Sådan slipper du af med mundtørhed
Døjer du med tørhed i munden, er du langt fra alene. Mange har gener med tørhed i munden – og er du én af dem, kan du heldigvis gøre noget ved det.
Få her indblik i, hvorfor du bliver tør i din mund, og hvad du kan gøre ved problemet.
Indholdsfortegnelse
Hvordan kan mundtørhed forebygges og behandles?
Det er vigtigt, at du behandler og forsøger at forebygge mundtørhed for at sikre de bedste betingelser for en sund mund.
Men hvilke midler mod mundtørhed skal du bruge?
Sørg for god mundhygiejne
Det er først og fremmest vigtigt altid at holde en god og sund mundhygiejne.
Børst dine tænder to gange om dagen – morgen og aften. Hverken mere eller mindre. Børster du for meget, vil det slide for meget på både tænder og tandkød.
Sørg for at bruge en blød tandbørste og undgå for hårdt tryk under børstningen, det kan lede til blottede tandhalse.
Brug tandtråd mellem tænderne de steder, hvor tandbørsten ikke kan nå ind. Her sidder mange madrester, som skal fjernes, før de gør skade på dine tænder.
Skyl eventuelt munden i en mundskyl for at sikre en ren og frisk ånde.
En sund mund har glatte tænder, lyserødt tandkød og en frisk ånde.
Smør munden med mundgel
Når du for alvor har problemer med mundtørhed, kræver det de rette midler. Brug eksempelvis Australian Bodycares Mouth Gel, der er specielt udviklet mod den tørre fornemmelse i munden.
Mundgelen indeholder den aktive ingrediens Tea Tree Oil, som har en bakteriehæmmende effekt, mens Panthenol og Allantoin begge modvirker den tørre fornemmelse i munden takket være deres fugtgivende egenskaber.
For at komme generne til livs bør du bruge gelen 1-4 gange dagligt – alt afhængigt af problemets omfang. Du behøver ikke børste tænder inden, men det er en god idé at skylle munden i vand, før du påfører gelen.
Tryk cirka to cm ud på din tandbørste eller finger og fordel på tænder, tunge og tandkød. Drik eller spis ikke 30 minutter efter, at du har brugt mundgelen – så får du den største effekt.
Sugetabletter og sprays
Der findes forskellige sugetabletter, sprays og tyggegummi på markedet, som er udviklet til at afhjælpe mundtørhed.
De forskellige midler mod mundtørhed har en spytstimulerende effekt, så den øgede mængde spyt hjælper med at reducere den tørre fornemmelse i munden.
OBS: Tal altid med din læge eller tandlæge, hvis din mundtørhed ikke forsvinder. Det er vigtigt at få gjort noget ved problemet, så det ikke udvikler sig til sundhedsskadelige problemer.
5 gode råd til at undgå og forebygge mundtørhed
- Drik rigeligt med vand – gerne 2-3 liter dagligt.
- Undgå sukkerholdige fødevarer.
- Drop cigaretterne – de giver i sig selv en tør fornemmelse i munden.
- Reducer dit alkoholforbrug – alkohol udtørrer munden.
- Børst tænder og hold den gode hygiejne i munden.
Hvad er mundtørhed?
Mundtørhed er en tilstand, hvor du har en fornemmelse af, at slimhinderne i munden klæber sig fast til tænderne, ligesom det kan føles som om, at maden ikke for alvor glider ubesværet ned.
Tilstanden er karakteriseret ved fornemmelsen af at have for lidt spyt i munden. På fagsprog kaldes mundtørhed for xerostomi.
Hvem er oftest generet af tør mund?
Mundtørhed kan ramme alle. Eksempelvis kender du sikkert fornemmelsen, hvis du er nervøs, eller hvis du ikke har drukket væske i lang tid.
Op mod 20 % af voksne oplever at være generet af tørhed i munden i større eller mindre grad – oftest er det den ældre del af befolkningen, der bliver ramt. Det skyldes ikke alderen, men andre årsager, som du kan blive klogere på længere nede i artiklen.
Symptomer på mundtørhed
Der kan være flere forskellige indikationer på mundtørhed. Hvad skal du holde øje med?
De hyppigste symptomer på tørhed i munden:
- Halsen føles tør.
- Læberne er sprukne.
- Tungen er rød og tør.
- Munden har sår.
- Du mærker en tør og klæbende fornemmelse i munden.
- Du har en følelse af, at munden brænder.
- Du har besvær med at synke, tygge, smage og tale.
Hvad kan være årsagerne til mundtørhed?
Hvorfor bliver du tør i munden? Det er der ikke noget entydigt svar på. For der kan være flere forskellige årsager til, at munden føles tør. Bliv herunder klogere på, hvad mundtørhed kan skyldes.
Medicin og kemoterapi
Langt de fleste tilfælde af mundtørhed skyldes brugen af medicin. Det hænger derfor også sammen med, at mundtørhed er et udbredt problem særligt hos den ældre del af befolkningen, fordi de ofte har brug for medicin.
Men også yngre medicinbrugere oplever gener fra tørhed i munden. Det gælder især medicin mod angst og depression, forhøjet blodtryk, astma og allergi.
Er du i kræftbehandling og modtager kemoterapi, vil du også være mere tilbøjelig til at opleve mundtørhed. Behandlingen påvirker spytproduktionen, der nedsættes som følge af behandlingen.
Graviditet
Mange gravide oplever en irriterende mundtørhed, mens de bærer på et barn.
Tørheden er særligt udtalt om natten, og når den gravide lige er vågnet op om morgenen. Mundtørhed i forbindelse med graviditet skyldes, at din krop gennemgår en masse hormonelle forandringer, der kan påvirke dannelsen af spyt.
Overgangsalder
Er du i overgangsalderen, kan det medføre, at du oplever tørhed i munden.
Det skyldes, at overgangsalderen sender dine hormonniveauer op og ned – og det går ud over spytkirtlerne. Det kan give en vedvarende mundtørhed.
Stress, angst og nervøsitet
Når du bliver stresset, bange eller nervøs, kan det påvirke dit nervesystem. Nærmere bestemt den del, der hjælper med at regulere din spytproduktion.
Derfor vil du ofte opleve, at munden føles så tør som sandpapir, hvis du stresser over en opgave, eller hvis du er nervøs i en given situation.
Hvornår er mundtørhed et problem?
Udover de åbenlyse gener ved at have besvær med at synke og den ubehagelige brændende, sviende og tørre fornemmelse i munden kan mundtørhed også føre andre konsekvenser med sig.
Tørhed i munden øger risikoen for infektion i mund og svælg, huller i tænderne og betændelse i tandkødet. Derudover kan tørheden i munden give dig dårlig ånde, hvilket er ekstremt ubehageligt i sociale sammenhænge.
Spyt er vigtigt for din munds sundhed
Mundtørhed er ikke bare en irriterende gene - den kan også på sigt føre til helbredsmæssige problemer. Tørhed i munden giver bakterier bedre betingelser for at formere sig, og derfor er spyt en vigtig del af din munds sundhed.
I gennemsnit udskiller dine spytkirtler mellem 0,5 og 1,5 liter spyt hvert eneste døgn – og det er med til at opretholde det sunde miljø i munden.
Spyt har vigtige funktioner for dig og din mund:
- Spyttet hjælper med at fjerne madrester og neutralisere syre fra bakteriedannelse, så du er bedre beskyttet mod karies.
- Spyttet beskytter slimhinder og tænder mod infektioner.
- Spyttet smører både tænder og slimhinder i munden, så du har lettere ved at tygge, synke og tale.
- Spyttet har en beskyttende effekt mod syre i drikke- og fødevarer, der slider på dine tænder.
- Spyttet gavner smagssansen og din generelle oplevelse af mad.