Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er Pletskaldethed og alopecia areata?

Alopecia areata, også kendt som pletskaldethed, er en autoimmun sygdom, der fører til pludseligt hårtab. Ved denne sygdom angriber immunsystemet fejlagtigt hårsækkene og forstyrrer deres normale hårvækst. Dette fører til hårtab i runde eller ovale områder på hovedbunden eller andre steder på kroppen.

Den præcise årsag til alopecia areata er ikke fuldt forstået, men både genetiske og miljømæssige faktorer menes at spille en rolle. Tilstanden kan forekomme i alle aldre og påvirker både mænd og kvinder.

Hvis du vil vide mere om hårtab hos mænd eller kvinder, kan du kigge i vores vejledninger.

Symptomerne på alopecia areata spænder fra små, skaldede pletter på hovedbunden til mere omfattende hårtab. Selvom tilstanden ikke er smertefuld og normalt ikke påvirker den fysiske sundhed, kan den have en betydelig indvirkning på ens selvværd og livskvalitet.

Alopecia areata kan ikke helbredes, selvom hårtabet typisk ikke er permanent. Dog kan nogle behandlinger for skaldede pletter på hovedet hjælpe håret med at vokse hurtigere.

Komplet hårtabspakke med XL produkter
5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 1.069,95 kr
Udsalgspris 1.069,95 kr Normalpris
Komplet hårtabspakke med XL produkter - 5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår

Typer af Alopecia Areata

Der er forskellige typer af alopecia areata, herunder:

  • Alopecia Areata (AA): Dette er den mest almindelige form og resulterer i runde eller ovale skaldede pletter på hovedbunden eller andre behårede områder af kroppen.
  • Alopecia Totalis (AT): Ved denne form mistes alt hår på hovedet, inklusive øjenbryn og øjenvipper.
  • Alopecia Universalis (AU): Dette er den mest alvorlige form, hvor alt kropshår, inklusive hår på hovedet, ansigtet og kroppen, falder ud.

De forskellige typer af alopecia areata kan variere i deres sværhedsgrad og de områder af kroppen, der er påvirket. Den nøjagtige form, som en person udvikler, er ofte svær at forudsige.

Fakta

Her er nogle vigtige facts om pletskaldethed:

1. Autoimmun sygdom: Pletskaldethed er en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet fejlagtigt angriber hårsækkene og forårsager hårtab.

2. Pludselig begyndelse: Sygdommen kan opstå pludseligt og føre til runde eller ovale skaldede pletter på hovedbunden.

3. Ingen kur: Der er i øjeblikket ingen kur mod pletskaldethed, men forskellige behandlinger kan hjælpe med at genoprette hårvækst.

4. Stress og genetik: Stress kan være en udløser for sygdommens begyndelse, og der er også en genetisk disposition for pletskaldethed.

5. Ikke smitsom: Pletskaldethed er ikke smitsomt og kan ikke overføres ved kontakt med en berørt person.


Hvem er berørt af pletskaldethed?

Pletskaldethed kan påvirke mennesker i alle aldre, køn og etniske baggrunde. Denne tilstand kan forekomme hos børn, teenagere og voksne. Det er vigtigt at bemærke, at pletskaldethed ikke skyldes dårlig hygiejne eller manglende pleje, men er en autoimmun lidelse.

Der kan være en genetisk disposition for at udvikle pletskaldethed, da personer, hvis familiemedlemmer har tilstanden, har en højere risiko for også at udvikle den. Tilstanden kan opstå sporadisk eller i visse tilfælde være familierelateret. De berørte bør være opmærksomme på, at de ikke er alene og kan søge lægehjælp for at hjælpe dem med at håndtere tilstanden.

Komplet hårtabspakke med XL produkter
5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 1.069,95 kr
Udsalgspris 1.069,95 kr Normalpris
Komplet hårtabspakke med XL produkter - 5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår

Alopecia Areata og dens årsager

De præcise årsager til pletskaldethed, også kendt som alopecia areata, er ikke fuldt ud forstået. Det er dog en autoimmun sygdom, hvor immunsystemet fejlagtigt genkender hårsækkene som en trussel og angriber dem. Dette får håret til at falde ud, og der dannes skaldede pletter på hovedbunden eller andre behårede områder af kroppen. Flere faktorer kan øge risikoen for denne tilstand:

1. Genetisk disposition: Der er beviser for, at pletskaldethed har tendens til at optræde hyppigere i nogle familier. Hvis familiemedlemmer har tilstanden, er der en øget risiko for også at udvikle den.

2. Autoimmun reaktion: De fleste forskere mener, at alopecia areata udløses af en autoimmun reaktion, hvor kroppens immunsystem ser sunde hårsække som fremmede og angriber dem.

3. Stress: Nogle studier tyder på, at stressende livsbegivenheder eller psykologisk stress kan fremme forekomsten eller forværringen af alopecia areata.

4. Andre autoimmune sygdomme: Personer, der allerede lider af andre autoimmune sygdomme, såsom skjoldbruskkirtelsygdomme eller vitiligo, har en højere risiko for at udvikle pletskaldethed.

5. Infektioner: I sjældne tilfælde kan en virusinfektion stimulere immunsystemet og udløse udviklingen af alopecia areata.

Det er vigtigt at bemærke, at de præcise årsager af pletskaldethed kan variere fra person til person. Forståelsen af sygdommens underliggende mekanismer er genstand for løbende forskning.


Symptomer

Symptomerne på pletskaldethed kan variere fra person til person og afhænger ofte af sygdommens sværhedsgrad. Typisk begynder alopecia areata med udseendet af små, runde eller ovale skaldede pletter på hovedbunden eller andre behårede områder af kroppen. Her er fem almindelige symptomer:

1. Skaldede pletter: Det mest oplagte symptom er hårtab, der opstår i cirkulære eller ovale områder. Disse skaldede pletter kan øges i størrelse over tid, eller der kan opstå nye pletter.

2. Hårtab på kort tid: Hos nogle mennesker kan hårtabet være betydeligt på kort tid, hvilket resulterer i mærkbare skaldede pletter.

3. Hårtab på hovedbunden: I nogle tilfælde kan hårtabet være så fremskredent, at det resulterer i total skaldethed på hovedbunden. Dette er dog ret sjældent og forekommer ved mere alvorlige former af sygdommen. Denne form er kendt som alopecia totalis.

4. Ændringer i neglene: Nogle gange kan der opstå ændringer i neglene, såsom fordybninger, riller eller misfarvning. Dette er dog ikke tilfældet for alle berørte.

5. Kløe eller brænden: Nogle mennesker kan opleve mild kløe eller brænden på hovedbunden i de berørte områder.

6. Hårtab på hele kroppen: I sjældne tilfælde kan alopecia areata ikke kun påvirke hovedbunden, men også forårsage hårtab på andre behårede dele af kroppen som øjenbryn, øjenvipper, arme, ben eller i skægvækstområdet. Denne type kaldes derefter alopecia universalis.

7. Tilbagevendende episoder: Alopecia areata forekommer ofte i episoder, hvor symptomerne kan dukke op, forsvinde og derefter dukke op igen. Dette gør sygdommen uforudsigelig for mange berørte.


Diagnose

Pletskaldethed diagnosticeres normalt af en dermatolog eller hudlæge. Diagnoseprocessen kan involvere flere trin.

Den begynder ofte med en detaljeret sygehistorie, hvor lægen stiller spørgsmål om patientens medicinske historie, familiens historie med hårtab og tidligere hårproblemer. Dette hjælper med at forstå symptomerne bedre og udelukke andre mulige årsager til hårtab.

Derefter udføres en grundig fysisk undersøgelse af hovedbunden og eventuelt andre berørte områder af kroppen. Lægen vil undersøge de skaldede pletter for størrelse, form og fordeling.

I nogle tilfælde kan der udføres en trikoskopi. Dette er en undersøgelse, hvor der bruges et specielt mikroskop til at undersøge hårsækkene og hovedbunden mere detaljeret. Dette kan hjælpe med at bekræfte diagnosen og bestemme sygdommens sværhedsgrad.

Det er også vigtigt at udelukke andre mulige årsager til hårtab, såsom skjoldbruskkirtelsygdomme eller infektioner, før diagnosen alopecia areata overvejes.

Afhængigt af resultaterne af disse diagnostiske procedurer kan lægen stille en diagnose af alopecia areata og drøfte passende behandlingsmuligheder og planer med patienten. Det er vigtigt at bemærke, at diagnosen af pletskaldethed kræver professionel medicinsk vurdering og ikke bør foretages selvstændigt.


Behandling af Alopecia Areata

Behandlingen af pletskaldethed afhænger af den individuelle situation og sværhedsgraden af tilstanden. Der er forskellige tilgange til at lindre symptomerne og fremme hårvækst, men der er ingen universel kur. En dermatolog vil anbefale de passende muligheder afhængigt af sagen. Almindelige behandlingsmuligheder omfatter brugen af topiske kortikosteroider, topisk immunterapi, anthralin, immunmodulatorer, laserterapi og i nogle tilfælde hårerstatningsløsninger.

Effektiviteten af disse behandlinger varierer fra person til person, og det kan tage noget tid, før resultaterne bliver synlige. Et tæt samarbejde med en læge er afgørende for at planlægge og overvåge de bedste skridt for den individuelle situation.

Komplet hårtabspakke med XL produkter
5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 1.069,95 kr
Udsalgspris 1.069,95 kr Normalpris
Komplet hårtabspakke med XL produkter - 5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår

Tips til Hårvækst ved Alopecia

Hvis du lider af alopecia areata og leder efter måder at fremme hårvækst på, er der nogle tips, der kan hjælpe dig:

1. Regelmæssige hovedbundsmassage: Massér din hovedbund regelmæssigt blidt med fingerspidserne. Dette kan fremme blodcirkulationen til hovedbunden og stimulere hårvækst.

Et alternativ til dine fingerspidser kan være en hovedbundsbørste, som den fra Australian Bodycare. Hovedbundsbørsten kan bruges til daglig massage af hovedbunden, og du kan bruge den både i vådt og tørt hår.

2. Kosttilskud: At tage kosttilskud kan ses som en støtte til hårvækst. De giver også næringsstoffer i form af vitaminer og mineraler. Med hårvitaminer med biotin for sundt og smukt hår kan du støtte dit hår naturligt og modvirke hårtab. Vi anbefaler at supplere dem med produkterne fra hårtabsættet.

Du kan finde flere oplysninger om hårvitaminer i denne vejledning.

Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa
3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab
+15.000 anmeldelser
Normalpris 439,95 kr
Udsalgspris 439,95 kr Normalpris 459,95 kr
Hårtabspakke med Biotin og Capilia Longa - 3 produkter til tyndt hår, fint hår og ved hårtab

3. Shampoo og balsam til hårtab: Hvis du bemærker udtynding af håret eller en vigende hårgrænse, kan du støtte din hårvækst med naturlige hårplejeprodukter. Disse bør under ingen omstændigheder irritere din hovedbund. Australian Bodycare tilbyder dig en shampoo og balsam med naturlige ingredienser, som du kan bruge ved hårtab.

Det er tilrådeligt at bruge shampooen hver gang du vasker dit hår. Shampooen kan bruges, hvis du vasker dit hår hver dag. Påfør shampooen på vådt hår og hovedbund, og lad det sidde i 2-3 minutter, før du skyller det ud. De fleste hår skal renses efter vask med shampoo.

Balsamen er især vigtig for personer med hårtab, udtynding eller beskadiget og tyndt hår. Balsamen nærer håret, hvilket får det til at fremstå sundt og velplejet og gør det mere modstandsdygtigt mod hårbrud. Påfør balsamen på vådt hår, og lad den sidde i to minutter, før du skyller den ud. Dit hår vil være let at rede igennem og forblive blødt og skinnende.

Shampoo med Biotin og Capilia Longa til fint hår
Tea Tree Shampoo til pleje ved hårtab og udtynding
+15.000 anmeldelser
Normalpris Fra 129,95 kr
Udsalgspris Fra 129,95 kr Normalpris
Shampoo med Biotin og Capilia Longa til fint hår - Tea Tree Shampoo til pleje ved hårtab og udtynding
Balsam til tyndt og fint hår
Conditioner med Capilia Longa til pleje ved hårtab og udtynding
+15.000 anmeldelser
Normalpris 129,95 kr
Udsalgspris 129,95 kr Normalpris
Balsam til tyndt og fint hår - Conditioner med Capilia Longa til pleje ved hårtab og udtynding

4. Støtte til øjenvipper og øjenbryn: Hvis du ønsker at styrke dine øjenbryn og øjenvipper, anbefaler vi at bruge castor oil. Castor oil er en stærk olie, der er nem at påføre. Hvis du vil påføre ricinusolie på dine øjenvipper eller øjenbryn, skal du sætte en lille dråbe på din finger og forsigtigt påføre den langs den øverste vippekant og øjenbrynene. Olien bør påføres om aftenen, så den kan virke natten over.

5. Beskyt dit hoved mod sollys: Beskyttelse af hovedbunden mod solens stråler er en af hårets vigtigste biologiske funktioner. UV-stråling på hovedbunden med alopecia areata øger ikke kun risikoen for hudkræft, men gør det også sværere for alopecia at vokse tilbage. Brug f.eks. en hovedbundsbeskytter som en kasket eller en solhat, når du opholder dig udenfor i solen i længere tid.


Livsstils- og Plejetips

Håndtering af pletskaldethed kræver ikke kun medicinsk intervention, men også en bevidst tilpasning af livsstil og plejerutine. Her er nogle nyttige tips:

  • Reducér stress: Stress er kendt for at forværre hårtab. Prøv afslapningsteknikker som meditation, yoga eller dyb vejrtrækning for at reducere stress.
  • Sund kost: En afbalanceret kost, rig på proteiner, vitaminer og mineraler, kan understøtte hårvækst. Tænk på fødevarer som æg, fisk, grøntsager og nødder.
  • Skånsom pleje: Brug milde hårplejeprodukter og undgå overdreven varme og stylingprodukter, der kan belaste håret.
  • Skånsomme frisurer: Overvej skånsomme frisurer som løse fletninger eller hestehaler for at undgå hårbrud.

Konklusion

I denne guide har vi detaljeret diskuteret pletskaldethed, også kendt som alopecia areata. Vi har set på de forskellige typer af denne tilstand og diskuteret nogle vigtige fakta om den. Vi har også undersøgt, hvem der kan blive påvirket af skaldede pletter på hovedet og de mulige årsager til denne tilstand. Symptomerne på alopecia areata blev detaljeret beskrevet for at hjælpe de berørte med at genkende tegnene og få en rettidig diagnose.

Behandlingsmulighederne for pletskaldethed blev diskuteret, med vægt på, at ingen metode er lige effektiv for alle. Endelig gav vi dig værdifulde tips til hårvækst ved alopecia og ideer til livsstils- og plejetips.

Det er vigtigt at understrege, at alopecia areata er en kompleks tilstand, og virkningerne kan variere fra person til person. Hvis du eller en du kender, er berørt af denne tilstand, er det tilrådeligt at konsultere en professionel for at få den bedst mulige støtte og behandling. Mange mennesker søger også støtte i selvhjælpsgrupper for at hjælpe dem med at håndtere tilstanden og andre typer hårtab på den bedst mulige måde.


FAQ


Hvordan manifesterer alopecia areata sig?

Tilstanden viser sig ofte som skaldede pletter på hovedbunden, men kan også påvirke andre behårede dele af kroppen som øjenbryn, øjenvipper, arme eller ben.


Hvad er de vigtigste årsager til pletskaldethed?

De præcise årsager er ikke fuldt ud forstået, men det er en autoimmun lidelse, hvor immunsystemet angriber hårsækkene.


Er alopecia areata smitsom?

Nej, alopecia areata er ikke smitsom og kan ikke overføres ved kontakt med en berørt person.


Hvordan diagnosticeres alopecia areata?

Diagnosen stilles normalt af en hudlæge, der undersøger de skaldede pletter og foretager yderligere undersøgelser om nødvendigt.


Er der en kur mod alopecia areata?

Der er ingen kur, men forskellige behandlinger kan fremme hårvækst.


Hvilke behandlingsmuligheder er der?

Behandlingsmulighederne omfatter topiske kortikosteroider, topisk immunterapi, laserterapi og mere, hvor effektiviteten varierer fra person til person.


Kan jeg fremme min hårvækst ved pletskaldethed?

Ja, der er foranstaltninger som hovedbundsmassage, kosttilskud og skånsomme hårplejeprodukter, der kan understøtte hårvækst.


Er solbeskyttelse vigtig for mennesker med alopecia areata?

Ja, beskyttelse af hovedbunden mod UV-stråler er vigtig, da solens stråler kan påvirke hårvækst.


Hvordan er pletskaldethed forbundet med stress?

Stress kan være en udløser for sygdommens begyndelse eller forværring, så stresshåndtering er vigtig.


Er alopecia areata arvelig?

Der er en genetisk disposition, og mennesker med familiemedlemmer, der lider af tilstanden, har en højere risiko.


Kan jeg forhindre hårtab ved alopecia areata?

Der er ingen kendt metode til at forhindre alopecia areata, da de præcise årsager ikke er fuldt ud forstået.


Kan jeg bruge mine sædvanlige hårplejeprodukter under behandling af alopecia areata?

Det er tilrådeligt at bruge milde hårplejeprodukter og undgå overdreven varme og styling for ikke at belaste håret yderligere.


Er selvhjælpsgrupper nyttige for mennesker med alopecia areata?

Ja, selvhjælpsgrupper kan give værdifuld støtte og information for at hjælpe med at håndtere tilstanden.


Hvordan kan jeg styrke mit selvværd med alopecia areata?

Selvværd kan styrkes ved at søge professionel støtte, dele erfaringer med andre berørte og bruge hårplejeteknikker.

Komplet hårtabspakke med XL produkter
5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår
+15.000 anmeldelser
Normalpris 1.069,95 kr
Udsalgspris 1.069,95 kr Normalpris
Komplet hårtabspakke med XL produkter - 5 produkter til daglig pleje ved hårtab, fint og tyndt hår