Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Behandling af ligtorne

Trine har testet et produkt, der virkelig er effektivt!

Find den her 👉🏼 I vores webshop - Klik her

Ligtorneolie mod ligtorne
Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser
+15.000 anmeldelser
Normalpris 134,95 kr
Udsalgspris 134,95 kr Normalpris
Ligtorneolie mod ligtorne - Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser

Ligtorne er meget smertefulde, og de vil sjældent forsvinde af sig selv uden behandling. Heldigvis er der gode muligheder for at behandle ligtornene, og det kan kun anbefales at gå i gang, så snart ligtornen opstår, så den ikke når at vokse sig endnu større.

Australian Bodycare har udviklet en Ligtorne fjerner med indhold af tea tree oil, der virker effektivt mod hård hud, tør hud og revner i huden. Den er skånsom mod huden, antibakteriel og virkelig plejende. Brug den op til 4 gange om dagen, for eksempel efter badet, eller stil den på sengebordet og gør det til en vane at smøre ligtornen ind, inden du lægger dig til at sove.

Resultatet efter 4 ugers brug af Corn Stick

» Find produktet her 


Gode råd til, hvordan du kan fjerne ligtorne:

  • Blødgør og plej huden med en fodcreme med indhold af australsk tea tree oil, der virker mod hård hud og revner i huden. Cremen virker effektivt, men er samtidig skånsom mod huden.
  • Tag et fodbad og put et par dråber ren tea tree oil i vandet. Det vil hjælpe med at opløse hård hud og ligtorne, og samtidig renser det huden for urenheder.
  • Gnub forsigtigt på ligtornen med en pimpsten (natursten med slibeeffekt), når du er i bad eller tager et fodbad. Fødderne skal være våde/blødgjorte, når du bruger pimpstenen.
  • Brug en ligtorne fjerner fra Australian Bodycare med indhold af salicylsyre, der medvirker til at nedbryde den hårde hud.
  • Få en tid hos en fodterapeut, der kan fjerne ligtornen ved forsigtigt at skære den væk. Det gør ikke ondt – det gør langt mere ondt at lade ligtornen blive siddende.
  • Brug en ligtorneskumpude, der giver øjeblikkelig smertelindring ved at sørge for trykaflastning på ligtornen. En ligtorneskumpude behandler dog ikke ligtornen.
  • Køb et par indlægssåler til dine sko, så du får en bedre støddæmpning og aflastning af fødderne.
  • Sørg for at fjerne årsagen til, at ligtornen er opstået. Det vil oftest betyde, at du bør kigge på de sko, du bruger, og eventuelt skifte dem ud med andre, der er bedre for dine fødder.

En ligtorn er en ophobning af hård hud, og man fjerner bedst hård hud og ligtorne ved at blødgøre huden. Det kan du gøre med et fodbad og ved at smøre fødderne med en god og plejende fodcreme. Du får det bedste resultat ved at smøre fødderne dagligt.

Når du er i bad eller har fødderne i et fodbad, kan du gnide forsigtigt på ligtornen og den hårde hud med en pimpsten. Det ødelægger ikke huden, men hjælper med at fjerne ligtornen. Du skal derimod ikke bruge en fodfil, for den friktion, der opstår, når du filer på huden, bevirker så at sige, at huden bliver varmet op, og så vil huden reagere med at danne et nyt lag hård hud.

Ligtorneolie mod ligtorne
Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser
+15.000 anmeldelser
Normalpris 134,95 kr
Udsalgspris 134,95 kr Normalpris
Ligtorneolie mod ligtorne - Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser
Fodcreme med 10% Urea
Vores bedste fodcreme til tørre fødder med 100% naturlig Tea Tree Oil
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Fodcreme med 10% Urea - Vores bedste fodcreme til tørre fødder med 100% naturlig Tea Tree Oil

Behandling af ligtorne mellem tæerne

Det er meget almindeligt at få ligtorne mellem tæerne; de også kaldes clavus molle eller bløde ligtorne. Ofte er de nemlig lidt blødere end ligtorne andre steder, men de er mindst lige så smertefulde og bør derfor behandles, så snart de opstår.

De bløde ligtorne mellem tæerne er bløde, fordi sveden og fugten holder dem bløde. I det fugtige miljø mellem tæerne risikerer ligtornene at blive inficerede, og det er vigtigt at undgå.

Bruger du en fodcreme og ligtorne fjerneren fra Australian Bodycare med indhold af tea tree oil, sætter du både ind mod ligtornene og den hårde hud og mod risikoen for bakterier, da tea tree oil virker antibakterielt. Olien virker desuden effektivt mod den kløe og irritation, der let kan opstå mellem tæerne.

Behandling af ligtorne under foden

Ligtorne under foden er såkaldt hårde ligtorne, også kaldet clavus durus. De er smertefulde og bør behandles, inden de bliver større og endnu mere smertefulde.

Ligtorne under foden behandles bedst ved at pleje og blødgøre huden med en god fodcreme i kombination med en ligtorne fjerner fra Australian Bodycare, der virker mod tør og hård hud. Det kan for eksempel være en creme med indhold af tea tree oil. Derudover kan du gnide på ligtornen med en pimpsten i forbindelse med et bad/fodbad.

Du kan også vælge at bruge et ligtorneplaster eller en ligtornepen. Er ligtornen blevet meget stor, kan det være nødvendigt at få den fjernet hos en fodterapeut, der kan skære den væk. Endelig kan du købe et par indlægssåler til dine sko, så du får en bedre støddæmpning og aflastning af fødderne. Prøv også at skifte til sko med bedre plads til fødderne og en bedre stødabsorption.

Marie fra Australian Bodycare fortæller dig om behandling af ligtorne under foden

Ligtorneolie mod ligtorne
Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser
+15.000 anmeldelser
Normalpris 134,95 kr
Udsalgspris 134,95 kr Normalpris
Ligtorneolie mod ligtorne - Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser
Fodcreme med 10% Urea
Vores bedste fodcreme til tørre fødder med 100% naturlig Tea Tree Oil
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Fodcreme med 10% Urea - Vores bedste fodcreme til tørre fødder med 100% naturlig Tea Tree Oil

Hvorfor får man ligtorne?

Ligtorne opstår, når huden bliver udsat for tryk eller gnidninger over længere tid. Det får huden til at danne hård hud, der er ekstra tyk og forhornet hud. Den hårde hud på overfladen skal beskytte den underliggende hud mod skader. Ligtorne er en ophobning af hård hud på et enkelt sted.

Den hyppigste årsag til ligtorne er vores fodtøj. Højhælede sko, smalle sko og spidse sko er skyld i mange fodproblemer og mange ømme tæer og fødder. Når skoene sidder for stramt eller løst eller trykker for meget på fødderne, vil der opstå tryk og friktion, og det får huden til at danne hård hud og ligtorne – for at beskytte sig selv. Da det ikke mindst er kvinder, der har en forkærlighed for sko, der vægter designet højere end komforten, er det særligt ofte kvinder, der døjer med ligtorne.

Ligtorne kan også opstå, fordi du bruger sko, der simpelthen ikke passer til dine fødder, og dine fødder derfor bliver udsat for fejlbelastning. Strømper, der sidder forkert og derfor generer, kan også være skyld i ligtorne.


ligtorne

Hvordan ser ligtorne ud?

Ligtorne (clavus durus på latin) er små, hårde hudområder, der efterhånden er blevet presset sammen, så de har form som en syl eller torn. Ligtorne kan opstå overalt på foden, men forekommer typisk der, hvor der er et vedvarende tryk eller gnidninger. Det er omkring hælen, under forfoden og på spidsen, siden, ovenpå eller mellem tæerne; ofte er det lilletåen eller storetåen, det går ud over.

Ligtorne opstår som oftest på grund af sko, der trykker for meget på fødderne eller sidder for stramt. Netop fordi mange kvinder har en forkærlighed for sko, der er høje og smalle og har mere fokus på det smarte end det behagelige, er der typisk flere kvinder end mænd, der døjer med ligtorne.

Når normal hud bliver udsat for tryk eller friktion over længere tid, reagerer den med at danne hård hud (ekstra tyk og forhornet hud) på overhuden for at beskytte læderhuden og underhuden mod skader.

Det er meget smertefuldt at gå på den forhornede hudklump (ligtornen), eller at have sko på, fordi ligtornen trykker på de følesanseceller, der ligger i læderhuden.

De typiske symptomer på ligtorne er en lille klump af hård hud. En ligtorn er ofte rund med en hård midte, der er omkranset af øm hud. Når man trykker på en ligtorn, gør det ondt.


Hvad er en ligtorn?

Mærker du noget, der gør ondt på fødderne, og som ikke ser særlig pænt ud, er du ikke i tvivl om, at der noget i vejen. Men det kan være svært at se, om det er hård hud eller en ligtorn, og det kan måske også ligne en fodvorte.

Når huden bliver udsat for tryk eller friktion, vil den reagere med at danne hård hud for at beskytte den eksisterende hud. Gør du ikke noget ved den hårde hud, kan den nogle steder udvikle sig til ligtorne. Hård hud opstår dog som regel på de dele af fødderne, der bærer kropsvægten, det vil sige hælene og forfoden. Ligtorne opstår derimod typisk på steder, der er udsat for tryk (fra sko). Det er omkring hælen, under forfoden og omkring tæerne: på spidsen, siden, ovenpå eller mellem tæerne. Og hvor hård hud kan dække et større område, for eksempel hele hælen, vil ligtorne derimod optræde i mindre afgrænsede områder. Hård hud gør sjældent ondt. Ligtorne vil derimod være ømme, når man trykker på dem.

