Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Hvad er leverpletter?

Leverpletter er ganske uskadelige, og de er alene et kosmetisk fænomen. De kan finde på at pible frem i dit ansigt eller på armene, og de kommer, når der bliver ophobet en stor mængde pigment i hudens øverste lag.  

Navnet på pletterne er en kende misvisende. De har nemlig ikke spor at gøre med din lever. De dukker op på din hud, når den er blevet udsat for en stor mængde sollys uden beskyttelse, eller hvis du gennemgår nogle store hormonelle forandringer.

Kært barn har mange navne - og det har leverpletter også

Du har sikkert hørt om pigmentpletter eller pigmentforandringer. Det er præcis det samme som leverpletter - bare pakket ind i andre betegnelser. Den latinske betegnelse for de brune pletter på din hud er solare lentigines.

Gravide kvinder har en tendens til at blive ramt af leverpletter. Det skyldes de store hormonforandringer, de går igennem. Når gravide får de velkendte brune leverpletter i ansigtet eller andre steder på kroppen, er der en overvejende tendens til at bruge betegnelsen hormonpletter.


Hvordan ser leverpletter ud?

Leverpletter er brune mærker på din hud, der minder en hel del om fregner. Der er tale om mørke misfarvninger på afgrænsede dele af din hud, og de kan i nogle tilfælde flyde sammen til større plamager.

Pletterne er flade og ensartede i farven, og du kan ikke mærke dem på din hud. De kan blive op til 3-4 cm i diameter, og de hverken klør eller gør ondt. 

De brune og mørke leverpletter bliver dannet af hudens eget naturlige farvestof, melanin, og de er altså ikke tegn på, at der er noget galt med hverken dig eller din hud. 

Leverpletter kan nemt forveksles med ondartede modermærker - og er du i tvivl, er det altid en god ide at få tjekket op på det hos din egen læge. 


Hvorfor får man leverpletter?

Der ligger en helt naturlig forklaring bag de leverpletter, der kan optræde på din hud.

De kan komme af hormonelle forandringer, som eksempelvis under en graviditet eller ved brug af medicin eller p-piller, men de kommer hyppigst, når din hud er blevet eksponeret for en tilstrækkelig mængde af sollys. 

Langt de fleste både mænd og kvinder vil derfor have en del leverpletter på deres hud, når de når op i 40’erne. Og mange får pletterne endnu tidligere.

Hvorfor får du leverpletter, når huden bliver udsat for sollys?

Når solen brænder på din hud, og du ikke bruger solcreme som beskyttelse, bliver pigmentcellerne i din hud påvirket. 

Med tiden sker der en ophobning af pigment i hudens øverste lag, og når huden og cellerne kommer på overarbejde, begynder de at fremstille for store mængder melanin (farvestof).

Og så har du balladen med de brune leverpletter, der pletvis begynder at pible frem på din hud. 

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet

Hvem bliver typisk ramt af leverpletter?

Både mænd og kvinder får leverpletter med alderen. Faktisk skal du typisk ikke meget længere op end i 30’erne eller 40’erne, før din hud er blevet udsat for så meget sollys, at den begynder at danne leverpletter.

Du vil typisk finde de første pletter på armene, håndryggene og i ansigtet. Mænd har det også med at blive ramt af de harmløse leverpletter på issen.

Hvorfor får flere kvinder end mænd leverpletter?

Kvinder har en overvejende tendens til at få leverpletter. 

Det skyldes, at pletterne i huden også gerne dukker op ved hormonelle påvirkninger som under graviditet eller ved indtag af p-piller som prævention, der går ind og påvirker hormonbalancen. 


Forebyggelse af leverpletter - hvad kan du gøre for at beskytte din hud bedst muligt?

Det allerbedste, du kan gøre for at undgå leverpletter, er at beskytte din hud mod solen. Og des tidligere i livet, du starter, des bedre er det. 

Det er altid en god ide at beskytte din hud mod solen og følge de gængse råd om solbeskyttelse: 

  • Vær flittig til at smøre dig ind i solcreme. 
  • Brug en solhat til at beskytte huden i dit ansigt.
  • Hold dig så vidt muligt i skyggen i den skarpe middagssol.
  • Beskyt din hud med tøj. 

Hvordan kan man fjerne og behandle leverpletter? 

Er skaden allerede sket, og vil du gerne gøre dine leverpletter mindre synlige? Så findes der flere metoder, der kan afhjælpe problemet med leverpletter på din hud.

