Pakkeliste til ferien – 10 uundværlige ting til huskelisten
Du genkender måske situationen, hvor du står i lufthavnen og via højtalerne bliver du informeret om sidste udkald til dit fly, mens du kommer i tanke om, hvad du har glemt at pakke i kufferten. Det er irriterende at glemme vigtige ting på rejsen, og derfor får du her 10 uundværlige råd til, hvad du skal have med på din huskeliste og pakke med i kufferten, for at du får en stressfri og god rejse – uanset om det er charterrejsen eller backpackerturen. De fleste af tingene kan du købe på rejsen, men ofte er det både dyrere og mere besværligt, fordi de lokale butikker måske ikke lige har det, du skal bruge.
Indholdsfortegnelse
1. Pas
Først og fremmest skal du huske dit pas, hvis du skal holde ferie i udlandet. Passet er nemlig helt afgørende for, at du overhovedet kan komme nogle steder. Sæt derfor passet øverst på din huskeliste. Læg passet i din håndbagage i en lomme, hvor det er let at komme til, når du skal vise den ved check in-skranken, security og når du handler i lufthavnens butikker.
Husk også, at tjekke om dit pas stadig er gyldigt. Det er surt at stå i lufthavnen og opdage, at passet skulle være fornyet. Ved ferie i nogle lande skal dit pas også være gyldigt minimum seks måneder efter hjemrejse. Det gælder eksempelvis for Tyrkiet.
2. Blå sygesikringskort
Hvis uheldet er ude på din ferie, og du kommer til skade eller bliver syg i udlandet, nytter det ikke at vifte det gule sygesikringskort foran næsen på den udenlandske læge. For at få lægehjælp på samme vilkår som i Danmark skal du huske at medbringe det blå sygesikringskort, der er en fælles EU-dækning.
Dog skal du være opmærksom på, at du i lande uden for EU/EØS ikke er dækket af det blå sygesikringskort. Og derfor er du ved indrejse i disse lande selv nødt til at undersøge, hvordan du er dækket her, og i de fleste tilfælde er det en god ide, at du anskaffer dig en privat rejseforsikring.
3. Kreditkort og valuta
Det bliver ikke let at undvære et kreditkort eller valuta til det land, du rejser til. Det er en god idé at veksle penge hjemmefra, da der kan være gebyrer og andre dyre udgifter forbundet med at veksle dem på din rejsedestination eller i lufthavnen.
Du kan de fleste steder betale med kreditkort, men hvis du eksempelvis tager på et lokalt marked eller lignende, er det guld værd at have kontanter med – så kan du også prutte lidt ekstra om prisen.
4. Intimhygiejne
Hvis du ligesom de fleste rejser til et sted under lunere himmelstrøg, kommer du garanteret til at svede, når du ligger og daser under solstrålerne eller udforsker byen og natur i rejseparadiset. Uanset hvad vil det være nødvendigt med en god intimhygiejne, da sved og utilstrækkeligt pleje i området hurtigt kan give luftgener, kløe og irritation.
Derfor er det uundværligt med en skånsom, men effektiv intimsæbe, der effektivt rengør området uden at forstyrre den naturlige bakteriebalance i det sarte område. Det varme vejr og de pludselige klimaændringer kan også være hårde ved intimmiljøet, og derfor bør du alliere dig med Femigel og Femi Daily, der modvirker intim irritation og tørhed, samtidig med at de bevarer en naturlig fugtbalance.
5. Barbergrej
Barbergrej er et must på rejsen – både for mænd og kvinder. Rejser er en god anledning til at pleje forholdet og vise sin partner omsorg. Og det betyder derfor også, at rejser og sex ofte hører sammen.
Husk derfor at trimme eller barbere dine intime dele, hvis du gerne vil fremstå skarp og soigneret. Til det er det nødvendigt med det helt rigtige barbergrej, så du undgår røde barberknopper og nupret hud. Det var jo ikke meningen, at det skulle ske nu, hvor du skulle være toplækker overfor din partner, vel?
Hårene gror hurtigt ud igen, og derfor kan det være nødvendigt at svinge barberbladet flere gange på ferien, hvis du kan lide det helt glatbarberede look. Barberingen er hård kost for huden, og du skal derfor give huden optimal pleje før, under og efter intimbarberingen, så du undgår bakterieinfektioner og dermed de irriterende røde barberknopper.
Med de rigtige hjælpemidler til intimbarberingen er du også klar til at indtage stranden uden skæmmende røde knopper i bikinilinjen.
6. Førstehjælpskasse
En rejse skal gerne være stressfri og uden bekymringer. Men når du kommer til et andet land, kan din krop hurtigt reagere på anderledes mælkesyrebakterier fra eksempelvis mad og vand. Mange steder anbefales det, at du ikke drikker vandet fra vandhanen, men skulle du alligevel komme til at drikke en tår i badet, er der hjælp at hente fra forskellige præparater, der hjælper maven, hvis du får tynd mave.
Derfor gør du klogt i at pakke en lille førstehjælpskasse ned i din rejsekuffert. Det behøver ikke være en hel lille skadestue, du medbringer, men gerne det mest nødvendige som hovedpinepiller, mavepiller og en antiseptisk og kløstillende stick, der effektivt modvirker generne fra myggestik, som du får svært ved at undgå i et tropisk klima.
Læs mere: Sådan behandler du myggestik
7. Solcreme og aftersun
Solcreme og aftersun er begge helt uundværlige, når du skal holde ferie under sydligere himmelstrøg. Med den rette beskyttelse af din hud undgår du nemlig at blive forbrændt og ligge søvnløs med røde, ømme skuldre og udsigt til flere dage i skyggen.
I udlandet er UV-indekset noget højere end i Danmark, og derfor skal du beskytte dig med en endnu højere solfaktor. Det anbefales som minimum, at du bruger en faktor 30 i udlandet, og hvis du har meget sart hud, bør du starte ferien ud med faktor 50, indtil din hud har vænnet sig mere til solen. Husk rigeligt med solcreme og smør dig jævnligt i løbet af dagen – det er ikke nok kun at smøre sig fra morgenstunden. Påfør også solcreme, hvis du sveder meget, og når du har været i vandet. Også selvom solcremen er vandafvisende.
På ferier med masser af sol, strand og afslapning er en aftersun også en uundværlig del af pakningen. Både hvis uheldet er ude, og du får en solskoldning, men også fordi solen og havvand i høj grad udtørrer huden, som kræver masser af fugt. En aftersun både beroliger, nedkøler og fugter huden – og det hjælper desuden med at holde din kulør længere.
8. Mobil/kamera
Et billede siger mere en tusinde ord. Kameraet er derfor en uundværlig del af din rejsekuffert, hvis du vil forevige de gode minder fra din ferie.
Men for at spare plads i kufferten kan du skippe digitalkameraet og bruge din smartphone til at tage billeder. Kameraet i mange smartphones er efterhånden så godt, at det tager billeder, der er et postkort værdigt. Og du har med garanti allerede pakket din telefon med som det første i kufferten.
9. Badetøj og let tøj
For mange er en af de mest uundværlige ting på en rejse badetøjet, så det skal med på pakkelisten. Det er lig med frihed at vandre op og ned ad en kridhvid sandstrand kun iført et par badebukser eller en bikini. Og faktisk er badetøjet næsten mere vigtigt end reelt tøj – i hvert fald hvis du skal på en ren afslapningsferie ved pool eller strand. Pak gerne mere end ét sæt badetøj, så du har lidt at skifte med. Det er også en god idé at pakke et sæt i din håndbagage i tilfælde af, at din indcheckede bagage skulle blive væk.
Sæt også let tøj på pakkelisten, så du får det med i kufferten og husk at tjekke vejrudsigten hjemmefra, inden du rejser afsted. Det giver også en indikation på, om det er nødvendigt med en lille lun cardigan eller lignende om aftenen.
10. Rygsæk og gode sandaler
Hvis du skal på en backpackertur, er rygsækken og det gode fodtøj naturligvis en afgørende del af dit rejsegrej. Men også hvis du skal på en ferie med børn eller partner, er det en god idé at medbringe en rygsæk og gode sandaler.
Du har formentlig booket en rejse for at få varme, oplevelser og en anden kultur. Og derfor bør du medbringe en god rygsæk og fodtøj, som du kan bruge, når du skal vandre i bjerge, udforske bylivet eller på anden måde gå på opdagelse i en anden kultur. Sørg for, at rygsækken har plads til vandflasker og lidt ekstra tøj, hvis du bevæger dig ind og ud af området, hvor det kræver, at du hurtigt kan tage et ekstra lag tøj af og på. For at spare plads kan du med fordel bruge den samme rygsæk som håndbagage i flyet og som rygsæk, når du skal på ture på din rejse.
Skal du gå langt, er det en god idé at investere i et par sko, som giver god støtte og stødabsorbering – særligt hvis du har planer om at gå på hårde underlag.
Tips til pakning af kufferten
Når kufferten skal pakkes efter en pakkeliste med de allermest nødvendige ting til den gode rejse, kræver det lidt omtanke. Det kan være en god idé at pakke de tunge genstande nederst i kufferten, og de lettere foroven. Pak med omtanke og fyld ud de steder, hvor der er et hulrum. Det kan være ved at rulle sokkerne sammen i bolde og lægge i dine sko – så mister de heller ikke deres facon. Sørg også for at lægge de ting, som du hurtigt skal have adgang til, øverst.
Pak kufferten i kategorier, så det er let for dig at holde styr på tingene i den. Og sørg endelig for at være selektiv, når du pakker tøj, toiletsager og lignende. De fleste cremer, deodoranter og tandpastaer findes i rejsestørrelser, så de kun fylder ganske lidt i din kuffert.