Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er sure sko og fodsved?

Sure sko er sko, der lugter dårligt. Så simpelt er det. Den sure lugt kan være intens og gøre det ubehageligt at gå rundt i de sure sko.

Sure sko og fodsved hænger ofte sammen. Fodsved er udtryk for, at du sveder dine fødder. På samme måde som du kan svede under armhulerne, på panden og ryggen, kan du altså også svede dine fødder. Det er et udbredt problem, som de fleste på et eller andet tidspunkt stifter bekendtskab med. Det er ganske enkelt helt uundgåeligt – særligt hvis du dyrker sport eller opholder dig i stærk sol. Skolugt opstår, når fødderne holdes indelukket i det tætpakkede miljø i skoen – og særligt hvis du sveder fødderne.

Fodsved er derfor et ganske udbredt problem for mange. Dog kan fodsved være så udtalt i nogle tilfælde, at det bliver socialt invaliderende for den ramte. Svær fodsved kan påvirke dine daglige aktiviteter på en måde, der gør det svært at opretholde en almindelig hverdag. Fodsved er ikke en decideret sygdom, men en generende tilstand, der påvirkes af ydre omstændigheder.

Du finder produktet her.


Hvor mange har sure sko og fodsved?

Som sagt kender de fleste til at have sure tæer efter en lang dag i tætpakkede sko, hvor fødderne har svedt. Det er helt normalt fra tid til anden. Men når tilstanden bliver invaliderende på en måde, som gør det svært at indgå i sociale sammenhænge og en normal hverdag, er det i stedet en svær form for fodsved, der er tale om.

Tilstanden af svær fodsved rammer omkring 1-2 % af den danske befolkning og er derfor en relativ sjælden tilstand.Hvorfor får man sure sko og fodsved?

Svedige fødder er et problem som alle danskere kender til – og derfor skal du ikke være nervøs for, at der er noget som helst mærkeligt i det. Alle sammen sveder i løbet af et døgn, nogle mere end andre, naturligvis.

Fodsved fra naturens hånd

Årsagen til svedige fødder er derfor helt naturlig, fordi vi alle fra naturens hånd sveder i løbet af en dag – og det gælder også fødderne. Det kan du ikke som sådan lave om på. Dog har du naturligvis mere tendens til at få fodsved, hvis du går i lukkede sko, end hvis du har et par luftige på. Det samme er tilfældet, hvis du dyrker fodbold, håndbold eller en anden sportsgren, hvor du får sved på panden – og dermed også sved på fødderne.

Fodsved som reaktion på stress og følelser

En anden årsag til fodsved – og særligt den svære af slagsen – kan findes i stress og følelsesmæssige påvirkninger. De, der lider af svær fodsved, vil ofte opleve, at fodsveden tager til, når de står i stressede situationer. Det kan være i en eksamenssituation, en lang kø, der gør det umuligt at nå en aftale til tiden og andre lignende eksempler.

Samtidig kan fodsveden udløses af følelsesmæssige reaktioner, hvor du enten bliver meget ked af det, begejstret eller noget helt tredje.

Gammel sved og bakterier giver sure sko

Selvom du sveder dine fødder, behøver dine sko ikke nødvendigvis at være sure. Nyt sved lugter nemlig ikke. Men bliver sveden siddende i skoen, er den ikke længere ny – og gammel sved lugter surt.

Dog er det ikke sveden, der får dine sko til at lugte surt. Derimod er det den smørsyre og bakterier, som opstår ved gammel sved, der får skoene til at lugte fælt. Går du i indelukkede sko, får bakterierne gode betingelser til at formere sig, så den sure lugt opstår.

Svedige fødder og et lukket miljø i skoen kan desuden medvirke, at du udvikler fodsvamp, som også er en generende tilstand.Hvordan behandler du sure sko og fodsved?

Findes der overhovedet en fodsved behandling, der kan få bugt med svedige fødder? Ja, det gør der faktisk. Og du kan benytte flere tiltag for at komme problemet med fodsved og sure sko til livs.

Spray og middel mod sure sko og fodsved

Der er flere måder at afhjælpe svedige fødder og den ofte medfølgende sure lugt i skoene. Med Australian Bodycares Foot Spray, som effektiv får bugt med fodsved og sure tæer, får du en fodspray og sko spray til sure sko, der lugter.

Sprayen modvirker svedige fødder og fæl lugt takket være de antiperspirante egenskaber fra australsk Tea Tree Oil. Den hæmmer og nedsætter svedproduktionen, samtidig med at den mindsker de bakterier, der netop giver den dårlige lugt på tæer og i sko. Sprayen er derfor effektiv til at fjerne lugt fra sko, fordi den både kan sprøjtes på fødder og mindske sved, ligesom den kan sprøjtes direkte på fodsåler og i skoen.

På den måde kan du med en spray til sure sko og fodsved holde dine fødder friske, så du ikke generes af pinlig lugt fra dine svedige tæer.

Suppler gerne med daglig vask af dine tæer – det hjælper med at vaske sveden væk og holde bakterierne på et minimum, så de ikke får de rette betingelser til at skabe den ubehagelige lugt. Smør derudover fødderne ind i en god fodcreme, som styrker hudens balance og modstandsdygtighed over for bakterier. Du kan få en komplet pakke til fodsved og sure sko bestående af en body wash, fodcreme og fodspray fra Australian Bodycare, så du er godt hjulpet på vej, når du vil fodsved og sure tæer til livs.

Pakke mod sure tæer
3 effektive produkter til fødder og sko, der lugter
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 329,95 kr
Pakke mod sure tæer - 3 effektive produkter til fødder og sko, der lugter

Gift mod generende fodsved

Er dine problemer med fodsved så udtalte, at det ødelægger din hverdag, skal der måske kraftigere midler i brug. En anden behandling af fodsved er simpelthen at sprøjte gift ind i mikroinjektioner i hele foden. Det lyder voldsomt, men det er det faktisk slet ikke.

Giften hedder botulinumtoksin, som i daglig tale går under navnet botox. Det er et stof, som over hele verdens bruges til muskelafslappende behandlinger, hvor rynker reduceres effektivt. Men stoffet kan altså også bruges til at få svedkirtlerne i foden til at slappe af og være mindre aktive. Botox sprøjtes ofte ind i små injektioner i fodsål, tæer og føddernes kant og overside. Det er vigtigt, at det er en specialiseret læge, der udfører injektionerne.

Alternativ behandling og gode husråd

Der findes også et hav af gode husråd til bekæmpelse af sure sko og fodsved. Dem kan du få et overblik over her:

  • Vink farvel til sur lugt med eddike. Sure sko og eddike hænger faktisk sammen. For bruger du eddike, får du et naturligt produkt, der kan hjælpe dig af med fodsved og sur lugt. Det gør eddiken takket være sin evne til at balancere hudens pH-værdi, samtidig med at det har antibakterielle egenskaber. Bland varmt vand sammen med eddike i et fodbad og lad blandingen smelte bakterier og lugt væk i løbet af 10 minutter.
  • Fjern lugt fra sko med bagepulver. Bagepulver kan meget mere end at hæve dine kager og dit brød op i ovnen. Det kan også fungere som naturens egen deodorant. Ved at drysse lidt bagepulver på dine fødder og direkte ned i din sko forhindrer du overskydende sved og dermed dannelse af den sure, fæle lugt i sko og på tæer.
  • Put skoene i fryseren og få bugt med lugt. Lægger du dine sko i fryseren sammen med kød, frosne grøntsager og andre frostvarer, kan du faktisk fryse de stinkende bakterier væk. Bakterierne, der forårsager lugten, kan ikke overleve frost, og derfor dør de.
  • Lav desinficerende blanding for at slippe af med lugten. Sure sko og Rodalon er også et godt makkerpar. For laver du en blanding med Rodalon, som du putter på en forstøverflaske, kan du sprøjte det i dine sko og blive lugten kvit.

Forebyggelse af sure sko og fodsved

Der er gode muligheder for at behandle sure sko og fodsved. Men en af de mest effektive behandlingsmetoder er ganske enkelt forebyggelse. Det kan du heldigvis gøre på mange forskellige måder, hvis du vil holde sved og lugt på tæer og i sko væk.

  • Vask dine tæer grundigt. Det giver måske sig selv, men for at holde sved og de lugt-bakterier, der opstår som følge af sveden, væk, skal du være flittig med sæben. Vask dine fødder grundigt hver eneste dag. Og husk tilmed at tørre dem godt, når du forlader badet, så der ikke danner sig bakterier på grund af fugt mellem tæerne.
  • Drys talkum på dine fødder. Inden du tager sokker på, kan du putte en smule talkum på dine fødder. På den måde er du helt sikker på, at al fugten er absorberet, så dine fødder er afkølede og ikke danner kondens i sokkerne.
  • Skift strømper dagligt – og sko jævnligt. Det er vigtigt, at du tager et par rene sokker på hver eneste dag – og ikke mindst at du vasker dine beskidte strømper på minimum 60 grader for at være sikker på, at alle bakterier er dræbt. Undgå også at tage de samme sko på to dage i træk, men variér i stedet mellem dine sko. Så bliver de ikke nær så let sure. Luft dem samtidig efter brug.
  • Undgå kunstige materialer. Syntetiske materialer gør det svært for huden at ånde. Derfor er det en god idé, at du køber strømper lavet af naturlige materialer, så du undgår, at dine fødder bliver indelukkede og ikke kan komme af med fugten.
  • Vælg luftige sko. For at undgå fodsved og sure sko kan det være en idé at vælge sko, der er åbne, eller som er lavet af et materiale, der gør det muligt for dine fødder at ånde.
Pakke mod sure tæer
3 effektive produkter til fødder og sko, der lugter
+15.000 anmeldelser
Normalpris 299,95 kr
Udsalgspris 299,95 kr Normalpris 329,95 kr
Pakke mod sure tæer - 3 effektive produkter til fødder og sko, der lugter