Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er symptomerne på svamp i munden?

Svamp i munden er en svampeinfektion i mundhulens slimhinder. Symptomerne er hvide eller gullige belægninger på tungen, ganen og indersiden af kinderne. Belægningerne kan være let hævede. Hvis man skraber i dem, kan der opstå små sår, der er ømme og bløder let.

I nogle tilfælde kan svampen sprede sig til tandkødet, mandlerne eller svælget, og der kan opstå rødme og inflammation.

Svamp i munden kan give en brændende og ubehagelig følelse i mund og svælg. Det er også almindeligt at opleve en ubehagelig metalsmag i munden eller bare en generel dårlig smag, tørhed i munden og at få sprækker i mundvigene.

Har du mistanke om, at du har fået svamp i mundhulen, bør du opsøge din læge, så du kan blive ordentligt undersøgt. Det gælder i særlig grad for dig, der i forvejen har et svækket immunforsvar.

Symptomerne på mundsvamp kan forveksles med symptomer på andre sygdomme og lidelser, derfor er det vigtigt, at du bliver undersøgt. Din læge (eller tandlæge) vil altid kunne fastslå, om der er tale om mundsvamp, eller om symptomerne skyldes noget andet.

Lægen vil typisk foretage et svampeskrab i munden, der så dyrkes og undersøges, og/eller tage en blodprøve.

Mundgel til mundpleje
Gel til daglig pleje ved mundtørhed og tandkødsproblemer
+15.000 anmeldelser
Normalpris 109,95 kr
Udsalgspris 109,95 kr Normalpris
Mundgel til mundpleje - Gel til daglig pleje ved mundtørhed og tandkødsproblemer

Hvad er svamp i munden?

Svamp i munden kaldes også mundsvamp, mundhulesvamp, svamp i mundhulen eller candida-svamp, og hos små børn kalder man det trøske. På lægesprog kaldes mundsvamp oral candidose.

Svamp i munden skyldes gærsvampen Candida Albicans, der findes i små mængder hos alle mennesker. Vi har generelt svampesporer overalt på huden og kroppen – og i vores omgivelser. Det er helt naturligt.

Men når der sker en overdreven vækst af svampesporer, begynder de at genere os, og så siger man, at man har fået svamp.

Normalt sørger kroppen selv for at skabe en balance, så bakterier, virus og svampe ikke får alt for gode vækstbetingelser, men hvis immunforsvaret er svækket, for eksempel på grund af medicin eller sygdom, kan der lettere opstå en svampeinfektion som mundsvamp.

Det er bestemt ikke rart at have svamp i munden, og derfor bør det altid behandles. Hos mennesker med et nedsat immunforsvar er det i særlig grad vigtigt straks at få fastslået, om symptomerne skyldes svamp, eller om de skyldes noget helt andet.


Hvordan behandler man svamp i munden?

Svamp i munden skal altid behandles med det samme, for det er en ubehagelig lidelse, der sjældent vil gå over af sig selv.

Men derudover er det ikke mindst vigtigt at finde årsagen til mundsvampen, så årsagen også kan blive behandlet – ellers vil du snart få nye udbrud af svamp i munden.

Har du mistanke om, at du har svamp i munden, eller er du i tvivl om, hvad symptomerne skyldes, bør du gå til din læge og få det undersøgt.

Det er i særlig grad vigtigt at opsøge læge, hvis du i forvejen har et nedsat immunforsvar, for eksempel på grund af sygdom, alderdom eller medicinindtag.

Årsagen til symptomerne kan være svamp i munden, men det kan også være symptomer på noget andet, og derfor bør du lade en læge kigge på det.

Midler mod svamp i munden

Den typiske behandling mod svamp i munden vil være med et anti-svampemiddel; som kun fås på recept. Medicinen fås enten som mikstur eller gel.

I nogle tilfælde kan det også hjælpe at skylle munden med et klorhexidin-præparat. I sværere tilfælde kan det være nødvendigt med en tabletbehandling.

Ved lettere tilfælde af mundsvamp, vil det altid være en god idé at forsøge med mildere midler og eventuelt naturmidler først, da de stærkere midler mod mundsvamp kan have visse bivirkninger.

Her anbefaler vi at bruge en mundgel med Tea Tree Oil til at modvirke irritation og kløe i munden. Den naturlige Tea Tree Oil er kendt for sin gavnlige virkning mod bakterier, kløe og irritation. Tea Tree smager ikke særlig godt, men smagen forsvinder efter kort tid og den giver en sund og ren følelse i munden. Dette virker  også til at modvirke dårlig ånde, når det gøre 3 – 4 gange om ugen.

Den har en lang række virkninger, der er effektive i forhold til symptomer i mundhulen – både for at afhjælpe og som forebyggelse af forskellige gener:

 • Den virker effektivt mod irritation i munden.
 • Den holder munden ren.
 • Den forhindrer dårlig ånde.
 • Den holder munden sund og frisk.
 • Den modvirker bakterier i munden.
 • Den modvirker sprækker i mundvigene.

Har fået svamp i munden, skal det først og fremmest behandles. Men når du er sluppet af med svampeinfektionen, kan det jo være meget godt at kigge på, hvad du måske selv kan gøre for at forebygge, at det kommer igen.

Tal eventuelt med din læge eller tandlæge om, hvad du bedst kan gøre for at forebygge nye tilfælde af svamp.

Har du for eksempel tandprotese, kan du måske have brug for en ny protese, der sidder bedre, og derudover kan tandlægen fortælle dig, hvordan du bedst opretholder en god mundhygiejne, når du har protese. Og har du for eksempel sukkersyge, kan det være, at du skal have din sukkersyge bedre kontrolleret.

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil

Hvordan kan man forebygge svamp i munden?

Der er selvfølgelig flere af årsagerne til svamp i munden, som du ikke selv har indflydelse på, men i nogle tilfælde kan du godt selv gøre noget for at forebygge og mindske risikoen for en ny svampeinfektion:

 • Du kan sørge for at opretholde en god mundhygiejne ved at supplere tandbørstningen med en børstning af tungen og mundhulen med en blød tandbørste.
 • Du kan undgå tobaksrygning.
 • Du kan sørge for at undgå – eller i hvert fald nedsætte dit forbrug af – sukker, søde sager og sodavand.
 • Du kan sørge for altid at skylle munden med vand, hvis du har brugt en inhalationsspray med binyrebarkhormon.

Smitter svamp i munden?

Nogle typer svamp kan smitte, mens andre typer svamp ikke smitter. Fodsvamp er for eksempel en af de svampeinfektioner, der let smitter, mens mundsvamp ikke er nær så smitsom.

Svamp i munden smitter generelt ikke ved almindelig fysisk kontakt og heller ikke ved kys.

I de fleste tilfælde skal du have et nedsat immunforsvar og være modtagelig for smitte for at blive smittet med mundsvamp.

Babyer med svamp i munden kan dog smitte deres mor på brystvorterne med svamp ved amning. Og babyer kan blive smittet med svamp under fødslen, hvis deres mor har svamp i skeden.

Når babyer relativt let kan få mundsvamp, eller trøske som det kaldes hos dem, skyldes det sandsynligvis, at deres immunforsvar endnu ikke er så godt udviklet, og de er derfor mere modtagelige for en svampeinfektion.

De fleste mennesker vil dog sjældent få svamp i munden, fordi de er blevet smittet af andre. Svampeinfektionen vil derimod opstå, fordi der af en eller anden grund er sket en ændring i kemien i mundhulen, og svampene derfor har fået for gode vækstbetingelser.


Hvorfor får man svamp i munden?

Svamp i munden opstår, hvis kemien i mundhulen har ændret sig; det vil sige, hvis den naturlige balance af mikroorganismer er blevet forstyrret. Det vil typisk ske hos mennesker med et svækket immunforsvar.

Sunde og raske mennesker vil sjældent få mundsvamp, og skulle det alligevel ske for dem, vil det som regel være helt ufarligt.

Mundsvamp rammer altså særligt mennesker, der har et svækket immunforsvar. Og for dem kan mundsvamp være farlig, hvis ikke det bliver behandlet.

I visse tilfælde kan svampen så nå at sprede sig til fordøjelsessystemet og luftvejene, hvilket kan være alvorligt.

Hvad er årsagerne til svamp i munden?

Der kan være mange forskellige årsager til, at du har fået svamp i munden. Men fællesnævneren for dem alle handler om, at den naturlige balance mellem ’gode’ og ’dårlige’ bakterier og svampe af en eller anden grund er blevet forstyrret.

Medicinsk behandling med antibiotika/penicillin er for eksempel en af de hyppigste årsager til mundsvamp, og det skyldes, at medicinen slår bakterier ihjel, men ikke svampe, og det betyder, at svampene så får ekstra gode vækstbetingelser.

Nogle af de hyppigste årsager til svamp i munden er:

 • Antibiotika/penicillin.
 • Inhalationsspray med binyrebarkhormon.
 • Sukkersyge.
 • Vitaminmangel eller blodmangel.
 • Nedsat spytdannelse.
 • Brug af tandprotese.
 • Stofskiftesygdomme eller immundefekter.
 • Svækkelse/nedsat immunforsvar hos kræftpatienter i behandling med kemoterapi eller strålebehandling.
 • Svækkelse/nedsat immunforsvar hos aids- og hiv-patienter.
 • Rygning.
 • Stofmisbrug.
 • Stress eller forkert kost.
 • Piercing i tungen.
 • Dårlig mundhygiejne/dårlig tandprotesehygiejne.
 • Stort og hyppigt indtag af sukker, søde sager og sodavand.

FAQ om svamp i munden


Kan svamp i munden smitte?

Svamp i munden kan smitte, men smitter ikke ved for eksempel kys. Generelt kan mundsvamp smitte, men gør det ikke nødvendigvis. Svamp i munden rammer oftest mennesker med et nedsat immunforsvar. Små børn med svamp i munden kan dog smitte deres mor på brystvorterne ved amning. Og babyer kan blive smittet med svamp fra deres mor ved fødslen, hvis moderen har svamp i skeden.


Hvad er svamp i munden?

Svamp i munden kaldes også mundsvamp, og hos børn trøske. Det er en svampeinfektion, der skyldes gærsvampen Candida Albicans. Den viser sig blandt andet som hvide belægninger på tungen, ganen og indersiden af kinderne. Ofte ledsages belægningerne af en grim og metalagtig smag i munden. Når man får mundsvamp, skyldes det, at der er sket en ændring i mundhulens kemi.


Hvorfor får man svamp i munden?

Svamp i munden kan opstå af flere forskellige årsager. Mundsvamp rammer oftest mennesker med et nedsat immunforsvar på grund af sygdom eller svækkelse. Det kan også skyldes for eksempel rygning, brug af tandprotese, en piercing i tungen, medicinbehandling eller penicillinbehandling. Nyfødte børn er desuden i risikogruppen, hvis deres mor har svamp i skeden.


Hvordan får man svamp i munden?

Svamp i munden skyldes altid, at der er sket en ændring i mundhulens kemi. Vi har alle mikroorganismer og svampe i kroppen; det er helt ufarligt og ganske normalt. Men hvis den naturlige balance bliver forstyrret, kan der opstå en svampeinfektion. Det vil hyppigst ramme mennesker, der i forvejen har et nedsat immunforsvar.


Kan svamp i skeden smitte til munden?

Svamp i skeden og svamp i munden skyldes den samme Candida-gærsvamp, og det er en svampeinfektion, der kan smitte. Hvis du er gravid og har svamp i skeden, kan du give den videre til dit barn ved fødslen, så barnet dermed udvikler svamp i munden. Du bør derfor altid sørge for at få behandlet en svampeinfektion, så du ikke bringer smitten videre.


Hvor lang tid varer svamp i munden?

Hvis man får svamp i munden, er det vigtigt, at det, der har udløst svampeinfektionen, bliver behandlet. Sker det, og sørger du også for at behandle din svampeinfektion i munden, vil du normalt være fri for symptomer i løbet af nogle dage, men det kan tage op til flere uger, og normalt skal du fortsætte med behandlingen, efter at symptomerne er væk. Lette tilfælde af mundsvamp er hurtigere at behandle end sværere tilfælde.


Gør svamp i munden ondt?

Svamp i munden kan være smertefuld og bør derfor altid behandles. Symptomerne kan være en svidende og brændende fornemmelse. Det er heller ikke unormalt at opleve en metalagtig smag i munden, tørhed i munden og at få røde og smertefulde sprækker i mundvigene


Hvor hurtigt forsvinder svamp?

Svamp vil sjældent forsvinde af sig selv uden behandling, så derfor er det vigtigt at komme hurtigt i behandling for svampeinfektionen, så du slipper af med generne. Når du behandler svampeinfektionen – og det, der har udløst infektionen – vil du normalt være fri for svamp i løbet af nogle dage eller eventuelt få uger. Behandlingstiden afhænger af, hvor svær en svampeinfektion, du har.


Kan man selv behandle svamp i munden?

Der findes ikke nogle antisvampemidler i håndkøb til brug ved svamp i munden, derfor er det en god ide at søge egen læge. Dette gælder også hvis du i forvejen har et svækket immunforsvar, så du kan få undersøgt symptomerne, så lægen kan fastslå, om de skyldes svamp eller måske noget helt andet. Udover behandling er der flere ting, du selv kan gøre for at forebygge nye udbrud af mundsvamp.

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil