Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvorfor skal man bruge en tungeskraber – virker det?

Det korte svar er: Ja, det virker.

Det er normalt at have bakterier i munden. Men når de nedbryder madrester og døde overfladeceller fra mundslimhinden, udløses svovlbrinte, methylmercaptan og andre svovlholdige luftarter som biprodukt. Og det lugter slemt.

En tungeskraber – også kaldet en tungerenser – kan først og fremmest hjælpe dig med at bekæmpe den dårlige ånde, fordi du fjerner belægninger og bakterier, der sidder på tungens overflade. 

Tungens overflade er rillet og furet, hvor de ujævne overflader er gode for bakterierne at sætte sig fast på. Og fordi bakteriernes affaldsstoffer kan afgive ubehagelige lugte, får du dårlig ånde til gene for dig selv og dine omgivelser.

En tungeskraber kan også hjælpe på andre ting, der kan påvirke din hverdag. Det kan du blive klogere på herunder. 

Forbedrer smagsoplevelsen, når du spiser

Når du børster tungen, kan du komme til at smage mere, når du spiser.

Hvis du har meget belægning på tungen, kan det resultere i, at du mister smagsoplevelser, når du spiser god mad. Bakterier, madrester og døde hudceller kan påvirke dine smagsløg og give dig en dårlig oplevelse.

Skraber du belægning af tungen, kan du derfor forbedre din smagssans og bedre skelne mellem søde, sure, salte og bitre smage.

Forebygger tandsygdomme

De dårlige bakterier på tungen kan sprede sig til dine tænder – og det kan resultere i en slem tandkødsbetændelse, der kan føre til andre tandsygdomme som paradentose

Udover ubehag og smerter er det heller ikke en billig fornøjelse at skulle sidde i tandlægestolen for at få problemet ordnet. Men det kan du heldigvis også forebygge ved regelmæssigt brug af en tandrenser.


Hvordan bruger man en tungeskraber?

Det er let at bruge en tungeskraber. Og det er også let at se, hvor meget tungen trænger. Er bakteriekolonierne blevet for store, kan det danne en hvidgullig belægning – med en tungeskraber kan du skrabe belægningen af og sikre en god mundhygiejne.

Du skal blot følge følgende trin:

  1. Stil dig foran spejlet, åbn munden og stik tungen ud så langt, du kan
  2. Placer den afrundede ende af din tungeskraber bagerst på tungen. Kan du mærke din brækrefleks, kan du starte langsomt længere fremme og prøve at gå bagerst igen, når tungen er vant til fornemmelsen.
  3. Træk skraberen langsomt fremad mod din tungespids – det er vigtigt at skrabe bagfra og frem og ikke omvendt.
  4. Gentag bevægelsen cirka otte gange eller efter behov – indtil du kan mærke, at du har skrabet hele overfladen. Husk at skylle skraberen inden hver gentagelse, så du får fjernet belægningen, inden du skraber igen.
  5. Vask din skraber med varmt vand, så den er klar til næste brug. Tør den og placér den et tørt og rent sted. 

Vær obs på at børste langt tilbage på tungen

Når du bruger skraberen, er det vigtigt at komme langt tilbage på tungen, fordi den største koncentration af bakterier typisk sidder bagerst, hvor de bliver mindre forstyrret. Derfor bør du række tungen så godt ud som muligt, når du børster den, så det er lettere at børste al belægning væk.

Brug gerne tungerenseren hver morgen, inden du børster tænderne. Men husk at børste forsigtigt med tungeskraberen, så du ikke skader tungens overflade. 

Tungeskraber til belægning og bakterier i munden
Renser tungen og minimerer risikoen for dårlig ånde
+15.000 anmeldelser
Normalpris 79,95 kr
Udsalgspris 79,95 kr Normalpris
Tungeskraber til belægning og bakterier i munden - Renser tungen og minimerer risikoen for dårlig ånde

Supplér med andre renseprodukter

Du kan med fordel bruge din tandrenser som supplement til andre produkter, der hjælper dig med at holde en god mundhygiejne. Selvom det er effektivt at bruge skraberen alene, er det endnu mere effektivt at bruge den med andre produkter, hvis du vil din dårlige ånde til livs.

Udover en god tandpasta til at børste tænderne (og tungen) kan en god mundskyl også være et godt supplement til din tungeskraber. 

Nogle tunger er mere ujævne og har dybere kløfter. Det kan gøre det sværere at holde tungen ren. Hvis det er tilfældet med dig, kan du købe mundskyl, der styrker mundens forsvar mod dårlige bakterier.

Start kit – 5 mundprodukter
Startpakke til god mundhygiejne og pleje ved paradentose og dårlig ånde
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 424,95 kr
Startpakke til god mundhygiejne og pleje ved paradentose og dårlig ånde

FAQ

Hvad gør en tungeskraber?

En tungeskraber er et godt redskab til at opretholde en god mundhygiejne. Den bruges til at skrabe tungen ren for bakterier, svampe og madrester, der kan være årsag til dårlig ånde. 


Er det godt at bruge tungeskraber?

Ja, fordi det fjerner skadelige bakterier fra tungen og hjælper dig med at holde munden sund og ren. Bruger du den dagligt, kan du reducere mængden af skadelige bakterier, der kan give dårlig ånde og i værste tilfælde nedbryde dine tænder. 


Hvor køber man tungeskraber?

Du kan købe din tungeskraber hos Australian Bodycare, på apoteket, i enkelte butikker og på diverse hjemmesider på internettet. 


Kan man skrabe tungen?

Ja, du kan godt skrabe tungen. Men selvom du tænker, det lyder farligt, så er det ikke det samme som at skrabe hår på kroppen. I stedet for en barberkniv til at skrabe skæg og hår på benene er en tungeskraber en lille bue i metal eller plast, der gnides over tungens overflade. 


Hvor tit skal jeg børste min tunge?

Du kan med fordel børste din tunge hver morgen, inden du børster tænder. Så sikrer du en mere grundig rengøring og opretholder tandsundheden. For at sikre endnu mere regelmæssig rensning kan du også gøre det om aftenen - så du kommer op på to gange om dagen.

Start kit – 5 mundprodukter
Startpakke til god mundhygiejne og pleje ved paradentose og dårlig ånde
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 424,95 kr
Startpakke til god mundhygiejne og pleje ved paradentose og dårlig ånde