Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

GennemlĂŠst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er pigmentpletter?

Pigmentpletter, pigmentforandringer, pigmentfejl, hormonpletter – kért barn har mange navne, men de forskellige termer dékker over den samme tilstand, som vi her i artiklen kalder for pigmentpletter.

Pigmentpletter er misfarvninger i afgrÊnsede omrÄder pÄ huden

Pigmentpletter er solfremkaldte pigmentforandringer i huden, der kan minde meget om fregner. Pigmentpletter kaldes ogsÄ for leverpletter, der pÄ latin hedder solare lentigines, hvilket kan oversÊttes til fregner/aldersforandringer. Leverpletter har derfor intet at gÞre med leveren.

Det lyder mÄske kompliceret, men det er det slet ikke. Pigmentforandringer skyldes en ophobning af pigment i det Þverste lag af huden. Det er ogsÄ derfor, de genkendelige misfarvninger i form af pletter oftest viser sig de steder pÄ huden, der har vÊret mest udsat for solen.

Pigmentpletter kan betegnes som flere forskellige ting:

  • Pigmentpletter kan vĂŠre almindelige fregner (efelider)
  • Solbetingende pigmentpletter, der ikke forsvinder (som fregner eksempelvis kan over vinteren)
  • Sammenflydende pigmentpletter, som kaldes melasma

Uanset hvilken type af pigmentpletter, der er tale om, gĂŠlder det, at det er en aktivering af pigmentceller i huden. De danner pigmentkorn, der hober sig op i huden og derfor bliver til synlige pigmentpletter.

Det er altsÄ hudens helt naturlige farvestof (du kender det mÄske ogsÄ som melanin), der klumper sammen og viser sig som mÞrke pletter.

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet

Er leverpletter farlige?

Pigmentpletter er i sig selv helt uskadelige, og problemet er derfor mere kosmetisk. Pigmentpletter kan dog forveksles med farlige modermÊrker, og det er derfor altid en god idé at holde Þje med sin hud.


Hvorfor fÄr man pigmentpletter?

Den stĂžrste Ă„rsag, til at du fĂ„r pigmentpletter, er, nĂ„r huden er blevet udsat for alt for meget sollys. Huden har sit eget forsvar mod solen, og det er ogsĂ„ derfor, du bliver brun. Men hvis du har vĂŠret lidt for ivrig med solbadningen (og glemt solcremen), kommer huden og cellerne pĂ„ overarbejde – og det betyder, at de kan komme til at producere for meget melanin (hudens pigment).

Resultatet bliver, at din hud bliver solskadet, og det kan vise sig som pigmentpletter og pigmentforandringer.

Overdreven solbadning er dog ikke den eneste grund til, at du kan fÄ pigmentpletter, om end det er den hyppigste.

Andre Ă„rsager til pigmentpletter: Hormoner og medicin

Pigmentpletter kan ogsÄ fremskyndes af hormonelle pÄvirkninger. Derfor er det ogsÄ ofte kvinder, der fÄr pigmentforandringer pÄ grund af hormonelle pÄvirkninger som graviditet eller prÊvention sÄsom p-piller.

Er der forskel pÄ pigmentpletter og pigmentfejl?

Pigmentpletter, pigmentforandringer og pigmentfejl bruges ofte som forskellige udtryk for den samme ting – men der findes dog pigmentfejl, der modsat pigmentpletter ikke skyldes sol.

Pigmentfejl kan blandt andet opstÄ pÄ grund af:

  • Ubalance i kroppen i forbindelse med psykisk belastning
  • Allergiske reaktioner
  • HĂ„rfjerning og barbering
  • Skader i huden fra slag, fald og ar generelt
  • Akne og eksem, der ogsĂ„ kan give ar
  • Medicin, strĂ„lebehandling og kemiske pĂ„virkninger

Det, de ovenstÄende pigmentfejl har tilfÊlles med de solforskyldte af slagsen, er, at de forvÊrres af overdreven solbadning.


Hvilke typer af pigmentpletter findes der?

Alle pigmentpletter skyldes overproduktion af pigment i huden, men man kan alligevel inddele de forskellige typer efter, hvordan de ser ud. Overordnet skelnes der dog mellem to typer af pigmentpletter:

1) MĂžrke/brune pigmentpletter: MĂžrke pigmentpletter kan bĂ„de ligne fregner, det kan vĂŠre flere pletter, der er “smeltet” sammen, og det kan vĂŠre bulede omrĂ„der med pigmentfejl. Selvom de ofte forveksles, er fregner og pigmentpletter ikke det samme. Fregner kommer og gĂ„r, mens pigmentpletter er en statisk tilstand.

