Vink farvel til hælrevner og sprukne hæle
Hælrevner og sprukne hæle er et problem, som mange døjer med. Det gælder både kvinder og mænd. Det kan ikke bare være skæmmende rent kosmetisk, men det kan også være dybt generende. Heldigvis er der gode muligheder for at komme problemet til livs. Bliv her klogere på hælrevner, og hvordan du bedst behandler dem.
Indholdsfortegnelse
Hvad er hælrevner og sprukne hæle?
Hælrevner og sprukne hæle er åbninger i den hårde hud på hælen. Åbningerne viser sig som revner og er ofte lokaliseret på undersiden af hælen. De revnede hæle har hårde kanter, og revnerne kan strække sig dybt ned i huden og forårsage blødninger.
Huden er vores krops største organ. Det er samtidig et stort sanseorgan, fordi du både mærker berøring, tryk og smerte på huden. Med sine tre lag er huden en kompliceret størrelse, der består af overhuden, læderhuden og underhuden. Og det er i disse lag, at hælrevner og sprukne hæle kan give problemer.
Tørre hæle danner ofte hælrevner, der er brud i overhuden (epidermis) på hælen. Ofte er det kun i overhuden, at den tørre hud revner, hvor det er et kosmetisk problem. Men går revnerne helt ned i læderhuden (dermis), medfører revnerne blødninger og smerter, der forværres, når du træder på hælen.
Hælrevner går ikke væk af sig selv, men kræver behandling for at komme problemet til livs. Og særligt hvis revnerne breder sig ned i læderhuden og får huden til at bløde, er der risiko for infektioner og andre komplikationer. Derfor kan det være vigtigt at behandle hælrevnerne i tide.
Hvorfor får man hælrevner og sprukne hæle?
Hælrevner skyldes ofte, at hælene er blevet belastet for meget, og at du har fået stød på hælene. Dine hæle bliver lettere udsat for stød, når du går i sko uden hæl. På den måde er der ikke noget til at beskytte dine hæle, der får slag på vejen og danner tør, hård hud.
Dine hæle belastes fra din kropsvægt. Det sker både, når du står og går. Her strækkes huden en smule, og det belaster dermed huden omkring hælene.
Hvis du samtidig ikke plejer dine fødder rigtigt, bliver huden ofte meget tør – og det er ofte årsag til, at hælrevnerne opstår. Hudens naturlige niveau af fugt bliver ubalanceret, og så bliver huden sårbar og skrøbelig på dine hæle. En dehydreret hud er ikke nær så stærk som en gennemfugtet en af slagsen. Og når den naturlige fugtbalance er brudt, vil dine hæle danne et tykt lag hård hud. Det er en form for forsvarsmekanisme, men den hårde hud hindrer samtidig helingsprocessen.
Overblik over årsager til hælrevner:
- Belastning af huden på hælene. Står du op i en længere periode vil dine hæle blive svært belastet. Det samme gælder, hvis du er overvægtig. Vejer du for meget, vil dine fedtpuder under hælene blive belastet mere, end hvad godt er. Det gør det umuligt for huden at være fleksibel på grund af den store vægt, og så kan der opstå hælrevner.
- Nedsat fugtniveau. Er huden under din fod tør og derfor hård, vil det resultere i en mere sårbar hud. Gennemfugtet hud er mere modstandsdygtig, og mangler huden på dine hæle fugt, vil de derfor være mindre elastiske, så huden lettere sprækker.
- Hyppigt forbrug af vand. Vand udtørrer huden, så den naturlige olie- og fugtbalance forstyrres. Hvis du derfor ofte udsætter dine fødder for vand, eksempelvis hvis du opholder dig længere tid i fugtige miljøer, vil dine hæle ofte blive tørre og risikere at revne.
- Forkert fodtøj. Bruger du forkert fodtøj, der er for småt og klemmer omkring hælene, kan det resultere i belastning på huden – og dermed revner. Går du tilmed ofte i åbne sko, vil det huden omkring hælene også være mere udsat for belastning og risiko for sprukne hæle.
- Genetiske revner. Genetik kan også være en årsag til, at du får revner i dine hæle. Er du fra naturens hånd udstyret med tør, tyk hud på dine hæle, vil du være mere sårbar over for at danne hælrevner.
Hvem rammes oftest af hælrevner?
Hælrevner og sprukne hæle kan ramme folk i alle aldre. Det gælder både mænd og kvinder.
Folk med tendens til tør hud på hælene vil oftere være mere tilbøjelig til at blive ramt af revner på hælene. Det gælder ofte personer, der er genetisk disponeret for tør hud. Men også ældre har tendens til at danne tør og skællet hud. Huden taber nemlig sin elasticitet, som årene går, og derfor er hælrevner et problem hos mange ældre.
