Svamp på tungen – symptomer og behandling af tungesvamp
Indholdsfortegnelse
Hvad er symptomerne på svamp på tungen?
Har du fået svamp på tungen, vil du typiske opdage det ved, at du har en ubehagelig og metalagtig smag i munden. Din smagssans kan også være nedsat.
Typisk vil du se nogle hvide eller gullige belægninger på tungen, og måske også på ganen og indersiden af kinderne, hvis svampen har bredt sig til hele mundhulen.
De hvide eller gullige belægninger kan være en smule hævede, og skraber man dem væk, kan der opstå små sår, der er ømme og bløder let.
Der er også dem, der taler om, at man får en ’bomuldsagtig’ fornemmelse i munden, når man har tungesvamp.
Svamp på tungen kan desuden give en brændende og sviende fornemmelse, der kan blive forstærket af stærk mad og drikke.
Det er heller ikke ualmindeligt at opleve tørhed i munden og at få sprækker i mundvigene, når du har tungesvamp.
Hvis svampen spreder sig til resten af mundhulen og ganen, taler man om mundsvamp. I nogle tilfælde kan svampen også sprede sig til tandkødet, og endda til mandlerne eller svælget, hvor der kan opstå rødme og inflammation.
Søg læge ved mistanke om tungesvamp
Har du mistanke om, at du har fået svamp på tungen, bør du gå til din læge, så du kan blive undersøgt.
Har du i forvejen et svækket immunforsvar, er det særlig vigtigt, at du straks går til din læge, så lægen kan konstatere, om symptomerne skyldes tungesvamp eller noget andet – og så du hurtigt kan komme i behandling.
Din tandlæge vil også kunne konstatere, om du har tungesvamp, eller om symptomerne tyder på noget andet.
Symptomerne på svamp på tungen kan ligne symptomerne på andre sygdomme og lidelser, og derfor er det vigtigt, at du bliver undersøgt.
Undersøgelsen vil typisk bestå i et svampeskrab på tungen, der så dyrkes og undersøges, eventuelt ledsaget af en blodprøve.
Hvad er svamp på tungen?
Svamp på tungen skyldes en infektion med gærsvampen Candida Albicans, der findes naturligt i mundhulens slimhinder hos alle mennesker.
Men sker der en overdreven vækst af svampesporer, for eksempel som følge af svækkelse og nedsat immunforsvar på grund af sygdom eller medicinindtagelse, kan svampeinfektionen give anledning til de symptomer, der generer os.
Normalt vil kroppen selv sørge for, at bakterier, virus og svampe ikke får alt for gode vækstbetingelser, men hvis immunforsvaret er svækket, kan balancen blive forskubbet, og så er det, at for eksempel tungesvamp kan opstå.
Hvordan behandler man svamp på tungen?
Svamp på tungen bør behandles med det samme, for det er meget sjældent, at det vil gå over af sig selv. Men det er også vigtigt at finde årsagen til din tungesvamp, så også årsagen kan blive behandlet.
Skyldes tungesvampen for eksempel en piercing i tungen, er det ikke nok at behandle svampen. Hvis du ikke kan tåle piercingen, vil svampen jo komme igen ret hurtigt, medmindre du får fjernet din piercing.
Oplever du symptomer, der minder om symptomerne på tungesvamp, bør du gå til din læge og få det undersøgt.
Det gælder ikke mindst, hvis du i forvejen har et svækket immunforsvar, for eksempel på grund af sygdom.
Svamp på tungen er generelt en harmløs lidelse, der dog er ubehagelig og selvfølgelig bør behandles. Men har du et nedsat immunforsvar, kan svamp på tungen være en mere alvorlig lidelse, hvis ikke det bliver behandlet, for så kan du risikere, at svampen når at sprede sig til fordøjelsessystemet og luftvejene.
Midler mod svamp på tungen
Har du fået konstateret svamp på tungen, vil du typisk få en recept på svampedræbende medicin. Normalt vil medicinen være en mikstur eller en gel.
I sværere tilfælde kan det være nødvendigt med en svampedræbende tabletbehandling.
Man kan forsøge at afhjælpe problemet ved at skylle munden med et klorhexidin-præparat.
Et gammelt husråd handler om at skylle munden eller pensle/duppe tungen med danskvand med masser af brus. Det anbefales blandt andet til babyer med trøske (svamp) på tungen. Blandt læger er der dog delte meninger om, hvorvidt det har nogen effekt.
Der findes ingen håndkøbslægemidler mod svamp på tungen, så hvis du mistænker svamp på tungen, bør du kontakte din egen læge.
Hvis du har tungesvamp i lettere grad, og i øvrigt er sund og rask, vil det altid være en god idé at begynde med mildere midler mod svamp. De stærkere midler mod tungesvamp kan nemlig have visse bivirkninger.
Her anbefaler vi at bruge Tea Tree Oil mundgel til at modvirke irritation og kløe i munden. Den naturlige Tea Tree Oil er kendt for sin gavnlige virkning mod bakterier, kløe og irritation. Vi anbefaler at bruge mundgelen 1-4 gange dagligt for optimal effekt. Tea Tree smager ikke særlig godt, men smagen forsvinder efter kort tid og den giver en sund og ren følelse i munden. Dette virker også til at modvirke dårlig ånde, når det gøres 3 – 4 gange om ugen.
Den har en lang række virkninger, der er effektive i forhold til symptomer i mundhulen – både for at afhjælpe og som forebyggelse af forskellige gener:
- Den virker effektivt mod irritation i munden.
- Den holder munden ren.
- Den forhindrer dårlig ånde.
- Den holder munden sund og frisk.
- Den modvirker bakterier i munden.
- Den modvirker sprækker i mundvigene.
Hvordan kan man forebygge svamp på tungen?
Har du fået svamp på tungen, er det vigtigt at få det behandlet. Men derudover er det også værd at se på, hvordan du fremover kan forebygge nye udbrud af tungesvamp.
Forebyg svamp på tungen ved at:
- Sørge for at opretholde en god mundhygiejne ved at supplere tandbørstningen med en børstning af tungen og mundhulen med en blød tandbørste.
- Undgå tobaksrygning.
- Sørge for at undgå – eller i hvert fald nedsætte dit forbrug af – sukker, søde sager og sodavand.
- Sørge for altid at skylle munden med vand, hvis du har brugt en inhalationsspray med binyrebarkhormon.
Hvordan smitter svamp på tungen?
Svamp kan smitte, men svamp på tungen er ikke den mest smitsomme type. Svamp på tungen smitter ikke ved almindelig fysisk kontakt og heller ikke ved kys. Babyer med svamp på tungen og i munden kan dog smitte deres mor med svamp på brystvorterne ved amning. Og babyer kan blive smittet med svamp under fødslen, hvis deres mor har svamp i skeden.
Generelt er de fleste sunde og raske mennesker ikke så modtagelige for en svampeinfektion, som svækkede mennesker med et nedsat immunforsvar er, men det er dog ikke nogen helt sikker regel.
I de fleste tilfælde opstår svamp på tungen altså, fordi der af en eller anden grund er sket en ændring i kemien i mundhulen, og ikke fordi vi er blevet smittet. Ændringen giver svampene gode vækstbetingelser, og så kan svampene begynde at genere os.
Hvorfor får man svamp på tungen?
Årsagen til svamp på tungen vil altid være en ændring af kemien i mundhulen.
Så længe vi har en naturlig balance mellem de ’gode’ og de ’dårlige’ bakterier og svampe, vil vi ikke opleve gener. Det er først, når balancen forskubbes, at vi oplever symptomer og gener.
Bakteriebalancen forskubbes som oftest ske hos mennesker, der i forvejen har et svækket immunforsvar, og det kan der være mange forskellige årsager til.
Nogle af de hyppigste årsager til svamp på tungen er:
- Antibiotika/penicillin.
- Inhalationsspray med binyrebarkhormon.
- Sukkersyge.
- Vitaminmangel eller blodmangel.
- Nedsat spytdannelse.
- Brug af tandprotese.
- Stofskiftesygdomme eller immundefekter.
- Svækkelse/nedsat immunforsvar hos kræftpatienter i behandling med kemoterapi eller strålebehandling.
- Svækkelse/nedsat immunforsvar hos aids- og hiv-patienter.
- Rygning.
- Stofmisbrug.
- Stress eller forkert kost.
- Piercing i tungen.
- Dårlig mundhygiejne/dårlig tandprotesehygiejne.
- Stort og hyppigt indtag af sukker, søde sager og sodavand.
Nogle af de hyppigste årsager til tungesvamp er brug af inhalationsspray med binyrebarkhormon, behandling med antibiotika, brug af tandprotese og sukkersyge.
Er du i risikogruppen for at udvikle tungesvamp, kan det derfor være en god idé at tænke over, hvordan du selv kan forebygge og minimere risikoen for at få svamp på tungen.
Bruger du for eksempel en inhalationsspray, er det vigtigt at skylle munden grundigt efter brug. Får du antibiotika, så vær opmærksom på symptomerne, så du hurtigt kan komme i behandling.
Bruger du tandprotese, så få tandlægen til at vise dig, hvad du selv kan gøre for at holde en god mundhygiejne.
Og har du sukkersyge, så sørg for at kontrollere det godt, så dit spyt ikke er for sukkerholdigt.
For mennesker, der i øvrigt er sunde og raske mennesker, vil tungesvamp som regel være helt ufarlig. Det kan derimod være mere alvorligt for mennesker, der i forvejen er svækkede. Hos dem er det ekstra vigtigt straks at komme i behandling, så svampen ikke spreder sig til fordøjelsessystemet og luftvejene.
Kan babyer få svamp på tungen?
Det er meget almindeligt, at babyer får svamp på tungen og i munden. Hos små børn kalder man tungesvamp trøske. Det viser sig som hvide belægninger på tungen og eventuelt også på gummerne og indersiden af kinderne.
Lettere tilfælde af trøske vil i nogle tilfælde gå over af sig selv, men i sværere tilfælde kan det genere og gøre det svært og ubehageligt for barnet at spise. Under alle omstændigheder er det en god idé at behandle trøsken, så det ikke bliver værre.
Det anbefales ofte at behandle lette tilfælde af trøske med en vatpind dyppet i kamillete eller danskvand med brus. Der er dog delte meninger om effekten. Virker det ikke, kan du få et svampemiddel hos din læge eller på apoteket.
Er du i tvivl om, hvorvidt belægningerne på tungen er trøske eller blot mælkerester, kan du skrabe forsigtigt i dem. Kan du skrabe dem væk, er det mælkerester. Bliver de siddende, er det trøske.
Har barnet fået trøske, er der stor risiko for, at det smitter moderen ved amning. Af den grund er det også vigtigt at få behandlet svampen.
Når babyer let kan få svamp på tungen eller trøske, skyldes det sandsynligvis, at deres immunforsvar endnu ikke er så godt udviklet, og derfor er de mere modtagelige for en svampeinfektion.
FAQ om svamp på tungen
Hvorfor får man svamp på tungen?
Der kan være mange forskellige årsager til, at du har fået svamp på tungen. Det kan blandt andet opstå efter en antibiotikabehandling, ved brug af inhalationsspray med binyrebarkhormon, hos sukkersygepatienter, ved brug af tandprotese, hos rygere, eller hvis du har en piercing i tungen. Generelt rammer tungesvamp oftere mennesker, der i forvejen har et nedsat immunforsvar på grund af medicin eller sygdom.
Hvordan ser tungesvamp ud?
De typiske symptomer på tungesvamp er hvide eller gullige belægninger på tungen, ofte ledsaget af en ubehagelig og metalagtig smag i munden (og måske endda en ’bomuldsagtig’ fornemmelse i munden). Smagssansen kan også være nedsat. Belægningerne kan være en smule hævede, og forsøger man at skrabe dem væk, kan der opstå små sår, der er ømme og bløder let. Belægningerne kan brede sig til ganen og indersiden af kinderne.
Er svamp på tungen farligt?
For mennesker, der i øvrigt er sunde og raske, er svamp på tungen normalt en ufarlig lidelse. Men tungesvamp bør behandles, da det sjældent vil forsvinde af sig selv. For mennesker, der for eksempel på grund af sygdom eller medicinsk behandling har et nedsat immunforsvar, kan tungesvamp derimod være mere alvorligt, hvis det ikke behandles med det samme. Risikoen er, at det kan brede sig til andre dele af kroppen, blandt andet fordøjelsessystemet og luftvejene.
Hvor hurtigt forsvinder svamp på tungen?
Det er meget forskelligt, hvor hurtigt du kan slippe af med svamp på tungen. Det afhænger meget af, hvor længe du har haft svamp på tungen, og hvor udbredt det er. Normalt vil du allerede opleve en forbedring efter nogle dages behandling med et svampedræbende middel, men der kan gå længere tid. Og som oftest vil du skulle fortsætte med behandlingen i flere uger.