2) Hvide pigmentpletter: Derudover findes der ogsÄ en anden slags pigmentpletter, som skyldes en underproduktion af pigment i huden. Her mangler huden melanin (pigment), og det viser sig som hvide pigmentpletter.


Hvem fÄr pigmentpletter?

Stort set alle mennesker har pigmentpletter i en eller anden grad, nĂ„r de har ramt 30’erne. Men for de fleste gĂŠlder det, at pigmentpletter bliver mere fremtrĂŠdende med alderen.

Det er der en helt naturlig forklaring pĂ„: Jo ĂŠldre du er, jo mere har du vĂŠret udsat for sol – og eftersom det er det, der giver pigmentpletter, giver det god mening.

Derudover er der en tendens til, at kvinder fÄr pigmentpletter, fordi de pÄ grund af graviditet og prÊvention som p-piller udsÊttes for hormonelle pÄvirkninger, der kan give pigmentpletter. 

Jo mere sensitiv din hud er overfor sollys, jo stĂžrre risiko er der ogsĂ„ for, at du fĂ„r pigmentfejl pĂ„ grund af solen – sĂ„ uanset om du har solsensitiv hud eller ej, er det vigtigt altid at huske solcremen og fĂžlge solrĂ„dene.

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet

Hvor opstÄr pigmentpletter typisk pÄ kroppen?

Fordi pigmentfejl skyldes solens strÄler, opstÄr pigmentpletter typisk de steder pÄ kroppen, der udsÊttes mest for sollys.

Derfor er det mest almindelige, at du fÄr pigmentpletter i ansigtet, pÄ hÊnderne og pÄ benene. For kvinder gÊlder det ogsÄ, at mange fÄr pigmentforandringer pÄ brystet og skuldrene.


Forebyggelse af pigmentforandringer

Det bedste, du kan gÞre for at forebygge pigmentpletter, er at beskytte din hud mod solen. Husk solcreme og hold dig i skyggen i de farlige timer midt pÄ dagen.

Du passer faktisk bedst pĂ„ din hud ved altid at bruge solcreme – derfor er der ogsĂ„ flere og flere, der dagligt smĂžrer deres ansigt ind i solcreme, da det forebygger alderstegn som pigmentpletter.


Hvordan kan man behandle pigmentpletter?

NĂ„r det kommer til pigmentpletter, er det bedste angreb et forsvar – solcreme og gode solvaner. Men der er heldigvis meget, du selv kan gĂžre for at mindske og behandle dine pigmentpletter.

GĂžr det selv med creme og olie mod pigmentpletter:

Har du pigmentpletter i ansigtet eller pĂ„ brystet? Du kan kĂžbe cremer og sera med indhold af frugtsyrer, der effektivt kan mindske pigmentfejl. Se efter produkter med AHA, BHA, A-vitamin, Niacinamid og C-vitamin. Det er ingredienser, du kan bruge til at give dig selv en kemisk peeling derhjemme – og selvom det lyder voldsomt, er det faktisk mere skĂ„nsomt end at bruge skrubbecremer i ansigtet.

Her kan du ogsÄ bruge pakken til pigmentering, der indeholder aktive ingredienser som ved jÊvnlig brug kan vÊre med til at mindske synligheden af pigmentpletter.

Forskning viser ogsÄ, at du gennem vedvarig brug af solcreme kan mindske synligheden af pigmentpletter.

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet

Laser, blegning og professionel peeling

Er du meget plaget af tydelige pigmentpletter, kan du sÞge professionel hjÊlp i form af peeling og laser. Et godt rÄd er dog, at du kun skal gÞre brug af det, hvis du er meget generet og ikke kan afhjÊlpe problemet med gode produkter.

Frysning, laser eller ingen af delene?

GĂ„r du til lĂŠgen, kan lĂŠgen fjerne pletten ved at fryse den eller fjerne den med laser. Det er selvfĂžlgelig en effektiv lĂžsning, men du kan risikere at blive efterladt med en hvid plet i stedet for en brun.

Virker blegecreme mod pigmentpletter?

Du kan ogsÄ bruge blegecreme pÄ dine pigmentpletter, men her risikerer du, at de blot dukker frem igen, da cremens virkning pÄ et tidspunkt vil aftage.

Er du meget plaget af dine pigmentpletter?

Hvis du er meget generet af dine pigmentpletter, er det altid en god idé at kontakte din lÊge, der kan hjÊlpe dig. Hvis du ikke er interesseret i at fÄ dine leverpletter fjernet med laser, kan lÊgen blandt andet udskrive cremer og andet pÄ recept, der kan reducere dem.

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet