Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er tandsmerter?

Tandsmerter opstår, når noget er galt med dine tænder eller det omkringliggende væv. Det kan være alt fra et ubehandlet hul i tanden til alvorlige tilstande som tandrodsbetændelse.

Smerten kan variere fra let ubehag til intense smerter, der kræver øjeblikkelig handling. Dette problem påvirker dagligdagen og kan være et tegn på, at tanden har brug for pleje fra en fagperson.

Udløsere af tandsmerter inkluderer cariesudbrud, revner i tænderne eller infektion i tandkødet. Disse tilstande kan forværre, hvis de ikke behandles korrekt og hurtigt. For at undgå yderligere komplikationer er det vigtigt at søge råd hos en tandlæge og få den nødvendige behandling.

At være opmærksom på tandhygiejne og regelmæssige besøg hos tandklinikken er også afgørende for at forebygge disse problemer.

Kvinde med ondt i tænderne

Årsager til tandsmerter

Tandsmerter kan skyldes forskellige årsager såsom huller i tænderne, tandkødsbetændelse, tandskader og infektioner. Bakterier kan forårsage tandkødsbetændelse, hvilket resulterer i smerte og hævelse omkring tænderne.

Tandskader som for eksempel brudte eller revnede tænder kan også være en kilde til smerter.

Huller i tænderne

Huller i tænderne er ofte skyld i ondt i munden. De opstår, når bakterier fra fødevarer angriber tandens emalje. Dette skaber små åbninger, som kan vokse sig større og ramme nerverne indeni.

Det fører til smerte og ubehag. For at bekæmpe smerten kan man skylle munden med varmt vand for at rense ud. Det hjælper også at fjerne madrest mellem tænderne med tandtråd.

Forebyggelse er nøglen til at undgå huller. Regelmæssig børstning med tandpasta to gange dagligt og brug af tandtråd holder mundhulen fri for skadelige bakterier. En sund kost med mindre sukkerarter og stivelse beskytter også mod nye huller.

Besøg tandlægen regelmæssigt for tjek og rensning, så små problemer kan fanges i opløbet.

Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse opstår, når bakterier bygger sig op langs tandkødslinjen og skaber betændelse. Det kan gøre ondt og får ofte tandkødet til at bløde under tandbørstning.

Ubehandlet kan denne tilstand føre til paradentose, hvor knoglen, der holder tænderne, også bliver betændt. Derfor er det vigtigt at opretholde god mundhygiejne og besøge tandlægen regelmæssigt for at forebygge yderligere problemer.

At holde tandkødsbetændelse i skak indebærer daglig tandbørstning med en god tandbørste, brug af tandtråd og mundskyl. Disse enkle skridt hjælper med at fjerne plak og bakterier, som er hovedårsagerne til inflammation i tandkødet.

Regelmæssige kontrolbesøg hos tandlægen giver også en professionel rensning, som kan nå de områder, man selv har svært ved derhjemme.

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil

Tandskader

Tandskader kan opstå på grund af traumer, der forårsager brud eller revner i tænderne. Dette kan ske ved uheld, sportsskader eller ved at bide på hårde genstande. Skader på tænderne kan også føre til ubehag og smerter, og det er vigtigt at søge lægehjælp for at vurdere skadens omfang og få den rette behandling.

Efter en tandskade anbefales det at besøge en tandlæge for at få en vurdering af skaden og eventuel behandling. Det er vigtigt at håndtere tandskader hurtigt for at undgå yderligere komplikationer som infektioner eller tab af tænder.

Ved at søge professionel hjælp kan man sikre sig den rette behandling og reducere risikoen for andre tandproblemer på sigt.

Infektioner

Infektioner kan opstå som følge af ubehandlede tandskader eller betændelse i tænderne. Bakterier kan trænge ind i tandens rod og forårsage en smertefuld infektion. Ubehandlet tandrodsbetændelse kan også føre til mere alvorlige problemer som infektion i knoglen, hvilket yderligere forværrer situationen.

For at undgå infektioner er det vigtigt at søge professionel hjælp ved de første tegn på tandproblemer. Regelmæssig tandrensning samt god mundhygiejne kan også bidrage til at forhindre infektioner i at udvikle sig.


Behandlingsmuligheder og forebyggelse

Når tandsmerter opstår, kan forskellige behandlingsmuligheder og forebyggelse være afgørende. Tandlægekonsultationer, tandrensning, fyldninger eller kroner samt regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd kan alle bidrage til at mindske smerten og fremme en sund mundhygiejne.

Disse metoder er afgørende for at lindre smerte og forhindre fremtidige problemer.

Tandlægekonsultation

Når du oplever tandpine, er det vigtigt at konsultere en tandlæge så hurtigt som muligt for at få den rette behandling. Her er nogle vigtige trin i forbindelse med en tandlægekonsultation:

 1. Tandlægen vil undersøge din mund og tænder for at identificere årsagen til smerten og foreslå passende behandling.
 2. Der kan være behov for røntgenbilleder for at få et mere detaljeret billede af problemet.
 3. Efter undersøgelsen vil tandlægen diskutere eventuelle fund med dig og udarbejde en behandlingsplan, herunder anvendelse af smertestillende midler eller antibiotika efter behov.
 4. Du vil få råd om forebyggende pleje og eventuelle efterfølgende aftaler til yderligere opfølgning.

Det er vigtigt at følge tandlægens vejledning nøje for at lindre smerterne og undgå komplikationer på længere sigt.

Tandrensning

Tandrensning er afgørende for at fjerne plak og forebygge tandproblemer. Det indebærer grundig rengøring af tænderne for at fjerne plak, der kan føre til karies og tandkødsbetændelse. Her er nogle konkrete trin i tandrensningen:

 1. Børst tænderne grundigt med fluortandpasta mindst to gange om dagen for at fjerne plak og beskytte mod karies.
 2. Brug tandtråd eller interdentalbørster til at rengøre mellemrummene mellem tænderne, hvor plak ofte ophobes.
 3. Overvej brug af en mundskyllevæske med fluor for ekstra beskyttelse mod karies.
 4. Regelmæssige professionelle tandrensninger hos tandlægen anbefales for effektiv fjernelse af plak og forebyggelse af tandproblemer.
 5. Undgå sukkerholdige og syreholdige fødevarer samt drikkevarer, der kan fremme plakopbygning.

Ved at følge disse trin kan du opnå en effektiv tandrensning, der reducerer risikoen for tandsygdomme og bevarer din munds sundhed.

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil

Fyldninger eller kroner

Fyldninger eller kroner bruges til at reparere skadede eller hullede tænder og styrke dem.

 1. Fyldninger: Fyldninger anvendes til mindre skader eller huller i tænderne. Din tandlæge fjerner det beskadigede materiale, rengør området, og fylder det med en speciel type materiale.
 2. Kroner: Kroner bruges til mere omfattende skader, der kræver ekstra styrke og beskyttelse. Tandlægen former en ny tandkronen ud fra et aftryk af din tand, som derefter fastgøres på den resterende del af tanden.
 3. Materialer: Både fyldninger og kroner kan være lavet af forskellige materialer såsom keramik, porcelæn, guld eller plastik.
 4. Længde på proceduren: En fyldning kan normalt udføres under én enkelt konsultation hos tandlægen, mens kronebehandlingen kan kræve flere besøg.
 5. Forskelle: Mens fyldninger primært retter mindre skader, giver kroner omfattende beskyttelse og styrke til mere alvorlige tandskader.

Antibiotika

Antibiotika bruges til at behandle tandrodsbetændelse og alvorlig tandkødsbetændelse. Det er vigtigt at følge lægens anvisninger for at undgå resistens. Antibiotika bør kun anvendes efter konsultation med en tandlæge, da overforbrug kan have negative konsekvenser for kroppen.

Det er bedst at bruge antibiotika som en del af en omfattende behandlingsplan for at tackle årsagerne til tandsmerter.

Regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd

At opretholde en sund mundhygiejne er afgørende for at forebygge tandsygdomme og reducere risikoen for tandsmerter. Her er nogle vigtige ting, du skal huske:

 1. Børst dine tænder mindst to gange om dagen, helst efter hvert måltid.
 2. Brug en tandbørste med bløde børster og udskift den hver 3 - 4 måneder.
 3. Sørg for at bruge tandpasta med fluor, da det styrker tandemaljen og beskytter mod karies.
 4. Tandtråd dagligt for at fjerne madrester og plak fra mellemrummene mellem tænderne.
 5. Overvej at bruge mundskyllevæske med fluor for ekstra beskyttelse mod karies.
 6. Undgå sukkerholdige og syreholdige fødevarer, da de kan bidrage til tandforfald.
 7. Besøg din tandlæge regelmæssigt til rensning og undersøgelse af eventuelle problemer.

Disse praktiske trin vil hjælpe med at holde dine tænder sunde og minimere risikoen for ubehagelige tandsmerter.

Besøg hos tandlægen

Når du oplever tandsmerter, bør du straks kontakte en tandlæge for at få den nødvendige behandling. Her er nogle vigtige trin, du kan følge ved et besøg hos tandlægen:

 1. Modtag en professionel vurdering af din tandpine og dens årsag.
 2. Få råd om de bedste behandlingsmuligheder til din specifikke situation.
 3. Få hjælp til at udvikle en individuel plan for at forhindre fremtidige tandsmerter.
 4. Modtag særlig vejledning om god mundhygiejne og regelmæssige tandlægebesøg for at opretholde din munds sundhed.

Ved et besøg hos tandlægen kan du få den rette hjælp til at lindre dine smerter og sikre, at dine tandsundhedsbehov bliver imødekommet på bedste vis.

Undgå sukkerholdige fødevarer

Undgå sukkerholdige fødevarer for at begrænse risikoen for tandproblemer og bevare en sund mundhygiejne.

 1. Erstat sukkerholdige drikkevarer som sodavand og energidrikke med vand eller te.
 2. Vælg frisk frugt i stedet for slik eller snacks med højt sukkerindhold.
 3. Reducer indtaget af sukkerrige desserter og erstat dem med sukkerfri alternativer eller frugtsalater.
 4. Læs omhyggeligt etiketterne på fødevarer for at undgå skjulte sukkertyper såsom sukrose, glukose, maltose eller majssirup.
 5. Undgå letfordærvelige snacks såsom kager, chokoladebarer og kiks. Vælg i stedet mandler, grøntsagsstave eller fuldkornscrackers som sunde alternativer.
 6. Når du har lyst til noget sødt, kan du forkæle dig selv med mørk chokolade med et højere kakaoindhold og dermed lavere sukkerindhold.

Ved at undgå disse sukkerholdige fødevarer kan du bidrage til at opretholde en sund mund og undgå tandsmerter relateret til dårlig kost.

Sund livsstil og god mundhygiejne

For at opretholde sunde tænder og forhindre tandsygdomme er det vigtigt at følge en sund livsstil og have god mundhygiejne. Dette kan opnås ved at følge disse retningslinjer:

 1. Spis et sundt og afbalanceret kost rig på frugt, grøntsager og fuldkorn.
 2. Begræns indtagelse af sukkerholdige fødevarer og drikkevarer.
 3. Sørg for regelmæssig børstning af tænderne mindst to gange om dagen med fluortandpasta.
 4. Anvend tandtråd eller interdentalbørster dagligt for at fjerne plak mellem tænderne.
 5. Besøg din tandlæge regelmæssigt til tjek og rengøring.

At holde en sund livsstil og ordentlig mundhygiejne kan bidrage til et smertefrit sæt tænder og generelt godt helbred.

Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil
Til tandkødsbetændelse & pleje ved svamp i mund & på tunge
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 399,75 kr
Mundpleje 5 produkter med Tea Tree Oil


Konklusion

Effektive råd til at lindre tandsmerter naturligt inkluderer regelmæssig tandbørstning og brug af tandtråd for at fjerne plak og madrester. Besøg hos tandlægen er afgørende for forebyggelse af tandsygdomme, samt behandling af akutte smerter.

Undgå sukkerholdige fødevarer og vedligehold en sund livsstil for at styrke tænder og tandkød. Akut tandlægehjælp bør søges ved de første tegn på tandsmerter, ellers kan ubehandlede tandsygdomme føre til mere alvorlige problemer.


Ofte stillede spørgsmål

1. Hvorfor har jeg ondt i tænderne

Ondt i tænderne kan skyldes flere årsager såsom huller (karies), tandkødsbetændelse, infektioner som tandbylder, en knækket tand, eksponerede tandrødder, slid på emaljen eller tandnerven, eller klem fra en fyldning eller krone. Tandsmerter kan også opstå fra visdomstænder, der bryder frem eller er i klemme.

2. Kan stress forårsage ondt i tænderne?

Ja, stress kan føre til tandpine, da det kan føre til tænderskæren om natten, hvilket kan forårsage smerter i tænderne og kæben.

3. Hjælper det at tage smertestillende midler som Panodil eller Ibuprofen mod tandpine?

Smertestillende midler som Panodil (paracetamol) og Ibuprofen kan midlertidigt lindre smerterne, men det er vigtigt at søge en tandlæges råd for at behandle årsagen til smerten.

4. Kan bihulebetændelse give ondt i tænderne?

Ja, bihulebetændelse kan presse på rødderne af dine øverste tænder og skabe en følelse af smerte i dine tænder.

5. Hvordan påvirker rygning min tandpine?

Tobaksrygning kan forværre tandpine og bidrage til yderligere tandproblemer, da det nedsætter blodgennemstrømningen til mundområdet og derved heler sår langsommere.

6. Er det normalt at have ondt i tænderne efter en rodbehandling?

Det er normalt at opleve noget smerte efter en rodbehandling, da proceduren involverer at arbejde med nerveenderne i tanden. Smerten bør dog aftage med tiden, og hvis den fortsætter, bør du kontakte din tandlæge.

7. Hvad hjælper mod ondt i tanden?

Midlertidig lindring af tandpine kan opnås ved at skylle munden med varmt saltvand, bruge tandpasta til følsomme tænder hvis smerten skyldes følsomhed, og tage smertestillende håndkøbsmedicin som ibuprofen eller paracetamol. Det er vigtigt at kontakte en tandlæge for at få undersøgt årsagen til smerten og få den korrekte behandling, da hjemmebehandlinger kun er midlertidige løsninger.

Kilder:

nhs.uk