Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er sprukne læber?

Sprukne læber er ikke bare tørre læber. Tørheden er så udtalt, at huden flosser og revner. Det kan både give sår og revner i mundvigen, men også sår på læben. Sår i mundvigen og en revne i læben, der ikke vil hele, gør ondt og kræver, at du gør en indsats for at få huden tilbage på rette og sunde spor – som eksempelvis Australian Bodycares Lip Balm kan hjælpe dig med. 

Det guider vi dig til, hvordan du bedst gør længere nede i artiklen. Først bliver du klogere på, hvorfor dine læber kan blive så tørre, at de revner og sprækker. 

Læbepomade til pleje af tørre læber
3 stk. Lip balm med Tea Tree Oil til tørre læber og pleje ved forkølelsessår
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 239,95 kr
Udsalgspris Fra 239,95 kr Normalpris 479,95 kr
Læbepomade til pleje af tørre læber

Hvorfor får du tørre, sviende og sprukne læber?

Huden på læberne er særligt udsat og sprækker derfor lettere end den resterende hud på kroppen. Det skyldes, at huden her er tyndere. 

Den tynde hud lader blodkarrene træde frem, så læberne får en anden farve end den omkringliggende hud. Huden på læberne har heller ikke pigment eller talg- og svedkirtler. Og derfor er de langt mindre beskyttet mod sol og udtørring

De manglende fedtstoffer gør huden sårbar overfor fordampning, og derfor kan huden her ikke på samme måde holde på fugten. 

Der kan være forskellige forklaringer på, at dine læber sprækker. De hyppigste årsager tager vi dig igennem her. 

Vind og vejr 

Miljøpåvirkninger som vind, kulde og lav fugtighed er typiske årsager til, at huden på dine læber sprækker. 

Det er særligt svært at holde dine læber sunde og fugtede i kulde og blæst. De store temperaturudsving om vinteren, når du går fra varme i dit hjem til kulde udenfor, kan være særligt hård for læberne, som udtørrer og til sidst kan revne. 

Dog er det ikke kun de lave temperaturer om vinteren, der kan give sprukne læber. Også sol og høje temperaturer er hård kost for den sarte hud. 

Solen udtørrer den i forvejen fugtudsatte hud på læberne. Derfor kræver den også opmærksomhed, når solen titter frem, hvis du vil undgå flossede og revnede læber. 

Vitaminmangel 

Kan vitaminmangel give sprukne læber? Det korte svar er: Ja, det kan det.  

Har du tendens til sprukne læber og revner i mundvigene, kan det skyldes vitaminmangel. Sprækkerne opstår typisk, hvis du mangler B2-, B9- eller B12-vitamin.

Væskemangel 

Er din hud dehydreret, kan det give dig sprukne læber og revner i mundvigen. Drikker du ikke nok væske, får din hud ikke fugt indefra. Det kan gå ud over dine læber, som kan blive så tørre, at der opstår sprækker og sår på dem. 

Forkert fugt 

Væder du ofte læberne med tungen for at give dem lidt fugt, når de begynder at tørre ud og revne? Det har den stik modsatte effekt. 

Føles læberne en anelse tørre, har mange tendens til at bruge spyt fra tungen til at fugte. Fugten har dog kun en kort effekt – for når spyttet er trængt ind i huden, står du tilbage med læber, der er endnu mere tørre og sprukne end før.

Vand – og dermed spyt – har en udtørrende virkning. I spyt findes enzymer, der ødelægger læbernes tynde hudlag. Dine læber har brug for at få fugt fra de rigtige fugtgivende midler. 

Cigaretrøg 

Endelig kan en årsag til sprukne læber være cigaretrøg. Det behøver ikke være dig selv, der ryger. Men er du udsat for megen passiv rygning, kan det gå ud over fugtbalancen. 

Røg udtørrer din hud, og det kan være hård kost for den sarte hud på læberne, der sprækker. 

 


Hvordan behandler og forebygger du sprukne læber? 

Selvom der kan være forskellige årsager til revnede og sprukne læber, findes der heldigvis også flere måder, du kan behandle dem på og komme revnerne til livs. 

Både, hvis skaden allerede er sket, eller du vil være på forkant og undgå, at dine læber sprækker eller revner i mundvigene. 

Brug den rigtige læbepleje

Først og fremmest kræver læberne en god hudpleje med nærende fugt, hvis du vil vinke farvel til sprukken hud. Til det er en læbepomade dit vigtigste våben i kampen mod revnede læber. 

En læbepomade fugter læberne og lægger et beskyttende lag hen over den sårbare hud. Den stærke barriere beskytter læberne mod alverdens vind og vejr, samtidig med at fedtlaget sørger for at mindske fordampningen fra læberne. Det betyder alt sammen, at huden får den rigtige hjælp til at holde på fugten. 

Når du vælger en læbepomade, kan det være fristende at vælge en med en skøn duft eller smag. Det er sjældent en god idé, da produkter med duft- eller smagsstoffer typisk indeholder ingredienser, der kan irritere dine læber. Og så kan du risikere at blive slået tilbage til de smertefulde sprukne læber.  

Australian Bodycares Lip Balm er specielt udviklet til at give dine læber den rigtige fugt, så du både kan forebygge og give førstehjælp til sprukne læber. Læbepomaden er spækket med nærende ingredienser som australsk Tea Tree Oil, der både modvirker bakterier og virker lindrende og helende for huden. 

Giv læberne et lag af den fugtgivende pomade efter behov – du kan altid have den med, når dine læber trænger til fornyet fugt. På den måde undgår du at falde i fælden og bruge dit spyt som fugt. 

Brug den også gerne om natten, hvor de plejende ingredienser for alvor kan få lov til at virke. 

Beskyt mod solens skarpe stråler 

Sprækker dine læber, i takt med at solens stråler kigger frem bag de vintertunge skyer? Solens skarpe UV-stråler er hård kost for den sarte hud på dine læber. Og har du allerede sprukne læber, gør du klogt i at beskytte dem ekstra godt mod solen. 

Her er det nødvendigt at bruge en solstift med solfaktor specielt til læberne. Den giver både masser af fugt, samtidig med at den beskytter effektivt mod UV-strålerne. 

Drik, drik, drik 

Det kan ikke understreges nok. Vand er sundt. Også for din hud – og dermed dine læber. Har du revner i mundvigene og sprukne læber, er det en god idé at drikke rigeligt med vand. 

På den måde fugter du huden indefra og ud. Det kan mærkes på fugtbalancen i huden, særligt i det udsatte hudområde på læberne. 

Læbepomade til pleje af tørre læber
3 stk. Lip balm med Tea Tree Oil til tørre læber og pleje ved forkølelsessår
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 239,95 kr
Udsalgspris Fra 239,95 kr Normalpris 479,95 kr
Læbepomade til pleje af tørre læber

Hvordan behandler du sprukne læber på børn?

Det er ikke kun voksne, der ofte generes af revnede og sprukne læber. Også mange børn kan få sår på læberne – særligt i vinterhalvåret med megen kulde og blæst.

På samme måde som med voksne er det vigtigt, at børn med tendens til sprukne læber får nok at drikke, så huden er hydreretSørg gerne for, at dit barn drikker ca. 1,5 liter vand om dagen, også selvom det ikke er tørstigt for at sikre tilstrækkelig med væskeindtag.

Hos børn er en læbepomade også et af de vigtigste midler til at få bugt med flossede læber og sår i mundvigene. De har også for vane at slikke med tungen på læberne for at give dem kortvarig fugt. Forklar dit barn, at spyt kun gør ondt værre, og hjælp dem med at få en god vane med at smøre med læbepomade jævnligt på læberne for at holde dem fugtet. 

Kig desuden på dit barns tandpasta. Mange tandpastaer skummer meget takket være stoffet natriumlaurylsulfat. Stoffet nedbryder hudens naturlige barriere og kan skabe irritation og dermed tendens til tørre, sprukne læber. 


FAQ


Hvordan fikser man sprukne læber?

Hvis du vil dine sprukne læber til livs, er nøgleordet fugt. Fugt dem med en god pomade til læberne, og husk at fugte huden indefra ved at drikke rigeligt vand. 


Hvorfor sprækker ens læber?

Dine læber sprækker, fordi huden på læberne er særligt tynd og ekstra udsat for fugttab. Når dine læber bliver alt for tørre, risikerer du at få revner i mundvigene eller sår på læberne. 


Hvad er tørre læber et tegn på?

Tørre læber er et tegn på, at huden mangler fugt. Det kan også være et tegn på, at din krop mangler B2-, B9- eller B12-vitamin. 


Er vaseline godt til tørre læber

Vaseline kan være fint at bruge til tørre læber. Ulempen er dog, at vaseline i modsætning til en læbepomade er mere fedtet og flydende. På den måde slider du hurtigere produktet af læberne – og så gør det ikke den store gavn. 

Læbepomade til pleje af tørre læber
3 stk. Lip balm med Tea Tree Oil til tørre læber og pleje ved forkølelsessår
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 239,95 kr
Udsalgspris Fra 239,95 kr Normalpris 479,95 kr
Læbepomade til pleje af tørre læber