Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Sådan virker solcreme

Når vi går ind i de lunere forårs- og sommermåneder, bliver solens stråler skarpere – og det giver et højere UV-indeks. Indekset angiver, hvor intense solens ultraviolette hudskadelige stråler er og er derfor en måling, der skal hjælpe med at beskytte huden.

En tommelfingerregel er, at du skal beskytte dig med solcreme, når UV-indekset er 3 eller mere. Solcreme har nemlig stoffer, der sætter et filter op som beskyttelse mod solen. I nogle solcremer opsætter stofferne et kemisk filter, som bremser størstedelen af solens stråler, fordi de opsuger strålingen. I andre solcremer træder et fysisk filter til ved at lægge sig som en barriere oven på huden, så de stråler, der rammer din hud, reflekteres væk.


Solcreme og holdbarhed

En solcreme kan typisk holde sig i 12 måneder efter at du har åbnet den. Men holdbarheden bliver kortere, hvis du opbevarer din solcreme ved høj varme.

Tager du din solcreme med til stranden eller poolen i længere tid, kan du altså ikke regne med, at du kan bruge den samme tube solcreme næste sommer.

Lugter din solcreme harsk, eller har den skiftet farve eller konsistens, bør du smide den ud og købe en ny, så du er sikker på, at solcremen faktisk virker.


Find den bedste solcreme til din hud

Solens stråler er en kilde til lys, varme og D-vitamin. Det er dejligt at blive varmet igennem af solen, men du skal samtidig være meget forsigtig, når du opholder dig i solen. Og så snart den kolde og mørke vinter bliver vendt til forår med spirende varme og lys, er det en god idé at være klar med solcremen. Du finder solcreme overalt – også her hos Australian Bodycare. Derfor er der ingen undskyldning for ikke at beskytte sig. Men hvilken solcreme skal du vælge?

Når du går på jagt efter en solcreme til at beskytte din hud, er det først og fremmest vigtigt, at du sikrer dig, at den beskytter mod både UV-A- og UV-B-stråler. Mangler den en af delene, får du ikke en tilstrækkelig bredspektret beskyttelse af din hud. Solen udsender forskellige typer stråler, der som sagt kan trænge ned igennem de dybere hudlag, hvor den kan gøre stor skade.

Der findes et hav af forskellige solcremer på markedet. Nogle er rige på Aloe Vera, mens andre har et højt indhold af Tea Tree Oil. Begge ingredienser giver huden fugt og pleje. Og du kan få solbeskyttelse som creme, lotion eller spray. Du kan med fordel bruge én slags solcreme til kroppen og en anden variant til ansigtet.

Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe
Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 99,95 kr
Udsalgspris Fra 99,95 kr Normalpris
Bio Aloe Vera gel til solskoldning, svie og kløe - Kløestillende og kølende gel til pleje af solskoldet hud og smårifter

UV-A, UV-B og solbeskyttelsesfaktor

Solens stråler er usynlige og kendes som ultraviolette stråler (UV-stråler). Der er både UVA- og UVB-stråler, og begge typer stråler kan være farlige i for store mængder. Det er derfor vigtigt, at din solcreme beskytter mod både UVA- og UVB-stråler.

Solbeskyttelsesfaktoren SPF (Sun Protection Factor) siger alene noget om, hvor godt solcremen beskytter mod UVB-strålerne, der kan være årsag til solskoldning. Men begge typer stråler øger risikoen for hudkræft.

UV-indekset siger noget om intensiteten af den skadelige UV-stråling. Er UV-indekset lavt og under 3, behøver du ikke bruge solcreme. Men når UV-indekset kravler over de 3, bør du huske solrådene, der handler om solcreme, let tøj og skygge.

På en god sommerdag i Danmark kan UV-indekset komme op på 7. Ved ækvator kan UV-indekset derimod komme helt op på 15.

I Danmark er det kun i sommerhalvåret, at UV-indekset er så højt, at vi skal huske solcremen. Men rejser du sydpå, kan det sagtens se helt anderledes ud.

Så husk solcremen, når du tager på solferie om vinteren – og husk også at pakke solcremen, når du skal på skiferie.

I Danmark vil det som oftest være nok at bruge en solcreme med faktor 15, medmindre du har en meget lys eller sart hud.

Rejser du sydpå, har du derimod brug for en solcreme med en højere faktor. Et højere faktortal yder dog ikke en væsentlig højere beskyttelse, så det vigtigste er fortsat kun at opholde sig i solen i kortere perioder.

Faktor 15 blokerer for 93 % af solens UV-stråler, faktor 30 blokerer for 96 % af strålerne, og faktor 50 blokerer for 98 % af UV-strålingen.


Solcreme til ansigtet

Selvom beskyttelsen i solcremer til ansigt og krop er nøjagtig den samme, laver flere producenter en speciel udgave til beskyttelse mod solen i ansigtet. Det skyldes, at din ansigtshud er mere sensitiv end huden på din krop. Og derfor kræver ansigtet en anden type creme, som nænsomt beskytter huden, og den skal være ekstra mild.

Døjer du eksempelvis med fedtet hud og akne, bør du gå uden om solcremer proppet med olier. Det vil blot fremme dannelsen af fedt i huden og give dig en skinnende, blank hud. Har du derimod tør hud i ansigtet, er det en god idé at gå efter en solcreme, der giver godt med fugt.

De fleste solcremer til ansigtet er så lette, lækre og velplejende, at de kan erstatte din dagcreme i sommermånederne. Du kan derfor både bruge dem, når du skal en tur på stranden, eller når du skal til sommerfest og ønsker at lægge en let makeup over solcremen.


Forebyg solskoldning med solcreme

Når solen bager, strømmer solhungrende danskere til stranden for at få en solbrun hud. Hvis du gerne vil nyde solen, er det vigtigt, at du gør det med måde. Mens du opholder dig i solen, skal du bruge rigeligt med solcreme, så du undgår at blive solskoldet.

De fleste smører solcreme på de steder, der ikke er dækket af tøj, når de går ud i solen. Problemet er bare, at de ikke smører nok på. For hvor meget solcreme er egentlig nok at bruge? Som tommelfingerregel skal du bruge en hel håndfuld til en hel krop. Smører du kun et tyndt lag på, er du nemlig slet ikke beskyttet af den faktor, der står på cremen, og så er du ekstra udsat for at få en solskoldning.

Undgå så vidt muligt at opholde dig i solen fra kl. 12-15. Det er nemlig her, at solens stråler er allermest skrappe. Søg derfor skygge i de ’hårde’ solskinstimer, og bad i stedet i pool eller havet om formiddagen og sen eftermiddag.

Brug også gerne en hat og solbriller til at skærme for solens skarpe stråler. Og husk i øvrigt at smøre dig ind, hvis du har svedt meget eller været en tur i vandet. Også selvom solcremen er vandafvisende.


Aloe Vera solcreme

Solen er hård kost for huden. Prøv eksempelvis en solcreme med Aloe Vera, der med en faktor 30 effektivt beskytter huden mod UV-A- og UV-B-stråler. En solcreme lavet på Aloe Vera giver huden et intensivt fugtighedsboost – og det er tiltrængt, når sol, saltvand og andre sommeringredienser tørrer huden ud.

Solcreme med Aloe Vera tilfører altså fugt og blødgør huden, samtidig med at den yder beskyttelse mod solen. Derudover virker den kølende, helende og lindrende på huden.

Sol er rynket huds værste fjende. Utilstrækkelig beskyttelse mod solen får nemlig huden til at ældes. De ultraviolette stråler fremskynder den naturlige aldringsproces, og det giver tyndere og svagere hud. Med en Aloe Vera solcreme kan du holde på fugt og styrke, da Aloe Vera er kendt for sine helende og anti aging egenskaber, hvor den effektivt beskytter hudcellerne og bevarer elasticiteten i huden.


Solcreme med Tea Tree Oil

Døjer du med fedtet og uren hud, kan solcremer ofte gøre ondt værre. Den fedtede konsistens lukker porer til med talg og bakterier. Til det kan løsningen være en solcreme med faktor 15, baseret på Tea Tree Oil. Den australske olie har i årtier været elsket for sin effektive antiseptiske og antibakterielle egenskaber – og derfor er den god til fedtet hud med tendens til bumser.

Samtidig beroliger Tea Tree Oil huden, som efter en dag med varme og sol trænger til afslapning. Olien hjælper med at holde din udsatte hud hydreret, velernæret og i en naturlige fugtbalance – uden at fedte yderligere.


Find den bedste solcreme til dine børn

Solbeskyttelse er altid uhyre vigtig. Men især når det kommer til børn, er det alfa og omega. Du øger nemlig risikoen for at udvikle kræft i huden, jo flere gange du har været ramt af solskoldning i din barndom. Derfor er det særligt vigtigt at passe ekstra godt på børns sarte hud.

Der findes specielle solcremer til børn. De giver den samme beskyttelse som ’solcremer til voksne’. Forskellen er dog, at cremerne ikke i samme omfang indeholder allergifremkaldende ingredienser, fordi børns hud er mere sensitiv og ekstra udsat. Når du vælger solcreme til dit barn, er den bedste variant en uden parfume. Solcremen skal nemlig sidde lang tid på huden, og derfor vil en med parfume kunne sidde og irritere den sarte barnehud.

Sørg altid for at vælge en solcreme med en høj faktor, så dit barn er beskyttet bedst muligt – særligt hvis det har en lys hudtype. Børn – og voksne for den sags skyld – med lys hud er nemlig ekstra udsat for solskoldninger.

For børn, der leger i haven og på stranden eller bader i bassin og hav, er en UV-dragt desuden en god idé. Dragten sikrer, at børnene hele tiden er beskyttet. Men husk at smøre ansigt, hænder, ben og fødder, som ikke er dækket af dragten, men en solcreme med høj faktor.


Brug aftersun ved solskoldning

Formålet med at bruge solcreme er at undgå solskoldning og solskader. Men selv om vi godt ved, at vi skal passe på i solen, sker det jo alligevel en gang imellem, at vi har nydt solen lidt for længe, og huden så får en solskoldning.

En solskoldet hud svier, kløer og gør ondt. Det er virkelig ubehageligt, og ved en mere alvorlig solskoldning kan man også få det decideret dårligt med kvalme og ubehag.

En solskoldning er en forbrænding af huden. Og ved forbrændinger gælder det om at køle og lindre huden. Det kan du i første omgang gøre med et koldt bad. Derefter handler det om at pleje, fugte og genopbygge huden.

Du kan pleje huden med en god aftersun med indhold af Aloe Vera eller Tea Tree Oil. Begge er kendt for deres hudvenlige, plejende og fugtgivende virkning.

Aloe Vera virker derudover også kølende på huden.

En solskoldet hud skal have tilført masser af fugt, så den ikke tørrer ud. Det får den med en god aftersun. Senere kan du skifte til en god, plejende og fugtgivende bodylotion.

Aftersun pakken til rød og solskoldet hud
3 produkter til pleje af solskoldning, sviende hud og ved soleksem
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 389,95 kr
Aftersun pakken til rød og solskoldet hud - 3 produkter til pleje af solskoldning, sviende hud og ved soleksem

FAQ – oftest stillede spørgsmål om solcreme


Hvordan virker solcreme?

Solcreme virker ved at opsætte filtre, der forhindrer solens stråler i at trænge igennem huden og gøre skade. Solen udsender både UV-A- og UV-B-stråler, og filtrene i solcreme forhindrer størstedelen af de hudfarlige stråler i at trænge igennem den øverste og dybereliggende hudbarriere.


Kan solcreme blive for gammel?

Ja, solcreme kan godt blive for gammel. Hvis den ligger længe eller i høje temperaturer eksempelvis på stranden, kan den blive harsk. Og så er den blevet dårlig. Du kan tjekke lugt, farve og konsistens, inden du smører dig ind i solcremen fra sidste år. Typisk kan den holde sig 12 måneder ved stuetemperatur.


Hvilken faktor solcreme skal jeg bruge?

I Danmark er det som udgangspunkt tilstrækkeligt at bruge en solcreme med faktor 15. Men så snart du bevæger dig længere mod ækvator, stiger UV-indekset, og så er det nødvendigt med en høj faktor. Gerne faktor 30 eller faktor 50, hvis du har meget lys og sart hud.


Hvor længe holder solcreme?

Solcreme holder typisk et par timer, hvis du smører dig ind, før du lægger dig i solen. Derved lægger den sig nemlig bedre på huden. Hvis du tørrer dig af, sveder meget eller har været i vandet, skal du lægge et nyt lag solcreme igen.


Kan jeg blive brun med solcreme?

Du kan sagtens blive brun med solcreme. Det er en udbredt skrøne, at solcreme forhindrer dig i at blive brun. Det tager bare lidt længere tid, fordi de fleste af de solstråler, der gør huden brun, sorteres fra. Til gengæld får du en smukkere glød, som holder længere.


Hvilken solcreme skal jeg vælge?

Du skal altid vælge en solfaktor, der tilbyder beskyttelse mod UV-A- og UV-B-stråler. Det er ikke nok kun at blive beskyttet mod én af dem. Gå efter udgaver, som er baseret på naturlige ingredienser og fri for allergifremkaldende stoffer. Og husk at vælge en variant særligt udviklet til den sarte ansigtshud.


Hvad betyder faktor i solcreme?

Solbeskyttelsesfaktoren (SPF = Sun Protection Factor) fortæller, hvor godt solcremen beskytter mod UVB-stråler. Men vælg altid en solcreme, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler, da begge typer er farlige i for store mængder. En solcreme med et højt faktortal yder ikke en væsentlig højere beskyttelse end en solcreme med et lavere faktortal. Faktor 15 blokerer eksempelvis for 93 % af solens UV-stråler, faktor 30 blokerer for 96 % af strålerne, og faktor 50 blokerer for 98 % af UV-strålingen.


Hvor meget solcreme skal jeg bruge?

Du skal som hovedregel bruge én hel håndfuld pr. krop. Det er vigtigt at smøre rigeligt med solcreme på huden, for ellers svarer beskyttelsen ikke til den faktor, der står på cremen. Og så risikerer du at blive solskoldet.


Hvornår skal jeg bruge solcreme?

Som udgangspunkt skal du bruge solcreme, når UV-indekset, der fortæller noget om solstrålernes intensitet, er på 3 eller mere. Du smører dig ind i solcremen ca. 20 min, før du skal opholde dig i solen, og i øvrigt smører du dig ind hver 2.-3. time, eller hvis du bader eller sveder meget.

Aftersun pakken til rød og solskoldet hud
3 produkter til pleje af solskoldning, sviende hud og ved soleksem
+15.000 anmeldelser
Normalpris 349,95 kr
Udsalgspris 349,95 kr Normalpris 389,95 kr
Aftersun pakken til rød og solskoldet hud - 3 produkter til pleje af solskoldning, sviende hud og ved soleksem