God hudpleje med creme eller olie mod leverpletter

En mild og skånsom måde at behandle dine brune pletter i huden på er ved hjælp af en god og nærende hudpleje

Med Australian Bodycares pakke til pigmentering får du 4 produkter, der mindsker synligheden af de brune pletter. De kan ikke fjerne pletterne helt, men din hudtone bliver markant forbedret ved jævnlig brug. 

De effektive ingredienser hjælper med at udjævne og forbedre din hudtone, samtidig med at du får nærende og fugtgivende pleje af din hud takket være Tea Tree Oil, naturlig AHA peeling og Niacinamid.

Sådan anvender du produkterne:

1.  Hvis du bruger makeup, skal du først fjerne denne. Rens herefter din hud med ansigtsvasken. Massér ind i fugtig hud og glem ikke hals og det øverste af brystet. Skyl grundigt af og dup huden tør.  

2. Påfør et par dråber Niacinamid Serum på den rene ansigtshud, hals og det øverste af brystet og massér ind. Serum trænger hurtigt ind i huden og virker aktivt i de dybere hudlag.  

3. Beskyt huden og tilfør fugt med ansigtscreme. Ansigtscremen fungerer både som dagcreme og natcreme. Cremen er drøj i brug, så en lille mængde rækker langt. 

Du bør bruge produkterne 2 gange dagligt for bedste effekt. Vær opmærksom på, at det er normalt, at huden i de første par uger renser ud, og du kan derfor risikere udbrud af fx bumser i de første par uger, efter du har skiftet produkter. Det stabiliserer sig og forbedres efter en måneds konsistent brug af produkterne. 

1-3 aftener om ugen bruger du Peeling Serum sådan her: 

Efter ansigtsrens dupper du huden tør. Fordel nu et par dråber Peeling Serum i ansigtet – og eventuelt på hals og bryst, hvis du også oplever pigmentforandringer her. 

Peeling Serum skal ikke vaskes af, men blive på huden. Lad virke i 30 min., hvorefter du påfører et par dråber Niacinamid Serum. Massér ind og afslut med et beskyttende lag ansigtscreme. 

Du bør kun bruge Peeling Serum et par gange om ugen. For nogle er 1 gang om ugen nok, mens andre har gavn af at bruge det 3 gange ugentligt. Prøv dig frem og find den frekvens, der passer bedst til dig og din hud. 

Når du har brune pletter i huden og ønsker en mere ensartet og jævn hudtone, kræver det, at du væbner dig med tålmodighed. 

Din hud forandres ikke over natten, men med flid og tålmodighed kan du opnå gode resultater. Det kan tage 12-20 uger, før pigmentolien efterlader synlige resultater på din hud. 

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet

Andre metoder til at fjerne leverpletter

Der findes også andre metoder, du kan ty til, hvis du er led og ked af dine leverpletter:

  • Frysning (kryokirurgi)
  • Laser 
  • Afblegning

Overvejer du frysning eller laserbehandling, er det din egen læge, du skal gå til. Et godt råd er dog, at du først forsøger dig frem med en god body oil. Blegning er kun en midlertidig løsning, og laser såvel som frysning kan efterlade dig med en hvid plet i stedet for en brun leverplet.


Hvor opstår leverpletter typisk?

Du kan i princippet få leverpletter overalt på din krop. De opstår dog primært de steder, der bliver eksponeret mest for solens stråler gennem livet.

Leverpletter i ansigtet

Ansigtet er nok det sted, hvor risikoen for at blive angrebet af leverpletter er størst. Når du opholder dig udenfor i solskin, vil du stort set altid få sol i ansigtet.

Vær derfor obs på altid at smøre dit ansigt ind i solcreme, når solen skinner udenfor og naturligvis undgå solskoldning

Leverpletter på hænderne

Dine hænder bliver også udsat for masser af sollys, da de sjældent er pakket ind. Især håndryggen er udsat, og det er også gerne her, at leverpletterne har det med at dukke op.

Glem derfor ikke dine hænder, når du smører resten af kroppen ind i solcreme.

Leverpletter på armene

Kan du godt lide at gå rundt i kortærmet t-shirt, når vejrguderne tillader det? Så hører du vist til flertallet. 

Armene bliver også gerne eksponeret for en del sol i årets varmeste måneder, og det er især på underarmene, at mange får leverpletter. 

Leverpletter på benene

Benene er også et udsat sted, hvis du godt kan lide at smide bukserne og hoppe i et par shorts, når vejret er til det.

Leverpletter på benene er derfor også et velkendt fænomen for mange.

Leverpletter på issen

Mænd oppe i årene får gerne leverpletter på issen. Især hvis de har mistet alt deres hår.

Issen er meget udsat, når det kommer til solens stråler, og det er derfor et vigtigt sted at huske solcremen. 

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet