Hvordan ser en sund tunge ud?
En sund tunge har en klar lyserød farve og er dækket af små, korte strå, der ligner hår. De små strå kaldes for papiller, og det er dem, som giver tungen en lidt ru overflade.
Mellem papillerne kan sidde madrester, døde hudceller og andet skidt – længst tilbage på tungen er mellemrummene størst, så her kan sidde mest affald og bakterievækst.
Den sunde tunge har ingen pletter, knuder eller knolde, men er jævn på sin egen ru facon.
Din tunge er en af dine vigtigste muskler i kroppen. Det er den, der sikrer dig alle smagsindtryk fra mad og drikke, samtidig med at den hjælper dig med at synke. Og det er ikke mindst den, der gør dig i stand til at udtrykke dig gennem ord. Uden den ville du ikke kunne tale.
Tungen er derfor helt speciel – og derfor er der endnu større grund til at holde den sund.
Hvordan kan du behandle og forebygge belægning på tungen?
Døjer du med belægning på tungen, er der heldigvis hjælp af hente.
Skyldes den hvide tunge døde hudceller og bakterier, handler det generelt om at holde en god og sund mundhygiejne. Det gør du blandt andet ved enkle tiltag i hverdagen:
- Børst dine tænder grundigt. Eksempelvis med Australian Bodycares Tea Tree Oil-tandpasta, der effektivt hjælper med at modvirke bakterier og sikre en ren og frisk mund.
- Brug tandtråd mellem tænderne, hvor tandbørsten ikke kan nå ind.
- Skyl munden i Mouth Wash, som er en mundskyllevæske med effektiv virkning på bakteriedannelse og dårlig ånde.
- Afslut mundplejen med en tungeskraber, der skraber tungen fri for døde hudceller og bakterier.
Har du fået svamp på din tunge, kræver det en god mundhygiejne og målrettede midler direkte på tungen. Vores mundgel kan anvendes mod svamp på tungen, da den har effektive bakteriebekæmpende egenskaber.
For at få mest effekt ud af gelen, bør du bruge den minimum én gang om dagen og gerne op til fire gange dagligt. Tryk 2 cm gel ud på din finger eller tandbørste og fordel på din tunge.
Du skal ikke skylle gelen af, og du bør også undgå at drikke eller spise 30 min efter for at sikre mest effekt.
3 gode råd til at forebygge hvid belægning på tungen
- Sørg altid for at børste tænder og tunge grundigt to gange om dagen for at børste bakterier væk.
- Drik rigeligt med væske i løbet af dagen, så du undgår at blive dehydreret. Vand er godt – både for hud, tunge og generel velvære.
- Drop cigaretterne, hvis du ryger. Rygning er med til at forringe mundens egne betingelser for at opretholde et sundt miljø i munden.
Hvorfor får du hvid belægning på tungen?
En hvid eller gullig tunge kan skyldes flere forskellige årsager. Nogle er harmløse, mens andre kræver lidt større opmærksomhed.
Dårlig mundhygiejne
Får du ikke børstet tænderne inden sengetid, og når du står op? Eller husker du børstning af tænderne, men glemmer tungen?
Dårlig mundhygiejne er en af de mest almindelige årsager til, at din tunge bliver hvid, og at der lægger sig en belægning på den.
For lidt væske og dehydrering
Sørger du for at få tilstrækkeligt med væske i løbet af en dag? Hvis du ikke drikker nok og derfor har et for lavt væskeindtag, kan det give hvid belægning på tungen.
Hvis du opdager, at du har en hvid tunge, og du samtidig finder ud af, at du ikke drikker nok, kan dehydrering være årsagen til udseendet af din tunge.
Ophobning af døde hudceller
Viser der sig hvide belægninger på din tunge, kan det skyldes, at døde hudceller ophober sig på den.
Mellem papillerne kan de døde hudceller sætte sig fast. Og når de gør det, kan de give tungen den særlige hvide eller gullige farve.
Rygning
Har du opdaget hvide belægninger på din tunge? Og er du ryger?
Ryger du, risikerer du også at få en hvid tunge. Rygning påvirker i høj grad miljøet i din mund, og derfor kan det vise sig som en hvid-gullig farve på din tunge.
Infektioner
En svampeinfektion med candidasvamp kan give belægning på tungen. Det gælder både for voksne og børn. Når infektionen findes i munden, kaldes den for trøske.
For voksne opstår infektion som oftest, hvis du har svækket immunforsvar, ligesom det er en almindelig bivirkning, hvis du er syg eller tager medicin som for eksempel antibiotika.
En svampeinfektion på tungen kan ramme alle aldre – dog er den mest udbredt hos ældre, mindre børn og gravide.
Glossitis
Oplever du hvide belægninger på din tunge, kan årsagen være glossitis, der er en betændelsestilstand i tungen. Tungen svulmer typisk op og belægges med hvide pletter.
Det skyldes som oftest, at du er allergisk over for en særlig type mad eller lægemiddel, at din krop er i hormonel ubalance, eller at du mangler B12-vitamin.
Oral lichen planus
Lider du af hudsygdommen oral lichen planus, der kan vise sig flere steder på kroppen, kan det give din tunge et karakteristisk udseende med hvide streger og netmønster.
Samtidig kan tungen blive ramt af ømhed og røde sår.
Kræft og andre sygdomme
Døjer du med hvide belægninger på tungen, og er den samtidig hævet, kan det vise sig at være dine nyrer, der er i ubalance.
Andre alvorlige årsager kan være tidlige tegn på kræft i mundhulen, hvor hvid belægning er et af dem.
Hvornår er det et problem?
Din tunge er en sladrehank. Den fortæller nemlig, hvordan kroppen har det. Derfor kan tungen også være din bedste ven, så du opdager tidlige tegn på sygdom.
Den hvide belægning bliver oftest et problem, hvis den opstår i kombination med andre symptomer. Derfor er det vigtigt altid at opsøge en læge eller tandlæge, hvis du er det mindste i tvivl om, hvad belægningen skyldes.
I kølvandet på den hvide belægning kan også opstå mere harmløse konsekvenser end sygdom. Det kan eksempelvis være dårlig ånde, som ikke er farligt, men ikke desto mindre til stor gene – både for dig og dem omkring dig.