Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er hævet tandkød? 

Det er helt normalt at opleve irriteret tandkød. Det kan være et symptom på, at du skal børste dine tænder ekstra grundigt og steppe op på din mundhygiejne, eller at de stive hår på din nye tandbørste har irriteret dit tandkød. 

Én ting er i hvert fald sikkert: Er dit tandkød hævet, er det et tegn på, at dit tandkød er irriteret.

Ofte vil du opdage det ved, at tandkødet er ømt, eller at det bløder fra dit tandkød, når du børster tænder. Du vil også kunne se, at dit tandkød er mere mørkerødt end lyserødt. Sundt og rent tandkød er lyserødt og ikke spor ømt, mens irriteret tandkød er mørkerødt i farven og ømt.

Derfor må du ikke ignorere ømt og hævet tandkød

Er dit tandkød hævet, kan det være tegn på begyndende tandkødsbetændelse. Det er derfor vigtigt, at du holder et vågent øje med det. 

Irriteret tandkød kan i værste fald føre til tandlidelsen paradentose. Kan du ikke selv få bugt med det hævede tandkød, er det derfor en god ide at spørge din tandlæge til råds. 

Pakke til pleje af hævet tandkød
5 produkter til at lindre og forebygge hævet og ømt tandkød
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Pakke til pleje af hævet tandkød

Hævet tandkød – hvad kan man gøre?

Den allerbedste kur mod hævet tandkød er god mundhygiejne

Selvom du allerede er flittig til at børste dine tænder morgen og aften, kan det være, at der skal mere til for at holde din mund ren og dit tandkød sundt. Med Australian Bodycare mund startpakke får du alt, hvad du skal bruge for at sætte ind over for ømt og hævet tandkød.

Udover velsmagende tandpasta med plejende tea tree oil indeholder pakken også en mundskyl og en mundgel. Med startpakken i toiletskabet er du klar til at gå ind i kampen mod hævet og irriteret tandkød, bakterier i munden og dårlig ånde

God tandhygiejne trin-for-trin

Her får du vores bedste råd til en række gode rutiner, der sikrer dig en sund og ren mund. 

  1. Børst tænderne grundigt hver morgen og aften. Sigt gerne efter de berømte to minutter hver gang, du børster dine tænder. Det øger sandsynligheden for, at du kommer rundt i hele munden og får børstet hver enkelt tand grundigt nok. 
  2. Brug tandtråd. Tandbørsten kan have svært ved at fange de madrester, der gemmer sig mellem dine tænder. 
  3. Skyl din mund grundigt med en god mundskyl. Mundskyl modvirker dårlig ånde og er også med til at bekæmpe bakterier i din mund og dit tandkød. Mundskyld kan bruges i løbet af dagen, når du har spist eller drukket.
  4. Slut gerne af med en mundgel. Er dit tandkød allerede irriteret og ømt, kan du have stor glæde af en god mundgel. Den går ind og plejer og lindrer – samtidig med, at den jager bakterier ud af din mund.

Pakke til pleje af hævet tandkød
5 produkter til at lindre og forebygge hævet og ømt tandkød
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Pakke til pleje af hævet tandkød

Årsager til hævet tandkød ved tand

Oplever du, at dit tandkød er hævet ved én bestemt tand? Så er det her, du skal sætte ind.

Det kan være, at en mindre brødkrumme eller en popcornkerne er endt i en af de bitte små lommer, som findes mellem hver tand og tandkødet. Det kan resultere i en mindre lokal hævelse i dit tandkød.

Er der ved at bryde en ny tand ud, eksempelvis en visdomstand, kan det også forklare hævet tandkød ved en tand. 

Det vil her i langt de fleste tilfælde være tilstrækkeligt at være obs på din generelle mundhygiejne og rengøringen af den enkelte tand.  


Hvorfor får du hævet tandkød i din mund?

Dårlig mundhygiejne er en af de hyppigste grunde til irriteret tandkød.

Får du ikke børstet dine tænder grundigt nok og renset din mund tilstrækkeligt, kan bakterier finde på at sætte sig i tandkødet, hvorefter det hæver let op og skifter farve. Hævet tandkød kan være meget ømt, og det har også en tendens til at bløde let ved tandbørstning eller ved brug af tandtråd.

Du kan dog også opleve problemer med dit tandkød af andre årsager. Det kan vise sig som en bivirkning i forbindelse med, at du tager medicin, og det kan også forekomme hos kvinder, der gennemgår en hormonel forandring. Det være sig eksempelvis i forbindelse med en graviditet eller i overgangsalderen


Er dit tandkød hævet? Så hav fokus på god mundhygiejne

Lige så nemt som dit tandkød kan blive irriteret, lige så nemt kan du som regel få det væk igen – med den rette indsats naturligvis.  

Det allervigtigste er at holde din mund ren. Børst gerne lidt ekstra grundigt og børst gerne en ekstra gang om dagen også, hvis du har mulighed for det. Er du ikke vant til at bruge hverken tandtråd eller mundskyl, så kan det være klogt, at du tager den vane til dig.

Det kan ikke alene bidrage til, at du kan slippe af med hævet tandkød. Det kan også forebygge, så du ikke får det samme problem igen senere hen.  

Pakke til pleje af hævet tandkød
5 produkter til at lindre og forebygge hævet og ømt tandkød
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Pakke til pleje af hævet tandkød