Har du eksempelvis et job, hvor du står og går meget – det kan være som frisør, butiksassistent eller et helt tredje erhverv, der medfører, at du ikke sidder meget ned i løbet af en dag – strækker huden sig enormt meget omkring dine hæle, så huden overbelastes og bliver skrøbelig. Derfor er folk med ikke-siddende arbejde også mere udsatte for at få de irriterende hælrevner.
Symptomer på hælrevner
Der er nogle klare symptomer på, at du har hælrevner. Revnede hæle vil i starten føles meget stramme og huden mindre fleksibel. Det er et af de første tegn på, at du er ved at udvikle hælrevner. Det vil ofte ledsages af tør hud, kløe og ikke mindst hård hud. Der kan også komme ømhed og smerter i hælen, efterhånden som huden bliver mere belastet og mindre fleksibel.
Huden bliver både mere hård, men ofte kan den også få en gullig farve, og de tørre, revnede hæle kan efterhånden begynde at skalle. Måske er revnerne i starten ikke ubehagelige, men blot lidt generende. Hvis de dog ikke behandles, kan huden revne endnu mere i dybden, så hælrevnerne begynder at bløde – og det skaber risiko for infektion med bakterier i huden.
Kort overblik over symptomer på hælrevner:
- Huden er stram og mindre fleksibel.
- Hælene klør.
- Huden på hælene er tør og hård.
- Ømhed og smerter – særligt når hælen berøres eller belastes.
- Dine hæle bløder.
Hvilken behandling er der?
For at dine hælrevner ikke skal forværres og gøre det smertefuldt at gå selv korte ture, er det vigtigt, at du behandler med creme til revnede hæle. Med behandling kan du effektivt komme hælrevner og sprukne hæle til livs, så du igen får velplejede og fleksible hæle uden revner og eventuelle smerter.
Creme til hælrevner er den rigtige behandling
Døjer du med tørre og revnede hæle, er vejen frem ikke et fodbad og en fil. Tværtimod udtørrer fodbadet fødder og hæle yderligere. I stedet skal du behandle med en hælcreme. Prøv eksempelvis Heel Repair fra Australian Bodycare, der er en creme specielt udviklet til behandling at tørre hæle med hård hud og revner.
Cremen indeholder masser af aktive ingredienser som Urea og Tea Tree Oil, der effektivt beskytter dine revnede hæle mod bakterieangreb. Samtidig giver cremen masser af fugt og pleje til den sprukne og sårbare hud, så den får mulighed for at genoprette sit naturlige fugtniveau.
Suppler gerne plejen med Australian Bodycares Foot Cream, der med sit indhold af Shea smør, Urea og Tea Tree Oil giver hælene den bedste daglige pleje. Sammen og hver for sig hjælper de med at opløse hår og tør hud, samtidig med at de modvirker dannelse af nye hælrevner.
Den bedste behandling er ganske enkelt creme og en stor portion tålmodighed. For din hud på hælen genopretter ikke sin naturlige balance over natten, det kræver længere tids pleje og behandling med en nærende hælcreme.
Resultatet efter 2 ugers brug af Heel Repair & Foot Cream
Tal med lægen
Hvis generne og hælrevnerne ikke udbedres efter intensiv fugtpleje, er det vigtigt, at du konsulterer din læge. Så kan han eller hun udelukke, at der ligger andre og mere alvorlige sundhedsbelastende årsager til grund for revnerne i din hæl. Og sammen kan I tale om det videre forløb for din behandling.
Forebyggelse af revner i hælen – hvordan gør du?
Ligesom alt andet gælder det, at forebyggelse er den bedste behandling. Det er langt lettere at pleje dine fødder end at skulle reparere skader. Derfor er det også vigtigt, at du dagligt giver dine fødder den rigtige pleje, hvis du vil gøre dit bedste for at undgå hælrevner og ømme, sprukne hæle.
Fugt udenpå og indeni
Det er en god idé at fugte din krop indefra og ud, så du sørger for, at huden ikke dehydrerer og mister fugt. Det gør du ved at drikke masser af vand og samtidig smøre dine fødder og hæle dagligt med en fugtgivende fodcreme. Gør det til en vane at smøre dine fødder med en hælcreme både morgen og aften, så de både hele dagen og natten igennem er gennemfugtede.
Vælg det rigtige fodtøj
Dertil kan du forebygge hælrevner ved at vælge dit fodtøj med omhu. Gå uden om sko, der sidder for løst eller for tæt på din fod. Fodtøjet skal passe til dine fødder – uden hverken at klemme eller føles for store. Du kan også hjælpe dine fødder godt på vej ved at minimere brugen af åbne sko så meget som overhovedet muligt. Med lukkede sko bevarer du bedre fugten i din hud, der heller ikke belastes i samme grad.