Anne Thestrup Meimbresse, Farmaceut ved Varde Apotek

Gennemlæst af Anne Thestrup Meimbresse

Klinisk farmaceut, Varde Apotek

Se Annes profil her »
Indholdsfortegnelse:

Forebyggelse af fregner

Fregner er i den vestlige verden attraktive, men vil du alligevel gerne undgå dem, kan du selv gøre en del for at forebygge dem.

Eftersom solen er årsagen til, at de små brune prikker træder frem på din hud, er det også den, du skal sætte ind overfor.

Det betyder, at du skal være god til at beskytte dig mod solen. Følg gerne disse råd for at forebygge fregner:

  • Dæk udsatte hudområder til med let tøj, og brug en solhat.
  • Ophold dig kun i solen i ydertimerne og søg skygge i middagssolen fra 12-15.
  • Undgå at solbade og stege direkte i solen.
  • Brug rigeligt med solcreme. Beskyt dig minimum med faktor 15 herhjemme i Danmark (gerne en højere solfaktor, hvis du har meget sart hud) og minimum faktor 30, hvis du skal til sydens sol. Sørg også for, at solcremen er bredspektret, det vil sige, at den både beskytter mod UVA- og UVB-stråler.

Hvad skal du være opmærksom på?

Fregner forsvinder som regel i takt med, at sommeren går på hæld. Men har du fregner, der stadig bliver der langt ind i vinterhalvåret, bør du være særligt opmærksom. De blivende fregner er ikke i sig selv farlige, men de er et signal om, at din hud har fået mere sol, end hvad den tåler.

Vær derfor ekstra påpasselig med at passe på din hud i solen fremadrettet. Husk de gode solråd, som vi allerede har udstukket.


Hvordan kan man fjerne og behandle fregner?

Mange ser fregner som et friskt, sødt og personligt karaktertræk. Men er du ikke selv vild med dine fregner, er der forskellige måder, du kan reducere dem på:

  • Hudpleje
  • Blegning
  • Dermaroller
  • Laser

Dem kan du blive klogere på her.

Reducér fregner og pigmentpletter med hudpleje

En mild og skånsom måde at behandle dine brune pletter i huden på er ved hjælp af en god og nærende hudpleje

Med Australian Bodycares pakke til pigmentering får du 4 produkter, der mindsker synligheden af de brune pletter. De kan ikke fjerne pletterne helt, men din hudtone bliver markant forbedret ved jævnlig brug. 

De effektive ingredienser hjælper med at udjævne og forbedre din hudtone, samtidig med at du får nærende og fugtgivende pleje af din hud takket være Tea Tree Oil, naturlig AHA peeling og Niacinamid.

Sådan anvender du produkterne:

1.  Hvis du bruger makeup, skal du først fjerne denne. Rens herefter din hud med ansigtsvasken. Massér ind i fugtig hud og glem ikke hals og det øverste af brystet. Skyl grundigt af og dup huden tør.  

2. Påfør et par dråber Niacinamid Serum på den rene ansigtshud, hals og det øverste af brystet og massér ind. Serum trænger hurtigt ind i huden og virker aktivt i de dybere hudlag.  

3. Beskyt huden og tilfør fugt med ansigtscreme. Ansigtscremen fungerer både som dagcreme og natcreme. Cremen er drøj i brug, så en lille mængde rækker langt. 

Du bør bruge produkterne 2 gange dagligt for bedste effekt. Vær opmærksom på, at det er normalt, at huden i de første par uger renser ud, og du kan derfor risikere udbrud af fx bumser i de første par uger, efter du har skiftet produkter. Det stabiliserer sig og forbedres efter en måneds konsistent brug af produkterne. 

1-3 aftener om ugen bruger du Peeling Serum sådan her: 

Efter ansigtsrens dupper du huden tør. Fordel nu et par dråber Peeling Serum i ansigtet – og eventuelt på hals og bryst, hvis du også oplever pigmentforandringer her. 

Peeling Serum skal ikke vaskes af, men blive på huden. Lad virke i 30 min., hvorefter du påfører et par dråber Niacinamid Serum. Massér ind og afslut med et beskyttende lag ansigtscreme. 

Du bør kun bruge Peeling Serum et par gange om ugen. For nogle er 1 gang om ugen nok, mens andre har gavn af at bruge det 3 gange ugentligt. Prøv dig frem og find den frekvens, der passer bedst til dig og din hud. 

Når du har brune pletter i huden og ønsker en mere ensartet og jævn hudtone, kræver det, at du væbner dig med tålmodighed. 

Din hud forandres ikke over natten, men med flid og tålmodighed kan du opnå gode resultater. Det kan tage 12-20 uger, før pigmentolien efterlader synlige resultater på din hud. 

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet

Mindsk fregner med blegecreme

Med en blegecreme kan du blege fregner og pigmentpletter, så de reduceres eller helt forsvinder. Blegecremen er meget stærk, så brug den med måde og lad huden hvile i et par dage, hvis den bliver rød og irriteret.

Brug gerne en vatpind, så du rammer de brune pletter præcist – og ikke den omkringliggende hud. Brug ikke anden creme ovenpå blegecremen, når du går til ro om aftenen.

Også A-vitaminsyrecreme kan være med til at blege de brune lagringer i huden. Brug kun cremen i de perioder, hvor din hud ikke udsættes for sol. Børn, gravide og ammende må ikke anvende cremen.

Få en mere jævn hudtone med dermaroller

En dermaroller er en anden metode til at komme fregner og pigmentpletter til livs. Den lille rulle har en masse små nåle, som laver små kontrollerede ”skader” i huden, så den tvinges til at reparere sig selv. Det har en god stimulerende effekt på bindevæv og cellevækst – så huden bliver mere ensartet at kigge på.

Du kan få behandling med en dermaroller på en professionel hudklinik, eller du kan købe en til hjemmebrug.

Vink farvel til fregnet hud med laser

Med laser kan du komme fregner og pigmentpletter til livs. IPL-laseren er en effektiv behandling mod de mørke pletter. Laseren lyser med en kort lyspulslængde, så lyset trænger dybt ned i huden og ”sprænger” farven.

Det fremkalder en kontrolleret og let inflammation i huden, så den tvinges til at stimulere bindevævsceller og øge produktionen af nye hudceller.

Du skal forvente minimum 1-3 behandlinger for at få de bedste resultater. Sørg også altid for at få en erfaren klinik til at udføre laserbehandlingen. 

Selvom pigmenteringen forsvinder ved de forskellige metoder, er der altid risiko for, at den dukker op igen. Derfor skal du være flittig med solbeskyttelsen og gerne bruge faktor 50 for at beskytte huden bedst muligt. Kun ganske kort tid i solen uden beskyttelse kan gendanne pigmenteringen.

Hvad er fregner?

Fregner er en slags pigmentpletter og kaldes på fagsprog for ephelides. Fregnerne er små prikker i huden og er ofte 1-2 mm i diameter med en brunlig eller rødlig nuance. I modsætning til modermærker løfter fregner sig ikke fra huden – de er helt glatte.

Der findes overordnet set to typer af fregner: almindelige fregner, som kommer og går, og leverpletter, der bliver siddende.

Den almindelige fregne viser sig på de steder, hvor huden er mest udsat i sommerhalvåret – det vil sige på næseryg, kinder og arme. De forsvinder, når sommeren går på hæld og vinteren tager over.

Leverpletter er større og som oftest mørkere end de almindelige fregner, og de forsvinder ikke, når sommerhalvåret slutter.

Hvorfor får man fregner?

Hverken du eller nogen anden er født med fregner. De opstår som regel i barndommen og dukker frem på huden, når dens pigmentceller øger melanin-produktionen under solens stråler. Når du er i solen, producerer du melanin, og det er den, der kan hobe sig op i små brune prikker, vi kender som fregner.

Det er derfor solen, der er skyld i, at du om sommeren oplever, at små brune pletter spreder sig hen over din næseryg. Desto mere sol du får, desto mere melanin producerer du. Ergo vil flere timer i solen også betyde flere fregner.

Fregner kommer ikke bare af solen – de kan også være genetiske. Har din mor eller far fregner? Så er der også stor sandsynlighed for, at du også har let til at udvikle de søde brune hudprikker.

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet

Hvor opstår fregner og leverpletter typisk?

Fregner pibler typisk frem i ansigtet – hen over kinder og næseryg. Men de kan opstå overalt på kroppen. Også hænder, arme og ben er særligt udsatte for fregner, ligesom issen hos skaldede mænd ofte bliver fregnet.

Alle de kropsdele er ekstra udsat for solens skarpe stråler – og det er derfor, det typisk er på de dele af kroppen, de brune prikker opstår. Det er mere sjældent at se fregner på eksempelvis mave og ryg, fordi de ikke i samme grad er eksponeret for solen gennem et helt liv. 


Hvem får fregner?

Alle kan få fregner, men det er typisk børn og unge, hvor de små pigmentpletter pibler frem på kinder og næseryg.

Børn ned til 2-års alderen kan få fregner, men det er oftest personer med lys hud og blå øjne, der er særligt udsatte for at få fregner. Det skyldes, at lys hud er mere sart for solens skrappe UV-stråler.

Har du fregner nu, kan du forvente, at de vil blegne og helt forsvinde, i takt med at du bliver ældre. Til gengæld vil du kunne se frem til andre blivende pigmentpletter, som de mange år i solen medbringer.

4–pak til pigmentpletter i ansigtet
Reducerer pigmentproblemer i ansigtet
+15.000 anmeldelser
Normalpris 449,95 kr
Udsalgspris 449,95 kr Normalpris 619,95 kr
4–pak til pigmentpletter i ansigtet - Reducerer pigmentproblemer i ansigtet