Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er paradentose? 

Du kender måske til sygdommen paradentose, der i fagsprog også omtales paradontose eller paradontitis. Alle tre navne dækker over samme sygdom i munden, som opstår i forbindelse med en tandkødsbetændelse

Har du gået med en tandkødsbetændelse i en længere periode uden at få hjælp til behandling, kan det desværre resultere i paradentose. Når bakterier opholder sig uforstyrret i dit tandkød, vil de have en tendens til at brede sig. Breder de sig til dybereliggende væv ved tandroden, betegnes det som paradentose. 

Betændelsestilstanden kan betyde, at knoglevævet bliver nedbrudt, og dermed kan du risikere, at dine tænder bliver løse. I værste fald kan dine tænder falde ud, fordi deres evne til at sidde fast vil være beskadiget for meget. 

I de følgende afsnit vil vi komme nærmere ind på følgende: 

  • Hvad er symptomerne på paradentose?
  • Hvorfor opstår paradentose?
  • Hvem får paradentose?
  • Hvordan kan paradentose behandles?

Vi vil også komme ind på, hvordan vores tandpasta og mundskyl med tea tree oil kan blive din tro følgesvend i din fremtidige mundhygiejne-rutine både morgen og aften. Der er nemlig mange ting, du selv kan gøre for at forebygge paradentose. 

Og så er der selvfølgelig symptomer, du med fordel kan være opmærksom på.

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil

Hvad er symptomerne på paradentose?

Behandles en tandkødsbetændelse, kan du undgå paradentose. Derfor vil vi herunder beskrive symptomer på tandkødsbetændelse og dernæst for paradentose. 

Den spæde start til tandkødsbetændelse

Der er god grund til at være opmærksom, hvis dit tandkød ændrer farve eller pludseligt bliver ømt og hævet. Blødende tandkød kan være et tegn på tandkødsbetændelse, og derfor bør du være obs her. 

Det kan være, at tandkødet bløder, når du børster dine tænder. Er du for nyligt begyndt at bruge tandtråd, kan det også bløde, de første gange. Det er meget normalt. Det skal dog kun vare et kort stykke tid. Derfor skal du være opmærksom på, om du bløder hver gang, du bruger tandtråd. Det kan være et tegn på tandkødsbetændelse, og behandles det ikke, kan det udvikle sig til paradentose. 

Måske er det paradentose

Har du overset ovenstående symptomer, kan det resultere i paradentose. Måske vil du nu opdage, at dit tandkød er hævet, og at din ånde er dårlig. Ved paradentose vil du ofte have en dårlig smag i munden og tænder, der rykker på sig. 

Ved paradentose dannes der små lommer mellem tandkødet og tænderne, og de kan være smertelige. Oplever du nogle af ovenstående symptomer er det meget vigtigt, du opsøger din tandlæge med det samme. Behandles det ikke, kan dine tænder falde ud. 

Faktisk er det desværre sådan, at du kan have paradentose uden at være bevidst om det. Derfor bør du besøge din tandlæge, så I kan opdage tilstanden, før den bliver kritisk.


Hvorfor opstår paradentose?

Der er en naturlig forekomst af bakterier i vores mund. Bakterierne lægger sig på tænderne og kaldes plak. Bliver de ikke fjernet, vil de brede sig til tandkødet, og det er her, der kan opstå tandkødsbetændelse, som kan udvikle sig til paradentose. 

Bakterierne medfører nemlig, at tandkødslommerne bliver fordybede. Dette resulterer i, at der skabes plads til, at plak og tandsten kan hygge sig i disse. Betændelsen breder sig og begynder gradvis at nedbryde knoglen. 

Den primære årsag til opståelsen af tandkødsbetændelse er dårlig mundhygiejne. 


Hvem får paradentose?

Paradentose er ikke forbeholdt de få. Faktisk er det sådan, at både tandkødsbetændelse og parodontitis er udbredt i den danske befolkning. 9 ud af 10 vil opleve at få tandkødsbetændelse og 4-5 ud af 10 vil opleve at få parodontitis. 

Derfor er det bestemt ikke unormalt, hvis også du skulle blive ramt af paradentose. Det er selvfølgelig ikke ensbetydende med, at du bare skal læne dig tilbage og vente på, det sker. For der er meget, du kan gøre for at forebygge tandkødsbetændelse og dermed også paradentose. 

Der er selvfølgelig også hjælp at hente, hvis du får paradentose. Læs med her. 


Hvordan kan paradentose behandles?

Når det kommer til behandling af paradentose, siges det, at forebyggelse er den bedste behandling. Og der er heldigvis meget, du selv kan gøre for at forebygge det. 

Hvad kan du selv gøre for at forebygge eller stoppe udviklingen af paradentose? 

En sund mund og god mundhygiejne er alfa og omega til forebyggelse af tandkødsbetændelse og paradentose. Derfor anbefaler vi tre simple trin, du med fordel kan gøre både morgen og aften. 

Børst dine tænder

Det er vigtigt at sørge for, at plak ikke får alt for gode betingelser i din mund. Derfor bør du børste dine tænder to gange dagligt. Brug vores tandpasta med tea tree oil som er udviklet specielt til at forebygge paradentose. Vær opmærksom på at du skal børste i nænsomme cirkulære bevægelser. Børster du får hårdt, kan det skade tændernes belægning og tandkødet. 

Tea Tree Oil Tandpasta med fluor
Til god mundhygiejne og pleje ved paradentose og mundsvamp
+15.000 anmeldelser
Normalpris 54,95 kr
Udsalgspris 54,95 kr Normalpris
Tea Tree Oil Tandpasta med fluor - Til god mundhygiejne og pleje ved paradentose og mundsvamp

Husk tandtråden

Tandlægerne siger det altid, men de fleste af os glemmer det. Husk nu at bruge tandtråd. Tandtråden kan komme til der, hvor din tandbørste må melde hus forbi. Tandtråden sørger for, de sidste madrester bliver fjernet, og det giver bakterierne dårlige betingelser. 

Rund af med mundskyl

Afslut din rutine med vores mundskyl, der også indeholder tea tree oil, som stammer fra det australske træ Melaleuca Alternifolia. Bladene fra træet har antiinflammatoriske egenskaber, og i mange år har de været brugt i behandling mod inficerede sår. 

Nu har man udvundet olien, og derfor er det muligt at tilbyde denne tandpasta og mundskyl, der hjælper dig til en sund mund. Med en mundskyl kan du tilmed starte dagen med en ekstra god ånde. 

Mundskyl til sund mundhygiejne
Mod dårlig ånde og pleje ved tandkødsbetændelse, svamp og paradentose
+15.000 anmeldelser
Normalpris 124,95 kr
Udsalgspris 124,95 kr Normalpris
Mundskyl til sund mundhygiejne - Mod dårlig ånde og pleje ved tandkødsbetændelse, svamp og paradentose

Medicinsk behandling

Det er altid en god idé at opsøge din tandlæge, hvis du har mistanke om tandkødsbetændelse eller paradentose. Faktisk bør du tage til hyppige tjek for at være sikker på, at der ikke gemmer sig noget under overfladen. 

Har du paradentose, er det tandlægen, der skal hjælpe dig. Det kan være nødvendigt at operere i tandkødet for at fjerne plak og tandsten, der sidder dybt i lommerne. I nogle tilfælde vil en behandling med antibiotika være nødvendig, men det er yderst sjældent. 

Tal med din tandlæge og læg en plan for hvordan din behandling fremadrettet skal se ud. Og børst dine tænder morgen og aften med vores tea tree oil tandpasta. 

Find mere information her:

Tandlægeforeningen - Parodontitis