne ved at benytte tre trin i din daglige rengøring af munden:
- Børst dine tænder grundigt to gange om dagen – gerne med en el-tandbørste, der børster ekstra effektivt. Brug eksempelvis Australian Bodycares tandpasta med Tea Tree Oil, der er udviklet til at bevare et sundt miljø i munden. Den har en bakteriehæmmende effekt, så du kan holde plak væk.
- Brug tandtråd til at nå de madrester, som tandbørsten ikke kan nå. Det er vigtigt, at du supplerer tandbørstningen med tandtråd mellem dine tænder, så du sikrer, at du får fjernet bakterierne her.
- Afslut med mundskyl som vores Mouth Wash med Tea Tree Oil, der modvirker bakterier og sikrer en frisk ånde og sund mund. Skyl munden med i ca. 20 ml 1-2 gange om dagen efter tandbørstning.
Gurgl rundt i munden i ét minut og spyt ud. Vent med at spise og drikke til 30 min, efter du har brugt mundskyllen.
Gode kostråd til forebyggelse af plak
Din kost spiller en stor rolle for dine tænder og munds sundhed.
Derfor får du her en række gode råd til, hvordan du kan forebygge dannelsen af plak på dine tænder.
- Undgå sukkerholdige fødevarer – plak får næring af sukker.
- Spis masser af fuldkornsprodukter. Det er ikke bare godt for din generelle sundhed, men også for dine tænder. For dine tænders vedkommende er det mest takket være den mekanisme, der opstår, når du eksempelvis tygger groft brød, fordi det hjælper med til at rense dine tænder for plak.
- Skyl dine tænder i rent vand, når du har spist eller drukket noget med meget sukker eller syre.
- Drik ikke sodavand, juice og læskedrikke i små slurke – det bader tænderne i sukkervand over en lang periode. Drik den derfor hellere på kortere tid, så dine tænder skånes mest muligt.
Hvad er plak?
Plak er en hvid og let klæbrig belægning af bakterier, som dannes på tandens overflade. Plakken sætter sig på overfladen mellem tand og tandkødsrand – og bakterierne i plakken indeholder syrer, der slider på dine tænders emalje.
Det skader både tænder og tandkød, og det kan udvikle sig til permanente skader, hvis du ikke behandler det. Derfor er plak også en af mundens værste fjender og grunden til forskellige problemer med sundheden i munden.
Hvad sker der, hvis du ikke fjerner plak?
Fjerner du ikke plak på dine tænder, vil den sætte sig til karies, der er huller i tænderne. Det kan også give tandkødsbetændelse, som i værste tilfælde kan udvikle sig til paradentose.
Tandkødsbetændelse og paradentose
Tandkødsbetændelse er karakteriseret ved ømt, rødt og blødende tandkød, mens paradentose er en ubehagelig lidelse, hvor en ubehandlet tandkødsbetændelse kan gøre så meget skade på det dybereliggende væv.
Ved paradentose løsner dine tænder sig, og i værste tilfælde falder de helt ud, hvis tandens evne til at sidde fast bliver alt for beskadiget.
Dårlig ånde
Plakken kan tilmed give dig dårlig ånde, som er en mindre alvorlig tilstand, men ikke desto mindre generende for dig – særligt i sociale sammenhænge.
Tandsten
Fra dit spyt dannes kalk i plakken, som bliver til tandsten. Tandsten er en gullig eller brunlig aflejring på dine tænder. Den sidder fast som en hård sten på dine tænders emalje, og derfor kan du ikke selv fjerne tandstenen, hvis den først er opstået. Det skal du have en tandlæge til, som har et specielt værktøj til at skrabe stenen væk.
Nogle har højere tendens til at danne tandsten end andre, men typisk vil tandsten blive mere udtalt, i takt med at du bliver ældre.
Sådan ved du, at du har plak på dine tænder
Din mund er et sandt mekka for bakterier med sine ca. 32 grader og høje luftfugtighed. Nogle bakterier er gavnlige for mundens miljø og din evne til at smage og fordøje maden. Men andre har en skadelig effekt – og i løbet af dagen ophober de skadelige bakterier sig på dine tænder og danner plak.
Men hvordan ved du, om du har plak på dine tænder?
Det er ret enkelt at mærke og fastslå, om du har plak. Det behøver du ikke have en tandlæge til at konstatere.
Hvis du fører spidsen af din tunge hen over dine tænder og langs kanten af tandkødet, vil du kunne mærke en ru fornemmelse, hvis der er plak. Du kan også skrabe et lille lag belægning af, hvis du bruger en negl.
Er du stadig i tvivl, kan du også købe nogle særlige farvestoffer, der afslører plakken på tandens overflade.