Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Fodpleje og fodbehandling

Har du en bedstemor eller en farfar, eller kender du andre ældre mennesker, der ikke har passet specielt godt på sine fødder? Så kan du sikkert forestille dig, at det er en god idé at tage godt hånd om dine fødder.

Der er dem, der skal bære dig resten af livet – og derfor kræver de samme omsorg, som du sikkert viser huden i dit ansigt eller resten af kroppen. De fleste glemmer bare fødderne, og det er en fejl, som du bør rette op på med det samme.

Dog nytter det ikke noget at give fødderne en ordentlig omgang fodpleje og fodbehandling og derefter glemme dem det næste lange stykke tid igen. Som med resten af din krop er det også nødvendigt med en jævnlig vedligeholdelse af dine fødder, for at de bedst kan tage dig sikkert gennem livet.

Selvom de kræver jævnlig fodpleje, behøver det ikke tage alverdens tid at give dine fødder en tiltrængt fodbehandling.


Hvilke fodproblemer kan du have?

Har du problemer med dine fødder? Og vil du helst ikke vise dem frem i åbne sko eller sandaler? Det kan være, at du har hård hud eller tør hud med kløe og svie, revnede hæle, ligtorne eller fødder, der lugter. Det kan også være, at du har tendens til ømme, nedgroede negle. Der kan være mange problemer med fødderne.

Uanset hvilket problem du har med dine fødder, er det et klart signal om, at de trænger til fodpleje. Derfor er det også på tide at vise dine fødder lidt omsorg og pleje, så de igen stråler af sundhed, og du har lyst til at trække i et par sandaler, når det varme vejr nærmer sig.


15 tips til den bedste fodpleje og fodbehandling

Du får her 15 gode råd til, hvordan du bedst plejer dine fødder, så du ikke behøver pakke dem væk i tætte og indelukkede sko.

1. Fjern bakterier

God fodpleje hænger sammen med god hygiejne. Derfor er det en god idé, at du vasker dine fødder hver dag, så du undgår sure tæer. Den sure lugt opstår, hvis du ikke får vasket gammel sved og bakterier af.

Brug derfor en mild sæbe, eksempelvis Australian Bodycares Bodywash, der indgår i en samlet tre-pakke med creme og spray, der tilsammen bekæmper lugt og fodsved. Sæben udtørrer ikke huden, men hjælper med at holde den fugtet og plejet.

Pakke mod sure tæer
3 effektive produkter til fødder og sko, der lugter
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 329,95 kr
Pakke mod sure tæer - 3 effektive produkter til fødder og sko, der lugter

2. Tør fødderne grundigt

Når du træder ud af badet, er det vigtigt, at du tørrer dine fødder grundigt med et håndklæde – og husk at komme godt ind mellem tæerne.

Et vådt og fugtigt miljø, særligt mellem tæerne, kan udvikle sig til en kløende og ubehagelig fodsvamp.


3. Fjern hård hud

Hård hud opstår, fordi huden på dine fødder bliver belastet forkert eller for meget. Det kan være ved arbejde, hvor du står op i lang tid ad gangen, eller går i sko, der klemmer. Fjerner du ikke den hårde hud, vil den danne en kapsel, som kan sætte sig til en smertefuld ligtorn.

Ligtorneolie mod ligtorne
Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser
+15.000 anmeldelser
Normalpris 134,95 kr
Udsalgspris 134,95 kr Normalpris
Ligtorneolie mod ligtorne - Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser

4. Forkæl dine fødder med fugt

For at modvirke og bekæmpe dannelsen af hård hud, er det vigtigt, at du gør fugt til en del af din fodpleje. Tør hud er mere sart og sårbar end fugtet hud, og derfor hjælper du bedst dine fødder ved at forkæle dem med fugt.

Brug en god creme som Foot Cream, der er en intensiv og fugtgivende fodcreme. Den består af aktive ingredienser som Shea smør, Utea og Tea Tree Oil, der fugter huden i dybden, og alle modvirker dannelsen af ny hård hud. Massér cremen ind i huden på fødderne, indtil den absorberes. Du skal ikke smøre den mellem tæerne.

Fodcreme med 10% Urea
Vores bedste fodcreme til tørre fødder med 100% naturlig Tea Tree Oil
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Fodcreme med 10% Urea - Vores bedste fodcreme til tørre fødder med 100% naturlig Tea Tree Oil

5. Plej intensivt i dybden

Døjer du med hælrevner, er det udtryk for, at din hud har mistet sin naturlige fugtbalance. Hælene er ekstra udsatte for pres og stød, og derfor kan huden her slå revner, der kan være smertefulde.

Med Heel Repair får du en creme specielt udviklet til tørre og sprukne hæle. Med cremen sætter du effektivt ind over for de tørre hæle ved at gendanne hudens naturlige fugt- og forsvarsbarriere. Smør den på fødderne to gange dagligt – morgen og aften – for intensiv pleje til dine fødder.