Netop fordi en ligtorn er rund og afgrænset, kan den ligne en fodvorte. Men en fodvorte vil typisk have mørke prikker og en blomkålsagtig overflade – som du kan se, hvis du kigger godt efter. Og mens en ligtorn vil være øm på selve det sted, hvor midten er, vil smerten fra en fodvorte ofte kunne mærkes over et større område.


Hvordan forebygger man ligtorne?

Det bedste råd mod ligtorne er nok i virkeligheden at tænke over, hvad du vil byde dine fødder. Ofte har vi stort fokus på pleje af kroppen, mens vi glemmer fødderne, selv om det jo er dem, der skal bære os hele vejen igennem livet.

Mere fokus på pleje og omsorg for dine fødder kan derfor gøre en stor forskel og forebygge mange ligtorne.

Du kan begynde i badet, hvor du kan bruge en pimpsten til at fjerne og forebygge hård hud. Efter badet smører du sikkert både ansigt og krop ind i en god og plejende creme, men husker du også fødderne? Hvis du gør det til en daglig vane at smøre dine fødder med en nærende og plejende creme, er du allerede nået langt i forebyggelsen af ligtorne.

Som nævnt har Australian Bodycare udviklet en fodcreme med tea tree oil, der virker effektivt mod hård hud og revner i huden. Brug den som forebyggelse af ligtorne en gang om dagen, for eksempel efter badet, eller stil den på sengebordet og gør det til en vane at smøre fødderne ind, inden du lægger dig til at sove. Cremen er skånsom mod huden, antibakteriel og virkelig plejende for dine fødder.

Husk at skifte sko

Hvis vi alle skiftede til fodformede sko med masser af plads til tæerne og fødderne, ville de fleste ligtorne nok kunne undgås. Men det er langtfra alle, der er klar til det. Et godt råd kan derfor være i det mindste at være lidt mere kritisk, når du køber sko. Sørg for at købe gode sko med plads til, at du kan bevæge tæerne.

Sørg også altid for at skifte sko flere gange i løbet af dagen, så dine fødder ikke bliver udsat for det samme tryk det samme sted over længere tid. Og forsøg så vidt muligt at nøjes med at bruge de høje, spidse og smalle festsko til festlige lejligheder.


FAQ om ligtorne


Hvad er en ligtorn?

En ligtorn er en ophobning af hård hud. Når huden på fødderne bliver udsat for vedvarende tryk eller friktion, vil huden reagere med at danne hård hud for at beskytte den eksisterende hud. Gør du ikke noget ved den hårde hud, kan den nogle steder udvikle sig til ligtorne.


Hvordan fjerner man ligtorne?

Ligtorne fjernes bedst ved at blødgøre og pleje huden, så ligtornen opløses. Det kan du gøre med en god og plejende creme til hård hud. Andre muligheder er at bruge en pimpsten, ligtorneplaster, en ligtornepen eller at få ligtornen skåret væk hos en fodterapeut. Du bør også kigge på, hvorfor ligtornen overhovedet er opstået. Det kan derfor være nødvendigt at skifte dine sko ud med sko, hvor der er bedre plads til fødderne, eller at bruge indlægssåler i dine sko for at aflaste trykket på fødderne.


Hvordan ser en ligtorn ud?

En ligtorn er en lille rund klump af hård hud. Den har typisk en hård midte, der er omkranset af øm hud. Trykker du på en ligtorn, vil det gøre det ondt. Ligtorne opstår typisk omkring hælen, under forfoden og på spidsen, siden, ovenpå eller mellem tæerne; ofte på lilletåen eller storetåen.


Hvorfor får man ligtorne?

Ligtorne opstår på grund af tryk og friktion. Det får huden til at danne hård hud på overfladen for at beskytte den underliggende hud mod skader. Trykket og friktionen opstår typisk på grund af fodtøjet. Det kan sidde for stramt eller for løst, og skoene kan være for spidse eller for høje. Fodtøjet er altså den største synder, når det handler om ligtorne. Gode, komfortable sko med god plads til fødder og tæer er derfor noget af det bedste, du kan gøre for at forebygge ligtorne.


Hvordan fjerner man hård hud på fødderne?

Hård hud på fødderne fjernes bedst ved at blødgøre fødderne med en god og plejende creme. Husker du at smøre dine fødder ind i en god og nærende creme hver dag, har du en god chance for at undgå hård hud på fødderne eller i hvert fald at minimere forekomsten af hård hud betydeligt.


Anbefalede produkter

Ligtorneolie mod ligtorne
Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser
+15.000 anmeldelser
Normalpris 134,95 kr
Udsalgspris 134,95 kr Normalpris
Ligtorneolie mod ligtorne - Ligtornefjerner med blødgørende og plejende ingredienser
Fodcreme med 10% Urea
Vores bedste fodcreme til tørre fødder med 100% naturlig Tea Tree Oil
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 119,95 kr
Udsalgspris Fra 119,95 kr Normalpris
Fodcreme med 10% Urea - Vores bedste fodcreme til tørre fødder med 100% naturlig Tea Tree Oil