Pakke mod sure tæer
3 effektive produkter til fødder og sko, der lugter
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 329,95 kr
Pakke mod sure tæer - 3 effektive produkter til fødder og sko, der lugter

6. Klip dine negle rigtigt

Fodpleje handler ikke bare om huden på fødderne, det handler i høj grad også om tåneglene. Mange klipper deres negle forkert, når de med neglesaksen klipper neglene langt ned i neglefalsene, der er det bløde væv ved siden af neglene. Det øger risikoen for betændte neglerødder og nedgroede negle.

Når du finder negleklipperen eller -saksen frem, er det derfor vigtigt, at du klipper dine tånegle lige over. På den måde skærer de ikke ned i den bløde hud omkring neglene.


7. Mæt neglene med fugt

Det er ikke kun huden på fødderne, der kan blive tør og trist at se på. Det kan dine negle også.

Mæt dem derfor med masser af fugt, hvis de er ru, tørre eller misfarvede. Nail Repair er en neglebehandling, som forstærker dine negle med naturlige aktiver som Tea Tree Oil og E-vitamin, så de finder tilbage til deres naturlige styrke.

Negleolie til Neglepleje
Neglepleje til misfarvede, revnede og ru negle
+15.000 anmeldelser
Normalpris 154,95 kr
Udsalgspris 154,95 kr Normalpris
Negleolie til Neglepleje - Neglepleje til misfarvede, revnede og ru negle

8. Skift strømper hver dag

Hygiejne hænger sammen med fodpleje. For at sikre den gode fodpleje og -hygiejne bør du skifte dine strømper hver dag.

Det nytter ikke noget at vaske dine fødder, hvis du derefter trækker i et par sure sokker fra dagen før. For her sidder gammel sved og bakterier, som giver en ubehagelig og sur lugt.


9. Brug forskellige sko

Har du ligesom så mange andre et par yndlingssko, som du bruger dag ud og dag ind? Det er en god idé, at du skifter mellem dine sko jævnligt.

Dels fordi det er godt for fødder og trædepuderne på dem at variere, men også fordi det modvirker den sure lugt, som hurtigt kan opstå i et par sko. Undlader du at bruge de samme par sko to dage i træk, bliver de ikke så let sure. Gør det også gerne til en vane at lufte dine sko og spraye dem med Foot Spray, der tager den grimme lugt.


10. Strømper af uld eller bomuld

Når du skal købe strømper, anbefales det at vælge et par i naturlige materialer som eksempelvis uld eller bomuld.

På den måde kan dine fødder lettere ånde, end de kan i et par syntetiske sokker, hvor de bliver lukket inde og lettere danner fugt.


11. Anvend luftige og åbne sko

Gå efter luftige og åbne sko, der ikke klemmer dine fødder eller lukker dem tæt inde, så de hverken får tilstrækkelig luft eller plads.

Det modvirker både sure tæer, og at dine tæer bliver belastede og danner hård hud.


12. Tør fødderne med talkum

Hvis du har tendens til at svede dine fødder meget, kan det hurtigt blive et problem med fodsved og sågar fodsvamp. Når du har smurt dine fødder ind i en nærende fodcreme, er det vigtigt, at du lader dem tørre, inden du hopper i strømper og sko.

For at sikre at dine fødder ikke bliver for fugtige nede i dine strømper, kan du drysse talkum på dem inden – det optager fugten uden at udtørre dine fødder.


13. Spray fødder og sko

Har du problemer med sure tæer og fodsved, kan en del af dine fodpleje være en antiperspirant specielt udviklet til fødderne.

Sprøjt sprayen på både fødder og ned i dine sko, for så vil de aktive ingredienser effektivt modvirke sved og dårlig lugt.

Fodspray mod sure tæer
Antiperspirant mod sure tæer og fødder
+15.000 anmeldelser
Normalpris 124,95 kr
Udsalgspris 124,95 kr Normalpris
Fodspray mod sure tæer - Antiperspirant mod sure tæer og fødder

14. Slip dine fødder fri

Dine fødder bruger meget af tiden på at være gemt væk i sokker og sko. Men de har rigtig godt af at blive sluppet fri.

Når du har mulighed for det, så luft dine tæer og gå rundt i bare fødder. Men husk kun indendørs på bløde underlag, så du ikke fremmer dannelsen af hård hud på hårdt underlag.


15. Giv fødderne motion

Dine fødder har ligesom resten af din krop godt af at røre sig. Det behøver ikke være meget, men bare så muskler, led og bevægelighed holdes ved lige, samtidig med at kredsløb og blodcirkulation optimeres.

Det kan du gøre ved at vippe dine fødder op og ned, mens du sidder på arbejdet eller i sofaen foran TV’et. Du kan også sprede tæerne nogle gange.


3 gode tips fra andre

Tag også et kig her, hvor 3 skønne kvinder giver gode råd til, hvordan de selv plejer deres fødder.